Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
Dobrý deň, rada by som poprosila o malé vysvetlenie.Na stránke
http://blog.etrend.sk/mihalblog/2010/01/14/toma... som prečitala postup pani Viery príklad 2
Pani Viera sa hneď po skončení RD vo februári 2010 prihlásila v Socialnej poisťovni na dob. pois. v nezamestnanosti.Určila si vymeriavací základ vo výške 2000 eur.Dobrovoľné nemocenské poistenie si platila len tri dni a potom sa z neho odhlásila.
Rada by som vedela či sa treba´v tomto prípade nemocensky poistit alebo stačí iba v nezamestnanosti.
Neviem či sa správne pýtam ale nie je mi jasné čo s tým má nemocenské poistenie ...... a dávka v nezamestnanosti.
Prepáčte ak sa to tu už riešilo, ale rada by som v tom mala jasno. Ďakujem
manka,
ak ti skončí PP posledným dnom RD, t.j. ani jeden den nebudeš mať po ukončení prerušenia poistenia v SP aktívne nem.poistenie, tak ti ochranná doba neplynie!!!!!, lebo ti nem.poistnie skončilo posledným dnom MD, t.j. cca v 4-och mesiacoch dieťaťa.
Už tu jedna mamička na to skoro doplatila ale chvlalabohu sa narýchlo zamestnala u rodiny, tak jej nárok vznikol, aj ked jej predtým v SP tetušky tvrdili, že nebude problém a pri podaní žiadosti už problém bol, ak by ju nezamestnali.
denzi,
to dobrovolne nemocenské poisteie, to tam má p. mihál preklep. Malo tam byť dobrov.poistenie v nezam. 😉
Ďakujem ti Gapa za odpoveď vieš ostala som prekvapená co to tam je napísane.Často čítam tieto stránky lebo sa ma dotýkajú.25.01.2010 mi skončila mater. a rodičovská dovolenka a aj pracovný pomer a rada by som išla od 1.2 na urad práce a chcela by som dopadnúť ako Janka.Veľmi dobre si poradila Zobake.Dnes som behala po úradoch.
Ďakujem ešte raz veľmi pekne aj pánovi Jozefovi.
Dakujem Gapa!! chystam sa do prace "na pohovor" ale uz dopredu mi naznacili, ze ziadne miesto neobsadzuju....
ahojte, chcem sa opytat problematiky znalych, dna 15.6.2010 mi skonci RD, som zamestnana v skolstve. zatial mi zastupca tvrdil, ze by som nastupila k 1.9.2010, prip. ten posledny augustovy tyzden. mam narok len na alikvotnu cast dovolenky, ktora nepokryje letne prazdniny. chcem sa opytat, ako to so mnou bude pocas tych 2 a pol mesiaca, kym zacne sk. rok. budem zatial nezamestnana? mam na nieco narok?
denzi,
na tvojom mieste si dám pozor na dátum zaregistrovania, možno by som išla na UPSVaR až 2.2.2010, lebo od 25.1.2010 je 7dní do 1.2.2010 a to by ťa mohli zaregistrovať spätne od 26.1.2010, čo by bolo zlé podla mna, lebo v takom prípade sa asi posudzuje aj nárok na podporu podla zákona, čo platil 26.1.2010. Asi by som radšej príp. zaplatila aj ZP za tých pár dní, ako toto riskovala. Aj ked zaručiť ti to nezaručím, že v tomto mám pravdu. Ale takto hovorí zákon, že ak prídeš na UP do 7dní od ukončenia PP, tak ťa zaregistrujú odo dna po ukončení PP.
zdravim všetky diskutujuce,
ja sa chcem spytat ci mam narok na poberanie podpory po skonceni RD,zamestnana som bola od 7.8.2006 do 30.06.2007,kedze som mala zmluvu na dobu urcitu a do datumu jej skoncenia som bola v 6-mesiaci tehotenstva,zmluvu mi zamestnavatel nepredlzil.rd mi konci 09/2010,neplatim si ziadne dobrovolne poistenie,ak by som chcela nejaku "socialnu davku"mala by som si nieco platit,ci uz je neskoro?napisala som to dost polopatisticky
ked citam aj ostatne temy,tak asi budem po skonceni Rd doma zadarmo 😒 lebo zamestat sa na vychode je dost mala sanca ☹ vsade sa skor prepusta ako pribera
janka33...si na tom tak ako ja...aj ja "utieram hubu"...namame narok na podporu. Pre nas bude vyhodnejsie ostat asi na predlzenej rodicovskej, a dnes som zistila, ze aj na predlzena RD si dochodkovo poistena (pokial dieta nechodi do skolky 😝 )...ked ides na UP tak tam stat plati len zdravotne poistenie, do dochodku sa ti nic nerata...ked sa mylim..opravte ma 😖
miriamkac,
máš pravdu.
janka33, bohužial si už vyše dva roky prez prac.pomeru, t.j. aj bez poistenia v nezam. a to sa dohnať nedá.
Ahoj Gapa, ďakujem za radu ale čo teraz robiť. Na úrade práce SVaR mi na počkanie vystavila pani papier, že som poberateľkou rodič. príspevku s nárokom do 31.01.2010. /syn mal 3 roky 24.01.2010/.Potom som išla do Social. poisť. a tam som si dala prihlášku a odhlášku od 25.01 do 31.01.2010 na fond nezamestnanosti ako dobrovoľne poist. osoba a vymeriavací základ 2169 eur.V zdravotnej si iba prefotili papier, že končí rodič. príspevok a štát platí za mňa do 31.01.2010.A teraz by som od1.2 mala ísť do Soc. poisť.a uhradit fond nezamest.napr. do3.2. a na Zdravot. tiež do napr.3.2 a od 4.2 ísť na Úrad práce. Gapa prosím Ťa už by to mohlo byť v poriadku? Úplne som na spätnú registráciu zabudla a prepáč viem, že si o nej už písala.Ešte raz Ď A K U J E M 🙂 Určite by som išla spokojne na úrad práce od 1.2 a to by bola hrôza. ☹
denzi, l
tak napíš jasne kedy ti skončil PP, či 24.1.2010 alebo 25.1.2010, lebo predtým si písala, že 25 a teraz 24..
Ak 24, tak moja odpoved predtým sa ťa netýka. baby, byby, davajte si viac bacha čo píšete 😉
Ahojte, velmi zaujimava tema, hlavne klobuk dole gapa mat tak tvoje vedomosti.. aj ja mam na teba otazocku - aj mne skoncila RD minuly rok v septembri a od oktobra som na urade prace a chcem sa len opytat ci ten narok na podporu budu mat len tie maminy ktore sa zaeviduju po 1.2.2010 alebo to budu brat aj spätne, lebo som predtym 9 rokov pracovala. mam aj ja nejaku sancu aspon nieco ziskat?
denzi,
ešte ma napadlo, že neviem, ako sa to berie, ak 7-mi den pripadne na nedelu (ak PP a aj riadna starostlivosť o dieťa skončili dnom 24.1.2010, tak 7dní uplynie dna 31.1.2010 v nedelu), či neberu aj pondelok ako splnenie tých 7dní. To teda netuším, no to si skúste zistiť na UPSVaR.
Inak by si na SP nič nemusela riešiť, len dni od 1.2. do dna pred zaregistrovaním na UP by si si musela zaplatiť sama ZP. A teraz ma napadlo, či to niečo potom nesúvisí s ročným zúčtovaní ZP, ak by si mala príjem podliehajúci ZP v danom roku, no v tom sa nevyznám.
standa,
len pre nové maminy. Ak más podmienku splnenú, tak jedine nejakým spôsobom ukončiť registráciu na UP a zaregistrovať sa nanovo od 1.2.2010 alebo neskôr. Napr. krátkodobým PP, možno sa dá aj cez riadnu starostlivosť o dieťa, lebo predpokladám, ak sa odhlásiš z vlastného rozhodnutia, tak ťa nanovo zaregistrujú až o 3mesiace, aj ked sa mi niečo marí, že sa toto zmenilo, no nechce sa mi hladať v zákonoch, lebo tieto sa tento rok viackrát zmenili a neviem, či min. práce soc.vecí a rodiny má teraz na nete aktuálny stav. Ale motno pozriem.
Gapa,
Papiere z roboty o ukončení prac. pomeru mi prídu asi v piatok.Syn mal 24.01 3 roky takže si myslím, že výpoveď dajú od 25.01. Nemali by dať od 24.01. Gapa tak prosím Ťa čo robiť od25.01? Ďakujem
popozerajte aj vy:
http://www.employment.gov.sk/index.php?SMC=1&id...
denzi,
ZP máš do konca januára v poriadku.
SP si sa odhlásila dnom 24.1.2010 z dôch.poistenía štátom
+ prihlásila a aj odhlásila z dobrov.poistenia v nezam.. to je ok, ešte zaplatiť v správnej výške do 8.2.2010.
UPSVaR, či tam zájsť 1.2. alebo až 2.2. ti neviem povedať. Ak by si išla 2.2., tak možno ak sa zamestnáš budeš musieť kvôli tomu jednému dnu 1.2., čo budeš samoplatitel ZP, vypisovať RZZP za rok 2010 (no to len predpokladám, neviem). Táto súvislosť ma napadla len teraz ale v RZZP sa zatial nevyznám.
Skús sa poradiť napr. na UPSVaR, ako je to. Toto tu zatial nikto nepísal. Možno na www.porada.sk by tiež niekto vedel? Nemôžeš vo všetkom dôverovať len jednej gape
😀
Gapa, dakujem pekne za odpoved a myslis ze by som to mohla spravit aj tak, ze by som sa odhlasila z uradu prace, isla by som nahlasit na zdravotnu poistovnu ze chcem byt na predlzenej materskej a potom po nejakom case sa ist znovu nahlasit na urad prace?alebo tam musi byt ta podmienka aspon niekolko dni odpracovanych?aby mi mali z coho vyratat tu podporu?do prace ma nikde nechcu, lebo o mesiac idem na operaciu /plastika kolena a artroskopia/ a to mi doktor povedal, ze to bude trvat aj pol roka pokym sa poriadne postavim na tu nohu. prepac, ze sa tolko vypytujem, ja sa v takychto veciach moc nevyznam, ani mi nema kto poradit a stve ma to ze som predtym tolko rokov odrobila a na nic nemam narok este aj za zdrav.material si musim zaplatit 400 eur co nie je malo, ale to uz je do inej temy. gapa, prosim porad. dakujem
standa,
predpokladám, že sa to dá, no zisti si viac na UPSVaR.
Ak chceš vyššiu podporu a nie polovicu minima (minimum je 319,58eur), tak musíš mať bud PP alebo dobrovolné poistenie aspon pár dní. Písala som o tom vyššie. Môžeš napr. aj teraz počas evidovania, to nie je podstatné kedy. Ale sa prihlásiť, odhlásiť a zaplatiť včas a v správnej výške, inak by sa to nebralo do úvahy.
standa,
neviem či sa s tým dá niečo robiť - citujem poučenie žiadateľa o dávku v nezamestnanosti-
poistencovi,ktorý bol vyradený z evidencie uchádzačov o zamestnanie počas poberanie dávky v nezamestnanosti a v období kratšom ako tri roky bol opätovne zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie, vznikne nárok na výplatu dávky v nezamestnanosti odo dňa opätovného zaradenia do evidencie, to v sume, v akej mu bola vyplácaná predchádzajúca dávka v nezamestnanosti - aj ja som ten prípad, mne sa RD skončila 30.11.2009 a zaregistrovala som sa na UP, keďže som nedostala žiadnu podporu, keby som sa aj odhlásila a opätovne prihlásila platilo by mi to čo predtým - takže nič! ale skúsim sa na to ešte raz spýtať, či náhodou nedošlo k nejakej zmene
adaho,
to by ti ale nejaká podpora musela byť vyplácaná. Lebo ak ti nevznikol nárok na podporu, tak nemožno hovoriť, že ti bola vyplácaná NULA eur, ale že ti "nevznikol nárok" na podpru a to je rozdiel. 😉
Pozerala som zákon o skužbách zamestnanosti (link vyššie o 13:47) a dá sa napr. z dôvodou podla
§ 36 ods.1 písm:
a) začiatok PP (ale to by sa rátala potom dávka z vymeriavacieho základu v tomto krátkodobom PP)
l) bod 1. požiadanie o vyradenie o evidencie uchádzačov o zamestnanie z dôvodu starostlivosti o dieťa do 10rokov (podmienky však neviem aké sú)
n) ak prestaneš splnať podmienky podla § 6 ods.2 písm. d) - t.j. ak pracuješ na dohodu a príjem je viac ako určitá suma
ale určite nie podla písm. m), lebo to by ťa mohli nanovo zaevidovať až po uplynutí 3-och mesiacov od vyradenia a to by si si musela sama platiť ZP. Ale to by si musela aj v prípade podla písm. n) pri dohode.
😨
takže ozaj najlepšie cez to písm. L, alebo pri PP s vyšším vym.zákldom na 1den trvania PP.
gapa,
ok 🙂 tak ako to co najlepsie spravit, keďže denne napišem asi milion žiadosti o prijatie do zamestnania a nikto nič- pôjdem na urad UPSVaR a tam požiadať o vyradenie evidencie uchadzačov o zamestnanie na základe starostlivosti o dieťa do 5 rokov ( myslím že tam bude potrebný aj papier od pediatra, že dieťa nemôže navštevovať MŠ. Zostať s dieťaťom mesiac doma. zaplatiť si ZP a fond nezamestnanosti z maxima a potom sa znova zaregistrovať na UP napr.1.3.2010 a dať žiadosť na podporu. Takto si to myslela?
neviem čo budú požadovat, no ak bude mať dieťa prerušenú dochádzku v školke a má max 6 rokov, tak môžeš byť zdrav. + dôch. poistená štátom.
čo treba ako podklad k žiadosti o vyradenie z dôvodu starostl. o dieťa do 10rokov, neviem
denzi,
tak vraj ak je jedno, či je 7-mi den nedela, 1.2. je už 8-mi den a tak by ťa nemalli zaevidovať spätne. Bola som na UP. No over si to pred zaregistrovaním u vás 1.2. 😉
Gapa, prosim ta ako si to myslela s tym dobrobolnym poistenim, myslis v nezamestnanosti?ze by som si zaplatila na par dni aj pocas evidovania a myslis ze by som na nieco mala narok?asi to nechapem.
Ahojte, poradťe mi prosím čo by som mala urobiť aby som aj ja dostala tu podporu po Rd
moja situácia:
od 16.11.2008 som na MD ...teraz už na RD , synček má rok
pracovala som na dobu určitu do 31.9.2008 kedže som bola tehotná plynula mi 6 mesiacov ochranná lehota ( od 12 t som bola na rizikovom takže do MD mi stále platili nemocenské)
takže po RD budem nezamestnaná.....mohla by som poberať nejako podporu ?
zamestnaná som bola len rok takže by som si musela platit DPvN
trošku som to zložito napísala ale poradte ak viete
dakujem
standa,
áno, môžeš aj počas evidovania akobo po jeho ukončení, je to uplne jedno kedy. Ale podstatné je ukončenie registrovania na UP a nové zaregistrovanie a potom v období 3roky pred zaevidovaním ak budeš mať nejaký VZ (t.j. či už počas evidovania na UP alebo v medzere medzi registrovaním, je jedno).

Dobry den, prosim o radu.....momentalne som na RD, ktora mi konci 08/2010. Pred materskou som bola PN cele tehotenstvo, pred PN som bola SZCO, ziadne doplnkove pripoistenia som si neplatila, ani neplatim, platila som si klasicke odvody. Takze prepokladam, ze asi v mojom pripade nebudem mat ziadny narok na podporu v nezamestnanosti ? Ci sa da nieco s tym robit? Vopred velmi pekne dakujem za radu.