Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
@nivea777 https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod...
Tu mas vsetko.
Dievcata a keby som zacala ten novy prac. pomer s max VZ este mesiac pred skoncenim tohto aktualneho, aby som do MD mala z neho tych 90 dni? Ten momentalny mam na urcitu dobu od januara t.r. do juna t.r., minuly rok 2017 mam odrobeny 11 mesiacov, december na UP). Termin porodu mam 4.11., tak by som novy PP 90 dni po ukonceni tohto PP nestihla... Co sa bude brat rozhod. obdobie pre vypocet materskeho? Dakujem krasne
@zalka @evittam Z akého VZ sa mi vypočíta meterské, ak som v PP od r. 2013 od 22.11.2014 som bola na MD, od 17.7.2015 na RD, od 6.11.2017 som nastúpila späť do zamestnania, ale hneď nato som bola od 13.11.2017 PN a PN som až do dnešného dňa? Bude mojim VZ mzda za odpracované obdobie od 6.11. -12.11.2017? Ďakujem vám za odpoveď.
@zalka Dobrý deň, chcela by som sa aj ja opýtať, alebo teda uistiť v tom, či mám dobré informácie...od 12.5.2017 do 30.6.2017 som bola zamestnaná na dohodu, od 1.7.2017 mi dal zamestnávateľ zmluvu na TPP s minimálnou mzdou. V septembri som otehotnela, k 4.1.2018 som ukončila pracovný pomer a k 5.1.2018 som sa zamestnala u nového zamestnávateľa s max. mzdou. Termín nástupu na MD mám 9.4.2018, čiže z nového PP splním podmienku 90 dní poistenia a spolu z oboch pracovných pomerov splním aj podmienku 270 dní poistenia. Funguje to takto a MD bude z max.vymeriavacieho základu alebo je tam nejaký zádrheľ, ktorý som prehliadla? Ďakujem za info
Ahojte dievcata, chcela by som sa poradit - za par dni budem rodit. Narok na MD mi nevznika, nakolko som uz rok dobrovolne nezamestnana a predtym rok na UP. Takze je mi jasne, ze mam narok len na rodicovsky prispevok.
Chcela by som vediet, co vsetko by som mala obehat este pred porodom, kedze na MD som nenastupila. Ci je pravda, ze mam ist az s rodnym listom do socialky? Alebo sa este predtym na uradoch odhlasit , ked vlastne neviem k akemu datumu. Ten rodicovsky poberam az od datumu narodenia, vsak? Vopred velmi pekne dakujem za radu
Ahojte, tiez by som potrebovala radu pre kamosku. Teraz je v 10tt, zamestnana je u posledneho zamestnavatela od marca minuleho roka. Je este nejaka sanca, aby dostala najvyssiu matersku?
Predpokladam,ze ak by jej aktualny zamestnavatel zvysil teraz,uz je neskoro, lebo sa jej bude ratat zo zakladu z minuleho roka- rozmyslam dobre?
Ak zmeni zamestnavatela a ten je da max?
Moc dakujem za odpoved

@evittam a musi ma pustit na rodicovsku?