Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
ahoj gapa chcem ta poprosit o radu,teda o info,ale obavam sa, ze odpoved viem..........koncim RD ukoncenie pracovnej zmluvy som podpisala pocas nej.PP trval od 1.5.2009 - 25.2.2011 a dcerka ma narodeniny teraz v auguste.Mam narok na podporu? Asi nie, kedze......vopred dakujem za info
@slnecnica25 -skus si precitat diskusiu...je to tam viackrat popisane...narok na podporu mat budes, ale len od teba zavisi, v akej vyske...ak neodpracujes nic po ukonceni RD, tak bud minimalne podporu, alebo 50% z hrubej mzdy pred nastupom na RD
ak odpracujes aspon 1 den po ukonceni RD, tak sa ti podpora bude ratat z VZ z toho 1 dna
@mima595 ahoj dakujem pekne za odpoved........no pekne,takze 3 mesiace...smola. Predtym PP od oktober 2007 - oktober 2008 , potom dobrovolne nezamestnana, ale dobrovolne poistena a nastupila som tehu do prace toho 1.5.2009 ............no nic idem na urad....clovek si vsetko plati a aj tak nic nedostane.....dakujem a prajem pekny den
dobrý deń žienky, chcem Vás poprosiť o radu
na matersku som nastúpila 14.1.2010 a moje dieta bude mat 3 roky 7.3. 2013. Pred odchodom na matersku som pracovala u zamestnavatela od juna 2006. V januari 2012 mi sefka volala ze mi rusia miesto z organizacnych dovodov. Chcela aby som podpisala dohodu a s trojmesacnym odstupnym. Toto som odmietla. Dodnes mi oficialne pisomnou formou neprislo, ze mi to pracovne miesto zrusili. Prosim vas ako mam postupovat po tom ako moje dieta dovrsi 3 rok? Neviete mi napisat ci budem mat narok na podporu po RD? Pripadne ako si podporu navysit?
Dakujem velmi pekne za vase rady 🙂 🙂
@mima595 Ahoj,ale ako to je po tom,keď mám ešte 5 dní dovolenky,stačí ju vyčerpať a budem mať nárok na podporu,alebo ju musím vyčerpať a + niečo odpracovať?ť...doma som na predlženej dovolenke do júna 2013..pracovala som od novembra 2002,od augusta 2005 som bola na rizikovom,v decembri som ešte 2 týždne makala a potom som už bola zase na PN a v apríli 2006 som porodila..neviem,ako to bude,lebo miesto mi zrušili,firma zatiaľ stojí a bolo mi povedané,že moc so mnou nepočítajú,nakoľko aj tak museli ľudí poprepúšťať.. 😖
@gapa dakujem pekne za info 🙂
dnes som sa dozvedela že mi šéf dá výpoveď, ale rozhodol sa že mi nedá odstupné a bude ma držať až do konca roka dokým mi neskončí výpovedná doba. RD mi skončí 6.9 a do práce mám nastúpiť 7.9. Môžem s tým niečo robiť?
@maraka Ahoj, Zakonnik prace v tomto smere hovori velmi jasne a Tv. zamestnavatel ma smolu, nebude rozhodovat on, ale Ty o odstupnom. Konkretne v par. 63 najdes toto:
Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď
iba z dôvodov, ak a) sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť,
b) sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného
orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom
zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách,
c) zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať
doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie
touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím
príslušného orgánu verejného zdravotníctva....
dalej to pokracuje, ale myslim, ze dalsie sa Ta uz netykaju...
no a potom par.76 Odstupne vravi, ze:
Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi odstupné, ak sa pracovný pomer skončí dohodou z dôvodov
uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj
zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu. Zamestnancovi
podľa prvej vety patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba podľa § 62.
(2) Ak bola zamestnancovi daná výpoveď z dôvodov
uvedených v odseku 1, zamestnanec má právo pred začatím plynutia výpovednej doby požiadať zamestnávateľa,
aby sa pracovný pomer skončil dohodou. Tejto žiadosti je zamestnávateľ povinný vyhovieť. Zamestnancovi patrí
odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas
ktorých by trvala výpovedná doba podľa § 62.
(3) Ak sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodne,
že zamestnanec zotrvá v pracovnom pomere len časť výpovednej doby, zamestnancovi patrí pomerná časť
odstupného.
No a este k tej vypovednej lehote: Aj tu je to dane zakonom, par.62 to definuje nasledovne:
Výpovedná doba je jeden mesiac, ak tento zákon
neustanovuje inak.
(3) Výpovedná doba zamestnanca, ktorému je daná výpoveď z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo
písm. b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku
dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, je a) dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej
jeden rok a menej ako päť rokov,
b) tri mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa
ku dňu doručenia výpovede trval najmenej
päť rokov.
Tu este posledne upozornenie: vypovedna lehota Ti zacne platit od prveho dna nasledujuceho mesiaca, kedy Ti bola vypoved dorucena.
Tak to skusim zhrnut: Tvoj zamestnavatel Ti musi vo vypovedi PRESNE stanovit, podla akeho par. Ta prepusta. Aj keby Ti dal vypoved na stol hned toho 7.9., vypoved. lehota Ti zacne bezat od 1.10. ak bude z organizacnych dovodov, ze napr. bude rusit Tv. miesto, musis Ty do toho 1.10. pisomne zamestnavatelovi napisat, ze chces odstupne a dovi. Potom ale dostanes dvoj alebo troj mesacne odstupne (podla odprac. rokov) a nemas robotu....Alebo druha moznost, tie 2 alebo 3 mesiace pre neho este odrobis, on Ti zaplati a stejne nemas robotu...Lebo potom uz odstupne viac nedostanes. Momentalne plati zakon tak, ze ALEBO ROBOTA ALEBO ODSTUPNE.
@kvetka58 Si v ochrannej lehote kym si na rodicovskej dovolenke, takze zamestavatel Ti moze dat vypoved len ak by sa rusila cela firma alebo stahovala. Inak nie...Rusenie prac. miesta nestaci.....Preto si zrejme nic doteraz nedostala. Narok na podporu budes mat podla toho, ci si splnila zakonne podmienky a mas narok -to si zisti na Urade prace, rodiny a soc. veci v mieste bydliska.... Zalezi to, ci si odpracovala tolko, kolko si mala za urcite obdobie. No a po nastupe v marci Ti samozrejme vypoved dat mozu, ibaze bude platit novy Zakonnik prace, tak ktovie, ako to tam bude s vypovedou a odstupnym. Rozhodne nic nepodpisuj - ziadnu dohodu. Ak Ta chcu vysankovat, nech Ti pekne daju vypoved....
@martinaprag šéf sa rozhodol nehať si tam silu ktorá bola namiesto mňa počas RD.Bola som zamestnanec viac ako 5 rokov takže to vychádza na 3 mesiace . Podľa toho čo si písala môže On rozhodnúť o tom či bude odstupné alebo robota? Lebo on sa rozhodol že zadarmo nič platiť nebude.
ahojte babenky ja uz sa vazne neviem vysomarit z tychto zakonov :D este v roku 2009 som nastupila na rizikove tehu pocas pn my skoncila zmluva na dobu urcitu takze kvazy som ostala nezamestnana do porodu som bola pn potom som poberala riadne matersku a po materskej este teraz poberam rodicovsky maly bude mat v septembri tri roky a ja sa idem zahlasit na urad prace budem mat narok na podporu????
@maraka Ahoj, nie...Ty sa rozhodnes ci chces odstupne alebo pracu, musis pred zacatim vypovednej lehoty poziadat a ZAMESTNAVATEL TI MUSI VYHOVIET..... Recou zakona: Ak bola zamestnancovi daná výpoveď z dôvodov
uvedených v odseku 1, zamestnanec má právo pred začatím plynutia výpovednej doby požiadať zamestnávateľa,
aby sa pracovný pomer skončil dohodou. Tejto žiadosti je zamestnávateľ povinný vyhovieť. Zamestnancovi patrí
odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas
ktorých by trvala výpovedná doba podľa § 62.
(3) Ak sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodne, že zamestnanec zotrvá v pracovnom pomere len časť výpovednej doby, zamestnancovi patrí pomerná časť odstupného.
Takze vykoristovatel si moze mysliet, ze zadarmo nic nebude, ale to si bude musiet pockat na zmenu zakona. Kedze Ta to postihne zrejme tento rok, tak rozhodujes Ty. Osobne si myslim, ze ked je taky spokojny s novou silou, nech si ju tam ma, ale preco by si Ty tam musela vlastne skoro 4 mesiace este makat....Peniaze Ti patria a mozes si aspon v tom case hladat robotu....
@miskovamama zalezi, kolko si odpracovala, pretoze tam to je dane zakonom. Musis za urcity pocet rokov odpracovat urcity pocet dni...To Ti presne povedia na Urade prace....Zahlasit sa musis a oni Ti uz poradia...od toho tam su....
@martinaprag zatiaľ veľmi pekne ďakujem ozvem sa ako som dopadla
@martinaprag no ja som od roku 2005 az do februara 2009 pracovala a od februara 2009 do augusta som bola na pn potom pol roka na materskej a nasledne na rodicovskom takze neviem ako to ale ved dufam ze na urade povedia len som chcela vediet ako to je lebo mam uz taku skusenost ze niekedy na urade sedia take mudre ze ked sa ich nieco opytas tak len zazeraju po tebe co vlastne od nich chces
@martinaprag ozaj ako je to potom s podporou už som si začala vybavovať rekvalifikačné kurzy , aby som zvýšila kvalifikáciu. Mám sa na ten mesiac pripojistiť v socialnej poisťovni od 7.9 do 31.9?
@martinaprag ĎAKUJEM za odpoveď 🙂 🙂 🙂
@maraka Neviem, ci som spravne pochopila Tvoju otazku, ale od 1. februára 2012 doslo k zmenam v dobrovoľnom poistení. Samostatné dobrovoľné nemocenské poistenie a samostatné dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti totizto zaniklo. Ak budes nezamestnana, odvody do SP bude za Teba platit stat...Ak nebudes mat zivnost...co asi nebudes mat... A aj predtym to platilo tak, ze si musela byt poistena 270dni...nedalo sa poistit na pol mesiaca....
Ahojte žienky, chcela by som vás poprosiť o radu. Od 1.7.2004 do 30.11.2011 som bola zamestnaná, dostala som výpoveď z organizačných dôvodov (dostala som 3-mesačné odstupené) . Na materskej som od roku 2006 (prechádzala som z materskej do materskej), terajší RD mi končí 7.11.2012. Potom chcem požiadať o podporu v nezamestnanosti. Poradíte mi prosím čo mám urobiť aby som dostala čo najvyššiu podporu? Z čoho sa mi vlastne bude vyratávať, keďže som na materskej? A ešte otázočka pri výpovedi mi nebola preplatená dovolenka, vlastne som ani nevedela, že mám na ňu nárok, dá sa to ešte spätne vyplatiť? Budem vám veľmi vďačná za každú radu.
@mima595 mimka ked som dobre pochopila tak jak si pisala slnečnici stači odpracovať 1 deň alebo isť na očr po RD a tak dostať vypoved a skus poradiť čo potrebujem urobiť aby som mala podporu vyratanu z odstupneho neda sa tak mam odrobene 22 rokov v tej firme na dobu neurčitu mala ma 4 roky po predlženej dovolenke zo zdravotnych dovodov a počas MD zrušili miesto kde som robila takže nemam kde nastupiť
dakujem ti za odpoved
tak som myslela že ked nebudem mať dovolenku na vyčerpanie a paragraf by mi nepomohol keby som zobrala toho 10.10. aby som bola ako zamestnana to v pripade žeby ma nemal kde dať lebo inak z čoho by mi vyratal podporu
@mima595 aj tak ti dakujem takže ma zamestnať hoc len umyvať riad na ten deň 10.10. ked mi RD konči 9.10 z mojim zamestnavateľom sa da dohodnuť porad mi mam urobiť aby mi dal za ten 1 deň vyši VZ a odvody by boli tiež vyššie a tak by mi vyšla vyššia podpora ? alebo jak to je. odvody by išli aj z odstupneho ? chcem sa ospravedlniť ale ešte v takej situacii som nebola nakoľko jak som nastupila po škole do zamestnania tak som robila až do MD a teraz zvrat je to pre mňa velky tak vobec čo sa tyka podpory tomu nerozumiem.
@mima595 susedka je v takom pripade jak ja ona dakde pisala a dostala taku odpoved plati to aj pre mňa posielam ti prispevok dakde HNporada Vy máte prerušenú účasť na poistení v nezamestnanosti, ale obdobie
prerušenia z dôvodu rodičovskej dovolenky sa započítava do obdoboa,
potrebného na vznik nároku na dávku v nezamestnanosti. Tam problém nie je.
Po skončení rodičovskej dovolenky môžete urobiť nasledujúce
veci(alternatívne)
1. nastúpite do zamestnania, dostanete výpoveď a vyčerpáte si výpovednú
lehotu . Zamestnávateľ je povinný poskytnúť Vám zamestnanie aspoň počas
výpovednej lehoty.ý dávky v nezamestnanosti bude 50% z Vašej mzdy vo
výpovednej lehote.
2. Dohodnete sa so zamestnávateľom na rozviazaní pracovného pomeru
dohodou, ale aspoň jeden deň musíte odpracovať, alebo sivyčerpajte
dovolenku, na ktorú máte nárok z obdobia materskej dovolenky a ak ju už
máte vyčerpanú dajte sa v deň nástupu do zamestnania vypísať na PN alebo
OČR. Presahuje rámec možností tejto odpovede napísať, prečo je to tak.
Zamestnávateľ je povinný poskytnúť Vám odstupné za dva mesiacee. V tom
prípade bude dávka v nezamestnanosti určená z tohto odstupného, teda
bude 2x vyššia ako v prvom prípade.

@gapa Chcem sa aj ja poradit, ja som bola v poslednej firme pred otehotnenim zamestnana od 11/2009 , ale mala som rizikove tehotenstvo, a tak som nastupila asi v polke marca na PNku, pocas MD a RD som stale zamestnana v tej firme kde som robila pred otehotnenim, chcem sa spytat, mala ide v septembri do skolky a ma 20.septembra 3 roky. Este pred nastupom na MD mi sefka z roboty volala, ci nechcem dat nahodou vypoved dohodou, ale mi radili zname, ze nemam davat vypoved,ze keby ma aj po skonceni RD nechceli zobrat naspat do roboty mam potom narok na podporu aspon. Tak neviem ked pojdem do firmy teraz sa popytat, ze co a ako, ci mi nebudu chciet dat znova vypoved dohodou, ci ju podpisat, alebo ako. A ak ju podpisem dohodu ci mi teda vznikne narok na podporu a ak ano v akej vyske asi. Vopred dakujem za Odpoved 🙂