icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

nivea777
10. mar 2018

@evittam a musi ma pustit na rodicovsku?

nivea777
10. mar 2018

@evittam dakujem

ginepra
10. mar 2018

Dievcata a keby som zacala ten novy prac. pomer s max VZ este mesiac pred skoncenim tohto aktualneho, aby som do MD mala z neho tych 90 dni? Ten momentalny mam na urcitu dobu od januara t.r. do juna t.r., minuly rok 2017 mam odrobeny 11 mesiacov, december na UP). Termin porodu mam 4.11., tak by som novy PP 90 dni po ukonceni tohto PP nestihla... Co sa bude brat rozhod. obdobie pre vypocet materskeho? Dakujem krasne

evittam
10. mar 2018

@ginepra Nie, takto to nefunguje. Musis mať starý PP skončení. V tomto pripade by si musela mat z oboch PP 270dni NP. Cize tvoj VZ pre MD bude hruby prijem z PP ktory trva od 1.1.

ginepra
11. mar 2018

@evittam Dakujem velmi pekne, si velmi mila, ze takto pomahas maminam. No a ja tych 90 dni teda nestiham, skoda 😥

evittam
11. mar 2018

@ginepra A nemôžeš skoncit PP skor?

zalka
11. mar 2018

@ginepra môžeš mať v súbehu 2 zamestnania .. a ak ti ten PP na dobu určitú skončí ... tak sa ti dni prirátajú k aktuálnemu poisteniu v novej práci .. a budú z toho rátať MD .

evittam
11. mar 2018

@zalka To naozaj? Cize ak by mala dva PP tak v tomto pripade jej budu pocitat MD z druhehe,kt.napr.zacne 1.5.2018?

zalka
11. mar 2018

@evittam no áno lebo tento bude aktívny v čase nástupu na MD .. ak bude mať splnenú podmienku 90 dní poistenia ...
z prvého nárok mať nebude lebo síce ochranná lehota, ale chýbali by dni .. bo z každého treba mať 270 dní

evittam
11. mar 2018

@zalka Aha, chápem. Zase som mudrejsia.😉 Ked tych "kombinácii" a možnosti je veľa.😁😉

zalka
11. mar 2018

@evittam určite je toho moc ...

nivea777
12. mar 2018

@evittam este mi napadla jedna vec,mozem napisat spravu?

ginepra
12. mar 2018

@zalka dakujem mila zalka, takze mam sancu? V novembri 2017 som ukoncila PP, kde som mala 270 dni NP, od 8.1. Do 30.6. som v novom PP, termin bude cca 4.11. Takze ak zacnem PP s max VZ od 1.5. do nastupu na MD, tak by to malo vyjst? Dakujem moc 😉

zalka
12. mar 2018

@ginepra no áno výjde ak odpracuješ 90 dní bez PN a OCR .. neskúsiš to skôr? predsa len nevieš čo sa môže stať ...

ginepra
12. mar 2018

@zalka a mozem odpracovat 90 a ukoncit nejako potom este pred nastupom na MD? Ci musi PP trvat do MD? Vdaka velka

zalka
12. mar 2018

@ginepra PP by mal trvať .. lebo ináč nemá zmysel

ginepra
12. mar 2018

@zalka dakujem este raz 🙏

mina152
14. mar 2018

@zalka @evittam Z akého VZ sa mi vypočíta meterské, ak som v PP od r. 2013 od 22.11.2014 som bola na MD, od 17.7.2015 na RD, od 6.11.2017 som nastúpila späť do zamestnania, ale hneď nato som bola od 13.11.2017 PN a PN som až do dnešného dňa? Bude mojim VZ mzda za odpracované obdobie od 6.11. -12.11.2017? Ďakujem vám za odpoveď.

zuzu1886
14. mar 2018

@zalka Dobrý deň, chcela by som sa aj ja opýtať, alebo teda uistiť v tom, či mám dobré informácie...od 12.5.2017 do 30.6.2017 som bola zamestnaná na dohodu, od 1.7.2017 mi dal zamestnávateľ zmluvu na TPP s minimálnou mzdou. V septembri som otehotnela, k 4.1.2018 som ukončila pracovný pomer a k 5.1.2018 som sa zamestnala u nového zamestnávateľa s max. mzdou. Termín nástupu na MD mám 9.4.2018, čiže z nového PP splním podmienku 90 dní poistenia a spolu z oboch pracovných pomerov splním aj podmienku 270 dní poistenia. Funguje to takto a MD bude z max.vymeriavacieho základu alebo je tam nejaký zádrheľ, ktorý som prehliadla? Ďakujem za info

miria11
14. mar 2018

@evittam ahoj, ako si to myslela že z oboch. Napr ja som to tak chcela tiež spraviť, že 2 pracovne pomery naraz. Odpracovane mam za posledné 2 roky 2x 270 dni, ale z iných zamestnaní. To je potom v pohode?

evittam
14. mar 2018

@miria11 Ano. Mas narok na MD z oboch pokial z oboch splnas aj dalsiu podmienku naroku na MD

luliu
14. mar 2018

@zuzu1886 u nového nesplnís 270 dni. Podľa mňa len z nového sa bude ratat

evittam
14. mar 2018

@luliu Nemusi u noveho zamestnávateľa splnit 270dni NP. Ona uz ma splnenu podmienku 270dni NP. Ak zmenis zamestnavatela a odpracujes u neho minimalne 90dni bez PN a OCR tak VZ pre MD je hrubý príjem od noveho zamestnávateľa.

evittam
14. mar 2018

@zuzu1886 Pokial bola dohoda na pravidelný prijem tak ty si 270dni NP splnila 5.2.

zalka
14. mar 2018

@zuzu1886 dobre premýšlaš, žiaden zádrhel tam nevidím

zalka
14. mar 2018

@mina152 áno VZ bude november tých pár dní

yennn
23. mar 2018

Ahojte dievcata, chcela by som sa poradit - za par dni budem rodit. Narok na MD mi nevznika, nakolko som uz rok dobrovolne nezamestnana a predtym rok na UP. Takze je mi jasne, ze mam narok len na rodicovsky prispevok.
Chcela by som vediet, co vsetko by som mala obehat este pred porodom, kedze na MD som nenastupila. Ci je pravda, ze mam ist az s rodnym listom do socialky? Alebo sa este predtym na uradoch odhlasit , ked vlastne neviem k akemu datumu. Ten rodicovsky poberam az od datumu narodenia, vsak? Vopred velmi pekne dakujem za radu

kata13
9. apr 2018

Ahojte, tiez by som potrebovala radu pre kamosku. Teraz je v 10tt, zamestnana je u posledneho zamestnavatela od marca minuleho roka. Je este nejaka sanca, aby dostala najvyssiu matersku?
Predpokladam,ze ak by jej aktualny zamestnavatel zvysil teraz,uz je neskoro, lebo sa jej bude ratat zo zakladu z minuleho roka- rozmyslam dobre?
Ak zmeni zamestnavatela a ten je da max?
Moc dakujem za odpoved

majusqa77
9. apr 2018

@kata13 1.u povodneho sa bude ratat odo dna nastupu do konca mesiaca pred nastupom na md
2.u noveho ak bude mat 90 dni bez pn a ocr tak z novej