Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@diarem, @andrii - no, nemate za co, babenky, keby to aj mne niekto bol vedel poradil predtym...ale vraj nebude treba nic doplacat, len spätne vypisat registracny list fyz. osoby, s odhlaskou a malo by to byt ok...to som medzitym prezistila...Dajte vediet, co zistie na SP, budem rada, ja si to tiez musim dat do poriadku...
Baby este sa chcem spytat,kamoska sa nevratila po RD do prace naspat,dala vypoved dohodou,sla na urad prace,tam jej vypocitali podporu nejakych 100eur.Potom hned nastupila do novej roboty,ale po tyzdni dala vypoved,a vratila sa naspat na urad prace,a teraz znova caka,ci jej vypocitaju nejaku podporu.Ma stale narok na podporu,ci teraz nedostane nic,kedze na tyzden prerusila evidenciu na urade?alebo dostane tu istu,co mala po materskej alebo ako to je vlastne?dakujem
@alla, vdaka, tak myslis, ze to teraz ani nemusim vobec riesit? Kym som stale na RD a vlastne teraz som doch. stale poistena statom...Lebo ono je to vlastne tak, ze odhlasenie spätne sa da napisat, ale prihlasit sa spätne neda, len k datumu, kedy podas prihlasku...a ja kedze som sa najskor mala odhlasit a potom nahlasit (spätne), tak sa to ani neda...No, ale pojdem sa tam pre istotu opytat...No som aspon trochu pokojnejsia..
@diarem, co sa tyka este tej dlzky cerpania podpory...tam je min. hranica 4 mesiace, v pripade, ze 2roky pred zaregistrovanim na UP vsetky prac. pomery boli na dobu urcitu...ak na dobu neurcitu (staci aspon 1PP), tak ma narok na 6mesiacov...to len pre upresnenie...ale to kamoske uz urcite prislo v 1.vyjadreni z UP...
@alla, maly problemik je ten , ze ked som sa vracala spät na RD, po odpracovani nielkolkych mesiacov pocas RD, tak mi pani na urade povedala, ze moje dochodkove poistenie je stale nahlasene, teda som stale prihlasena...kedze som sa neodhlasila pri nastupe do prace ...
Ja som sa najskor cudovala, ze ako to? Ale vsetko to za mna vybavoval manzel po mojom nastupe do prace a tak asi tiez ho nikto neupozornil, ze treba ist este do dveri cislo XY a odhlasit ma...ja som bola v tom, ze ked je raz nahlasene v SP v "jednych dverach SP", ze pracujem, tak "druhe dvere SP" sa o tom dozvedia automaticky...no realita je ina.. 😝
@graziela je to presne tak ako hovoríš. Tu platí pravidlo, že pravá ruka nevie čo robí ľavá 😒 Ja od určitej doby vždy keď niečo vybavujem na úradoch a poisťovniach si sama kontrolujem, napr. aj na modrom koníkovi 🙂 , či som nahlásila všetko čo treba. ale občas už mám chaos aj tak... 😖
mozem sa spytat? ja som zivnostnicka, zivnost mam prerusenu a planujem ju aj zrusit, na rodicovskej dovolenke mozem byt do maja 2013. potom pravdepodobne nebudem mat narok na nic, ale ak by som si zacala platit nemocenske poistenie tak by som si tym poriesila nejaku podporu nez si najdem pracu po ukonceni rodicovskej?
Ale nemocenské poistenie a podpora v nezamestnanosti sú dve rozdielne veci. Takže z nemocenského poistenia môžeš mať "poriešenú" OČR a PN a podpora v nezamestnanosti sa Ti vypočíta, ak budeš ako nezamestnaná evidovaná na ÚP, ale tam musíš spĺňať určité podmienky, aby si mohla dostať nejakú podporu.
ahojte som tu nova,vedel by mi niekto poradit-dcerka bude mat 5,9,2011 3 roky,ja som sa 1,2,2011 vratila predcasne do zamestnania,ale aj poberam RD,ale v maji sme dostali vsetci hromadnu vypoved a ta zacne plynut od 1,6,kedze som pracovala viac ako 5 rokov tak 3 mesiace do augusta,potom 3mesacne odstupne,ale mne konci RD az 5,9,mam narok na podporu v nezam.?ak bz som chcela tu najvzssiu podporu co mam robit?uz som citala staci sa zamestnat na tyzden a v ymluve mat napysanu mzdu dakujem?
ahoj, aj ja potrebujem poradiť. V júli mi končí RD, pracovný pomer stále trvá, ale s veľkou pravdepodobnosťou dostanem výpoveď (z dôvodu rušenia firmy). Pred nástupom na MD som mala 5 dní max. VZ, ale predtým len minimálnu mzdu. Bude mi po skončení RD preplatená dovolenka, prípadne ešte odpracujem ccA. 5 dní pri max.VZ. Z akého VZ mi bude vyrátaná podpora? Ďakujem za info.
@andrii,@diarem - tak ja som sa dnes bola poinformovat ohladom toho doch. poistenia v SP a ostala som nemilo prekvapena... :(
Musela som napisat spätne odhlasku k datumu, kedy som nastupila do prace a kedze prihlaska sa da len od akt. datumu, takze tym padom, kedze som od januara doma, spät na RD, tak som prisla o 5 mesiacov poistenia do dochodku :( Vraj mi to az tak moc neurobi, da sa to vraj doplatit aj spätne, ale ani mi nevedeli povedat kolko, ani ako...ale uz som to nechala tak..ale divne, nie? Ze vo vasom pripade postupovali inaksie ? 😕
ahojte, kocky neviete nahodou, ci sa odstupne zapocitava do vymeriavacieho zakladu pre vypocet podpory?
ahojte chcem sa spytat ako je to po skončeni RP ak som bola pred materskou nezamestnana? Mam sa ist zaevidovat na urad prace a kde všade sa mam prihlasit myslim zdr. poistovna atd? Dakujem
@ajka51 , dakujem pekne, neviem, ako mam rozumiet tomu - kedy ti ho vyplatia. Nastup do prace mam 27.6., v ten den dostanem aj vypoved a predpokladam, ze mi odstupne vyplatia do konca mesiaca juna / mozno aj toho 27.6./. Rada by som mala vyssiu podporu v nezamestnanosti. neviem, ci sa mi oplati sa este napr. zamestnat na tyzden, alebo mi staci len na zvysenie aj to odstupne.Dufam, ze som to napisala zrozumitelne, dakujem
ahojte potrebujem poradit,
bola som zamestnana od 03/2007 do 05/2011 z čoho mi budu ratat podporu v nezamestnanosti?
na matersku som nastupovala 17.04.2009 a trvala do 29.10.2009. a tu som čerpala dovolenku v praci
Rd som brala od 11/2009 do 31.05.2011.
Dostanem aj odstupne ktoré bude vyplatene v mesiaci máj.
@tomato toto je podobny pripad ako ja, ja uvazujem ze dam poberanie RP na manzela, ze je to vraj bez problemu, pojdes na UP a povies ze kvoli podpore to chces zmenit. Tym padom mozem ist na podporu. Toto sa u teba neda vyuzit? Alebo je v tom nejaky hacik este. Ja to prave riesim teraz aktualne
Ahojte, prosim vas, kde vsade sa musim ist nahlasit po skonceni RD a PP po RD? Do soc. poistovne nahlasuje zrejme zam-tel, je tak? Musim nahlasit zmenu aj v zdravotnej poistovni? Este som na nieco zabudla? Pocas poberania DvN bude za mna platit stat dochodkove poistenie (do 6r) a aj zdravotne poistenie - je to v tom pripade jedno, ci dietatko navstevuje MS alebo nie?
Ahojte, ak mozem popisem tu moju situaciu, ak niekto zareaguje, budem rada.
Som na rodicovskej dovolenke, mala by som byt este do 12.1.2012. Uz ma to ale nebavi byt len tak doma a pritom viem, ze ked by som prisla po skonceni RD do prace, caka ma len vypoved 3 mes + 3 mes odstupne. Teda podla teraz platneho ZP. Tak rozmyslam, ze sa vratim do prace k 1.7.2011, nakolko som ale v ochranej dobre, kym nema maly 3 roky, nemozu mi tu vypoved dat. Moje priority su skratit tu agoniu a mat nejaky normalny prijem uz. Takze asi sa bude konat nejaka dohoda, kedze robota velmi nie je aka, co by mi ponukli, prepustaju aj normalnych zamestnancov. Na aku dohodu by ste pristupili, aby som z toho vysla co najlepsie. V podstate ja som myslela, ze pridem, dostanem vypoved, vycerpam dovolenku , zaplatim si DPVN z rodielu do maxima a pojdem potom na UP. No ale co ked som v ochrannej dobe... Dakujem za napady
@mufin ak vies, ze ta zamestnavatel chce prepustit a ty ho poziadas o prijatie predtym ako dieta dovrsi 3 roky, nie je povinny ta vziat späť. Moze ti povedat, ze momentalne pre teba nema miesto a ponukne ti vypoved dohodou, tak neviem ci ti to riesi situaciu. Skor by som si hladala nieco ine a ked budes mat iste, tak ist si po tu vypoved a nastupit potom uz niekde inde.
dakujem, uvidim co mi povie pri stretnuti, najnovsie som sa docitaka, ze ak by som bola osamela matka tak mi tu vypoved ozaj dat nemoze. Ale kedze nie som osamela matka, tak nastupom do prace si ukoncujem RD. Tym padom mi vypoved dat uz moze. Ak mi da navrh na dohodu a s tymi podmienami ako pri vypovedi, teda vypovedna doba + odstupne, nebudem proti. Nechcem to uz natahovat, chcem sa pohnut dalej a neprist samozrejem o to na co mam narok.
Ahojte,nakoľko táto diskkusia je už tak rozsiahla, že si k mojej situácii neviem spojiť všetky aktuálne info. Tak
prosím o radu- verím že pomôže viacerým:
- 8 rokov som na MD a RD, 13.7. končím RD
- stále som evidovaná u zamestnávateľa
- moje miesto bolo medzičasom zrušené, takže príde rozviazanie pracovného pomeru z organizačných dôvodov výpoveďou, resp. dohodou ,
- pravdepodobne dostanem odstupné (zrejme 5 platov.. 2+3)
- pred 8 rokmi som si nevyčerpala celú dovolenku, medzičasom mi ju zamestnávateľ odmietol predplatiť
Otázky:
- či má forma rozviazania pracovného pomeru vplyv následne na evidenciu na úrade práce, resp. vyplácanie dávky v nezamestnanosti soc. poisťovňu,
- predpokladám že na dávku by som mala mať nárok, keďže som ešte stále v evidencii u zamestnávateľa,
- či mi je povinný zamestnávateľ vyplatiť tú dovolenku spred 8 rokov,
- či sa ráta suma odstupného a prípadnej vyplatenej dovolenky do dávky v nezam.,
- nakoľko k rozviazaniu dôjde k 13.7., predpokaldám, že vyplatené to budem mať vo výplatnom termíne v auguste?. Má toto nejaký vplyv, nakoľko na úrad práce sa treba zaevidovať do 7 dní , t.j. 20.7. ale výplata bude až v auguste....
- aká je minimálna a maximálna výška dávky v nezam., resp. ako sa vypočítava?
aké doklady mám na úrad práce predložiť
- a čo mám predložiť sociálnej poisťovni?
- bude za mňa potom platiť štát zdravotné poistenie? a čo fond v nezamestnanosti - treba si ho potom platiť?.. resp. nejaké iné platby a odvody?
Vopred ďakujem za rady.

@gratiela .... máš pravdu. ja som sa v SP bola na dôchodkové poistenie prihlásiť bola pár dní po narodení malého. pôjdem sa tam hned zajtra opýtať,čo a ako. vďaka za pripomenutie. 😉