icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zbinka
3. aug 2012

@jankar27 tak bola som sa pytat ohladom toho prehodenia RP na manzela ak je v zahranici,,,no ta pani uradnicka,,ani pocut o tom nechcela,,akoto, ze ja chcem prehodit Rp, ked on je prec,,,to sa neda a tak,,,,ved naco mam ist na podporu, ked dostavam rodicak,,,no hrozna to zena,,,
vy ostatne ste s tym nemali problem???,,,vravela, ze ja sa musim odhlasit,
teda napisat odhlasku a manzel zas prihlasku,,,no nesmie byt zamestnany v zahranici,,,tak cakam pokial manzel dojde a uvidime co dalej,,,mozno este chvilku posuniem ten moj vystup s prace,,,uvidime,,,no sledujem vase prispevky co je noveho,,,
vysku tej podpory by mali znizovat asi az od noveho roka,,,,tak musim to do konca roka nejak stihnut,,,
a este jedna otazocka ohladom poberania pridavkou na deti ak manzel je v zahranici,,,mate s tym niektora skusenosti??? alebo poprosim o link,,,manzel pracuje v holansku,,,
vdaka

rakywanda
4. aug 2012

@tkacena bojuj, máš na to právo, a keby nechcel preplatiť pohroz inšpektorátom práce 😉
@jankar27 tak tie odvody boli rátané dobre, bola som na sociálke, pekne mi to pani vysvetlila /zasa som múdrejšia 😀 /, teraz len opäť apelovať na zamestnávateľku, že aj príjem, ktorý som mala po ukončení rodičovskej mi musí dať do potvrdenia, a konečne po 3 mesiacoch si môžem podať žiadosť o podporu

gapa
4. aug 2012

@zbinka
manžel ale ozaj nemôže poberať rp ak nie je zárobkovo činny v sr.

zbinka
4. aug 2012

@gapa ,,dakujem pekne za info,,,,nevedela som to, niekde v zakonoch som citala, ze ak je EU zamestnany,,teda v statoch eu,,,tak moze,,no ale asi nie,,,aspon som zase o nieco mudrejsia,,,,no uvidime ako to vsetko dopadne, mozno tam dlho nezotrva a zas sa zamestna tu na Sk, v takomto pripade snad potom nebude problem,,,
ak sa ta este mozem spytat vysku tej maximalnej podpory by mali znizit az od noveho roku?? ci to este nieje jasne???ak by som sla napr, na podporu v decembri,,,,a schvalia mi tu 1100eur,,,ta suma uz sa po novom roku snad neznizi,,,ci??? vdaka za odpoved, ty si mi velmi dobre poradila uz pri vybavovani Materkej dovolenky,,,vyslo mi maximum,,este raz vdaka

tkacena
5. aug 2012

Dopadlo to dobre 🙂 , dal mi dovolenku vycerpat, nemol moc nadseny 😠 , lebo ze musi za mna platit este odvody. Takze uvidim kolko mi to vyjde 🙂

gapa
5. aug 2012

@zbinka
neviem

zbinka
6. aug 2012

@gapa ,,,ok,,aj tak vdaka

jankar27
6. aug 2012

teraz je maximalna podpora cca 1100-1200 eur, to ci sa znizi alebo nie nevedno posudit, to len p. premier nieco take spominal. ale predtym boli tiez plany predch.vlady, ze by sa postupne znizovala pocas 6 mesiacov.

jankar27
6. aug 2012

@tkacena ak si si platila aj dobrovolne poistenie v nezam. tak ti tvoj prijem a to dobr.poist spriemeruju. aj ja som to mala tak (3 mesiace poistenia), cize mala by si to mat v pohode.

tkacena
7. aug 2012

Ja som si platila dobrovolne poistenie asi tak 5 rokov /uz pocas prvej materskej/, az kym ho v januari nezrusili, lebo ja som isla na matersku potom som bola asi 4 m. PN a potom na druhu matersku. Tak som zvedava co z toho bude.

jankar27
9. aug 2012

@tkacena myslela som na poistenie v nezamestnanosti a nie nemocenske, ak si si platila nemocenske tak to sa ti do tej podpory nezaratava, nemocenske bolo dobre na PN alebo materske.

roxi
10. aug 2012

@gapa
ahoj, prosím nevieš mi poradiť - bola som od 2008-2012 na RD, k 17.4. som nastúpila do práce, 18.4. mám vypoveď, chcem si ísť vybaviť podporu, no na potvrdení zamestnávateľa pre sociálnu poisťovňu mi uviedli vymeriavací základ za júl 198,44 € - postačuje to na maximálnu podporu? (totiž asi to uviedli zle, lebo ešte som čerpala toho 17.4. jeden deň dovolenky, zvyšok dovolenky cca 20 dní mi preplatili a ešte som dostala aj odstupné, ale nič z toho v tom VZ asi uvedené nie je, odkiaľ dostali tých 198 mi je záhadou, ale ak to stačí na max. podporu tak by som to už neriešila, ale si chcem byť istá)

Ďakujem krásne za radu.

gapa
10. aug 2012

@roxi
píšeš za júl?? či apríl?
ak trval pp po RD ešet 2dni, tak by to malo byť asi ok, aj ked je to myslím maximum pre mesiac s 31dnami

roxi
10. aug 2012

@gapa malo byť 17.7. a výpoveD 18.7., neviem prečo som to poplietka a všade dala apríl 😕
takže aj keď mi napísali VZ len tých 198 ? mala by mi vyjsť maximálna?, alebo si to nechať radšej opraviť

gapa
10. aug 2012

@roxi
je to maximum na 2dni

roxi
10. aug 2012

@gapa vďaka za pomoc.

tkacena
11. aug 2012

@jankar27
ja som si platila aj nemocenske a v nezamestnanosti 🙂

estachova
14. aug 2012

ahojte, chcem poprosiť o radu: malá sa narodila 2009 , počas MD mi bol ukončený prac. pomer, 6/2010 som sa zamestnala u známeho, aby som bola v TPP, 11/2012 mi končí RD, čo mám spraviť aby som dostala najvyššiu podporu? ďakujem, za rady

tomba
15. aug 2012

@gapa, prosím o radu, 2.augusta som ukončila pp dohodou. Mala by som mať preplatených 25dní dovolenky, lenže mzdárka mi tvrdí, že mi z tejto dovolenky neodvedie odvody do SP./nechápem/. čiže som sa pre istotu teda pripoistila na maximum na dva dni. Čo ak si to mzdárka "rozmyslí" a odvody odvedie? Môžem žiadať SP o vrátenie dobrovoľného poistenia? A do akej doby? Lebo VZ z práce by bol tým pádom vysoký už sám o sebe aj bez pripoistenia...ĎAKUJEM

halienka
15. aug 2012

@gapa ahoj, môžem ťa poprosiť o radu, ak by si vedela? 20. novembra mi končí rodičák, malá bude mať vtedy 3 roky. Ale nastupuje do škôlky už v septembri, zatiaľ len na skrátenú dobu, len za tej podmienky mi ju vzali. Neskôr neviem ako to bude, ale rada by som požiadala o predĺženie rodičáku, neviem presne ako sa to volá, proste aby mi štát platil ešte do 5 rokov odvody a ja by som ostala ešte doma. len teraz neviem, či o to môžem požiadať aj keď mi malá nastúpi v septembri do škôlky, či mám o to požiadať radšej už teraz alebo teda až potom v tom novembri? Ovplyvní to, kedy o to požiadam, či mi to poisťovňa schváli? ďakujem za odpoveď 🙂

gapa
15. aug 2012

@tomba
kedy skončila RD? ak nebudeš mať vz zo zamestania po rd, tak tie 2dni ti nepomôžu a nevrátia ti nič

gapa
15. aug 2012

@halienka
myslíš zo zdravotných dôvodov?

halienka
15. aug 2012

@gapa nie práveže, vraj existuje možnosť zostať doma na nejakej predĺženej rodičovskej, ale mne už by štát nevyplácal nič, iba by za mňa hradil poistenie...kamarátka si niečo také vybavila pred mesiacom, ale jej dcérky už mali teraz v júli 3 roky, no od septembra nastupujú tiež do škôlky, ale vraj to už potom nikto neskúma. Zruší sa to iba ak by nastúpila do práce, dá sa to do nejakých 5 či 6 rokov dieťaťa...

gapa
15. aug 2012

@halienka
ale to nemusíš nikde o to žiadať. na soc.poistovni budeš nadalej dôch.poistená, ak si si dala po pôrode prihlášku. Ale po ukončení poberania RP musíš zájsť s potvrdením dokedy si poberala RP na zdrav.poisťovnu a podpíšeš prehlásenie o riadnej starostl., že dieťa chodí do škôlky na max. 4hod. denne.
zamestnaná nie si. predpokladám

halienka
15. aug 2012

@gapa nie som, najskôr po novom roku budem hľadať robotu, skôr práve nechcem, aj to je ešte otázne. Takže dieťa v tom čase môže chodiť do škôlky, len to nesmie byť viac ako 4 hod. ?

gapa
15. aug 2012

@halienka
ano, bo ak by vchodilo viac ako na 4hod, tak podla inemôžeš byť zdr.poistená štátom ako osoba riadne osobne a celodenne sa starajúca o dieťa do 6r. (potom treba sa evidovať na up)

sjuz
15. aug 2012

@gapa chcela by som poprosit o radu. 21/07/2012 som nastupila na MD a spolocnost ide do likvidacie. koncom augusta budem mat ukonceny PP. Mozem namiesto RP poberat podporu v nezamestnanosti tych 6 mesiacov a potom po ukonceni poziadat o rodicovsky prispevok?Ak nie, musim niekam nahlasovat ukoncenie PP, ci staci ak to urobi zamestnavatel? Ako je to potom s poistenim (aj SP aj ZP) bude ju za mna hradit stat? Dakujem

halienka
15. aug 2012

@gapa ďakujem, a štát mi teda platí dôchodkové, nemocenské a aj zdravotné?

tomba
15. aug 2012

@gapa ja som ukončila RD 31.7., 1.8.a 2.8. som nastúpila do práce /čerpala som dovolenku/ a dňom 2.8.som ukončila PP. Takže z práce mám VZ /dva dni oddovolenkované + 25 dní preplatenej dovolenky/ aj z Dobrovoľného.Lenže mzdárka mi tvrdí, že mi z tých 25 dní neodvedie odvody do SP /preto som sa dobrovoľne pripoistila na maximum/ Len, čo mám robiť v prípade, že si to mzdárka "rozmyslí" a odvody odvedie tak ako má. Budem mať max.VZ z práce aj z Dobrovoľného. Mám nárok na vrátenie dobrovoľného poistenia /platila som 51e za dva dni/ a do akej doby môžem žiadať o vrátenie?
MOc ďakujem za odpoveď

mimco1
15. aug 2012

@gapa
prosím ťa chcela by som sa spýtať po RD som čerpala 1 den dovolenku a na potvrdenie a DvN mi dala výmer za jul 99,22 môže to tak byť? lebo odstupné a dovolenku som mala 1063,52 odvody su ale akesi malé ZP 42,54 SP - 8,44
je to dobré? dakujem