icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

evittam
29. dec 2017

@zuuzika MD sa počíta z VZ,z ktorého sa platia odvody na NP. Cize z celkovej hrubej mzdy.

ajush5
2. jan 2018

Ahojte kocky, nemate skúsenosti s výpočtom materskej z predpokladaného vymeriavacieho základu? Neviem ci to mam nechat tak alebo mam zamestnávateľa poprosit aby mi potvrdil vyšší príjem ako bol moj posledny. V zákone to stoji nejak tak ze dostanem z PDVZ jednu tridsatinu a neviem ci to chapem spravne. Nerada by som sa okaslala a dostala este menšiu matersku ako keby to necham tak

ingba
4. jan 2018

Ahojte . Prosím aká je ochranná lehota výpoved som dala 27.11.2017 ak by som otehotnela a porodila este tento rok 2018 alebo 2019 ? Ako by mi platilo to ze by som sa este zamestnala na tých 90dni... dakujem pekne

evittam
4. jan 2018

@ingba V tvojom prípade žiadna. Ochranná lehota by sa na teba vzťahovala keby si uz bola tehotná počas trvania PP. Cize ak splnas hlavnú podmienku nároku na MD tak bud sa zamestnat alebo DNP. Ak sa zamestnas a odpracujes u noveho zamestnavatela minimalne 90dni bez PN a OCR tak MD bude počítana z nového prijmu. Ak nie tak z prijmu za r.2017-za predpokladu,ze pojdes na MD este tento rok.

shimanka
7. jan 2018

Ahojte. Ja viem už som tu raz písala dávnejšie ale momentálne riešim aktuálnu situáciu a pani v sociálnej poisťovni mi povedala že ona mi nevie povedať a že si to mám naštudovať na internete no som z toho jeleň. Takže moja otázne znie : pracovala som od 2/2016 do konca júla 2017 a vlastne od augusta som evidovaná na úrade práce a poberám do januára dávku v nezamestnanosti. Koncom októbra som otehotnela a momentálne som v 12 týždni. Termín pôrodu mám 27.7.2018. Nepotrebujem dostať najvyššiu metrsku, len chcem vedieť že keby som sa zamestnala na polovičný úväzok či by sa mi obnovil nárok na materskú . A ak áno tak je daná nejaká podmienka koľko by som mala zarábať aby sa mi to rátalo? Ďakujem

evittam
7. jan 2018

@shimanka Ak sa znovu zamestnás co i len na jeden den alebo sa prihlásis na DNP dostanes MD ale minimalnu. Ak by si sa zamestnala a odpracovala aspon 90dni bez PN a OCR tak by sa ti MD pocitala z toho prijmu, cize máš možnosť mat aj max.MD

ingba
7. jan 2018

@evittam tkže keby som porodila až začiatkom 2019 tak už by mi nestačilo sa zamastnat na tých 90 dní v roku 2018?

evittam
7. jan 2018

@ingba Ale stacilo. Poriadne čítaj co pisem.

shimanka
7. jan 2018

@evittam len tento príjem by bol len úplne minimálny. Zamestnal by ma svokor ako "upratovačku" . Iba by mi chcel pomôcť s tým ak by sa dalo. V práci som mala hrubý príjem 800€ niekedy viac. Tak som myslela či sa to nebude z toho rátať. Ale tak ďakujem zatiaľ za info

evittam
7. jan 2018

@zalka Ako by to bolo v tomto pripade
@shimanka . Tak ako píšem vyššie,ze? Jedine,ze by jej dal vyssiu mzdu ma tych 90dni a zaplatí odvody?

zalka
7. jan 2018

@shimanka no čiste teoreticky ak ťa teraz zamestná, a pôjdeš na PN, tak zistíš z čoho ti vyplatia nemocenské d ávky a z akej výšky, ale mala by si ostať zamestnaná , a neodpracovať viac ako 89 dní .. vtedy by sa mala Pn, MD rátať z príjmu z roku 2017

ak by ste dali vysoký príjem .. tak po 90 dnoch a viac bez PN a OCR by bola PN , MD z toho vysokého príjmu

shimanka
7. jan 2018

@evittam
@zalka aha dobre baby asi rozumiem. Musím mu to všetko vysvetliť ako by to bolo najlepšie a hlavne od kedy by sa oplatilo zamestnať ma.

zalka
7. jan 2018

@shimanka čím skôr ťa zamestná tým skôr môžeš ísť na PN ... napr. a z PN na MD

shimanka
7. jan 2018

@zalka aha dobre a potom by sa mi to teoreticky rátalo z 2017 okej. Ďakujem veeeeeelmi pekne fakt

zalka
7. jan 2018

@shimanka ved tou PN si to vlastne overíš, lebo z čoho vyrátajú PN z toho vyrátajú MD :D

shimanka
7. jan 2018

@zalka no tiež pravda 😂

mizurka
8. jan 2018

Ahojte. Rada by som sa s vami poradila ohľadom mojej situácie. Viem, že sa tu už riešilo mnoho podobného ale už mám z toho zmätok... Budem rada ak mi poradí niekto skúsenejší.
Som zamestnaná na TPP od r. 2014 u jedného zamestnávateľa. Momentálne som tehotná a v máji by som mala nastúpiť na MD. Rada by som vedela z čoho sa bude vymeriavať výška MD nakoľko v minulom roku som bola na dlhodobej PN - od 16.1. - 31.5. Moje tehotenstvo je však rizikové, a tak v decembri 20.12. som opäť nastúpila na PN a zrejme budem až do MD. Predpokladám, že materská sa teda vypočíta len z HP za odpracované mesiace r. 2017 a mesiace, ktoré som bola na PN sa nezarátavajú? Ide o to, že v apríli (počas mojej PN) sme dostávali ročné odmeny a mrzelo by ma, keby sa mi tieto odmeny nezarátali do MD.
Budem rada ak si niektorá z vás nájde čas a poradí mi. Ďakujem veľmi pekne za každú jednu radu 🙂

majusqa77
8. jan 2018

@mizurka rok 2017. z coho si platila odvody, z toho ti vyrataju matersku

zalka
8. jan 2018

@mizurka z platu od 1.6. do 19.12.2017, odmeny sa nezaratajú lebo si nemala plat vtedy a z odmien nešli odvody do SP na nemocenské poistenie, ani dôchodkové ...

mizurka
8. jan 2018

@majusqa77
@zalka
Ďakujem vám za pomoc. Zaráta sa teda HP od 1.6. do 19.12. a predpokladám, že ešte aj tých prvých 15 dní v januári (do 16.1.2017). Ďakujem, už mám v tom jasnejšie 🙂

zalka
8. jan 2018

@mizurka áno len čas kedy si pracovala sa započíta a áno aj ten január ...

popoluska24
Autor odpoveď zmazal
ingba
24. jan 2018

Ahojte takže tento rok už nestihame baby a ani porodit v roku 2018 . Ak by som otehotnela v roku 2018 a nepracovala len koncom roka si dala tych 90dni a porodila v roku 2019 . Tak je dobre ? Či musim potom este splnat niečo iné . Dakujem za odpovede aby som v tom mala jasno

oslovenie
25. jan 2018

Ahojte, potrebovala by som radu pre znamu.

Jun 2013-Júl 2016 MD/RD,
nasledne 08/2016 - 08/2017 TPP 1
09/2017 - 10/2017 iný TPP 2
11/2017 - doteraz TPP (u znameho)

Nástup na materskú 18.5.2018

A teraz otazka, z coho sa jej bude ratat materske, predpokladam, ze z posledneho zamestnania. Ale je este mozne zvysit materske? Napr. ak by ukoncila TPP a zamestnala sa opat v tej istej firme ale z max. vymeriavacieho zakladu? Alebo ako to spravit aby ziskala max.
A este kolko je momentalne max VZ?
Dakujem

paloolap
26. jan 2018

@oslovenie Da sa dosiahnuť isto max ked bude prepustená a znovu zamestnaná z max vym. základu minimálne na 90dní. Pokial ja viem tak sa to dá aj u toho posledného zamestnávateľa ale musí byť zmluva na inú pozíciu ako mala predtým. Ale pre istotu si pockaj ešte na iné rady aby to bolo 100%. Tento rok max vymeriavací základ je tuším 1824 €.

zalka
26. jan 2018

@oslovenie dalším PP zvýši materskú, ak bude mať 2TPP , a z oboch požiada o materské,
lebo k dnom čo získala od 08/2016 - 08/2017 TPP 1 sa môže pripočítať nové zamestnanie.

oslovenie
26. jan 2018

@paloolap
@zalka
Dakujem 😊

ukulela
7. feb 2018

Ahojte. v 2017 com sa v oktobri vratila z RD naspat do prace. TPP, uz roky rokuce. Od februara mi zvysili plat, stale na tom istom mieste. Ak by som v auguste 2018 nastupila na MD, rata sa mi z prijmu v 2017, teda z mensieho platu? (je tam riozdiel az 260 v hrubom mesacne, takze dost)
Ak by som chcela "obist system" a mat max matersku, mozem sa pred nastupom na tri mesiace zamestnat v inej firme s max prijmom a budem cerpat MD aj z tohto druheho prijmu? Alebo ak budem sucasne zamestnana u stareho zamestnavatela a sucasne aj u toho noveho, poberala by som materske vyratane z oboch platov? @evittam napr neporadis?

lexl
7. feb 2018

Azda by aj mne niekto vedel poradiť ako získať ešte materskú, pripadne vyššiu materskú. Hoci to tu už určite bolo ale mám pocit že som v dosť komplikovanej situácii. Momentálne som od 1/2015 na materskej a následne rodicovskej dovolenke,pracovný pomer mám na dobu neurčitú, sle medzitým sa veľa veci zmenilo, a zrejme budem nútená dať vypoved po Rd ku koncu februara. Predtým som v tej spoločnosti pracovala cca 5 rokov, teraz som sle zistila že som pravdepodobne tehu. A moja otázka ak dam vypoved, mala by som byt v ochrannej lehote? A budem mat ešte nárok na materské zo zamestnania alebo už mám nárok od začiatku len na rodicak? Alebo čo urobiť, sby som mala nárok na materskú? Viem, že zákony a kadejaké paragrafy sa menia a na poisťovni sú "veľmi ochotní" pomôcť. A ešte dodám, že mám asi 25 dni dovolenky a potom pôjdem na up. Ďakujem Vám za rady.

evittam
7. feb 2018

@ukulela Ak chces využiť 90dni bez PN a OCR tak povodny PP musi skoncit. Inak by si z oboch musela spĺňat podmienku naroku na MD.