icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zobaka
5. feb 2010

Ahojte 🙂 , prisla som Vám podat nejake nove info, aby ste vedeli co Vas caka ak sa pustite do vybavovaciek okolo prispevku v nezamestnanosti 😝 😀 🙄 Takze vsetko som si vyplatila na 2 x 🙄 lebo birokracia a zlahcovanie roboty uradom do konca januara jeden sek a este 3 dni druhy, lebo som prisla 3. februara sa odhlasit, smaozrejme odhlaska v jednej kancelarii, vypisanie seku v druhej a platba v 3tej 🙄 a vsade cakat v rade 🤐 ked som sa este minule informovala na socialnom urade o prispevku, povedala mi, ze musim ist na urad prace, ze oni to vyplacaju, ok, isla som na urad prace, tam zase milion tlaciv plus ma nezaregistrovali, lebo treba maturitny list 😕 vravela som, ze uz vsetko doo mna maju, lebo som tam bola pred 5timi rokmi, joj to je uz davno to je archivovane to nikto hladat nebude 😒 😒 😒 tak naco to potom archivuju???ja som si myslela, ze archivacia je z toho dovodu ak nieco treba aby sa to naslo, na co ine potom? takze maturitny list, zmluvu s poslednym zamestnavatelom, rodne cislo dietata a dal mi tlaciva, ktore musim odniest zamestnavatelom za posledne 4 roky,a by to vyplnili a oni na zaklade tých udajov posudia ci na davku v nezamestnanosti ma clovek narod a teraz ceresnicka na zaver, spat na socialku, lebo oni to musia zhodnotit 🙄 🙄 🙄 hlavna vec, ze tam mi povedali, ze UP, no na socialku by som isla zbytocne, lebo bez rozhodnutia ozaregistrovanina UP to ani nezacnu hodnotit, povedal, ze az o 2 týždne mam prist, cize teraz stagnujem 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 no a este akokeby to nestacilo, chcela som dat odhlasku v zdravotnej z dobrovolneho poistenia a tam sa to neda, bez rozhodnutia z UP, takze nadalej som dobrovolny platitel, ja matka po rodicovskej a s vypovedou, uzas 😒 takze viac budem vediet o 2 týždne, potom napisem, to zas sa bude cakat podla mna dalsi mesiac, takze vidim to na natahovanie min. do marca 😖

zobaka
5. feb 2010

Joj a este som sa chcela opýtat aký je ten vzorec na vypocet prispevku v nezamestnanosti, ako je mozne, ze staci iba par dni platit najvyssie dobrovolne poistenie v nezamestnanosti a uz vyskoci max. prispevok, dakujem 🙂

susi157
5. feb 2010

PP ešte trva ale určite budu chciet aby som si dala ja vypoved aby mi nemuseli dat odstupne.a kolko mi to vyrataju z minimalnej mzdy 50percent alebo40percent alebo kolko vlastne.dakujem 😒

gapa
5. feb 2010

zobaka,
sa čudujem, že ti na UP nedali hned doklad o zaregistovaní. Z toho, čo tu maminy písali, som rozumela, že to dávajú hned a posielajú ich na ZP. LEbo povinnosť majú do 8dní sa evidvoať na ZP, takže toto zo strany UP nie je OK.

zobaka
5. feb 2010

gapa - aj ja sa cudujem 😒 ved mohol mi povedat, ze mam prist skor, nejak by som si zariadila tie zvysne doklady, co treba zadovazit a tak mam cakat este zbytocne 2 týždne 😠 😠 😠

gapa
5. feb 2010

teda napísala som to dosť nejasne, tak opravujem.

... som myslela, že doklady dávajú hned a posielajú potom nezamestnaných s týmito papiermi do ZP, lebo každý má povinnosť do 8dní sa evidovať na ZP.

Podla mna o 2týždne to už máš riadnu návštevu, či ako sa to hovorí, sa treba hlásiť vždy po 2-och týždnoch.

Lebo ide o to, že na tvojom mieste by som si dala bacha aby ma zaregistrovali od toho 1.2.2010 a nie skôr, to máš overené?

zobaka
6. feb 2010

gapa - nezabudla siom, pýtala osm sa ho, povedal, ze ma spatne zaregistrovat nemoze, ze iba od datumu kedy som prisla to je 3.2. vraj budem mat registraciu, inak bol milý ten ujko, tak dufam, ze to tak bude 😅

gapa
6. feb 2010

😵

maznacik007
6. feb 2010

gapa na UP ti nedavaju hned papier o zaevidovani a oni sami to nahlasuju do ZP pokial viem... ten papier ti vydaju az do 15 dni... odo dna nahlasenia.. cca... zavisi od vytazenosti uradnikov...

jankkam
7. feb 2010

Ahoj gapa
1.2.2010 mi skončila MD od 2.2.2010 som nastúpila opäť do svojho zamestnania, ale k 5.2.2010.so dostala výpoveď pričom som sa so zamestnávateľom dohodla na plate a to za tie 4 dni 288 eur.
Mala by z som dostať podporu a to vypočítanú z platu za tie 4 dni?
A pokiaľ by som šla na PN tiaž by mi to počítali z tých 288eur?
Ak by som PN šla na podporu nijak by mi ju maródka neovplyvnila?

millenas
7. feb 2010

Pan Mihal,
dufam nebudem "otravovat" ale chcela by som sa spytat ako to je ak mi MD konci koncom februara 2010 a chcela by som nastupit do prace ale zamestnavatel mi naznacil, ze ma uz nepotrebuje?
Mam este narok na cca 20 dni riadnej dovolenky, co je lepsie ist na RD (ovsem neviem ci musim) alebo byt nezamestnana. Predpokladajme, ze by som vedela zdokladovat ccatych 540 E ako ste vysie pisali
Dakujem pekne!

wapman
10. feb 2010

Poprosil by som vás o radu: Dňa 08.02.2010 mi skončila rodičovská dovolenka, zároveň som aj odovzdal na UPSVaR potrebné dokumenty na predĺženie RD z dôvodu dlhodobo nepriaznivého stavu dieťaťa, informoval som sa ako postupovať zo zamestnávateľom pokiaľ sa starám o dieťa a nemôžem nastúpiť, ale ešte čakám na schválenie posudkovej komisie. odpoveď som dostal že mám požiadať zamestnavatela o neplatené voľno až do rozhodnutia komisie. Prv stým zamestnávateľ súhlasil,ALE dnes mu volal jeho účtovník a vravel že musí za mňa platiť odvody. Zamestnávateľ vraj nemieni za mňa platiť, mám mu zaniesť dohodu o ukončení PP k dnu 08.02.2010 s odôvodnením že sa starám o dieťa... 1. No ale vtom prípade asi prichádzam o odstupné?? 2. Sám si budem musieť uhradiť zdrav.poistenie kým nedostanem potvrdenie od komisie? 3. Dokedy sa treba zahlásiť v soc.poisťovni?Uznajú mi to spiatočne k tomu8.februáru? Ako to vyriešiť aby som neprišiel o odstupné a zároveň nemusel nastúpiť do práce? On mi zrejme nemôže dať výpoveď keďže mám podanú žiadosť o predĺženie starosti o dieťa? Vo firme mám odpracovaných 16.rokov, to by som mal 3mesiace odstupné? Na rodičovskú dov. som nastupoval 3.11.2008, a prac. pomer chce ukončiť 08.02.2010. Nevadí že ten dátum bude posledný deň počas RD? Mám nárok na podporu? Na ÚP mi uznajú zaevidovanie v prípade keď mám podanú žiadosť o predĺženie RD? Mám to dosť komplikované,a aj v časovej tiesni, ale dúfam že mi viete poradiť. Vopred vďaka za pomoc a ochotu.

kakona
11. feb 2010

Ahojte cchela by som sa spýtať, rodičovský príspevok mi skončil 29 januára....od februára som kvôly nášmu druhému bábätku na PN...cchem sa spýtať či dostanem nejaké peniaze za febru ár, ked som pred nástupom na rodičovskú bola na urade práce...na vypisanie materskej idem v marci...dakujem za info...ja som z toho mimo...

maznacik007
11. feb 2010

kakona z PN peniazky nedostanes pokial nie si zamestnana alebo si si neplatila DNP

narok budes mat na 165 Eur rodicovsky po narodeni dietatka vyplaca sa mesacne pozadu... a samozrejme pridavky na dieta x 21 EUR

wapman hlasit sa zvycajne treba do 8 dni.. ak myslis dochodkove tak v socialnej poistovni ti to uznaju az ked sa prihlasis od toho dna... nie spetne
na zdravotne nemusis platit sam... len sa prihlas ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov

vypoved ti zamestnavatel dat samozrejme moze nie si v ochrannej lehote potom ti bude ale musiet dat odstupne...

no inak pre buducnost to predlzenie RD z dovodu nepriazniveho stavu dietata sa vybavuje cca dva tri mesiace a treba to zacat riesit este pred ukoncenim RD v primeranom case

co sa tyka teba tak najpodstatnejsie je ci ma uzavretu nejaku dohodu so zamestnavatelom /pisomnu podpisanu zamestnavatelom/ o poskytnuti neplateneho volna...

pokial ju nemas a mal si nastupit od 8.2. do prace tak ako to vykazuje tvoj zamestanvatel dava ti absenciu? ako v tejto situacii tahas za kratsi koniec lebo nie si v ochranej lehote..

samozrejme ze na UP ta zaeviduju... narok na podporu bude zavisiet od toho ci si za posledne 4 roky aspon 3 rok odpracoval

wapman
11. feb 2010

Maznacik007 diky za info, zo sefom som ukoncil PP dohodou k tomu 8.februaru(bez odstupneho), zajtra zabehnem na UP a v pondelok do zdrav.poist a soc.poistovne. dochodkove poistenie je dobrovolne? za posledne 4roky mam odpracovanych 32 mesiacov + rod.dovolenka 16mesiacov. tak nemam narok na podporu? nebola tam nejaka zmena v zakone od 1.februara?? Prosim o objasnenie.

maznacik007
11. feb 2010

dochodkove ti bude platit stat... len sa treba prihlasit... ale je to na tebe ci budes na UP alebo sa len prihlasis ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov... aj v socialnej poistovni aj v zdravotke... /tam neplatis.../ napodporu potrebujes cca 1065 odpracovanych dni.. a tebe sa rata aj obdobie co si na RD v tomto pripade.. cize na podporu ti narok vznikne...

bolo 😉 by dobre sa dohodnut so zamestnavatelom aby ti za tie februarove dni vyplatil co najviac...

gapa by ti presne mohla povedat ze kolko sa oplati aby si mal co najvyssiu podporu.... podpora bude na 6 mesiacov.. ak vycerpas tri mesiace a tak je moznost poziadat o doplatenie 50 percent zvysnej davky a ist na predlzenu RD vsetko zavisi od toho kolko ti priznaju podporu a ako sa ti to oplati...

wapman
11. feb 2010

diky,takze narok na podporu vznika, bohuzial zamestnavatel ani 1den navyse nechce platit,no co uz taky drzgros.... Stym vycerpanim 3mesiacov nechapem, na UPSVaR mam ziadost podanu o starostlivost o dieta...,len neviem ci ma vtom pripade zaeviduju na UP a ci podporu uznaju ked mam tu ziadost podanu.hm Zle sa to nacasovalo,(bol som na vyberovom konani v jednej firme a koli tomu mi tyzden usiel)cakal som ci ma prijmu,nechcel som zatial saskovat s papiermi. U zamestnavatela by som dal ajtak vypoved,ale az v lete. Od augusta budem mat moznost sa zamestnat, tak uz len tych 6 mesiacov nejak vytiahnut.

maznacik007
11. feb 2010

v pohode ta zaeviduju ..aj ked mas tu ziadost... to ci sa ti lepsie oplati zobrat podporu alebo rodicovsky... je na tebe ...
ja osobne by som sa zaevidovala na urade.. potrebujes vypoved dohodu/ a zapoctovy list ! od zamestnavatela... zaeviduju ta 7 dni spetne... takze zajtra najneskor v pondelok tam skoc... ked ti daju papier o zaevidovani... pojdes do socialnej poistovne... a tam poziadas o podporu...

co dalej zavisi od vysky podpory... ale osobne by som minimalne tri mesiace poberala podporu... a potom sa rozhodla podla jej vysky a to bud... ukoncila evidenciu na UP na vlastnu ziadost a poziadala o 50 percent podpory za zvysne tri mesaice... /treba to pisomne/ a isla na predlzenu RD so synom
ale ak je podpora aspon dvojnasobna ako RP tak by som ostala na UP tych 6 mesiacov resp. do nastupu do prace..

wapman
11. feb 2010

VELKE DAKUJEM Ti patri za tento vyklad,to som potreboval vediet. Este ked mi mozte poradte- u zamestnavatela som mal minimalnu mzdu platenu,teda aj odvody boli z minima,az na 3mesiace pred rodicovskou som mal cisty prijem okolo 16500Sk. Ten vymeriavaci zaklad sa pocita z priemeru za posledne 4roky vratane rod.dovolenky? To asi nedostanem bohvie aku podporu. Ak by som si zaplatil to dobrovolne pripoistenie na maximum by mi to az tak nepomohlo ked rataju priemer,ale ako to vlastne je.

gapa
11. feb 2010

wapman,
podpora sa ráta z obdobia 3roky pred zaevidovaním (mal si PP na dobu neurčitú), doba RD sa vyníma a berie sa len zostávajúce obdobie. Tj ak si bol 16mesiacov na RD, tak z obdobia cca 20 mesiacov pred nástupom na RD (lebo 20+16 = 36 tj 3roky späť).

škoda toho zdrav.poistenia. Mohol si sa dohodnúť, že si ho budeš platiť sam a v ročnom zúčtovaní ZP by sa ti to vrátilo, lebo si považovaný za osobu riadne sa starajúcu o dieťa do 6rokov. Ale to možno závisí aj od príp. príjmov ale neviem, či v danom roku, či období riadnej starostlivosti. V RZZP sa nevyznám, t.j. zase nemôžem na 100% tvriť, ale taký je vraj postup. A samozrejme aj urobiť RZZP nie je zase taká maličkosť 😖

zobaka
11. feb 2010

Gapa prosim Ta a ako to vlastne je, ze sa beru do uvahy nielen posledne 3 roky pred ukoncenim RD, ale aj tých par dni po rodicovskej..nie je to cudne, ze staci si platit len par dní odvody do dobrovolneho poistenia v nezamestnanosti a uz vyjde ta maximalna davka, je na to nejaky vzorec? ja tomu stale akosi nemozem uverit, ze zakon by mohol mat az taku dieru 😀

wapman
11. feb 2010

zas som onieco mudrejsi. gapa ty s tymto pracujes ze sa tak vyznas? Sama chvala k tvojmu nicku 😉 Ozaj uz niekomu uznali tych cca1200eur?

zobaka
12. feb 2010

wapman - ja som urobila vsetko potrebne, snad do marca budem vediet ci ich dostanem 😀 ale podla mna stat to neda nikomu 😒

wapman
12. feb 2010

Zabaka podla mna dostanes.dnes som sa chcel evidovat na UP, pol hodiny som vyplnoval prihlasku, potom ma stopli, kedze mam podanu ziadost o predlz. rodicovskej nemam sa evidovat,kym nedojde rozhodnutie. Na otazku ci mam ist zahlasit do soc.poistovne ma odbili tym ze nevedia. Na SP mi povedali ze mam cakat na rozhodnutie, ze mi podporu uznaju ak neprejde predlz.rodicovskej. Mam sa zahlasit v zdrav.poistovni ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov. Co som vybavil? Nic. Vpondelok klusem do zdrav.poistovne a potom cakam na rozhodnutie o predlzeni. Inak pani v SP mi vravela ze pokial neprejde, uvidime aku sumu jej vyhodi pocitac na podporu. Mam to bohovsky komplikovane, dufam ze sa ztohto poucia mamicky ktore si budu vybavovat predlzenie star.o dieta. Je tu fajn kolektiv, taketo forum vie potesit vela ludi.

zobaka
12. feb 2010

wapman - vsak si pozri o nieco vyssie mna kolko behaciek ma to stalo 😝 🙄 uplne na nervy a v stredu idem zas absolvovat kolečko, no uz tu bol jeden link od pána mIhála, v ktorom nejaka pracovnicka, ci kto uviedol, ze stat vylucuje niekomu platit tu max. vysli, ze sa bude jednat len o tých 160 eur nadalej, takze som radsej skepticka, aby som nebola prilis sklamana, vies, hned tu potom napisem ako som dopadla. Na predlzenie rodicvoskej potrebujes potrvdenie o nepriaznivom stave dietata, vyplaca sa tusim do 5 rokov veku dietata, aspon tak mi to vravela kamaratka co si to teraz vybavuje a dieta nesmies umiestnit do statneho zariadenia, neviem ake mas dovody, ale nic nie je len tak vybavit

zobaka
12. feb 2010

samozrejme, drzim vsetkym nam palce aby sa nam podarilo co chceme 😉 😎 😅 🙂

wapman
12. feb 2010

Zobaka vprvom rade sa Ti ospravedlnujem zesom zle napisal tvoju prezyvku. Dovody? Dcerka sa narodila v 29.tyzdni, mala 950gramov,36cm, 2mesiace v inkubatore, problemi zo srdieckom, dychanim... Chodime k pneumologovi,kardiologiu, velmi casto je chora, mesacne na antibiotikach, znizena imunita. Mame toho dost tak uvidim ake bude rozhodnutie. Hlavne za tie prve 2roky sme toho vytrpeli.

zobaka
12. feb 2010

wapman ja som si ani nevsimla preklep, joj kolko preklepov ja urobim 😉 😅 Ou tak to mi je luto ☹ ☹ ☹ zelam Vam pevne zdravie, videl asom reportaze o detickach, ktore ked rastli vsetko sa im davalo postupne do poriadku, urcite to bude aj u Vas, muselo to byt dost hrozne ☹ a Tvoja manzelka pracuje, ze Ty si doma?

zobaka
12. feb 2010

wapman - to Ti predlzenu urcite daju, to by v skolke velmi nepochodila, tam je kopec virusov 😒

wapman
12. feb 2010

Ved aj detska lekarka napisala: nemoze byt prijata do m.skolky! Je velmi hakliva na virusi. Tie obavy ci to dieta vobec prezije neprajem nikomu. Manzelka robi na 2smeny,takze ani do prace nemozem, pokial nenajdem take zamestnanie ze sa budeme striedat. Zato som ja na rodicovskej lebo financne o nieco lepsie vychadzame.