icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

mima595
14. máj 2012

@milena35 - zbytocne, by si sa musel hlasit 2x do mesiaca...

milena35
14. máj 2012

@mima595 a to peco?...to je nejaka blbost...robim a hlasim sa dvakrat? nerobim..a iba raz?

mima595
14. máj 2012

@milena35 - no maju take pravidla, aby sa predchadzalo praci na cierno..neviem, preco je to tak..ale dohodari sa hlasia 2x do mesiaca

almika4
14. máj 2012

@gapa
@mima595 ahojte dievčatá, ste veeeeľmi zlaté, ako tu radíte mamičkám........aj ja sa na vás chcem obrátiť o pomoc, ako je to v mojom prípade. Prvé dieťa sa mi narodilo v r. 2005, kedy som mala uzatvorenú zmluvu na dobu určitú a pracovný pomer mi bol ukončený v r. 2006 (neviem presný dátum, musela by som sa pozrieť do papierov), teda počas RD. Na RD som bola do 3 rokov veku dieťaťa t.j. september 2008, ale keďže som študovala na VŠ a plánovali sme ďalšie dieťa, tak som požiadala o predĺženie RD (bola som na SP, kde som podala žiadosť o starostlivosť zdravého dieťaťa do 6 rokov). V roku 2009 - december sa nám narodilo druhé dieťa, čiže som nastúpila na materskú s druhým dieťaťom (tiež som to oznamovala SP, ale mala som tú nižšiu materskú nakoľko som nesplnila podmienku - už si nie som istá ktorú....???) a tento rok - teda december 2012 mi končí aj druhá RD a ja nemám žiadnu pracovnú zmluvu. Chcem sa opýtať, ak si teda nenájdem žiadnu prácu, ako je to v mojom prípade......ak sa pôjdem nahlásiť na ÚP, budem mať nárok na podporu v nezamestnanosti, alebo aké povinnosti pre mňa vyplývajú po dovŕšení 3 rokov veku dieťaťa, ak sa medzitým nezamestnám? Budem vám veeeeľmi vďačná za radu a podanie pomocnej ruky v mojom prípade. Vopred veľká vďaka!!!

liz_lemon
14. máj 2012

@almika4 narok na podporu mat nebudes, predpokladam, ze si si neplatila poistenie v nezamestnanosti
ak sa zaevidujes na na UP, tak stat bude za teba platit aspon zdravotne poistenie, inak by si si ho musela platit sama, a je to cca 46 E/mesiac
co sa tyka socialneho poistenie, tak to nie je povinne, takze to si mozes ale nemusis platit

almika4
14. máj 2012

@liz_lemon ďakujem za odpoveď, ešte by som sa ťa chcela opýtať, ako to je s tým platením poistného v nezamestnanosti, ako dlho by som si ho musela platiť, aby som mohla mať nárok na podporu..... A ako je to s tým platením sociálneho poistenia, je lepšie keď si ho platíš, alebo ...???

liz_lemon
14. máj 2012

@almika4 pre narok na podporu je potrebne mat 730 dni za posledne 2 roky, a neda sa to doplatit spatne
to socialne je dost vysoka ciastka, min je to cca 120 E/mesacne, takze velmi sa to neoplati platit, najidealnejsie je najst si pracu na pracovnu zmluvu

rakywanda
15. máj 2012

@mima595 ahoj, prosím ťa, nevedela by si mi poradiť. RP mi končí 19.6. mám ešte 15 dní dovolenky, ktorá mi vznikla počas materskej, hrubú mzdu som mala 730e, zamestnaná som tam od r. 2006. ak si zoberiem dovolenku 20.6. a hneď prac.pomer ukončím toho 20.6. aký vym.základ mi vyrátajú? díky za pomoc.

zalka
15. máj 2012

@rakywanda
Vysoký, neboj sa. Máš dosť dní dovolenky a aj vysokú hrubú mzdu. Budeš mať maximum. A kľudne PP skonči až 21.6.2012

zalka
15. máj 2012

@almika4
Tým že si počas MD a RD nebola zamestnaná, tak Ti nevznikol nárok na žiadnu podporu v nezamestnanosti. Po skončení RD sa môžeš nahlásiť na UP ( nie je povinnosť ) ale potom pozor lebo musíš platiť odvody do ZP ako samoplatca teda ako dobrovolne nezamestnaná.

Ešte ak by si nenašla prácu, tak môžeš ostať na neplatenej rodičovskej do veku 6 rokov dieťaťa. Za toto obdobie za teba štát bude platiť odvody do SP na dôchodkové poistenie. Lebo toto neplatí za ľudí na UP.

mima595
15. máj 2012

@rakywanda
suhlas so @zalka ..tebe je to jedno, lebo ani vikend ti tam nehrozi..mas idealne podmienky 😉 ..len sa teda v dobrom dohodni so zamestnavatelom vopred na vsetkom, aby si potom nemusela veci riesit v strese....

beti1
15. máj 2012

zdravím, ja by som sa chcela spýtať ako je to ak ideš z UP na materskú prípadne na rodičák?

beti1
15. máj 2012

@mima595 zdravím, ja by som sa chcela spýtať ako je to ak ideš z UP na materskú prípadne na rodičák?

mima595
15. máj 2012

@beti1 - nerozumiem otazke...

beti1
15. máj 2012

@mima595 ak som evidovaná na UP, beriem podporu v nezamestnanosti a potom idem na materskú...z čoho sa tá materská vyrátava, alebo sa ide rovno na RD???

rakywanda
15. máj 2012

@zalka
@mima595 dakujem,uz sa len dohodnut s pani podnikatelovu,ale jej by to malo byt jedno,len ak by mi chcela robit prieky.

beti1
15. máj 2012

@mima595 ospravedlňujem sa / pýtam sa v mene svojej známej/ 🙂 tak od začiatku ....po skončení rodičovskej sa nahlásila na UP, kde dostáva podporu v nezamestnanosti/2 mesiac/... lenže teraz zistila, že je tehotná a tak nevie či nastúpi na materskú, alebo rovno na rodičák???? ak na materskú, ako sa jej bude vyrátavať? ďakujem za odpoveď 🙂

mima595
15. máj 2012

@beti1 - o zavisi od toho, ci si platila DNP...ak nie, tak tam asi pojd ena rodicak..ale neviem to na 100%..opytala by som sa @gapa, ona vie v tomto smere viac...
proste rozmyslam o tom, ci by mohla nastupit na matersku v ochrannej lehote z ukonceneho zamestnania...ale 1. neviem, ci by stihla 8 mesacnu ochrannu lehottu
a 2. aj keby stihla, neviem, ci sa pri ukonecenom PP berie do úvahy nemocenske poistenie pocas rodicaku

gapa
15. máj 2012

@beti1
ak v čase ukončenia prac.pomeru nebola tehotná a teda nestíha ochr. lehotu, tak nárok na materské jej nevznikne (nebude čerpať md alebo rd, ak je nezamestnaná, len ide o poberanie príspevkov).

Ak jej ale trval pp aspon 9mesiacov a skončil pred 2mesiacmi, tak stačí sa prihlásiť na dobrov.poistenie pred nástupom na md, napr. 1den, zaplatiť za ten 1den a nárok bude mať z dobrovolného poistenia ale len z minima, tj. materská na 1kalendárny den necelých 340eur:30 x65%, teda cca 221-228eur na mesiac (30,31dní), ak dobre rátam. Potom sa ale treba odhlásiť najneskôr posledným dnom poberania materského, ak už nechce platiť dobrov.poistnie, to je podstatné, nezabudnúť na to.

almika4
15. máj 2012

@zalka veľmi pekne ti ďakujem, že si zareagovala na moju otázku a odpovedala, ako je to v mojom prípade. Ja v tom mám trochu chaos, takže každá rada je dobrá. Takže, ak ostanem bez práce po skončení RD, myslíš si, že by teda bolo lepšie ostať na tej predĺženej rodičovskej dovolenke do veku 6. rokov dieťaťa a tým pádom by som mala platené sociálne a dôchodkové poistenie štátom? Ak si teda počas tej predĺženej RD nájdem prácu, stačí sa potom odhlásiť na SP? Vďaka!!! Môžem sa ti ešte niekedy ozvať, ak sa niečo zmení v mojej situácii???

gapa
15. máj 2012

@almika4
takže si najprv poberala materské zo soc.poistovne a potom rodičovský z upsvar na prvé dieťa a potom na druhé už len rodičovský príspevok, lebo nárok na materské zo soc.poistovne si nemala.

nárok na podporu nemáš, tj môžeš si hladať prácu aj bez úradu práce (resp môžeš využiť ich služby aj ked sa do evidencie uchádzačov nezaeviduješ, je aj evidencia iná, nenapadá ma názov)

To čo si nahlasovala na SP predpokladám bolo, že si si dávala prihášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, aby si bola dôch.poistená štátom. Potom si si to asi prehlasovala na mladšie dieťa. Ak si nie si istá, tak si to radšej over v soc.poistovni, lebo staršie už má viac ako 6rokov. Môžeš byť nadalej dôch.poistená štátom aj po dovršení 3rokov dieťaťa. Podla teraz účinných zákonov (ak sa nič nezmení) môžeš mať až do dovršenia 6rokov mladšieho dieťaťa, ak ti nevznikne povinné dôch.poistenie (prac.pomer) a nezmení sa definícia riadnej starostlivosti o dieťa v zákone o rodičovskom príspevku (z nej sa definícia berie, tj. času splnaš podmienku ak sa o dieťa staráš osobne alebo zabezpečíš starostlivost o dieťa inou právnickou alebo plnoletou fyzickou osobou, tj. škôlkou, živnostníčkou, babkou ...)

záleží, či po ukončení poberania rodičovskkého príspevku (dokedy si zdr.poistená štátom ako poberatel rodič.príspevku) bude tvoje dieťa chodiť do škôlky a na kolko hodín denne. Ak nebude chodiť alebo bude chodiť maximálne 4hod denne, tak sa nemusíš nahlasovať na UP. Môžeš byť zdravotne poistená štátom ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov (to je už iná definícia ako to vyššie, je to zo zákona o zdravotnom poistení, a môže dieťa chodiť do škôlky na max. 4hodiny denne, podpisuje sa čestné prehlásenie)

Ak chodí do škôlky na viac ako 4hod. a nechcš si platiť zdr.poistenie sama (cca 47eur mesačne), tak sa treba zaevidovať na UP a budeš zdr.positená štátom akko uchádzač o zamestnanie. Ale nadalej môžeš byť dôchodkovo poistená ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, až dokial si nenájdeš prac.pomer. Potom treba odhlášku do 8dní od vzniku pp.

babyzuzana
15. máj 2012

Dobry den, ja by som tiez potrebovala poradit. 12. 7. 2012 mi bude koncit RD. Neplanujem sa vratit do prace. Mam vsak este niekolko dni nevycerpanej dovolenky. Akym sposobom mam poziadat o skoncenie pracovneho pomeru? K akemu datumu? Budem mat narok ak ja ukoncim pracovny pomer na poberanie podpory? Dakujem vopred za odpoved.

almika4
15. máj 2012

@gapa ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď, veľmi si mi pomohla orientovať sa v tejto spleti zákonov a povinností, ktoré si musí človek "vybehať" po úradoch... ak ešte náhodou niečo ??? budem rada za každú odbornú pomoc..... klobúk dole, za tvoju ochotu, rozdeliť svoj čas medzi rodinu a rady ďalším mamičkám!!!

beti1
16. máj 2012

@gapa ďakujem

zienka111
16. máj 2012

Dobry den,chcela by som sa opytat ked som pocas studia na vysokej skole otehotnela,sla na rodicovsku dovolenku od 31.5.2007 a konci mi 31.5.2012 a hned 1.6.2012 sa zamestnala napr.na tyzden dostavala by som aj ja nejaku podporu v nezamestnanosti? ci je to len pre tie mamicky krore boli predtym zamestnane? Dakujem

zalka
16. máj 2012

@zienka111
Nie ty by si nedostávala, žiadnu podporu. Nakoľko počas poberania RP si nebola zamestnaná.

zalka
16. máj 2012

@babyzuzana
No nastúpiť do zamestnania by si mala 13.7. takže môžeš nastúpiť, požiadať o čerpanie dovolenky, a dať výpoveď dohodou aby Ti za ten deň preplatili aj dovolenku.
Budeš mať nárok na podporu ak ty skončíš pracovný pomer, teraz sa to už neskúma kto a prečo ukončil pracovný pomer. Skúma sa či človek mal dosť dní poistenia.

milena35
16. máj 2012

@mima595 ..tak mam ten klub prace za sebou....boli tam dve neskutočne mile osoby..jedna za zamestnavatela a druha z uradu prace........pochopili,ze pri mojich detickach zamestnat sa vo fabrike je zatial nemozne..............len jedno ma ôprekvapilo.....ja jedina asi zo 17tich som evidovana tak kratucko...ostatne boli od 9mes.a viac......a boli tam prvy krat...........no a dufam,ze som tam bola aj posledny krat................. 🙂 🙂 🙂 🙂

babyzuzana
16. máj 2012

@zalka ja sa ale nechcem vratit ani na ten jeden den... Takze mam vopred poziadat o preplatenie dovolenky? a k ukonceniu PP dohodou k 12 alebo 13. 7.? Maly sa narodil 12. 7. A dakujeeem.

zalka
16. máj 2012

@babyzuzana
Ak sa nevrátiš na ten jeden deň čo si vybavíš papiere a budeš mať dovolenku, takže robiť nebudeš. Tak Ti nevznikne nárok na vyššiu podporu v nezamestnanosti ale len na podporu z tvojej hrubej mzdy. Bezohľadu na to, či ti preplatia dovolenku alebo nie.