icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

mima595
2. máj 2012

@mazula - pocas cerpania MD vznikne narok na novu dovolenku..
ak ti este PP trva, tak narok budes mat...

mima595
2. máj 2012

@dorkica - ano, za obdobie Md vznokne narok na novu dovolenku...
pri vypovedi by ti mal preplatit dovolenku..ale podnikatelia ☹

mazula
3. máj 2012

@mima595
ďakujem,a ako postupovať?dať si preplatiť alebo čerpať a až tak na UP?Budem mať nárok na podporu aj keď mám odpracované len 2roky a 7 mesiacov?

dorkica
3. máj 2012

@mima595@ dakujem krasne nejak som sa nedopracovala k spolocnej dohode zo zamestnavatelom o cerpani dovolenky este velmi rozmyslam ze co by spravila PN teda OR maly je nejaky soplavy:(( tam ma tiez nemoze prepustit ze?

gapa
3. máj 2012

@dorkica
počas očr môžeš dostať výpoved, len počas pn nie. ale plynie výýpovedná lehota samozrejme. a podstatné je nemať len očr po ukončení pp, ale aj dni s vym.základom.

slavkav
3. máj 2012

ahojte, chcem sa s vami poradit, toho casu som na RD - planujem byt 3r - t.j. do februara 2014 - PP mi trva - ale stahovali sme sa a vratit sa do povodnej prace bude nemozne - lebo to je daleko ... v praci to este nevedia, ze sa uz nevratim a teraz neviem, ci dat vypoved uz pocas RD alebo az potom - ma to vplyv na vyplacanie podpory? dakujem za radu. 🙂

mima595
3. máj 2012

@slavkav - urcite až po ukonceni RD..PP je predsa len PP..este nevies, na co vsetko sa može zist..

slavkav
3. máj 2012

@mima595 dakujem. len mi to je blbe im to nepovedat, ked to uz viem ... tak preto som rozmyslala

mima595
3. máj 2012

@slavkav - preco blbe...ved oni predsa s tebou najblizsie 2 roky nerataju, maju za teba zaskok..to nie je otazka mesiaca, ci dvoch..za tie 2 roky sa mozte aj nastahovat naspat 😉 😉 😉
alebo sa zrusi zamestnavatel a dostanes odstupne 😉

priklad z praxe: moja mama je mzdarka, jedna holka z ich prace bola na RD, kupili dom uplne v inom kraji, predali byt, manžel dal vypoved...aj ona chcela, ale mama ju presvedcila, nech nedava..že nech da po ukonceni RD...

po mesiaci sa vratili naspat, ten dom, co kupili, bol strasny...byvaju v podnajme, tak MM isiel na rodicak a ona nastupila do prace, z ktorej chcela dat vypoved....

slavkav
3. máj 2012

@mima595 ok 🙂 dakujem. 😉

beti1
6. máj 2012

zdravím, chcem poprosiť o radu...rodičovský mi mal skončiť 30.10.2012 / ten teraz poberá otec dieťata/ , ja som 1.2.2012 nastúpila naspať do práce, lenže firma sa presťahovala a asi aj končí, tak som sa po dvoch týždňoch nechala vypísať/PN mi končí teraz 9.5/ môžem sa vrátiť na rodičovský, alebo požiadať o výpoveď a ísť na UP? 😒 Ak na UP, tak čo robiť aby som mala najvyššiu podporu, v terajšom zamestnaní som mala hrubú mzdu 900e....vďaka 🙂

zalka
6. máj 2012

@beti1
Ak končí zamestnávateľ s tebou PP z dôvodu zrušenia prevádzky teda dá ti on výpoved a ty dostaneš aj odstupné tak aj to ti vstupuje do VZ pre výpočet podpory v nezamestnanosti a tiež ak máš nejakú dovolenku čo si ju necháš preplatiť tak aj tá Ti navýši tvoju podporu v nezamestnanosti.

beti1
7. máj 2012

@zalka ďakujem za odpoveď 🙂 lenže tú výpoveď mi som brala ako poslednú možnosť/ chceme ešte druhé bábo 🙂 / a na rodičovský sa nemôžem vrátiť???? Platím si aj dnp, ktoré mi končí v oktobri... ďakujem za každú radu 🙂 🙂 🙂

zalka
7. máj 2012

@beti1
podľa mňa nie je problém požiadať zamestnávateľa o uvolnenie z dôvodu čerpania RD.

beti1
8. máj 2012

@gapa zdravím, chcem poprosiť o radu...rodičovský mi mal skončiť 30.10.2012 / ten teraz poberá otec dieťata/ , ja som 1.2.2012 nastúpila naspať do práce, lenže firma sa presťahovala a asi aj končí, tak som sa po dvoch týždňoch nechala vypísať/PN mi končí teraz 9.5/ môžem sa vrátiť na rodičovský, alebo požiadať o výpoveď a ísť na UP? emoticon Ak na UP, tak čo robiť aby som mala najvyššiu podporu, v terajšom zamestnaní som mala hrubú mzdu 900e,výpoveď mi som brala ako poslednú možnosť/ chceme ešte druhé bábo/ .Platím si aj dnp, ktoré mi končí v oktobri... ďakujem za každú radu, zalka mi už pomohla svojou radou, ale ešte by som poprosila o váš názor ďakujem

gapa
8. máj 2012

@beti1
podpora sa bude rátať z obdobia dva roky pred zaevidovaním na up, tj. ak si predtým cca 5/2010 do 31.1.2012 čerpala len md a rd, tak z obdobia 1.2.2012 do ukončenia pp (dni pn sa vyjmu pri výpočte). Záleží ako a kedy skončí pp. Ak napr. dostaneš 3mesačné odstupné a celý mesiac odpracuješ, tj. nebudeš pn, tak hrubá mzda za daný mesiac bude 900eur mzda + 3x900=2700eur odstupné, tj. 3600eur v hrubom. Max. odvod na poistenie v nezam. je ale niečo vyše 3000eur, tj. za tých napr. 31dní bude odvod z maxima a v súčte za obdobie 2/2012 do ukončenia pp ti to zdvihne priemer, ale zase zaplatíš vysoké odvody do soc.poistovne za daný mesiac. Ak by napr končil pp dohodou napr. k druhému v mesiaci, tak odvody budú maximálne len za 2dni v danom mesiaci, ušetríš na odvodoch do SP, ale priemer na podporu ti to velmi neovplyvní, lebo 2dni je málo voči obdobiu od 1.2.. To isté platí, ak by si bola v poslednom mesiaci, ked dostaneš odstupné napr. pn a platila napr. len za pár dní odvody (počas pn sa neplatí), tiež odvody to zníži, no aj priemer odvodov to zníži.

Neriešim tu spôsob ukončenia pp, to je na dlhšie. Ale treba zistiť ako to s firmou ozaj bude. Ak končí, tak výpovede ozaj dostanete.

Ešte podstatné, ak skončí tvoj pp počas čerpania RD, tak aj keby si bola tehotná v čase ukončenia pp, tak ti nárok z tohto prac.pomeru nevznikne, lebo nem.poistneie ti zanikne (preruší sa =zanikne) už v den nástup na RD a nie v den zániku prac.pomeru, tj. je podstatné, či by si bola tehotná v čase nástupu na RD, ak by sa už nem.poistenie neobnovilo do nástupu na md. Ak by si bola tehotná, tak by sa to dalo vyriešiť tým, že tesne pred ukončením pp by si nastúpila do práce alebo čerpala riadnu dovolenku, tj. aby POSLEDNý den trvania prac.pomeru bolo nem.poistnie aktívne a nie prerušené z dôvodu RD.

gapa
8. máj 2012

a pozor, ak dostaneš výpoved, lebo nárok na odstupné pri výpovedi nevzniká (výpoved nie je to isté ako ukončenie prac.pomeru).
Treba si pozrieť Zákonník práce § 76, nákok na odstupné je pri podpísaní dohody, t.j ak by si dostala= prevzala výpoved, tak je podstatné doručiť (vid § 38 pozor kedy presne prevezmeš výpoved a doručíš žiadosť!!!) zamestnávatelovi žiadosť o dohodu podla § 76 ods.2 ešte pred plynutím výpovedenej doby (§ 62, treba do konca kalend.mesiaca, kedy prevezmeš výpoved), aby bol povinný súhlasiť s dohodou a ti vyplatiť odstupné a nebude ti trvať pracpomer počas výpovednej lehoty.
Tj. teraz už to nie je tak, že plynie aj výpovedná lehota a aj je nárok na odstupné. Teraz bud jedno alebo druhé, alebo v dohode žiadať ak by ti plynula 3mesačná výpovedná lehota, tak môžeš žiadať 1mesačnú výp lehotu=zotrvanie v práci +2mesačné odstupné.vid § 76
@beti1

beti1
8. máj 2012

@gapa ďakujem za odpoveď je max. výčerpavájúca...je toho veľa...asi požiadam zamestnávateľa o uvolnenie z dôvodu čerpania RD a vrátim sa na RD. A ostatne veci začnem riešiť až v oktobri. Ešte raz ďakujem

gapa
8. máj 2012

@beti1
ano, nie je to jednoduché. Treba si postupne študovať zákony, nedá sa naraz. Každý den niečo pohladať na nete a porovnávať so znením Zákonníka práce či iného zákona. Dovtedy máš čas. A byť v obraze, čo sa deje vo firme.

gapa
8. máj 2012

@beti1
ano, nie je to jednoduché. Treba si postupne študovať zákony, nedá sa naraz. Každý den niečo pohladať na nete a porovnávať so znením Zákonníka práce či iného zákona. Dovtedy máš čas. A byť v obraze, čo sa deje vo firme.

ešte som niečo doplnila v druhom príspevku.

beti1
8. máj 2012

@gapa ďakujem za rady...

m.a.r.t.i.n.a
8. máj 2012

Kočky, ja som bola počas MD a RD stále zamestnancom jednej firmy. Po skončení RD som tam pracovať už nechcela, ale hneď som si zobrala 30dní dovolenky, na ktorú som mala nárok a potom sme sa dohodli na ukončení prac.pomeru s odstupným. Tu si treba dať ale pozor, nesmú vám napísať do papierov ODSTUPNÉ ale ODMENY, pretože odstupné sa do základu nepočíta, odmeny ano. Hneď po skončení dovolenky som sa zaregistrovala na ÚP a sociálka mi vypočítala podporu 1150eur/mesiac 😉 Takže paráda. Ak by som si nevybrala dovolenku, tzn.že by som po skončení RD neodpracovala už ani deň, tak by som podporu mala úplne mizernú. Ak sa dá,treba sa so zamestnávateľom takto dohodnúť. Ja som mala aj plat pekný,ale tie odmeny urobili na výšku podpory svoje. Držím palce, nech vytlčiete z toho čo najviac, pokiaľ sa dá, treba využiť !

gapa
8. máj 2012

@m.a.r.t.i.n.a
kedy si to zrealizovala? Lebo teraz aj z odstupného sa platia odvody, to čo píšeš platilo do 31.12.2010 vid tu:
http://www.porada.sk/t184219-zakon-o-socialnom-...
§ 138 ods.1+2( v odseku 2 bolo, že odstupné nie je vym.základom)
červeným je to čo platilo do konca roku 2010 a zeleným, čo platí od 1.1.2011

m.a.r.t.i.n.a
8. máj 2012

@gapa RD mi končila 6.10.2011, mesiac som mala dovolenku a potom ukončenie prac.pomeru. 😉

janka1308
8. máj 2012

ahojte,poradte mi niekto,od 1.5.2012 som začala podnikat,možem sa prihlasit do soc.poistovne ako szčo,ide mi o to ,aby som mala narok na pn z podnikania.

gapa
8. máj 2012

@m.a.r.t.i.n.a
asi mzdárka si nebola istá, či o tej zmene ani nevedela, tak to radšej spravila tak, ako to bolo dovtedy.

gapa
8. máj 2012

@janka1308
vznikom živnosti nie si automaticky aj povinne poistená v SP, to sa ukáže až podla hrubých príjmov za rok 2012 či budeš mať povinnost byť povinne poistená ako szčo od 1.7.2013, teraz len ak chceš dobrovolne ako by si ani nebola szčo.

janka1308
8. máj 2012

@gapa to je škoda, ☹

maminka142
9. máj 2012

Ahojte viete mi poradiť, ako to je s poberaním po skončení RD? 😕 PP mi skončil 19.3. 2012 ( dostala som vypoved s odstupnym...) A RD mi skončila 28.2.2012 (a od toho 28.2.-19.3 som bola pn) Ale hlavne, čo chcem vedieť je že na čo mam narok ďalej? Bola som na UP a tam ma poslali na SP a zo SP zasa na UP a stále chodím a vybavujem a astale nič nemam vybavene ☹ Na SP mi povedali, že nemôžem im dať žiadosť, že žiadam o nejaky príspevok pokial nie som zaregistrovana na UP a na UP mi povedali, že musím ísť najskôr na SP 😕 😕 😕 Prosím vas existuje niečo take, ako starostlivosť o dieťa mladšie ako 5 rokov, ale s tym že dostanem nejaku mzdu? Dieťa mi nejde do škôlky a som s ním doma a na UP mi spominali niečo, že ma môžu zaregistrovať len tak, že si budem hladať pracu a každy mesiac sa hlasiť na UP, ale to ja nechcem, lebo pracu si nemôžem najsť, lebo musím byť doma kvôli dieťaťu... Viete mi prosím poradiť? Ďakujem 🙂

gapa
9. máj 2012

@maminka142
tak to si musíš vybrať.
1)- Bud sa zaeviduješ na up ako uchádzač o zaemstnanie a budeš si hladať prácu a môžeš poberať podporu (ak si bola do 28.2. na RD a od29.2.-19.3. pn a dnom 19.3. skončil tvoj pp, tak podpra len z minima) Zdravotne budeš poistená štátom ako uchádzač o zamesetnanie a ak si dáš prihlášku na sp, tak môžeš byť aj dôch.poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (ak si si dala prihlášku po pôrode a neodhlásila sa, tak ti to pokračuje, aj ked počas pn si sa mala odlásiť)
2) - alebo nebudeš poberať nič a v zdrav.poistovni budeš poistná štátom ako osoba riadne osobne a celodenne sa starajúca o dieťa do 6rokov a dôchodkovo ako v prípade 1)

nič medzitým neexistuje.