icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

milena35
17. apr 2012

Kočky je mozne zamestnat manzelku,manzela?.....dik

jirouskova
17. apr 2012

@rakywanda Ahoj,ako tu uz bolo spomenute mala by si mat narok na dovolenku,kedze MD sa povazuje za odpracovanu dobu,budes musiet volat,ja este tiez cakam porsonalistka je do zajtra odcestovana,takze som zvedava,co mi zaspieva... Ak sa dcera narodila 19.6.,do prace by si mala nastupit 20.6.,ak by si dala hned vypoved /bez cerpania dovolenky/ myslim,ze som citala,ze VZ sa rata ten pred nastupom na MD...

zalka
17. apr 2012

@milena35
A prečo by to nebolo možné? Samozrejme mng. sa môžu zamestnávať.

milena35
17. apr 2012

@zalka Dakujem,nesledovala som to ,a kedysi tusim sa to na cas zrusilo.....

mazula
17. apr 2012

ahojte,vedeli by ste mi prosím poradiť?23.5.mi končí RD a keďže som neotehotnela,musím dať v práci výpoveď,syn ide do škôlky až v septembri,a do pôvodného zamestanania sa už neplánujem vrátiť, čiže musím dať výpoveď.Myslela som že otehotniem a to by som bola PN,lebo syn bol z rizikového tehu, kedy som takmer 3mesiace bola v nemocnici, tak mi lekár povedal, že ak budem tehu, pôjdem PN hneď na začiatku,platím si i pripostenie,ale to mi končí začiatkom oktobra.Tak neviem,aké mám možnosti, ak dám ja výpoveď, či dostanem vôbec nejaké dávky.Pracovala som predtým ako vodič a oficiálne mala len minimálnu mzdu.Počula som i o predlženej RD z dôvodu nepriaznivého zdr.stavu,čo by sme možno mohli mať,lebo sme sledovaní na imune,ale to moc nechcem,aby mal papier že je akože chorý.Poradíte mi?ďakujem

jaduska
17. apr 2012

@gapa alebo aj niekto iný, ak bude vedieť, potrebovala by som info:
K 15.4. mi skončila rodičovská dovolenka a zároveň aj pracovný pomer. Bola som sa zaevidovať na ÚP, tam mi je všetko jasné. Skôr ma zaujíma, či mám ja nejaké povinnosti voči sociálnej a zdravotnej poisťovni. K tej sociálnej poisťovni myslím vo vzťahu k II. pilieru a k RLFO, ktorý som posielala pri narodení dieťaťa. Treba sa odhlásiť ako osoba, za ktorú platí poistenie štát? Vďaka....

mima595
17. apr 2012

@jaduska - na ZP sa pojdes prihlasit ako uchadzac o zamestnanie..ale najlepsie až ked budes mat rozhodnutie z UP o zaevidovani
na dochodkove poistenie.....ak si nastupila do prace, hoci aj na 1 den, tak treba dat odhlasku a nasledne znova prihlasku ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov...
ak si hned dala vypoved, teda si neodpracovala nic, tak nic netreba

jaduska
17. apr 2012

@mima595 ďakujem....neodpracovala som nič, v rovnaký deň mi skončila RD, aj pracovný pomer

gapa
17. apr 2012

@jaduska
súhlas s mima. Ak ti nevznikne povinné dôch.poistenie a nezmenia definíciu riadnej starostlivosti v zákone o rodič.príspevku, tak môžeš byť dôch.poistená štátom až do 6rokov dieťaťa.

jaduska
17. apr 2012

@gapa vďaka Gabika.... (a tak mimo témy, až teraz som si všimla, že máte tretie bábo, tak srdečne blahoželám....nejako už do paragrafov nechodím, tak som ani nepostrehla, že čakáš tretie 🙂 🙂 🙂 🙂 )

halienka
18. apr 2012

Ahojte, prosím vie mi niekto poradiť ( @gapa 🙂 ), či by som mala nejaký nárok na podporu v nezamestnanosti, keď mi bude v novembri končiť RD : pracovný pomer som mala na na dobu určitú a končil mi počas materskej 31.12. 2009. V tomto zamestnaní pred materskou som pracovala teda od 1.3. 2008 - čiže rok aj 9 mesiacov. Pred touto prácou som ale bola rok a 3 mesiace nezamestnaná a vtedy som pol roka poberala dávky v nezamest. Pred tímto obdobím som pracovala vkuse 5 rokov. Neviem teda, či mám nárok na podporu, pretože zrejme som neodrobila z posledných 4 rokov pred materskou plné 3 roky (iba 2 roky a 9 mes.), ale neviem či toto pravidlo ešte platí a či to platí aj po RD. No a druhá vec je, že či nie je prekážkou, že som brala podporu v tom roku 2007. Ďakujem 🙂

gapa
19. apr 2012

@halienka
nárok na podporu ti nevznikne, lebo v posledných troch (resp. ak ide o prac.pomer na dobu určitú, tak štyroch) pred zaevidovaním na UP (nie pred materskou) si nebola poistená v nezamestnanosti aspon 730dní=2roky. Už s tým nič nenarobíš, by si si to musela platiť 2roky a už sa dá platiť len balík poistenia, čo je vyše 35% z vym.základu, čo sa neoplatí.

gapa
19. apr 2012

@jaduska 🙂
dakujem, si sa tu neukázala dlho. To máme taký neplánovaný bonus, po tých dvoch ťažko plánovaných 🙂

jaduska
19. apr 2012

@gapa no veď to tretie zvykne byť väčšinou neplánované....aj u nás to tak bolo 🙂

halienka
19. apr 2012

@gapa veľmi pekne ďakujem za odpoveď, tušila som, že asi ten nárok nemám...prajem ti veľa radosti s detičkami 😉 🙂

lililuky
19. apr 2012

Ahojte maminy.Potrebovala by som poradiť(gapa,mima595).RD mi končí 20.6.2012(streda,potom pravdepodobne výpoveď).U terajšieho zamestnávateľa som pracovala od12/06 do 05/09,kedy som nastúpila na MD.V predchádzajúcich diskusiách ste maminám radili čerpať 1,2 dni dovolenku a potom nasleduje výpoveď.V mojom prípade by som mala čerpať dov. iba 1 deň(21. štvrtok) a v piatok výpoveď,alebo aj piatok 22.6. a výpoveď by platila až od pondelku?Pred nástupom na MD som mala mzdu veľmi nízku.Ak by som sa dohodla s mojim zamestnávateľom a na ten 1,2 dni dovolenky by mi vyšiel VZ spomínaných 76e,tak by som mala nárok na tú max.podporu?Aké potvrdenia potom ešte treba na UP,resp SP a ZP?O tejto moťnosti som vôbec nevedela,na MK som iba mesiac a natrafila som na Vašu diskusiu.Ak by to bolo možné a podarilo sa to,bola by som veľmi šťastná.Vopred ďakujem za odpoveď.

mazula
19. apr 2012

ahojte, viete mi prosím poradiť, vyššie som sa pýtala,ďakujem

gapa
20. apr 2012

@lililuky
tak si velmi dobre prečítaj ako je to teraz s výpoveami a nárokom na odstupné (len ak sa podpíše dohoda podla § 76 ods.2 Zákonníka práce alebo § 60 s uvedením Organizačného dôvodu ukončenia pp) je nárok na odstupné. Nestačí samotná výpoved.
(pozor nepliesť si pojem ukončenie prac.pomeru s výpovedou. Ukončiť pp možno napr. výpovedou podla § xx, alebo dohodou ...)
ak RD končí dnom 20.6. a od 21 do 22 budeš čerpať riadnu dovolenku a 22.6. bude posledný den trvania tvojho prac.pomeru, tj. podpíšete dohodu o ukončení pp dnom 22.6.2012 z dôvodu nadbytočnosti (alebo dovodu uvedeného v § 63 ods.1 písm.b ZP), tak to bude maximum, ak vymeriavací základ za tie 2dni budú aspon 2x76eur, čo ak dostaneš odstupné, tak bude.

milena35
20. apr 2012

...no...je20teho.....a..podpora...este...nenabehla........

lililuky
20. apr 2012

Ďakujem za odpoveď. 🙂

lubkasungirl
20. apr 2012

baby a ked si budem bez PP platit DPvN dva roky, tak mi vyjde podpora aj cisto z DPvN???

milena35
20. apr 2012

@lubkasungirl preco to tak chces spravit?

martinka17
20. apr 2012

@lubkasungirl čiste DPv N sa už platiť nedá, iba celý balík 😉

lubkasungirl
20. apr 2012

@martinka17 ja viem, len ak si dam balik kvôli pokracujucemu DNP, lebo chcem este jedno babo - prac.zmluvu uz nemam, takze jedine materska z dnp... takze tak...

martinka17
21. apr 2012

@lubkasungirl to hej, ak sa Ti oplatí, tak iste. Len je to teraz tak nastavené, že mne sa vôbec neoplatilo. To čo vrazím sa mi vráti....tak si to dávam na účet aby som mala istotu, že to miniem ja a nie iný 😉 😵 😵

adulak
22. apr 2012

ahojte maminky. aj ja by som vas chcela poprosit o radu.
od r 2007 som na MD. v roku 2009 sa mi narodila druha dcerka, ktora bude mat 12.5 2012 tri roky. PP mi stale trva a mam narok aj na nejaku dovolenku.
zaujima ma takato vec : 12.5 je sobota...takze neviem ako by som mala postupovat na ziskanie co mozno najvyssej podpory 😅 😕
dakujem

jirouskova
23. apr 2012

Ahojte,takze narok na dovolenku mam,zostalo mi este 16 dni,dnes som bola vo firme podpisat ziadost o navrat do zamestnania po RD,zajtra mi RD konci,vypisala som si cerpanie 2 dni dovolenky a personalistke oznamila,
ze k piatku t.j. 27.04.12 davam vypoved, no a prve,co ju zaujimalo,ze preco k piatku a nie v pondelok,ze vypoved sa vo vseobecnosti dava k poslednemu,ze co ma to napadlo...?

gapa
23. apr 2012

@jirouskova
ono v podstate aj tak sa dá ukončiť ku koncu mesiaca, či v nedelu a väčšine mamičiek to aj vychádza, že by aj tak dostali maximum. Ono nie je nejaké jediné riešenie. Dokonca ak niekto by išiel na pn v pondelok a ukončil pp v piatok, tak si musí sobotu a nedelu zaplatiť zdravotné poistenie sam- tak aj na to bacha!
T.j. to už je matematika a treba si to vyrátať. Maximum na den je tuším 76eur,vym.základ, či to dosiahnu aj so sobotou a nedelou (teda či budú mať hrubú mzdu za obdobie od ukončenia RD do ukončenia prac.pomeru aspon 76x počet dní)

adulak
23. apr 2012

nikto mi neporadi? ☹

milena35
23. apr 2012

tak..mne konecne doslo rozhodnutie o priznani naroku na podporu....vypocitali uplne presne....ako som si aj ja vypocitala.........ale zatial nenabehla na ucet.....tak snad zajtra...... 🙂 🙂