icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

luliu
30. aug 2017

@russia22 podľa mňa by si na materskú nemala nárok keďže si nezamestnaná

zalka
31. aug 2017

@russia22 no nenapísala si presný dátum kedy ti skončil PP ... bez toho sa ti nedá poradiť

russia22
2. sep 2017

@zalka skusim zajtra pozriet presny datum ale tusim to bolo v v Maji 🙂

zalka
3. sep 2017

@russia22 no zisti si to

zabka
5. sep 2017

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať jednu informáciu. Pracovný pomer mi skončil v októbri 2016. Odvtedy som bola PN a potom úrad Prace. Keď by som sa od Novombra dala na dohodu cca 50,- mesačne a potom zostala tehotná a tých 90 dni pred materskou sa zamestnala normálne z maxima dostanem tu vyššiu materskú? Ďakujem za odpoved 🙂

evittam
6. sep 2017

@zabka Ak to bude dohoda na pravidelmy prijem a ty splnis podmienky naroku na MD tak ano.

evittam
6. sep 2017

*pravidelný

zabka
6. sep 2017

Pravidelný znamená každý deň aspoň dve hodiny? Či bolo by lepšie polovičný úväzok? Pýtam sa lebo si ti možem spravit ako potrebujem a chcem co najmenej platiť. Ďakujem pekne.

evittam
6. sep 2017

@zabka Pravidelný znamena "dohoda o pracovnej cinnosti" na pravidelný príjem kde platis vsetky odvody. Napr.na 10h/týždeň

zalka
6. sep 2017

@zabka áno dostaneš vyššiu MD ak to tak spravíš, len neviem či dohoda na 50e bude stačiť .. nakoľko z UP ťa vyradia po 40 dnoch trvania dohody, a ty potrebuješ mať odpracovaný každý den aspon hodinu čo pri počte 20-22 pracovných dní v mesiaci pri minimálnej mzde 2,5e na hodinu robí sumu 50-55e mesačne,
pri 2 hodinách denne je to 100-110 e mesačne. A ak to budeš riešiť cez dohody, tak nenechaj dohodu dlhšie ako 89 dní do istoty. Potom ukončiť a spraviť novú ... kým nebudeš tehu.

zabka
6. sep 2017

Ďakujem veľmi pekne ste zlate 🙂 No Ved preto od novembra lebo potom ma uz môžu vyradiť uz mi uplynie toho polroka. A potrebujem to nejako vyriešiť. Tak keď tu dohodu dám teda na tých 110,- EUR aby tam boli aspoň dve hodiny mesačne bude to v poriadku? A tiež ju musím po tých 89 dni ukončiť? Aj keby som napr. ostanem náhodou hneď druhý mesiac tehu?

russia22
6. sep 2017

@zalka ahoj pracovny pomer mi skoncil 3.5.2016 a vcera som zistila ze som tehotna cize termin cca mi vychadza na Maj v polke priblizne akby ma teraz niekto zamestnal a dr ma da na PN bude mi platit aj druha materska ?

evittam
6. sep 2017

@russia22 Nie. Z coho chces mat MD? Co si odviedla tomuto štátu?! Musis mat 270dni NP za posledné 2roky pred porodom. Čiže u teba cca termin porodu maj 2018, rozhodujúce obdobie maj 2016-maj 2018.

russia22
6. sep 2017

@evittam ahoj teraz som na MD s rocnou dcerkou a termin s nou som mala 18.8.2016 ale zamestnavatel zrusil zivnost a tym padom mne pomer pracovny skoncil 3.5.2016 preto sa pytam ak by som sa zamestnala ci by som mala narok na MD 🙂

evittam
6. sep 2017

@russia22 Plati co som napísala. Napr.mas TP 15.5.2018-tvoje rozhodujúce obdobie je od 15.5.2016-15.5.2018.
Bzw.nie si na MD. Už dávno.
Ak by si sa zamestnala aj zajtra tak 270dni NP dosiahnes 4.6.2018.

evittam
6. sep 2017

*Btw.

zabka
6. sep 2017

@evittam a @zalka prosím tak to bude teda správne?

zalka
6. sep 2017

@zabka nie dva hodiny mesačne .... dohoda na hodinu denne
aby si nemusela platiť sama odvody do ZP

@russia22 si pridlho bez poistenia, na to aby si mala MD potrebuješ zamestnanie A, kt. bude trvať aspon do pôrodu + v súbehu zamestnanie B ktoré potrvá 2-3 mesiace a skončí ... súčtom dní zamestknanie A+ zamestnanie B = musíš dosiahnuť 270 dní...
jedným zamestnaním šancu nemáš presne ako ti napísala @evittam

sticker
russia22
6. sep 2017

@evittam
@zalka dakujem za vysvetlenie 🙂

zabka
7. sep 2017

@zalka Ano myslela som dve hodiny denne len mi to preskocilo. Takze taká dohoda je v poriadku a započítava mi dni Nemoc. Poistenia a potom by mi stačilo to zmeniť až tých 90 dni pred nastúpom na MD a je to v poriadku

zalka
8. sep 2017

@zabka a ked porodíš skôr? kamoška rodila v 7 mesiaci .. nespoliehaj sa na 90 dní pred nástupom na MD ... maj tam rezervu

micinkab
9. sep 2017

Ahojte baby chcela by som vas poprosit o vas nazor alebo skusenosti aktualne som druhy rok na RD (od 18.12.2014 do 10.6.2015 som bola na rizikovom PN potom MD a RD) TPP mi stale trva a teraz som tehotna termin porodu mam marec 2018 cize skor ako mi skonci RD so starsim dietatom no a mam moznost zamestnat sa a dosiahnut vyssiu matersku z vyssieho vym.zakl. a moje otazky su 😉
1) kedze som este na RD a TPP mi trva splnam tych 270 dni nemocenskeho poistenia?
2) staci mi zamestnat sa na tych 90 dni u noveho zamestnavatela na vyssiu mzdu a bude sa mi teda nova materska ratat z vym.zakladu za tych 90 dni u noveho zamestnavatela?
3) musim dat vypoved u predchadzajuceho zamestnavatela ktory ma stale eviduje v TPP aby mi ratali matersku z toho noveho 90 dnoveho zamestnania?
4) alebo mam ziadat o materske z oboch zamestnani aj ked tych 270 dni budem splnat len u stareho zam. a 90 dni z noveho zam. a bude sa mi ten vym. zaklad z oboch prijmov zratavat?
5) mozem sa zamestnat u toho noveho zam. a po 90 dnoch ist na PN? vysku PN mi vypocitaju z toho 90 dnoveho zamestnania?
dakujem za vase rady zalka a majusqa77 mi uz nieco poradili no potesia ma aj dalsie nazory hlavne nech sa ich mozem drzat aby to vyslo 😉

evittam
9. sep 2017

@micinkab Ked ti poradili @zalka a @majusqa77 tak ti len poradim sa drzat ich rád. Opakovať nebudem čo poradili ony.😉

micinkab
9. sep 2017

@evittam poradili podat si matersku z oboch robot

matasrnka
10. sep 2017

ahojte dievcata.. chcela by som vas poprosim o radu. jedna sa o moju neter. 30.5 skoncila VS. od 1.6 nastupila do pp na dobu urcitu do 30.9. Momentalne je v cca 2 mesiaci tehotenstva. Termin porodu ma 19.4.18. Vzhladom na tehotenstvo jej zmluvu nepredlzia. Ma ale moznost zamestnat sa od 1.10 a tu je otazka..270 dni povinneho poistenia stihne ltt, len je tu otazka kedy je rozhodujuce obdobie urcenia vymeriavacieho zakladu pre vypocet materskej? staci nastavit vysoky VZ iba pre plat v roku 2017 a v roku 2018 len minimalnu mzdu? Co v pripade rizikoveho tehotenstva, keby napriklad musela is pn uz od decembra.. ako by to bolo s pn a materskou? dakujem krasne za pomoc..lebo uz studujem, studujem a uz sa fakt nevyznam..dakujem krasne

snazilka1004
11. sep 2017

Ahojte chcem sa opýtať neviete ako to je s PN? Mame teraz v práci neskutočný stres a ja už nevladzem býva mi stále zle keď prídem domov a som z toho cela nervózna... viem že zdravie babetka je najdôležitejšie ale chcem sa opýtať či PN nejako ovplyvní teda zhorší výpočet materskej? Keďže materská sa bude vypočítavať z tohto roku. Neviete mi v tom poradiť? Ďakujem

zalka
11. sep 2017

@matasrnka
- 270 dní ak sa zamestná stihne s prehladom ku dnu pôrodu budú skúmať,
- dôležitý bude plat aj 2017 aj 2018 nedá sa 2017 mať vysoký a 2018 nizky lebo sa spriemerujú ,
- ak nastúpi na PN pred uplynutím 90 dní bez PN a OCR tak jej PN vyrátajú z minima,
- ak do nástupu na MD nebude mať v novej práci 90 odpracovaných kalendárnych dní tak jej MD vyrátajú z platu zo zamestnania od 1.6.-30.9.17

@snazilka1004 nie PN neovplyvní výpočet MD ak ovšem PN nezačne skôr ako po 90 dňoch nového zamestnania.

snazilka1004
11. sep 2017

@zalka ďakujem pekne 😊😊😊

matasrnka
11. sep 2017

@zalka ďakujem veľmi pekne, takže jej treba nastaviť vyšší plat za celé obdobie u nového zamestnávateľa /tj. 10/2017 do cca 03/2017/ a z toho sa jej bude rátať materská... ďakujem ešte raz veľmi pekne

zalka
11. sep 2017

@matasrnka áno