Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
@zalka
Ahoj. Poprosim o radu aj ja. Som zamestnana od 11/2015 na dobu urcitu pocas RD. Zene, co ju zastupujem, konci RD 4.1.2019 (je rozdiel ci mi skonci PP 31.12.2018 alebo 3.1.2019?co je lepsie?). Planujeme dietatko. Ak by som otehotnela napr. v oktobri, planujem ist hned od novembra na PN (zdravotne dovody). Nastup na MD by bol niekedy v maji. Mame s.r.o., nie je problem sa hocikedy zamestnat. Otazka znie s akym vym.zakladom, kedy a na ako dlho, aby som dostala maximalnu matersku?
Materska sa pocita z prijmu za predchadzajuci kalendarny rok? Dakujem
@evittam dakujem, prosim ta, ešte by som mala otázku, 31.8. mi konci PP, ak by som od 1.9. 2018 nesla na UP, ale rovno by som sa zamestnala u kamosa s max VZ, v oktobri pojdem na vklad, ale nepodarí sa otehotnieť, ukončím u nho PP, prihlásim sa na úrad prace, budem mat nárok na dávku v nezamestnanosti, však? Podmienku 730dni za posl. 3 roky mám splnenú. Vďaka.
@nadezda4 S tou konatelkou som si nie ista. Ty ked sa zamestnas u noveho zamestnávateľa tak sa ti bude brať ako VZ pre MD hrubý príjem za všetky mesiace (ale musi to byť minimálne 90dni bez PN a OCR pred nastupom na MD). Kedy tak urobíš je na tebe.
@zalka Prosim ta,nevies ako je to ak je konateľ? Viem,ze konatel nema narok na podporu,preto sa pytam.
@nadezda4 Zalezi od situácie. Ak napr.nastupujes na MD v r.2018 a cely r.2017 si pracovala u toho istého zamestnávateľa tak tvoj VZ pre MD bude hruby príjem za rok 2017, ak zmenis zamestnavatela a odpracujes u neho minimalne 90dni bez PN a OCR tak VZ pre MD bude hruby príjem od nového zamestnávateľa. Ak pracujes napr.od júna 2017 a nastupujes na MD v dec.2018 tak VZ pre MD je hruby príjem od juna 2017-nov.2018.

@majusqa77 cize tento postup, ktorý radíš ty, by prichádzal do úvahy, aj keby som otehu v oktobri?