icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

dena1973
16. dec 2015

@havana_frost No mam s tym skusenosti... Ak je tam niekto aktivny a da si dokopy vsetky datumy kedy boli doklady dorucene a kedy bola podana prihlaska do poistenia do novej firmy, tak neviem ako to budu brat.... Ja len pisem, co viem ...., ze to bolo realne....

dena1973
16. dec 2015

@majrab Ak mas TPP a dohodu s pravidelnym prijmom tak, aby si mala narok na materske z oboch poisteni musis mat z kazdeho poistenia zvlast splnenu podmienku 270 dni nemoc. poistenia v poslednych 2 r. pred porodom.

majrab
16. dec 2015

@dena1973 nemam TPP iba dohodu

kikakm
16. dec 2015

@dena1973 ja sa pokusim dostat tu povodnu ziadost spat. No uvidime, v kazdom pripade som evidovana na urade prace a mam si aktivne hladat pracu bez ohladu nato, ze som tehotna.

dena1973
16. dec 2015

@majrab Materske sa pocita aj z dohody s pravidelnym prijmom, ale aj tam plati podmienka 270 dni nemocenskeho poistenia v poslednych 2 r. pred porodom + trvanie dohody do nastupu na materske resp. ak prac. pomer - dohoda skonci budes splnat ochrannu lehotu pre tehotne.

dena1973
16. dec 2015

@kikakm No to by bolo idealne. Radsej, ak by sa dalo nech ti vratia tu povodnu ( predchadzajucu) ziadost o materske. Niekedy to nechcu vracat, pokial uz je tlacivo odovzdane. No ak natrafis na dobru referentku, tak to bude O.K.

kikakm
16. dec 2015

@dena1973 ja dám vedieť ako mi to dopadlo zajtra, neznášam takéto veci riešiť, no keby som ja hlúpa vedela....

dena1973
16. dec 2015

@kikakm Držím prsty. Povedz, že si omylom odovzdala žiadosť o materské a zabudla si dať žiadosť potvrdiť zamestnávateľovi. Lepšie by bolo dať túto pôvodnú žiadosť potvrdiť novému zamestnávateľovi a ty si iba opravíš na žiadosti o materské zamestnávateľa v hornej časti tlačiva... Takto by bola v SP iba jedna žiadosť nie dve.

kikakm
16. dec 2015

@dena1973 tak snáď tetka nie je taká rýchla, že už bude mať žiadosť spracovanú, bola som tam v utorok, ale človek nikdy nevie. Ďakujem.

dena1973
16. dec 2015

@larus9 Ak máš nástup na materské v januári 2016, tak si dáš u gynekológa vypísať 2 žiadosti o materské. Jednu z hlavného pracovného pomeru a druhú na dohodu.

Na dohodu od októbra 2013 do marca 2015 ochrannú lehotu nespĺňaš (nástup na materské musí byť do 8 mes. po ukončení PP). Z tejto dohody ti nárok na materské nevzniká.
Na dohodu od septembra 2014 do septembra 2015 ochrannú lehotu spĺňaš. Z tejto dohody ti nárok vznikne.

dena1973
16. dec 2015

@kikakm Tu nejde o spracovanie, ale písala som o tom, že podľa interných predpisov majú zákaz dávať späť doklady, keď už boli raz odovzdané (zase osobná skúsenosť). Tak, si musíš niečo dôverné vymyslieť, aby to bolo uveriteľné...

kikakm
16. dec 2015

@dena1973 aha, tak to bude tazke, lebo su tam tri babule pri sebe.

larus9
16. dec 2015

@dena1973 fúúha, vďaka, tak to o tých 8 mesiacoch som netušila....Vďaka veľká za pomoc! 🙂

dena1973
16. dec 2015

@kikakm Skusit mozes...

dena1973
16. dec 2015

@larus9 Nie je zaco...😉

kikakm
16. dec 2015

@dena1973 jasne, zajtra sa ozvem. Dakujem. ✋

kikakm
17. dec 2015

@dena1973 tak bola som na tej sociálke, veru nepochodila som ako som chcela, najprv ani nevedela tetka nájsť niečo k mojej žiadosti, nakoniec volala kolegyni, ktorá to so mnou riešila a tá povedala, že to odišlo už do Bratislavy na sociálku. Že si mám podať novú žiadosť, prvá mi príde zamietnutá (čo som aj vedela).

dena1973
17. dec 2015

@kikakm Prečo posielali do BA? Posledný zamestnávateľ mal učtáreň v BA, bola si nemocensky poistená podľa zamestnávateľa v BA?

dena1973
17. dec 2015

@kikakm Aha, SP má vysunuté pracovisko v Senci a zozbierané tlačivá posiela do BA, lebo tam to patrí.
Tak, už nič neostáva, len sa zamestnať. Zamestnávateľ nech ťa čo najrýchlejšie prihlási do SP a ty si vyžiadaj od gynekológa novú žiadosť o materské, ktorú je treba odovzdať novému zamestnávateľovi na potvrdenie a tak doručiť do SP.

kikakm
17. dec 2015

@dena1973 tú novú žiadosť môžem doručiť za zamestnavateľa aj ja, aspoň tak mi tetka hovorila, bude vadiť ak si to tam zanesiem napr. 30.12.? (nástup na matersku mám 27.12.). Nevieš ako rýchlo odpovedá SP na žiadosti?

dena1973
17. dec 2015

@kikakm Ak máš nástup v decembri, tak potvrdenú žiadosť zamestnávateľom je treba doručiť do 3.1., aby ti za december vyplatili v januári.
Čas, ktorý má SP na rozhodnutie o priznaní (resp. nepriznaní) materského (resp. inej nem. dávky) je podľa zákona 60 kal. dní od podania žiadosti.

kikakm
17. dec 2015

@dena1973 dakujem za info .-)

dena1973
17. dec 2015

@kikakm Nie je začo. Držím prsty, aby všetko dobre dopadlo... 🙂

havana_frost
18. dec 2015

@dena1973 SP mi odpovedala, mala si pravdu (samozrejme 😀 ). Ak po dohode nasleduje TPP - berú TPP ako vznik nem. poistenia.

havana_frost
18. dec 2015

@kikakm V každom prípade, nemáš čo stratiť!

aanetkaa1
20. dec 2015

ahojte..mam otazocku jednu 🙂 v juli mam termin,chcela by som od januara ,alebo februara dohodnut sa so sefom , že mi da výpoved v praci a nasledne na to ma zamestna v druhej jeho firme,kde budem nahlasena tých 90 dni aby som splnila poistne podmienky... ale potrebovala by som vediet keby mi to zapise od januara to znamena ,ze niekedy v aprili + v maji by som mohla ist na pn a potom bachnem matersku..ale počas pn bude mat sef so mnou este výdavky ?? alebo ako to je počas pn?? tie 3 mesiace odvody si platim ja 🙂 ale ,že či este aj tie 2 mesiace by som musela počas pn,alebo radsej sa prehodit do druhej firmy tak v marci a potom hned nastup na matersku ?? dakujem

majusqa77
20. dec 2015

@aanetkaa1 musi to byt 90 dni platenia poistneho, takze bez pn a ocr

majusqa77
20. dec 2015

@aanetkaa1 a potom pocas pn -prvych 10 dni plati zamestnavatel, zbytok socialka. Tam sa uz odvody neplatia

aanetkaa1
20. dec 2015

@majusqa77 to viem , že 90 dni musi byt bez Pn ,len som chcela vediet čo by znamenali tie dva mesiace keby idem na pn ..kedze si idem dobrovolne zaplatit odvody aby som mala vyssiu matersku tak som chcela vediet ako by to bolo keby idem na pn 2 mesiace pred materskou..takze iba prvých 10 dni zamestnavatel a potom socialka,ano?? tak to by bolo fajn 🙂 dakujem

majusqa77
20. dec 2015

@aanetkaa1 ak si v prac.pomere nemozes si platit dobrovolne poistne