icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

majrab
20. dec 2015

@dena1973 prosim ta este by som sa chcela spytat, ak pracujem na dohodu a chodim sa hlasit na UP (cize zamestnavatel mi priznava papierovo tak 50 eur mesacne) materska sa vypocitava z tohto alebo z toho co mam na dohode (400e)? A ak by som sla na PN ta asi platena nieje, ze?

dena1973
20. dec 2015

@majrab To, že sa chodíš na ÚP hlásiť si v prechádzajúcich diskusiách nepísala. Či vôbec budeš mať platené nemocenské a tým aj materské závisí od toho, či si nemocensky poistená (to zn. či za teba zamestnávateľ odvádza odvody na nemocenské poistenie - to si zisti u ekonómky ako to máš). Ak si nemocensky poistená, tak máš nárok na PN. Na materské okrem toho, že musíš byť nemocensky poistená zamestnávateľom musíš mať splnenú podmienku 270 dní nemoc. poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom.

majrab
20. dec 2015

@dena1973 zistovala som si to v poistovni a nemocenske poistenie mi bezi a podmienku 270 dni poistenia mam splnenu

dena1973
21. dec 2015

@majrab Tak mas narok aj na PN a tiez aj na materske.

majrab
21. dec 2015

@dena1973 a presne kolko by mi vyslo sa mam ist spytat na socialnu poistovnu?

dena1973
21. dec 2015

@majrab To zavisi od prijmu.... Neviem, ci ti budu ochotne hned povedat kolko dostanes? Ak by vyska materskeho bola nizsia ako rodicovsky prispevok, tak by si si mohla ( od narodenia dietata) na UP poziadat o doplatenie do vysky RP.

majrab
21. dec 2015

@dena1973 tak uvidim, kedze zmluva mi konci koncom januara a dalsiu nechcem, chcem od nich TPP. Radsej si zalozim DNP a pojdem na pnku

dena1973
21. dec 2015

@majrab A kedy mas urceny pravdepodobny porod resp. nastup na materske 6 tyz. pred porodom?

majrab
21. dec 2015

@dena1973 ja som este kratucko tehu 5 tyzdnov, cize zatial iba informativne sa pytam a hladam

katkup
21. dec 2015

ahojte 🙂 vidim, ze vela vas u je velmi sikovnych na poradenie 🙂
Bola som na materskej 3 roky, nasledne som bola opat tehu, no bohuzial na konci 5.mesiaca som prisla o babatko a situacia sa totalne zmenila a potrebujem poradit aj ja....
Dcerka 9/2015 mala 3r., vtedy som nasledne nastupila na PN s dalsim tehu, PN mam vypisanu do 23/12/2015.
a nasledne sme este v praci na dobu neurcitu dohodnuti na cerpani dovolenky do 18/1/2016,

no bohuzial nemaju pre mna pracu, lebo moju poziciu pocas RD prevzala externa firma.
Asi nasledne dostanem po 18/1/2016 dostanem vypoved.
Potrebujem poradit, ako celu situaciu co najlepsie vyriesit, kedze by sme sa asi niekedy v lete chceli pokusit o babatko....

Ci ist na 6m na podporu a nasledne sa v manzelovej firme zamestnat ? ak ano, tak aky prijem? aby sme co najvyssie cerpali...
Lebo ja ako nahle zistim, ze som opat tehu, tak idem hned prvym dnom na PN.

Dakujem krasne za radu 🙂

dena1973
21. dec 2015

@majrab Preto sa pytam, lebo ak si este len kratko tehotna, tak ak by si zmenila dohodu na riadnu pracovnu zmluvu ( TPP ) vtedy by sa ti pocitalo z prijmu iba od zmeny. To zn., ze ak by si na riadnu prac. zmluvu (TPP) mala vyssi prijem ako doteraz a odpracovala minimalne 90 kalendarnych dni bez PN a OCR a potom nastupila na PN a nasledne na materske, tak by sa ti pocitalo uz toho prijmu, ktory by si mala v tom novom poistnom pomere ( TPP).

dena1973
21. dec 2015

@katkup Ak sa znova zamestnas tak, aby sa ti platila PN a nasledne materska uz z noveho prijmu musis najskor do nastupu na PN ( materske) mat odracovanych minimalne 90 kal. dni bez PN a OCR.

majrab
21. dec 2015

@dena1973 ano to viem, ale aj ked mi zmluvu daju aj tak tam daju 3 mesacnu skusobnu dobu a neviem ako to pred nimi dovtedy utajim to je ten problem, pretoze hned akoby to zistili by ma vyhodili v skusobnej dobe ( je to pravy slovensky podnikatel - my ho nezaujimame iba zisky)

katkup
21. dec 2015

dena1973
aby som to riadne pochopila a nic nepoplietla:
budem brat podporu 6m cca 7/2016,
8/2016 nasledne by som sa zamestnala - pls-aka vyska platu?
8/2016-10/2016 mala odpracovanych 90dni bez pn a ocr
11/2016 skusat tehu?
dakujem moc!!!

dena1973
21. dec 2015

@majrab Tak skus ( ak sa da) nejako dohodnut, aby ti zmenili este teraz na zaciatku tehu zmluvu na riadnu a odracujes 90 kal. dni bez PN a OCR. Potom po odprac. 90 dni by si isla hned na PN a ostala by si az do nastupu na materske.

dena1973
21. dec 2015

@katkup Asi tak. Skusat mozte uz skor 😉, ale nastup PN nesmie byt skor ako bude odracovanych tych 90 kal. dni bez PN a OCR. Inak by sa nepocitalo z noveho prijmu.
Vyska mzdy podla mna by mala byt cca 1300 €.

majrab
21. dec 2015

@dena1973 bohuzial uz mi ju slubuju pol roka, preto som si nehadala nic ine a nechcem riesit nic teraz takto dopredu,kedze som uz raz potratila na zaciatku tehu. Mala by som ju mat 1.12016 ak nie tak skoncim a potom riesenie rozbehnem naplno. Dakujem velmi pekne za rady 🙂 si poklad

dena1973
21. dec 2015

@majrab Nie je zaco.... Drzim prsty... Ak nieco bude nove ozvi sa....😉

katkup
21. dec 2015

@dena1973 dakujem a prajem krasne sviatky!!! 🙂

dena1973
21. dec 2015

@katkup Nie je začo...
Prijemné sviatky prajem 🙂

robin_claire
21. dec 2015

@katkup to, co popisujes je vlastne okradanie statu na ukor ostatnych, ktori skutocne pracuju a na to matersku sa ti zlozia...smutne....akoze fiktivne sa zamestnat v manzelovej firme, v podstate nerobit roky nic a este sa hodit aj na PN...velmi chytre...to len taka fakticka....spekulantvo nic viac...neviem ako k tomu pridu, tie co fakt makaju....

katkup
21. dec 2015

@robin_claire
prisla som momentalne o dieta v 5 mesiaci po dlhodobej hospitalizacii a nebudem tu ani pisat kolko hodin som ho rodila .....
predtym som pracovala 15rokov a dost vysoke dane odvadzala statu!!!!

nechapem kde beries tu drzost, ma sudit!!??? ani nevies ake osudy maju mnohe zeny....

robin_claire
21. dec 2015

@katkup to ti dava pravo okradat stat? je mi luto, co sa ti stalo, ale prepac, co ma to, co si prezila spolocne s tym, ze chces brat podvodne vyssiu matersku? nic!! to je co za logiku? presne tak - mnohe zeny tu maju tazke osudy, ale nerobia co ty a tebe podobne spekulantky

majrab
21. dec 2015

@robin_claire ja neviem co ju tak osocujes to by si mala kazdu v kazdej podobnej diskusii. Ak nemas co povedat tak radsej nepis nic.

evittam
22. dec 2015

@robin_claire Prepáč, ale koho ide akože okrádať?! Ako napísala pracovala 15 rokov - nemalé dane ani odvody a to že by jej nevyšla MD len zhodou okolností je tiež len svinstvo od štátu.....Ja som napríklad pred prvou MD pracovala 10 rokov, odvádzala dosť vysoké odvody aj dane a kvôli nášmu systému som nakoniec tiež nemala nárok na MD - to je podľa teba spravodlivé?! Ak sa dá nech si len pekne zariadi poriadnu MD.
@katkup

evittam
22. dec 2015

@majrab Ahoj, ak si len v 5.tt tak sa dá ešte spraviť to, že okamžite ukončíš dohodu a prihlásiš sa na DNP - z najvyššieho VZ - musíš to stihnúť tak aby to bolo minimálne 26 týždňov pred nástupom na MD a môžeš zaplatiť napr.týždeň odvody a dať sa na PN. Vtedy ti vyjde najvyššia MD. 😉

lesik
22. dec 2015

@evittam Ahoj.Prosim ta,existuje este DNP?Nebolo zrusene?Ja som bola v tom,ze dobrovolne pripoistit sa uz neda...Dakujem.

evittam
22. dec 2015

@lesik Samozrejme, že sa dá, ale neexistuje už tak ako kedysi, že si si platila len NP, musíš platiť všetko....A je zrušený súbeh DNP a zamestnanec,SZČO.... 😉

lesik
22. dec 2015

@evittam Aha,vsetko to znamena ,ze je tam zapocitane viacero zloziek?Ja som si platila DNP dozadu asi pat rokov,tak preto sa pytam.A kolko vyjde teraz DNP?Ak tomu spravne rozumiem,tak DNP by som si mohla platit aj ja ak by som bola ( teraz cisto teoreticky) nezamestnana?Mam odrobene 3 roky.

evittam
22. dec 2015

@lesik Áno nesmieš byť zamestnaná, SZČO.....No a záleží aký si dáš VZ, z minima to bude od 1.1.2016 okolo 150,- Eur.