icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

majusqa77
15. nov 2018

@buba08 jj, to bude ok

zalka
15. nov 2018

@buba08 áno presne tak ... nárok bude ak je splnená podmienka ... držím palec

buba08
15. nov 2018

@zalka @majusqa77 kocky dakujem Vám krásne,už len nech to dopadne 🙏❤️🤰👶

buba08
18. nov 2018

@zalka prosim ta, nevies, ci sa mi bude vyska podpory nejako znizovať kvôli PN-ke ?(kedze na PN nemam narok). Alebo mi ju budu vyplacat dalej v takej vyske ako doteraz? A este otazocka, ak budem na PN napr. 4 tyzdne (v zavislosti od toho ako bude vsetko pokracovat) o taky isty cas sa mi predlzi cas, kedy som (budem este) evidovana na urade prace? alebo nie? Evidovana som od 01.09.2018. Dakujem.

zalka
18. nov 2018

@buba08 ved na UP si evidovaná dokiaľ si nenájdeš prácu, alebo pokiaľ ťa nevyradia. Vôbec evidencia UP nie je viazaná na to či máš vyplácanú podporu alebo nemáš.
A podporu dostaneš 182 d ní .. ani o deň viac, nebudeš ju poberať 7 mesiacov lebo si bola mesiac na PN .. to vôbec .

buba08
18. nov 2018

@zalka ok, vďaka 🙂, výška podpory sa kvôli PN meniť nebude,však?

zalka
18. nov 2018

@buba08 nie vôbec

lucka.22
21. nov 2018

@majusqa77 @zalka @evittam ahojte, dovolila som si vas oznacit, nakolko ste v problematike zbehle a vyznate sa, s prosbou o radu. Zamestnankyna (buduca mamicka) splna podmienky naroku na MD (270 dni np, aktivne np). Aby jej vsak bola md pocitana z maximalneho, resp. vyssieho vz, ma moznost sa zamestnat v inej firme na obdobie 90 dni (bez pn, ocr, nahradneho volna). A tu je otazka, nakolko v zakone o SP ani v inych diskusiach sme odpoved nenasli. Moze sa zamestnat v akejkolvek inej firme? Alebo ma sp kompetencie (podlozene zakonom) skumat, ci ide o firmu rodinneho prislusnika alebo o partnersku firmu povodnej firmy (v ktorej aktualne pracuje), pripadne, ci ju zamestna manzel zivnostnik? Moze s tym byt nejaky problem? Podla doposial prestudovaneho, by to malo byt ok, ale pytam sa najma v kontexte aktualnych "praktik" sp, ktora zamieta priznanie materskej otcom, ktori zaroven pracuju na plny uvazok. Vopred dakujem za radu a odpoved, aj inym mamickam, ktore sa vyznaju.

zalka
Autor odpoveď zmazal
lupcup
Autor odpoveď zmazal
lucka.22
21. nov 2018

@lupcup dakujem za info, presne z toho plynu obavy. Aj ked nielen p. Mihal, ale predsa aj tu vo fore su rady, ako si zabezpecit vyssiu, resp maximalnu matersku. Ako sa zamestnat u kamarata, ako vo vlastnej/rodinnej firme a pod. Len sledujem, co teraz SP riesi a vymysla s priznanim materskeho pre otcov. V tomto pripade pojde pojde tiez o realne zamestnanie, realnu pracu (nie len naoko). A kontroluju co? Vykazy alebo dochadzku? Dakujem v kazdom pripade za reakciu.

lupcup
Autor odpoveď zmazal
majusqa77
21. nov 2018

@lucka.22 mali by sledovat len to, ze je to iny pravny subjekt

zuzka215
26. nov 2018

@adka72 Ahoj , idealny model spojit obe kamosky: kamoska c. 1 ta zamestna aj na dohodu 10 eur mesacne - aspon 180 dni ( musis vsak splnit podmienku 270 kalendarnych dni byt nemocensky poistena, ide iba o sucet dni za obe zamestnania) - kvoli poctu dni nemocenskeho, z toho sa materska nevypocita a idealka ak ta potomta druha zamestna posledne 3 mesiace za 1900 btt z toho je teraz navyssia materska 1450 myslim,pozri danove odvody Mihala na FB. Ak by ta zamestnala iba jedna tak by sa ratala materska z celeho obdobia tzn. 270 dni, alebo ak dlhsie tak, z toho roku predtym. Takto to spravis najekonocmickejsie pre seba, zaplatis za 3 mesiace super hrubu mzdu tzn. 1900 btt + odvody zamestnavatela a potom pekne plna materska. Okrem toho teraz moze ist aj otec na matersku. Pozri Mihala, robi aj zadarmo prednasky po Slovensku.

anabelkaa
30. nov 2018

Ahojte mamicky, prosim o radu ako je to s 90 dnami na PRELOME ROKOV 18/19. Prac. pomer zacal 1.11.2018 a nastup na matersku 1.2.2019? VZ sa pocita potom z akeho obdobia?

majusqa77
30. nov 2018

@anabelkaa 1.11,-31.1.

majusqa77
30. nov 2018

@anabelkaa ak tam nebola pn alebo ocr

anabelkaa
1. dec 2018

@majusqa77 dakujem krasne 😘

lucka.22
4. dec 2018

@majusqa77 aj ked s oneskorenim, ale chcem ti podakovat za odpoved 🙂

jdani
11. dec 2018

Ahojte. Da sa dostat vyssiu matersku aj tak, ze pred porodom vyberiem zivnost, budem platit odvody z 1900eur, a po 90dni vyberiem pn?

majusqa77
11. dec 2018

@jdani co je to "vyberiem zivnost"?

evittam
12. dec 2018

@jdani ????

jdani
12. dec 2018

Zalozim zivnost, stanem podnikatelom, budem SZCO,.. ako inak mam este napisat..

majusqa77
12. dec 2018

@jdani nestaci. Musela by si ju mat 26tyzdnov

zalka
12. dec 2018

@jdani nemusíš byť podnikateľom, môžeš byť aj dobrovolne nezamestnaná a platiť si 26t poistenie pred nástupom na MD aby si mala nárok na MD z vyššieho VZ ... a teraz si zamestnaná?

jdani
12. dec 2018

@zalka o takom som este nepocula. Ako to funguje, kolko mam platit?
Od oktobra som nezamestnana, a pred tym som robila 2roky.

zalka
12. dec 2018

@jdani a už si tehotná?

jdani
12. dec 2018

@zalka nie, zatial beriem informácie.
26 tyzdne su cca pol roka.
Ak chcem maximum, musim platit odvody akokeby z hrubej 1900eur, to je cca 923eur. To platit pol roka je cca 5540eur. Nerozumiem tomu, asi to nie tak funguje, ale ak ano, tak ani neoplati tak robit.
Radsej zamestnam u znameho, zaplatim odvody + dan na 3.mesiace, a tó vychadza cca 3500eur.

zalka
12. dec 2018

@jdani vec pohladu, tá tehulka čo bude mať rizikové tehu od začiatku .. tak ak sa tá prihlási v 6-8 t tehu ( ráta sa od poslednej menzes) na DNP pár dní zaplatí a pôjde na celé tehu na PN .. tak dostane Pn minimálnu a MD maximálnu a možno ju to výjde 100e na odvodoch
a tá tehu čo nemá problémy tak je výhodnejšie sa zamestnať odrobiť 90 dní a ostať zamestnaná a ísť potom PN alebo až MD .. a aj Pn aj MD budú maximálne ..

jdani
12. dec 2018

@zalka to je tiez nova pre mna...
Pred tym som rozmyslala tak, ze ak budem vediet ze som tehotna, zamestnam u znameho na min 90dni, potom pojdem na PN, kym nemozem ist na matersku.
No ale to je tiez pravda, kym som na PN, tiez dostanem za to daco.
Tiez sa vypocita tak ako materska? A kolko percet z hrubej?

Ale to nerozumiem, ak prihlasim na DNP, co to pár dní? Podla coho?
To je jasne, ze ked od zaciatku prihlasenia na DNP zaplatim malo (lebo len par dní..) a pojdem skoro hned na PN, tak mi vypocitaju aj malo PN. Ale preco by som dostala matersku najvyssiu?