Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@gapa Áno, panie zo soc. poisťovne to nahodili hneď do PC 😔 Ešte mi tiež potvrdili, čo si kedysi radila... Po skončení RD nastúpiť aspon na 1 deň do práce. Keby som bola tvrdá a asi som mala byť, mohlo sa mi aj to odstupné do základu na nezamestnanecké dávky prirátať - vraj 😔 , keďže ja som išla dohodou a mala som celkom pekné odstupné 😔 .
@mima595 ahoj... chcem sa len utvrdit, ci som to dobre pochopila... som na tom tak ako ty .. august 2006 nastup na MD potom RD do augusta 2009 ..potom som cerpala dovolenku 2 tyzdne a v novembri 2009 nastup na MD potom RD, ktora sa mi konci v novembri 2012.. Prac. pomer trva neurcito od r. 1999 .. budem mat narok na podporu 6 mesiacov a rataju sa 2 roky pred nastupom na MD?? a este DPvN musi byt 26 tyzdnov??? Zacalo som to len teraz sledovat, preto tato 2 otazka, skoda ze to uz nestihnem . ☹
@racik ....rataju sa 2 roky pred nastupom na rodicovsku, takže by si mala mat podporu z tej dovolenky..teda 50%....
alebo ak by si nastupila do prace hociiba na 1 den, može byt aj pocas rodicaku /napr. keby si sa teraz vedela dohodnut so sefom, že by si akože nastupila do pracena zopar dni, najlepsie bez vikendov/ a bud by ti dal maximum, alebo v podstate by asi stacila aj ina suma a za tie dni by si si doplacala do maxima DPvn...tam podla terajsich zakonov netreba 26 yzdnov.....
@mima595 Len u mňa nastal ten problém, že ja som z jedner MD prešla do RD a následne potom na ďalšiu MD a RD. Preto to tým paniam na soc. poisťovni nešlo ani len do systému zadať 😔 tých málo mesiacov... So šéfkou sa dohodnúť nedá 😔 Podľa nich ma nemajú na aké miesto dať (aj keď majú dosť 😠 )... a neviem, či v našej kolektívke zas nie je, že by som zas musela odstupné vrátiť 😔
A nemohla by som do nejakej inej firmy ísť robiť na tých pár dní, resp. 1 deň? Hádam by som sa vedela s jedným pánkom dohodnúť...
@mima595 Ok 😉 Vďaka aj tak za info 😉 Dnes som bola na jednom pohovore a možno aj celá podpora bude pasé 🙂 Je možné po 1 mesiaci poberania podpory sa zamestnať a ak by ma vyhodili po 3 mesiacoch skúšobnej lehoty znovu žiadať o podporu na tých zvyšných 5 mesiacov? Tu bude síce plat nižší ale možno sa to ešte trošinku utrasie a ak si niečo budem doplácať, tak by možno aj vyššia podpora mohla vyjsť ako vyjde teraz - nie?
ahojte.. ako je to s poberanim ocr a pn pocas evidvania na UP??... bude mi ocr alebo pn vyplacana z VZ zo zamestanania kedykolvek pocas nezamestanosti alebo mi bude len posuvat cas v poberani nezamestnanosti? ako je to s ochrannou lehotou 7dni orc odovdzam este v praci a zamestnavatel bude stale zamestnavatel byvali? a co po uplynuti tejto doby kto bude "zamestnavatel" uvedeny na paprier pnky? UP?vdaka...
@tatolu nie... ak sa znovu zaevidujes na up do 2 rokov od dna, kedy dostavas podporu tak podporu budes mat v tej istej vyske ako ti priznali teraz a uz nie 6 mesiacov, ale len ten rozdiel - teraz napr. 1 mesiac, potom 5 mesiacov...
este mas moznost ostat na podpore minimalne 3 mesiace a potom poziadat o 50% zo zostavajuceho obdobia, za ktory by ti podpora este patrila.... ale ak by si sa potom niekedy do 2 rokov opatovne na podporu prihlasila, narok by si nemala
@tanitta PN alebo OCR ti bude vyplacana len ak zacnes PNkovat ci OCRkovat pocas 7mich dni ochrannej lehoty... v tom pripade vsetko plati socialna poistovna - opravte ma ak sa mylim prosim 😉
@kaktusik007 Vďaka za info 😉
@mima595 ahoj chcem sa spytat vsade citam len o dnp ktore trva 270 dni ako aj mihal pisal ze tie ktore po februari nebudu mat upl. 270 dni tak im nezanikne ale az po uplinuti aby mohli cerpat davky z nemocenskeho ale nikde nepisu ako to bude v dnp v nezamestnanosti tiez automaticky nezanikne po 1 februari?? ale az po dosiahnuti 750dni?? som z toh magor??
@mima595 :( takze ostava ostat nezamestnane este tento rok 🙂
@kaktusik007 - nerozumiem, ako to myslis?? 😔
@mima595 ak ostanes bez prace este tento rok, tak mas narok na podporu podla aktualne platnej legislativy... nikde nie je napisane, ze MUSIS byt doma na RD do troch rokov veku predsa 🙂
@kaktusik007 - aha, tak si to myslela??, hej, aj ja tak rozmyslam, že prinajhorsom sa pojdem zaevidovat este pred 1.2
ale zatial zakon o podpore nemenili, takže najskor ak nova vlada.....
@mima595 ale zrusili moznost mat krasnu podporu... tak aby nova vlada v tom nespravila este vacsi chaos, idem riesit tieto veci radsej aktualne teraz 😀 😀 😀
a neviem, ja by som registraciu po 01.01.2012 neriskovala... nejde o fazulky...
@kaktusik007 - ako zrusili možnost mat krasnu podporu???
a aku registraciu by si neriskovala po 1.1...naco, na DPvN alebo DNP....možes pisat jasnejsie, lebo mi unika podstata 😀 😀
ahojte baby. viete mi niektora poradit. som momentalne na rodicovskej dovolenke. od februara 2010 som dostala vypoved z prace v, ktorej som predtym pracovala od vtedy si platim dobrovolne poistenie v nezamestnanosti. no a tu nastal problem od februara 2012 sa dobrovolne poistenie rusi s tym, ze uz sa bude dat dobrovolne pripoistit iba s nejakym balikov poistenia. neviete ako to mam riesit aby mi vznikol narok na podporu v nezamestnanosti ked skoncim rodicovsku dovolenku? mala bude mat tri roky v januari 2013. dakujem
@evcam - no mas 2 možnosti.....prestanes platit DPvN k 1.2.2012 a v januari sa prihlasis na UP...mala by mat podla narok na podporu, lebo budes poistena 730 dni za posledne 3 roky
alebo sa možes prihlasit na podporu aj teraz a rodicak si prehodis, nech ho pobera manzel.....
skus este napisat na poradna@socpoist.sk...lebo ieto veci nie su až tak overene praxou, ci mam naozaj pravdu....a hlavne, ci sa nieco nebude menit v posudzovani naroku na podporu

@tatolu
to akože panie zo soc.poistovne? je samozejmé, že za obd. md nie je vym.základ, tj. nie je tam vela mesiacov s vym.základom. Ale stačil by aj 1den. Podstatné je, čo je uvedené na predchádz. staranách, aké osbodia md, rd, ... (tj. obdobia prerušenia poistenia a obdobia, kedy nie je povinnost platenia poistenia)