icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

martinoocka
7. mar 2019

Chcela by som poprosit o radu. Momentalne som doma s dcerou, nechodi do skolky, predlzeny rodicak mi neschvalili, takze som na neplatenom. Platila som si DNP 4 mesiace, po par mesiacoch som otehotnela. Ak sa teraz poistim z maximalneho VZ mozem ist po nejakom case na PN ? Aj ked na nu vlastne nemam narok? Da sa to vobec kedze som doma s dietatom? Nejde mi o vyplacanie PN, ale o to aby som na tom poisteni usetrila.

evittam
8. mar 2019

@martinoocka Pre narok na PN nie je podmienka ako pre narok na MD.

evittam
8. mar 2019

@martinoocka Ano, PN bude ale z minima ak sa nemylim.
@zalka

zalka
8. mar 2019

@martinoocka nárok na PN a na ušetrenie na poistnom by si mala v prípade že máš 270 dní poistenia v posledných dvoch rokoch. Čo z tvojho zadania vyplýva že tieto dni nemáš, čiže ak sa prihlásiš na DNP tak si musíš platiť odvody bezohľadu na to či ťa lekár vypíše na neplatenú PN alebo nevypíše na žiadnu PN.

martinoocka
8. mar 2019

Ok, aj som si myslela,ze to tak bude. 270 dni budem mat cca mesiac pred nastupom na matersku tak az potom by som mohla ist na PN? Vdaka za rady.

zalka
8. mar 2019

@martinoocka áno až po splnení podmienky môžeš ísť na platenú pn

martinoocka
8. mar 2019

@zalka dakujem. Bala som sa, ze sa to neda vobec kedze som na neplatenej RD. Tak aspon nieco 👍

zalka
8. mar 2019

@martinoocka no záleží kedy si mala tie 4 mesiace plateného DNP ... a si nezamestnaná-?

martinoocka
8. mar 2019

@zalka som nezamestnana, dceru som mala pocas doktorandskeho a tam pokial sa nemylim platil stat za mna len zdravotku. A DNP z minima som platila september - december 2018.

zalka
8. mar 2019

@martinoocka nebolo by lahšie sa ti zamestnať ... a skôr ísť na PN tam treba 90 dní odpracovať bez PN a OCR ...

martinoocka
8. mar 2019

@zalka aha takze 90 dni odpracovat s tym odvodom cca1900e ...a potom co? Lebo teraz mam cca 120dni + 90 dni to mam malo. Ja som isla podla toho modelu z knihy, neviem sa v tom inak velmi orientovat.

zalka
8. mar 2019

@martinoocka no PP musí trvať .. a od 91 dna môžeš ísť na PN ... dni kedy PP trvá a si PN sa ti rátajú do podmienky 270 dní ... PP by ti mal ostať minimálne do pôrodu

martinoocka
8. mar 2019

@zalka skusim si to preratat co je vyhodnejsie. Ale okrem fin.stanky to ma myslis aj inu vyhodu? Lebo predsalen by som to radsej poriesila sama ak by to nebol velky rozdiel v plateni ako otravovat niekoho s tym PP.

martinoocka
8. mar 2019

@zalka prosim ta je to takto spravne? Vychadza mi to ze by som zaplatila cca 4000e ak by som bola dnp a 3500e ak by som bola zamestnana. V prvom pripade by som este usetrila mozno ten posledny mesiac kedy by som uz mala viac ako 270dni poistenia a teda v pripade PN by som nemusela platit.

zalka
8. mar 2019

@martinoocka aj v zamestnaní môžeš ísť na PN na 4 mesiace .. a počas PN sa odvody neplatia ...
výhodnejšie je sa zamestnať a ostať zamestnaná celé tri roky až do 3 rokov dieťaťa. Kvôli prípadnému dalšiemu tehu a tiež aj kvôli prípadnej podpore.

martinoocka
8. mar 2019

@zalka super velka vdaka ☺️👍

martinoocka
13. mar 2019

@zalka Ahoj. Ten pracovny pomer sa mi nepodarilo vybavit, majitel firmy sa toho boji, ze ma male obraty a zamestanci maju skoro minimalne mzdy 🙁 tak som sa bola nahlasit na DNP, pre istotu som sa pytala ci nevadi, ze za mna plati stat dochodkove poistenie, kedze som doma s dcerou (starostlivost o dieta do 6 rokov). Pani povedala, ze nevadi a dala mi podpisat cestne prehlasenie, ze neplatim ine poistenie. Rozmyslan teraz nad tym ci je to v poriadku. Predtym ked som platila z minima som nic take nepodpisovala. Nemala by som sa z toho co za mna plati stat odhlasit? Da sa to vobec?

zalka
13. mar 2019

@martinoocka ak tak ťa SP sama odhlási

jdani
22. mar 2019

@martinoocka
Ide o to, ci más 270dni poistenia. Ak más, tak pn sa vyplaca. Aj o tom pisem priklad na zaciatku, ako ziskat.

luci2110
22. mar 2019

Prosim vas znale...mam tpp na dobu neurcitu..v 06/2017 som nastupovala na matersku do 02/2018..potom rodicovsky,ktory trva doteraz...teraz nastupujem na matersku znova...vyska terajsej materskej bude podla vyjadrenia uctovnicky o prijme za mesiac, v ktorom nastupim alebo tam nieco ovplyvni aj to ze este minuly rok som mala matersku pocas dvoch mesiacov? 🤔 Dakujem za rady 😊

jaja307
26. mar 2019

Ahojte, prosím Vás, vyznáte sa niektorá do toho alebo ste sa s tým osobne stretli, že ako SZČO platím od októbra 2018 odvody ( 270 dní splním do pôrodu). teraz by som sa chcela 90 dní pred nástupom na materskú zamestnať, rátala by sa mi materká z toho zamestnania alebo z príjmov ako SZČO z predchádzajúceho roku 2018? Lebo čítala som články na nete, kde radia SZČO zamestnať sa na posledných 90 dní pred nástupom na materskú. Ďakujem za každú radu

evittam
26. mar 2019

@jaja307 Su to dve odlišné poistenia. Takže to nie je možné.
@zalka 🤔

zalka
26. mar 2019

@jaja307 áno radia tak, ale treba tam čítať aj okrem A aj B že živnosť treba ukončiť alebo pozastaviť vtedy to platí

jaja307
26. mar 2019

@zalka takže keď preruším živnosť a zamestnám sa na 90 dní, tak v tom prípade platí to, že sa bude brať posledných 90 dni?

zalka
26. mar 2019

@jaja307 áno ak v súčte budeš mať 270 dní

nastaa
14. nov 2019

ahojte, prosím o radu. snad mi tu niekto odpise. od 1.4. 2019 (ešte počas trvania rodičovskej) som zamestnana na tpp ale na polovicny uvazok. v septembri som dostala posledne rodicovske a od januara 2020 mi chcel dat sef zmluvu na plny uvazok. polovicny ukonci a vystavi novu zmluvu na plny. lenže som otehotnela. som cca v 6 tt a termin mam nejako v polovici jula. viete mi poradit z čoho mi matersku vyrataju? kamoska, co robi v soc. poistovni povedala, že ak budem mat aspon 1 den pauzu medzi zmluvami, ratat sa mi to bude z prijmu novej zmluvy ak dodrzím 90 dni bez pn alebo ocr pred vznikom naroku na materske a nevadi že je to ten isty zamestnavatel. na nete vo forach tu vsak citam že musi byt novy zamestnavatel..ako to teda je?

paulita23
15. nov 2019

@nastaa ja poradim len z vlastnej skusenosti, dodrzala som tych 90 dni bez ocr a pn a ratala sa mi materska z novej mzdy, ale zamestnavatela som zmenila

juliet86
15. nov 2019

@nastaa mal by to byt novy zamestnavatel

lubenka0806
12. okt 2020

Ahojte. Potrebujem poradiť, aby som nespravila niečo zle.
TPP trva od 8/2015. Od 1/2018-9/2018 som bola na MD a následne som ešte stále na RD.
V 1/2021 nastupujem na MD (prvé dieťa bude mať 3 roky v marci 2021).
Chcem dať v novembri v zamestnaní výpoveď s tým, že budem čerpať 1 deň dovolenky a zvyšok si nechám pteplatiť.
Budem mat v tomto prípade na maximálnu MD? A hlavne, budem mať nárok na MD? Podľa mňa áno, ale mzdárka ma zneistila, preto si to chcem overiť.
Iný príjem som v r 2020 nemala.
Iba v r 2019 som mala dohodu na cca 4,5 mesiaca, ktorá je ukončená.
Prosím poraďte.
Prosím o názor aj @zalka

Ďakujem

zalka
12. okt 2020

@lubenka0806 v žiadnom prípade ak ti skončí PP v roku 2020 ti nebude rátaná MD z toho roku. Ak ti PP skončí 2020 a nástup na MD je 2021 tak sa ti MD vyráta z roku 2019 a tam si príjem nemala, takže z predpokladaného príjmu.
Nemyslím, že svojím konaním niečo vyhráš.