Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
„problém“ známeho, ak by niekto vedel reagovať prikladám:
Som zamestnancom na TPP vo firme A už niekoľko rokov. Zamestnávateľ mi umožnil odchod na materskú. Na materskú som nastúpil od 05.11.2018.
U zamestnávateľa A som sa dohodol na inom – skrátenom úväzku, ktorý začal od 12.11.2018.
Vo firme B som mal podpísanú dohodu o vykonaní práce – pravidelný príjem od 28.12.2017, o materskú ako otec som žiadal sociálnu poisťovňu k 05.11.2018.
Po mesiaci mi prišlo rozhodnutie, že z dohody mi nevzniká nárok na materská nakoľko ma odhlásili z poistenia vo firme B – omylom k 04.11.2018 – prebehla kontrola SP v danej firme a uzatvorili to. Keďže účtovníčka vo firme B jednoducho urobila chybu s odhláškou. Táto dohoda (od 28.12.2017) – mala trvať do 27.12.2018. (keďže aj po kontrole SP nezmenila rozhodnutie – zostáva mi odvolať sa ešte raz a zamestnávateľ bude mať kontrolu v súčinnosti s inšpektorátom práce – také info mám od kontrolórky na SP).
Lenže medzitým som uzatvoril novú dohodu – pravidelný príjem v tej istej firme B od 28.12.2018 ktorá by mala trvať predbežne do 30.09.2018.
Rozhodnutie zo SP som zatiaľ o priznaní či nepriznaní žiadne nedostal, možno je to spôsobene aj tým, že zamestnávatelia sú z iných krajoch.
Ak som už raz žiadal materskú k 05.11.2018, mohol by som žiadať materskú opätovne u zamestnávateľa B z novovzniknutej dohody ktorá vznikla 28.12.2018?
Napadol mi priklad, napisem:
Aby si dostala matersku jeden z povinnosti, aby si mala 270 dni poistenia.:
Ak si zamenstana cca uz 3 mesiace - 90 dni, tak ok. (hoci aj za minimalnu mzdu, teraz ide o dni positenia.)
Ak nie si zamenstnana, a planujes otehotniet, prihlas na dobrovolne poistenie cca aspon na 90 dni. Zaplat odvody len z minimalneho, a po 90 dni, ukonci posistenie. (tym padom si ziskala si uz 90 dni z 270)
Ak by ti vypocitalo materske z dobrovolneho poistenia, to musitrvat 26 tyzdnov, takze 182 dni. (cca pol roka) Kludne precitajte, opitajte z soc.posit., ze ide o to aby trvalo, nezalezi o tom, ci si aj platila. Ak pocas tej doby 26 tyzdnov pojdes na PN, ovdody neplatis, ale nemocenste poistenie ti TRVA.
Takze ak uz mas cca 90 dni, uz si zistila ze si tehotna, opat prihlasis na dobrovolne nemocenske poistenie, ale platis uz z toho maxima cca, 1900eur, co vychadza na mesiac naak nad 600€. (teraz nebudem pocitat presne sumy)
Zaplat aspon mecias, a potom pojdes na PN, kym neporodis. pocas PNky dostanes nemocenske len minimum, 220€ mesacne cca.
Za 34 tyzdnov beries matersku, cca 11000€.
Ak ukoncis materske, chod zase na PN. Pnka potom takisto vypocita ako materska, ze ked ti trva 26 tyzdnov nemocenske poistenie. Pocas PN po materskej, takisto mesacne mozes mat cca 1000€ mesacne, a to ,,len,, 12x, takze nemocenske sa plati max 1 rok.
Ahojte, chcela by som znalých problematiky poprosiť o radu. Po 8mich rokoch čakáme s manželom bábätko, momentálne končím 3 mesiac, termín pôrodu mám v auguste.
Chcem sa opýtať, aké mám možnosti v mojom prípade si prilepšiť materskú? Pracujem nepretržite už 10 rokov u toho istého zamestnávateľa. Ponúkajú mi, že by mi terajší pracovný pomer ukončili, a o týždeň zamestnali znova ale na odlišnú pozíciu a s vyšším platom. Bolo by to takto možné a materskú by mi počítali z tohto druhého príjmu? Alebo mám ešte nejakú inú možnosť si trošku pomôcť?
Ďakujem pekne.
@angelsfaith ukonč PP v A, chod na UP, a založ si DNP aspon na 2 dni .. ukonč DNP, a opätovne sa zamestnaj v A,
aby medzi A, a A bolo aj iné poistenie je lepšie .. a 90 dní u A na 2PP ak odrobíš menej MD bude minimálna práve zato že je to u toho istého zamestnávateľa.
@zalka ďakujem. Čiže v prípade, že by sa nedajbože stalo, že by som musela ísť na PN už z tej novej zmluvy skôr ako by som odrobila tých 90 dní, tak materská by šla úplne z minima, nepočítala by sa mi aj z toho odpracované času na 1PP?
@angelsfaith pokila viem tak ak si chces zvysit matersku musis sa min 90 dni pred nastupom na matersku zamestnant u INEHO zamestnávateľa, nestaci pozicia. Vtedy sa rata vyska materskeho od noveho zamestnavatela a ak chces plnu tak 1908 € bbrutto by ti mal platit. Potom dostanes matersku cca 1400 € na ucet .Je to vyhodne aj kvoli reatazovej materskej tzn. pripadne dalsie dieta.
@zuzka215 overovala som si to teraz na sociálke, môžeš sa zamestnať aj u toho istého zamestnávateľa, ale berú to ako podvod a vždy príde kontrola tej danej firme. Väčšinou však nič nezistia, ak to má firma urobené správne.
Mňa by ale skôr zaujímalo, že keď sa mi nepodarí zo zdravotného dôvodu dodržať tých 90 dní bez PN z tej novej zmluvy o toho istého zamestnávateľa, z čoho sa mi bude teda počítať materská?
@angelsfaith tak potom OK, Jozef Mihal na svojich prednaskach zdoraznoval, ze to neprejde, preto som to pisala. Ak mas vsak istotu, ze to bude ok, tak snad to vide, drzim palce 🙂
@angelsfaith ak ti nevide 90 dni tak sa ti pocita materska z toho predchadzajuceho pracovneho pomeru 🙂 aj toto hovoril Mihal 🙂
@angelsfaith ano je to na str 109 v knihe materska 2019, ide o to aby bolo 90 dni aj nemocenske zaplatene tzn. nebolo PN
@angelsfaith áno z minima bezohľadu na to aký plat bol predtým ...
teda MD by ti v takom prípade vyrátali z VZ 477e
tuto píšu https://www.socpoist.sk/materske/1293s
"ak obdobie nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, pred vznikom dôvodu na poskytnutie materského bolo kratšie ako 90 dní od vzniku tohto nemocenského poistenia, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, ak obdobie nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, v predchádzajúcom kalendárnom roku bolo najmenej 90 dní, okrem obdobia nemocenského poistenia dosiahnutého u zamestnávateľa, u ktorého vznikol dôvod na poskytnutie materského (t. j. na vymeriavací základ u toho istého zamestnávateľa sa neprihliada)"
@zalka hm tak to asi riskovat nejdem,pocas tych 3 mesiacov sa moze cokolvek prihodit a ja mozem ostat raz dva na PN. Skoda,myslela som si,ze keby sa pocitalo z predchadzajuceho prijmu keby tych 90 dni nevyslo,ze by som do toho sla. ale takto asi radsej nie.
Dakujem.
@angelsfaith to by si musela zmeniť zamestnávateľa.
@zalka @evittam kocky prosim o vašu radu. Od r.2005-31.8.2018 som bola zamestnaná.Od 1.9.2018 som evidovaná na UP a poberám podporu.Som tehu, chcela som sa zamestnať u kamosa vo firme už teraz vo februári (pre istotu,keby som náhodou skôr porodila), ale oni majú podmienku,že prioritne musia brat ľudí z UP,ktorí sú evidovaní aspoň 6 mesiacov.Co by som spĺňala,keďže 28.2. uplynie 6 mesiacov čo som na UP. Cize on má chce zamestnať,ale až od 1.3. (nie od 15.2. ako som chcela ja). Nástup na MD mám 23.6. Cize,ak má zamestná od 1.3. mala by som stihnúť viac ako 90 dni (bez PN,OČR...) a potom ísť od 23.6. na MD. Ale v knihe Materská 2019 som našla odstavec,ktorý má znepokojil.Citujem: "Nemocenské poistenie nemajú zamestnanci pracujúci na pracovnú zmluvu,ktorí ako dlhodobo nezamestnaní využívajú odvodovú výnimku - počas 12 mesiacov od začiatku pracovného pomeru nie sú nemocensky poistení."
Ak som na UP evidovaná presne 6 mesiacov a po 6 mesiacoch sa zamestnám,týka sa ma daná odvodova výnimka alebo by som musela byt nezamestnaná dlhšie? Či sa to týka len tých,čo sú evidovaní na UP oveľa dlhšie? Dakujem za Vaše rady.
@zalka ahoj zalka, 7.2. som sa ta pytala na odvodovu vynimku, ci sa ma to môže tykat alebo nie. V Mihalovej knihe je uvedene, ze dlhodobo nezamestnani nemaju nemocenske poistenie, pisala si mi, ze dlhodobo nezamestnani su ti, ktori su na UP 12 a viac mesiacov. Avsak, je som nasla, ze za dlhodobo nezamestnaného a teda narok na odvodovu vynimku ma aj clovek, ktory je na UP minimalne 6 mesiacov a ma trvaly pobyt v znevýhodnenom okrese (co ja bohuzial splnam). Este je tam jedna vec, ze odvodovu vynimku je mozne zistkat, ak príjem takéhoto zamestnanca nepresiahne 67 % priemernej mesačnej mzdy, čo v roku 2019 predstavuje suma 639,18 eura.
Znamena to, že ak sa zamestnam vo firme, kde budem mat hrubu mzdu cca 1 000 eur, aj ked splnam podmienku evidencie na UP 6 mesiacov a som zo znevýhodneného okresu, kvôli vyske hrubej mzdy sa ma odvodova vynimka nebude tykat? Ide mi o to, aby sa mi nestalo, ze mi nepriznaju matersku, lebo som nebola u nového zamestnavatela nemocensky poistena (kvôli odvodovej vynimke).
Co si o tom prosim myslis?
Ahojte,chcela by som si overit tuto informaciu,dakujem:
Pracujem 11 rokov vo firme. Som v 16tt. Kvoli vyssej materskej si dam od pondelka v tejto firme 2 dni neplateneho volna-prerusim socialne poistenie,po tychto dvoch dnoch si urobim druhy TPP v druhej firme s vyssou mzdou. Pokracujem aj v prvej firme,aj v druhej 90 dni bez PN a OCR a materska sa mi bude ratat z tych dvoch prijmov. S kontrolou aj u jednej,aj u druhej firmy pocitam.
Je to prosim spravne? Dakujem.
@zalka dovolim si Ta oznacit k mojej predchadzajucej otazke. dakujem
@angelsfaith áno malo by to tak byť správne, ale overené v skutočnosti nemám ... no počula som o takej kombinácii.
@jdani zaujalo ma ako si to pekne rozpisala ale myslim ze v tomto pripade by PN pocas tehotenstva nebola vyplacana, kedze by netrvalo poistenie tych 270dni. Ci pri PN je to inak ako s materskou?

@ishkaa nie pripoistenie platiť nemôže