icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

matus18
3. jan 2012

Dobry den, precital som si diskusiu a chcem sa len utvrdiť v tom, či to naozaj plati aj od 1.1.2012. Manzelka pracovala pred materskou 5 rokov v jednej firme a mesiac pred odchodom na matersku v druhej firme,kde jej pracovny pomer stale trva. Materska jej skonci 1.7.2012, zamestnavatel jej volal,ze by potreboval ukoncit pracovny pomer k 1.2.2012 z dovodu zrusenia predajne. Ked som tomu dobre pochopil, tak ak by som si rodicovsky prispevok prehlasil na seba, zamestnavatel ju zamestnal na jeden pracovny den s vymeriavacím základom 2200 eur, tak by mala narok na najvyssiu podporu v nezamestnanosti? Za odpoved dakujem.

tanitta
3. jan 2012

@matus18 ....staci odrobit jeden den aby vznikol Vz aj pocas Rd....

mimmka30
4. jan 2012

ahojte mam narok na podporu po skonceni MD ked ma prepustili pocas MD v aprili 2010 MD mi konci tohto roku v maji poradte mi,kto sa v tom vyzna

skajkaze
4. jan 2012

@mima595 Ahoj,tak dnes bola kamoška na soc.poist. a povedali jej,že VZ,ak by som mala za rok 2011 z maxima,budú rátať v roku 2012 ako minimálny,keď by som si platila balík z minima od februára.Môže to tak byť,alebo ju oklamali?-lebo aj s tým sa tam už stretla.ĎakujemMyslela som to DNP

tatolu
4. jan 2012

@matus18 rodičovský príspevok prehadzovať nemusíš... Podľa nového zákona, je možné poberať aj RP aj plat, takže stačí sa iba zamestnať na tej 1 deň...

gapa
4. jan 2012

@tatolu
jemu ide o podporu, nie o RP+plat
@matus18 končí jej materská či rodičovská (predpokladám končí jej poberanie RP, nie materského)? A samozrejme nesmie trvať žiadny prac.pomer, ak sa chce evidovať na up. Inak sa to dá, ak bude mať max. vym.základ za obdobie od ukončenia čerpania RD v zamestnaní do ukončenia pp. A najlepšie urobiť prehlásenie RP od 1vého v mesiaci, lebo aj tak sa nedá počas mesiaca, lebo RP sa poberá za mesiac, nie dni. A ty sám musíš nahlásiť na ZP začiatok poberania RP a aj ukončenie poberania RP (všzp akceptuje aj oznámenie od zaemstnávatela, čo by si ale zase musel zdokladovať zaemstnávatelovi, podla mna lepšie priamo na zp)

matus18
5. jan 2012

@gapa To som ani nevedel ze musim ist na ZP, preco tam vlastne musim ist? Lebo ja by som bral rodicovsky prispevok do 1.7.2012 popri zamestnani a manzelka by bola na podpore. A samozrejme prac. pomer jej trvat nebude. 1.2 nastupi a 2.2 bude mat vypoved a dostane max. vym. zaklad. Musim pozriet kolko to je.

gapa
5. jan 2012

@matus18
to je novota od 1.1.2011. Počas vykonávania práce a poberania RP budeš mať odvody do ZP aj od zamestnávatela a aj od štátu. Ročné zúčtovnaie zp to vraj neovplyvní. Aj môj manžel to nahlasoval (no vtedy tonebolo ešte vyjasnené)

baby2
5. jan 2012

uz sa zrusilo skumanie 26 tyzdnov platenia pred narokom na podporu z platenia DNvP? vysie sa pise, ze ak zene po skonceni rodicovskeho ked jej PP 3 roky trval a dostala vypoved, skumat sa jej budu 2 roky pred 3 ked bola na rodicovskom ako zamestnanec... 😝 . niekedy stacilo si pred vypovedou a skoncenim rodicaku si platit 26 tyzdnou a ratali by jej z toho... gapa carodejka poradis 😉

gabrielkabj
5. jan 2012

😵 @mima595 ahoj chcela by som sa ťa opýtať ako to je keď už dlhší čas si platim DNPO z maxima a od 1.11.2011 som si začala platiť DPvN tiež z maxima dcéra bude mať 3 roky 25.7.2012 a potom by som išla na UP sa nahlásiť ako nezamestnaná dostanem nejakú dávku? A keď si budem platiť ten balíček z minima od 1.2.2012 ako by mi rátali dávku v nezamestnanosti? Z minima alebo maxima? Ešte by bola možnosť sa aj zamestnať ak by to bolo pre mňa výhodné tak prosím poraď ak vieš lebo neviem či sa mi oplatí ten balíček alebo nie... Gabika

gapa
6. jan 2012

@baby2
nezrušilo sa to, stále to platí. Ale teraz to bude drahšie, lebo musíš platiť celý balík poistenie, tj. vyše 35% z vym.základu.
ak ale v období dva roky pred zaevidovaním máš len obdobie čerpania rd zo zamestnania a nemáš 26týž. z dpvn, tak sa ráta podpora z obdobia dva roky pred nástpom na RD.(nie md)

gapa
6. jan 2012

@gabrielkabj
ak budeš mať dpvn aspon 26týž. v obd. dva roky pred zaevidovaním, tak by mali rátať podpru z obdobia dva roky pred zaevidovaním. Zrátajú tvoje vym.základy a vydelia počatom kalend. dní, za ktoré si ich platila. Samozrejme je však podstatné, či máš splnenú aj základnú podmienku, aby ti trvalo poistneie v nezam. aspon 730dní v obd.3roky pred zaevidovaním na up. Ak túto podmienu splnenú budeš mať, bude platiť terajší zákon, tak aby si splnila aj 26týž, tak musí ešte dpvn trvať do dovršenia 26týž. Ak sa prihlásiš z minima, tak sa to zráta a vydelí, ako som písala. Preto na výpočet by bolo dobré, ak by si bola počas tých dalších pár mesiacov poberatel nem.dávok: nemocneského, ošetrovného. Vtedy sa obdobie platenia z minima skráti a bude vyšší denný vym.základ.
Ale upozornujem, že ti môže niektko tvrdiť, že musíš PLATIť 26Týž, no v zákone je, že má TRVAť 26týž. Preto by som si napísala aj na poradnu soc.poistovne a spýtala sa, že ak bude trvať dpvn v balíku dobr.poistenia ešte od 1.2.2012 z minima až do dovršenia 26týž. (od 1.11.2011 do 31.1.2011 z vz xxxx), potom ak by si sa odhlásila a bola medzitým napr. na očr, tj. spolu by si neplatila 26týž. ale len 26týž. bez 10dní, tak ako by sa rátala podpora, na ktorú nastúpiš v júli. (treba im ale uviesť konkrétne dátumy aj tvojho prac.pomeru, teda či splníš 730dní)

gabrielkabj
6. jan 2012

@gapa dík gapa už si mi pár krát pomozla si super. Ak by som ti napísala moje dátumy všetky potrebné tak by si sa mi na to pozrela, Ja som z toho jeleň dík 😀 😀 😀

gabrielkabj
6. jan 2012

@gapa Od 1.11.2002 do 31.12.2005 som bola zamestnaná. Od 1.1.2006 som mala DNPO dátum vzniku prerušenia čiže nástup na prvú materskú bol 16.1.2006. Od 1.1.2006 vedená na Urade Práce ako nezamestnaná do 15.1.2006. Od 16.1.2006 materská s prvou dcérou a poom aj rodičákdo dovršenia jej 3 rokovto jest do 24.2.2009 a od 25.2.2009 zamestnaná. Od 9.6.2009do 21.12.2009 matrská z druhým dieťaťom. Nemoc poistenie nový dátum vzniku bol 19.6.2008. Nemoc poistenie čiže DNPO bolo v čase od 1.1.2006 do 30.7.2006 a potom na novo z maxima od 19.6.2008 do terazešte stále platím a DPvN od 1.11.2011 tiež z maxima. Tak neviem kto vie nech prosím poradí dík.

gabrielkabj
6. jan 2012

@gabrielkabj ta neviem či si platiť ten balík a či mi aj ta lpšia podporka by vyšla? 😎

gabrielkabj
6. jan 2012

joj už som jak dilino sama sebe píšem heh

babulka123
6. jan 2012

@tanitta ano mas pravdu .. cize ak si na materskej napr. od roku 2009, tak ti budu ako VZ brat plat od roku 2007-2009.. {to je napr. moj pripad..}

gapa
6. jan 2012

@gabrielkabj
podstatné sú údaje cca 4roky pred zaevidovaním (príp. dva roky pred RD). Asi sa chceš zaevidovať cca od 26.7.2012 (den po dovršení 3rokov) v tam čase si dobovol. poist. v nezam. od 1.11.2011 z vz ?????? do 31.1.2012 od 1.2.2012 z balíka z minima cca 339? tuším je minimum do 26týž. bude do
kedy trvali tvoje pp?
ppč.1 1.11.2002-31.12.2005 predpokladám nebude podstatný
ppč.2 25.2.2009 do ??????
z toho počas trvania ppč.2 md 9.6.2009-21.12.2009, rd 22.12.2009 je tak???
a ako skončí pp???

gabrielkabj
6. jan 2012

ano píšem odpoveď na tvoje otázky od 1.11.2011 som poist. v nezam z VZ 2978. Od 1.2.2012 by som si dala ten balik z minima to je cca 120 eur. ppč.2. trval od 25.2.2009 do 9.6.2009 a prac pomer skončil dohodou. Stači to?

gabrielkabj
6. jan 2012

@gapa odpovedala som na stránke dík gapa
😵

gapa
6. jan 2012

@gabrielkabj
uf, bohužial, v takom prípade nemáš splnenú podmienu apson 730dní v poslednlých troch, resp. 4och rokoch. LEbo len dni trvania prac.pomeru sa rátajú a tých máš málo, cca 3 a pol mesiaca. Ak si mala medzeru v poistení v nezam. od 10.6.2009 do 31.10.2011(viac ako 2roky), tak n árok na podporu by si získala až keby si si platila dobrovolne poist. v nezam. aspon 730dní od 1.11.2011.

dni poberania materského a RP nie su dnami trvania poist. v nezam. Ty si nečerpala md a rd, len poberala materské a RP.

gabrielkabj
7. jan 2012

tak škoda a ten baliček keby som si ho platila môžem zrušiť kedykoľvek? myslím npr po pol roku alebo tak: Vraj by sa mi to oplatilo aspoň kôli očr a pn lebo by som vraj brala z maxima lebo by sa mi to rátalo z minulého roku čiže z roku 2011. Tak aspoň to by bolo ok 😉

gabrielkabj
7. jan 2012

@gapa a ďakujem veľmi pekne za odpovede papik.

gabrielkabj
8. jan 2012

@gapa ak ťa ešte môžem poprosiť o tvoj názor čo by bolo pre mňa lepšie zrušiť to DNPO a aj DPvN alebo odhlásiť sa v january a zároveň sa prihlásiť na DNPO alebo vziať si ten balíček vraj ak si vezmem baliček z minima od 1.2.2012 tak ešte neviem presne koľko mesiacov môžem poberať očr a pn z maima kedže ja si platím obe veci z max. Tak neviem mesačne by trebalo dať 120eur do toho a ak by som mala napr.očr tak by mi prišlo 190 eur na účet tak aj tak sa to v celku oplatí či nie? Chcem ísť zajtra na soc poisť tak ak môžeš tak prosím odpíš pa

lubkasungirl
8. jan 2012

@gabrielkabj ak si v r.2011 platila z maxima a das si novy komplex balik z minima, este cely rok 2012 budes mat PN,ocr a MD z maxima z r.2011 😉

evica0
8. jan 2012

prosím vás o radu som na rodičovskej dovolenke ktorá mi končí 24.8.2012 .pred tým ako sa mi narodilo dieťa som bola 3 roky zamestnaná a stále teda som ale mám pocit že keď nastúpim mi pre nedostatok miesta dajú výpoveď preto by som sa chcela nejako poistiť nárok na podporu budem mať to viem ale ževraj je nejaká možnosť poistenia a potom je podpora oveľa vyššia aj okolo 1000€ nevedel by mi niekto poradiť ako sa to dá vybaviť veľmi pekne ďakujem 😵

tatolu
8. jan 2012

@gapa Gratulujem k malej princezničke 😵 Všetko dobré vám obom 😵 😵 😵 😵 Ja mám takú otázočku trošku od veci 😔 Od 4.11.2011 som ukončila RD aj dostala výpoveď dohodou v práci. Zároveň som sa 5.11. zaevidovala na UP. Následne nám bol po posúdení zdrav.stavu syna predĺžená RP, tak som požiadala, aby ju dostával manžel od 12/2011. Od 1/2012 by som mohla pracovať na dohodu, ale s príjmom 420 Eur/mesiac. Je potrebné vybaviť:
- manžel pôjde na ZP nahlásiť, že poberá RP,
- ja sa nahlásim na UP aj v SP, že idem pracovať na dohodu a teda, mi nezamestnanecký príspevok po 1 mesiaci poberania pozastavia,
- budem si asi platiť samostatne povinné odvody - malo by to byť 4 x 420/12 - teda 140 Eur. To sa asi tiež musím už tento mesiac nahlásiť - kde?
- ak ma po záučnej lehote neponechajú v zamestnaní, alebo zistím, že tá práca nie je pre mňa, potom to už iba znovu nahlásim na UP a SP a bez problémov budem znovu poberať podporu v nezamestnaní, alebo budem musieť znovu čakať na nejaké schvaľovačky a znovu všetko vybavovať nanovo? Nevieš mi v tomto poradiť?

pingu1
9. jan 2012

@gapa ahoj gapa, viem ze ty si znalec, tak ta chcem pekne poprosit o radu.

som na rod. dovolenke. mala bude mat 3 roky 22.2. od 15.1. som nezamestnana, lebo som bola na zaskok pocas materskej a baba sa vratila. budem dostavat este do toho 22.2. rodic. prispevok?
dalej by som chcela zacat sama podnikat /zelovoc/. dostanem ako nezamestnana nejaky prispevok od statu na rozbehnutie obchodu?
a vlastne mam narok na podporu v nezamestnanosti ked som predtym robila vkuse 4 roky? budem musiet podlozit to nejak, alebo oni v systeme vidia, ze za mna odvadzali dan? dakujem ti krasne.

gabrielkabj
9. jan 2012

@lubkasungirl ďakujem veľmi pekne za odpoveď tak povedala by som že je to výhodné no nie? 😉 😉 😉

gapa
9. jan 2012

@tatolu
už som ti aj odpvoedala, no ma to vždy vyhodí.
tak aspon na rýchlo. Dohodu musíš na upsvar nahlasiť ešte pred začiatkom práce! A počas vyradenia si musíš platiť zdravotné, ale to tuším píšeš vyše 46eur mesačne (neviem, ako ani starú sumu a nie to presne od 1.1.)

a nerozumeiem akú záručnú lehotu. Myslíš skúšobnú? ale taká pri práci na dohodu neexituje, len pri práci na prac.pomer.