icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

buba08
28. aug 2018

@majusqa77 cize tento postup, ktorý radíš ty, by prichádzal do úvahy, aj keby som otehu v oktobri?

buba08
28. aug 2018

@majusqa77 @zalka kocky, prosim vás a ktorý postup od majuska77 alebo od zalka by bol lepší, kebyže sa náhodou nepodarí otehu? (mám za sebou smutnú históriu...,takze aj takáto možnosť tu je).

zalka
28. aug 2018

@buba08 no ukončiť PP, ísť na UP dočerpať podporu

buba08
28. aug 2018

@zalka PP končím teraz v piatok, takze sa od septembra prihlásim na UP, v oktobri, možno novembri pojdem na vklad, ak sa podarí, hneď ku kamosovi do firmy na 90 dni, potom PN a materská, ak sa neuchyti, tak budem pokračovať v podpore

zalka
28. aug 2018

@buba08 tak skončíš PP u kamoša a dalej dočerpeš podporu

buba08
28. aug 2018

@zalka ak sa neuchyti, tak nemá význam u nho nastupovať, nie?

zalka
28. aug 2018

@buba08 máš pravdu , ale môže sa i uchytiť a ui skončiť neskôr

buba08
28. aug 2018

@zalka áno, ako mnohokrát predtým ... ☹

evittam
29. aug 2018

@buba08 Podporu nevyplaca UPSVaR ale SP,cize poziadas o preplatenie SP. Inak súhlasím s kočkami.😉

nadezda4
29. aug 2018

@zalka
Ahoj. Poprosim o radu aj ja. Som zamestnana od 11/2015 na dobu urcitu pocas RD. Zene, co ju zastupujem, konci RD 4.1.2019 (je rozdiel ci mi skonci PP 31.12.2018 alebo 3.1.2019?co je lepsie?). Planujeme dietatko. Ak by som otehotnela napr. v oktobri, planujem ist hned od novembra na PN (zdravotne dovody). Nastup na MD by bol niekedy v maji. Mame s.r.o., nie je problem sa hocikedy zamestnat. Otazka znie s akym vym.zakladom, kedy a na ako dlho, aby som dostala maximalnu matersku?
Materska sa pocita z prijmu za predchadzajuci kalendarny rok? Dakujem

evittam
29. aug 2018

@nadezda4 Ak chces mat max.MD z noveho zamestnania tak na 90dni bez PN a OCR s max.VZ co je momentálne 1824Eur.

nadezda4
29. aug 2018

@evittam a bude to platit aj ked nastup na MD bude v tom istom roku?

luliu
29. aug 2018

@nadezda4 áno

nadezda4
29. aug 2018

@luliu dakuhem.a na ktore mesiace sa zamestnat - hned od januara alebo az neskor? Nevadi ak som konatelom v s.r.o. kde by som bola zamestnana?

evittam
29. aug 2018

@nadezda4 Ano.

buba08
29. aug 2018

@evittam ahoj,prosim ta, aká je výška odvodov pri max VZ 1824€? dakujem.

evittam
29. aug 2018

@buba08 35,15% z VZ.

nadezda4
29. aug 2018

@evittam a je jedno ci skoncim v terajsom zamestnani 31.12.2018 alebo lepsie 3.1.2019?

buba08
29. aug 2018

@evittam dakujem, prosim ta, ešte by som mala otázku, 31.8. mi konci PP, ak by som od 1.9. 2018 nesla na UP, ale rovno by som sa zamestnala u kamosa s max VZ, v oktobri pojdem na vklad, ale nepodarí sa otehotnieť, ukončím u nho PP, prihlásim sa na úrad prace, budem mat nárok na dávku v nezamestnanosti, však? Podmienku 730dni za posl. 3 roky mám splnenú. Vďaka.

evittam
29. aug 2018

@nadezda4 Uplne jedno. Podstatnych je minimálne 90dmi bez PN a OCR v novom zamestnaní.

evittam
29. aug 2018

@buba08 Ano budes. Narok na podporu je do dvoch rokov od skončenia PP. A hlavnou podmienkou nároku je mat 730dni PvN za posledne 4roky.

buba08
29. aug 2018

@evittam to mám splnené, dakujem 🙂

nadezda4
29. aug 2018

@evittam dakujem ti ☺ a este prosim ta nie je problem ak som konatelkou v s.r.o. kde by som sa zamestnala? A na ktore mesiace sa zamestnat- hned od januara ci neskor? Resp. Mozem byt na cas zamestnana s min.mzdou a potom na 90 dni s max. vym. zakladom?dakujem

evittam
29. aug 2018

@nadezda4 S tou konatelkou som si nie ista. Ty ked sa zamestnas u noveho zamestnávateľa tak sa ti bude brať ako VZ pre MD hrubý príjem za všetky mesiace (ale musi to byť minimálne 90dni bez PN a OCR pred nastupom na MD). Kedy tak urobíš je na tebe.
@zalka Prosim ta,nevies ako je to ak je konateľ? Viem,ze konatel nema narok na podporu,preto sa pytam.

nadezda4
29. aug 2018

@evittam ako sa vlastne vypocitava materska? Nie z prijmu za minuly kalendarny rok? Ci?

evittam
29. aug 2018

@nadezda4 Zalezi od situácie. Ak napr.nastupujes na MD v r.2018 a cely r.2017 si pracovala u toho istého zamestnávateľa tak tvoj VZ pre MD bude hruby príjem za rok 2017, ak zmenis zamestnavatela a odpracujes u neho minimalne 90dni bez PN a OCR tak VZ pre MD bude hruby príjem od nového zamestnávateľa. Ak pracujes napr.od júna 2017 a nastupujes na MD v dec.2018 tak VZ pre MD je hruby príjem od juna 2017-nov.2018.

zalka
29. aug 2018

@nadezda4 nie nemôžeš byť zamestnaná z min. mzdou a potom max. 90 dní vo svojej firme lebo ti to spriemerujú ...

nadezda4
29. aug 2018

@zalka cize v pripade tehotenstva ak skoncim terajsi PP a od januara sa zamestnam v s.r.o. (ja konatelka nie je problem?) a az do MD budem mat max. VZ, dostanem potom maximalnu moznu matersku? Dobre som to pochopila? Dakujem

zalka
29. aug 2018

@nadezda4 áno dobre si napísala

buba08
3. sep 2018

@zalka @evittam @majusqa77 kocky, prosim vás, je pravda, ze sa dá pravidelne hlásiť na UP aj elektronicky? Samozrejme teraz sa tam idem zaevidovať osobne, ale myslím tie pravidelne hlásenia sa na Up každý mesiac. Dakujem.