Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@estachova ak berieme tvoj prijem, z tkoreho by sa ti ratala podpora, tak treba vychadzat z toho, aku mas pracovnu zmluvu a co mas na papieri. Staci ak budes mat v priemere na den v hrubom cca 76-77 eur. Teda odrobis 2-3 dni a daju ti akoze premie alebo odstupne aby si mala ten spominany hruby prijem na den.
Potrebujem poradiť. 14 . 10 mi končí rodičovska dovolenka, som zamestnaná ale viem že dostanem výpoved, spolu s odstupným , ako je to s tým aby mi vyšla vyššia podpora rataná aj s odstupného ???????
A ešte popri rodičovskom príspevku pracujem aj na dohodu, neviete či by som mala nárok na podporu ak by som sa na úrad práce zaevidovala az od 1.11 a tie dni medzi tým by som bola dobrovoľné nezamestnaná ..... Kôli výške zárobku z dohody ....
Ďakujem
Dobrý den gapa, jankar27
chcem sa spýtať sestra si platíla dobrovolné nemocenské z maxima no ešte neotehotnela končí jej to 8.10. dalo by sa daako platiť celý balík aspon mesiac poistenia na mesiac alebo dva kolko by ju to vyslo alebo ak bude platiť z minima tak sa jej to spriemeruje?
dakujem
@gapa 🙂 poprosím veľmi pekne o radu: v r. 2009, 2010, 2011 som si platila DPvN z minima. kedze mi v novembri konci rd a by som rada zostala kvôli deťom ešte doma na podpore 😔 je možné si ju nejako zvýšiť i keď mi netrvá prac. pomer? keďže sa musím stihnúť zaevidovať do konca kalend.roka - oplatilo by sa mi v novembri zamestnať z max. vym. základu alebo dobrovoľne pripoistiť na mesiac z maxi-balíka? malo by to vplyv na výšku podpory? alebo bude tak-či tak už len z minima?
ďakujem za pomoc 😉
@lucija272 ahoj, ja som ukoncila PP este pocas MD a hned na zaciatku RD som sla na urad prace prihlasit sa ako nezamestn. Po RD po 2,5r. totiz uz stratis narok na podporu v nezamestnanosti. cize ak podpises alebo dostanes ukoncenie PP aj pocas RD, chod na urad prace, prepis poberanie rodicovskeho prispevku - pridavky nemusis- na manzela a ty budes dostavat podporu a manzel bude brat rodicovsky. Rodicovsky aj podpora su statne davky a nemozes brat obe naraz ty.
@lucija272 - ano, ammick maju narok na podporu, aj po skonceni RD, ale len ak mi RD skoncila pred menej ako pred rokom...
pri posudzovani naroku na podporu nie je dolezite, ci si alebo si nebola na RD, dolezite je, kedy ti skoncil PP..
a aby si mala narok na podporu, musi ti poistenie v nezamestnanosti trvat 730 dni za posledne 3 roky /za 4 roky, ak to bol PP na dobbu urcitu/...
preto je dolezite prihlasit sa na UP najneskor 1 rok od ukoncenia PP, aby vznikol narok na podprou
@hviezda21 ci je to tak, ze ked mi skonci PP este pocas trvania RD mam sa ist nahlasit na urad prace hned, inak po skonceni RD uz nebudem mat na to narok? A pokial mi bude PP trvat do skoncenia RD a potom dostanem vypved, ttak potom budem mat narok na podporu dobre to chapem? som z toho trochu vol. Ide o to, ze sa rozhodujem, co dalej v rpaci. iesto pre mn nemaju, tak ci mam cakat do skoncenia RD (jun 2013) alebo nie.
@lucija272
vies to zle.
Narok na vyplatenie podpory mas na zaklade platenia poistneho v nezamestmnanosti, stahuje ti to zam. - sadzba poistného na poistenie v nezamestnanosti je pre zamestnanca 1 % z vymeriavacieho základu. Toto poistenie si vies uplatnit len do 2 rokov od ukoncenia pracovneho pomeru co po ukonceni RD, kt. trva spravidla 2,5r., uz nie je.
Zaroven moja kamoska bola ziadat uz ked bola rok a nieco na RD a povedali jej ze neskoro lebo ze mala prist do neviem akeho casu po ukonceni PP. Na to ma upozornovala aj u nas na personalnom aj znama na urade prace.
Podporu beriem od maja takze to je 100% tak.
Ak by sa nieco menilo zavolaj si na kontaktne centrum socialnej postovne lebo oni vyplacaju podporu.
@hviezda21 dakujem pekne, priznam sa, ze som v tomto blba ahlavne som s tym ani nejak neratala ze to buem musiet riesit. A este otazocka,je dobre si vycerpat aspon 1 den dovolenky a potom soncit PP aby bola priznana podpora z maxima? resp. aby som nedostala len nejake zivotne minumum. Medzi MD a RD som dovo necerpala.
Ahojte chcela by som sa spýtať čo mám robiť? RD mi trvá do 12/012 kedže som nástupila skôr do práce9/012 tak sa mi zrušil a výpoved sme dali dohodou 9/012. Mám ísť na UP podopru si myslím že dostanem ale čo RP?
@lucija272 dovolenka na vysku podpory nema vplyv. bud si ju vycerpas alebo ej zamestnavatel povinny ti ju preplatit. mne preplacali 15 dni dovolenky. Ja som ju nemala kedy cerpat a aj tak by sa nic nezmenilo na vyske podpory. Podpora sa ti rata z prijmov za posledne 2 ci 3 roky. ved uvidis ked ti daju papier na urade prace, tam bude zamestn. vyplnovat tvoje prijmy. cize vymyslim si - az si mala cely cas hrubu mzdu 500e, tak budes dostavat 50% denneho vymer. zakjladu, cize 500*12mes./365dni =16,4383 * 50% x napr. 30dni ma mesiac= 246€
podporu budes dostavat 4 alebo 6 mes.
Prosíííííííííííííííím poradte Ďakujem
@lucija272 - @hviezda21 nema uplnu pravdu...takto sa rata podpora iba v pripade, ak si nemala v obdobi 730 dni odo dna ukonceni aPP ziaden vymeriavaci zaklad...
ak ale za poslednych 730 dni budes mat VZ, teda budes mat nieco odrobene..staci aj 1 den, alebo si vycerpas 1 den dovolenky, vtedy sa podpora bude ratat z aktualneho VZ..a ak ten VZ bude dostatocne vysoky..77E na den, aj podpora bude vysoka...
a a ten vysoky VZ sa da dosiahnut tak, že 1 den dovolenky vycerpas a zvysok dovolenky si das preplatit, prip. ak by si mala odstupne, aj to sa ti rozratava do vysky podpory
@evazvarikova ja som chcela nastupit do prace, ale k 31.8.2012 som dostala vypoved. RD mi trva az do 1/2014, ale prepisali sme ju na manzela a ja som sa bola zaevidovat na UPSVaR- e , chod do SP zistit, ci mas narok na podporu, ak ano, tak sa kludne chod zaevidovat.
zuzanat dik a ked nie sme zobratý a žijeme spolu malá ma jeho priezvisko tak potom sa to asi prepísať nedá /počítam/.
Je to sice uplne fuk teraj ale nikdy sme si my dve nepisali. ja m najvyssiu moznu podporu zo mzdy. 😎 drz sa.
Prosim vas baby, ak mi v den skoncenia RD skonci aj pracovny pomer a ja hned nastupim u INEHO zamestnavatela a budem u neho dva dni robit, a potom dam vypoved, bude sa mi podpora pocitat z tychto dvoch dni?? Povodny zamestnavatel mi totiz neda robotu ani na jeden den po skonceni RD.
Kocky ahojte - uz som sa sice pytala na predoslej strane, skusam este raz 🙂
Vcera mi skoncila materska, dnes mam dovolenku, pracovny pomer konci k poslednemu v mesiaci. Dostanem za dnes dovolenku + preplatenie zostatkovej dovolenky + odmeny (odstupne, ktore si nechavam preplatit ako odmeny), bude sa mi podpora ratat zo vsetkych tychto troch zloziek mojej poslednej "vyplaty"?
@martinaprag písali sme na konci augusta ako ma chce šéf držať 3 mesiace aby mi nevyplatil odstupné. Tak som 7.9. nastúpila do práce a dnes to je posledný pracovný deň v mesiaci mi jeho sekretárka dala podpísať dohodu o skončení pracovného pomeru a samozrejme tam bolo že 1.10. mi začína výpovedná doba. Samozrejme že som nepodpísala a povedala som že dohodu nepodpíšem ak chce nech mi dá výpoveď . takže v októbri budem zase čakať čo na mňa vymyslí. Pri predstave že moje odstupné je možno 15 percent jeho platu ma ide poraziť.
@maraka Ahoj, dobre si urobila. Ak chce, nech Ti da riadnu vypoved...Nema pre Teba ziadny zmysel mu podpisovat dohody. Pekne vypoved - ale dohliadni si 1. na uvedeny dovod vypovede (trvaj na tom, ze tam musi byt - on tam totizto aj byt musi) a 2.na to, aby si pred zaciatkom plynutia vypovednej lehoty zamestnavatelovi oznamila, ze Ty chce prachy a nie mu este chodit makat. Musis to stihnut pred zaciatkom plynutia vypovede......Ale kedze si dnes dohodu nepodpisala, moze Ti az v pondelok dat vypoved a teda vypovedna lehota sa zacina pocitat od 1.11....Drzim palce...Daj zase vediet, co vymysli, dobre?

@petulig len za tie dni, ktore boli zaplatene odvody, teda co je na vyplatnom listku