Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
@kikuska3567 270 dní za posledné 2 roky pred pôrodom
@luliu ďakujem takže by to vypočítali z toho príjmu a platilo by to aj keby robila v zahraničí?
@kikuska3567 nie, keďže by neodvadzala odvody do našej sociálnej poisťovne. Vtedy by sa riadila pravidlami krajiny, kde pracuje a ta by jej vyplacala tiež materskú. Aspoň myslim
@evittam pomôžeš?
@kikuska3567 treba si zistit na sp. Vedia to uznat, ale treba si vyziadat nejake tlaciva
Nepoznam zakony, ale ak je to tak, tak je to tak :D
Ale ako som pisala, ja nad tym som ani nerozmislala, ze ked budem PN, takisto dostanem za to z maxima.
Pirklad:
v prvom mesiaci tehotenstva zacnem robit 3 mesiace za 1900eur v hrubom. Pre 2019 odvody su spolu 923,4eur, + dan 250,28. Spolu 1173,68. Za tie 90 dni, zaplatim 3mesacny odvod + dan spolu 3521,04. Takze uz som v 4. mesiaci tehotenstva. Pojdem na PN, a zacnem brat nemocenske. Na internete som nasla kalkulacku na vypocet PN. Takze ak som v 4. mesiaci, do osmeho mesiaca urcite budem na PN, takze cca 120dni. Podla kalkulacky na 120 dni mi vychadza 4055eur.
Nie je tu daco blbe?
Zaplatim na odvody a dan cca 3500, a z marodky na 4 mesiace dostanem cca 4000eur, takze v pluse budem este 500eur, a podom zacne materska tiez mesacne cca 1500eur cca cez 8 mesiacov?
@zalka Poprosím o radu aj ja, som tehotná presne 8 tt, momentálne som nezamestnaná na ÚP, predtým som bola na RD, chvíľu PP, potom PN a po nej zase chvíľu PP. Konkrétne ma zaujíma, čo bolo spomenuté vyššie, ak by som sa zajtra prihlásila do SP na DNP s max. VZ, vychádza mi presne 26 týždňov do nástupu na MD, pokiaľ mi lekár určí termín pôrodu ako predpokladám ja, ak by mi ho určil skôr, bude mi chýbať možno 1-3 dní do tých 26 týždňov, zajtra idem na kontrolu, takže uvidím. Ale zaujíma ma, či som dobre pochopila, že stačí zaplatiť pár dní DNP z max. VZ a potom byť PN až do nástupu na MD a tá sa mi vypočíta z max. VZ? Za odpoveď vopred ďakujem.
@mina152 no napíšem to takto ... ty máš 198 dní poistenia, ktoré vieš využiť na DNP, a na to aby si mala nárok na PN z toho poistenia musíš ešte 72 dní platiť a až tak môžeš ísť na PN.
Lebo do DNP sa ti nepočítajú dni na RD...
takže pre teba jedine sa prihlásiť na DNP a zaplatiť si 72 dní čo je cca 2,5 mesiaca a až potom môžeš ísť na PN a potom z PN na MD ...
ak by si sa prihlásila na DNP a zaplatila pár dní .. a šla na Pn tak PN by si nič nedostala a DNP platiť i tak by si musela ...
Inak ako to 90 dni zamestnania funguje?
Najdem dajakeho znameho, ze nech mi da papier, ze som zamestnana u jeho. On ma dajake povinnosti nahlasit na urad, a este neviem kde, a aj ja mam tiez odniest papirt co dostanem na urad.
O aku pracu ma ist? pracovny pomer, dobu urcitu, alebo neurcitu?
Dohodnem so zamestnavatelom, ze ja budem platit na ucty odvody, a dane.
Po 90 dni odnesiem zamestnavatelom PN, a on nahlasi uz na soc.poistovnu.
Dostanem nemocenske, kym neidem na rodicovsku..
Ale bude to daco navyse stat pre zamestnavatela?
Moze to cele byt pre zamestnavatela dobre, ci zle?
Myslim takto, ze ako moj plat moze odpisat, ze to pre neho je vydaj? Tym padom zamestnavatelom je dobre.
Tak v kratkosti, co je rozdiel medzi MD a RD?
Ja sa chcem opytat, ze ak som DNP a som PN, ukoncim DNP nastupom na MD a tym sa teda ukonci aj PN?

Ahojte ako to funguje s materskou keď žena napr skončí strednu školu a ide rok pracovať, potom na výšku a mali by počas nej bábo? (2-3r po tom čo pracovala). Stačí že bude mať odpracovaných 270dní?