icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

amalka9
24. máj 2017

@zalka Ďakujem pekne 🙂

ingba
29. máj 2017

Ahojte prosím o radu som v 8tt . Zmluvu mám na pol pol. prac . úv. Od 4.1. 2016 . Prosím ako by ste poradili dalej postup. Mám možnost sa zamestnat a tých 90 dní s max. základom . Tu zmluvu zrušit? Či nechat obe. Je niečo čo nesplnam ? Dakujem pekne za radu

zalka
29. máj 2017

@ingba nové zamestnanie a tú zmluvu zrušiť .. aby sa dni na tej zmluve pripočítali k novému zamestnaniu

ingba
29. máj 2017

@zalka a vlastne tých 270 dní splnamvšak ?

zalka
29. máj 2017

@ingba áno to bude v súčte 270 dní ...

angelsfaith
1. jún 2017

Ahojte, chcela by som Vás poprosiť len na ujasnenie si.
Pracujem už 9 rokov u rovnakého zamestnávateľa. Tehotná ešte nie som, ale chceli by sme... Teraz by som si popri tomto mojom zamestnaní, dala dohodu u iného zamestnávateľa na minimum. Odvádzal by aj tam za mňa nemocenské poistenie. Čiže by som mala splnených 270 dní nemocenského poistenia u oboch zamestnávateľov. A 90 dní ,v rámci tých 270 dní ,pred nástupom na MD by som si a teraz čo:
1.) prešla u tohto druhého zamestnávateľa normálne na TPP s mzdou 1766 eur v hrubom alebo
2.) by som prešla na ten TPP u druhého zamestnávateľa a keďže teraz mám napríklad 600 eur v hrubom, tak tam by sa zvýšila tá mzda len na cca 1166 eur? Aby to robilo spolu tých 1766 eur v hrubom, ktoré sú potrebné na vymeranie najvyššej materskej?

majusqa77
1. jún 2017

@angelsfaith obavam sa, ze by ti to spriemerovali (dohodu a TPP). idealny by bolo 90 dni inde, ako bola dohoda a s moznostou 2

evittam
1. jún 2017

@majusqa77 Suhlasim.

zalka
1. jún 2017

@angelsfaith dobre premýšlaš ..
zamestnanie A trvá .. z toho nárok na MD je
dohoda B, vznik ... ideálne menej ako 90 dní .. napr. po 89 dnoch ukončiť .. počkať zopár dní a znova dohoda B ... a ak otehotnieš, ukončiť dohodu, a založiť TPP B s platom ako píšeš 1166 eur ..
a ak dohoda B+ dohoda B+ aspon 90 dní bez OCR a PN z TPP B budú 270 dní tak bude z toho nárok na MD
a + MD z TPP A .. čiže dokopy maximum

majusqa77
1. jún 2017

@zalka kokso, toto je uz aka kombinatorika :D

gemelos
1. jún 2017

Baby, prosím taká blesková otázka:

Momentálne som na MD..keby som chcela aby sa mi pri dalšom dieťati počítala materská rovnako ako teraz, do kedy je potrebné nastúpiť na MD s druhým dieťaťom? Do veku 3 rokov tohto prvého? Pracovný pomer mi naďalej trvá...nebol ukončený.

zalka
1. jún 2017

@majusqa77 no podla mna normálna, spriemerujú ak by mala TPP .. ale ak má dohodu a potom TPP u toho istého zamestnávateľa tak vezmú do úvahu len TPP .. :D a ak nemá 90 dní z dohody ale len 89 dní .. tak to je taká ochrana aby náhodou nebrali v úvahu predošlý rok v prípade, že by nestihla 90 dní bez PN a OCR v TPP

zalka
1. jún 2017

@gemelos vec pohľadu ale čiste teoreticky áno, resp. do konca roka v ktorom dieťa dosiahne 3 roky .. ak sa narodilo dieťa 03/ 2017 tak 03/2020 bude mať 3 roky tak do 12/2020 ak nastúpiš na MD tak sa bude rátať z predpokladaného VZ

angelsfaith
1. jún 2017

@majusqa77 čiže, ak správne chápem, teraz by som si každopádne tú dohodu dala u iného zamestnávateľa, aby som mala splnený ten súbeh odvádzania nemocenského poistenia. A keď už by som bola tehotná, tak 90 dní pred nástupom na MD by sa ukončila táto dohoda a zamestnala by som sa zas niekde úplne inde na TPP so mzdou tých cca 1166 eur?

majusqa77
1. jún 2017

@angelsfaith bud tak, alebo ako ti napisala zalka 🙂

angelsfaith
1. jún 2017

@zalka som si to musela trikrát prečítať a porozmýšľať :D ale, teraz si urobím teda dohodu na 89 dní (snáď to odhadnem :D ), potom sa skončí (aj keď stále nie som tehotná) a založí sa nová dohoda, keď otehotniem, tak 90 dní pred nástupom na MD si túto dohodu zmením na TPP u toho istého druhého zamestnávateľa?

angelsfaith
1. jún 2017

@majusqa 77
@zalka

ďakujem dievčatá 🙂

A prosím Vás, keďže som dvakrát už potratila, predpokladám, že pôjdem hneď na rizikové... čiže urobím to tak ako napísala zalka, dohoda 1, ukončím, počkám, dohoda 2... otehotniem ak Boh dá, vypíše ma na PN, a 90 dní pred nástupom mám túto PN ukončiť a dať si TPP u druhého zamestnávateľa, môže to takto byť?

majusqa77
1. jún 2017

@zalka btw. ta dohoda by mala byt vzdy na menej ako 89 dni, ze?

zalka
1. jún 2017

@angelsfaith no hlúposť ... lebo lepšie je 90 dní na začiatku tehu platiť a potom pred MD ísť ešte na PN ... a nie tak ako ty píšeš to je nelogické, a drahé riešenie .. a tých nasledujúcich 90 dní by si nemusela na TPP stihnúť

dohoda 89 dní .. ukončiť
dohoda ... xy dní .. najviac 89 dní a ukončiť
TPP ... ideálne aby trvalo aj počas nástupu na MD do pôrodu ... takže min. 90 dní pred nástupom na MD, ale tak aby dokopy bolo 270 dní poistenia ... ak tu nestihneš 90 dní tak bude MD rátaná z minima, za predpokladu, že ani jedna dohoda nebude trvať 90 dní

zalka
1. jún 2017

@majusqa77 no ide hlavne o dohody za pár eur :D napr. za 50 eurové dohody a tak,

majusqa77
1. jún 2017

@zalka hm, ale ak pojde na pn, tak tam by teoreticky mohla ist hned po otehotneni na TPP, potiahnut 90 dni bez pn a ocr a ist na pn, nie?

zalka
1. jún 2017

@majusqa77 ved to áno, dohoda je na zbieranie dní ... to čo napísala ona je hlúposť, a nelogické ..
lebo napr. má dohodu a o 80 dní od začiatku dohody zistí že je tehotná, tak ukončím dohodu, idem na TPP ... a 90 dní platím na začiatku tehu .. a od 91 dna idem na PN .. a PN trvá do nástupu na MD čiže rátam 80 dohoda +90tpp +100 dní PNpočas trvania tpp ... nástup na MD ... a dokopy je 270 dní poistenia čiže MD nárok je
@angelsfaith

angelsfaith
1. jún 2017

@zalka ďakujem 🙂 Ja len rozmýšľam sedliackym rozumom, lebo v tejto téme som doma asi tak ako v elektrike :D

Proste stále tie dohody, ak by sa mi nepodarilo otehotnieť len najviac na 89 dní? A keď sa podarí, tak min. 90 dní pred nástupom na MD prejsť na TPP...

angelsfaith
1. jún 2017

@zalka
@majusqa77

super, rozumiem, ďakujem 🙂

zalka
1. jún 2017

@angelsfaith čo ty máš s tým 90 dní pred nástupom na MD ... že sa zamestnáš na TPP ..
a čo ked porodíš v 7 mesiaci tj. 80 dní od vzniku TPP ? ked máš problémy je to reálne, a stále nevieš pochopiť čo ti hovorím ...
zistíš v 10t že si tehu , tak sa ukončíš dohodu, vznikne TPP a o dalších 12 týždnov tj. 90 dní ideš na PN a po PN na MD ... 🙂

sticker
angelsfaith
1. jún 2017

@zalka ja uz som tomu porozumela,napisala som to hned nizsie pod prispevkom 😉

ywpismenkova
12. jún 2017

ahojte baby, potrebujem poradit,
som v 3 mesiaci a termin mam na januar 2018. pracujem na dohodu s minimalnou mzdou, ale mam moznost zmenit pracu a zamestnat sa na TPP s vyssim prijmom. Ma to zmysel, aby mi vysla vyssia materska? casto spominate nejakych 90 dni pred porodom, ale na socialke mi nic take nepovedali, tak velmi tomu nerozumiem...

ak by som sla na matersku uz 2017, bude sa mi materska pocitat z 2016 vsak?
ak by som ale sla na matersku az 2018, vypocitava sa z 2017, potom ma zmysel mat vyssi plat a teda vyssiu matersku, no je uz jun, pomoze mi to nejako, teraz menit pracu?

dakujem dievcata 🙂

dena1973
12. jún 2017

@ywpismenkova V prvom rade, aby si mala nárok na materské musíš mať splnenú podmienku 270 dní nemoc. poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom. Ak zmeníš zamestnanie a odpracuješ do nástupu na materské u nového zamestnávateľa minimálne 90 kalendárnych dní (bez PN a OČR), tak sa materské bude počítať už z príjmu od nového zamestnávateľa.

ywpismenkova
12. jún 2017

@dena1973 ahoj, 270 dnovu podmienku splnam, dakujem 🙂

aspinka
12. jún 2017

@ywpismenkova na urade ti zasadne nic neporadia niekedy sa mi stalo ze som im poradila ja 😀
Plati presne to co napisala
@dena1973
ak mas splnenu prvotnu podmienku 270 dni mas narok na matersku.... jasne chod do novej prace s lepsimi podmienkami ale musis si dat pozor odpracovat tych 90dni bez PN a OCR takze sa len modlit aby ti islo vsetko hladko a mohla si odpracovat co potrebujes.... 😉