Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@martinaprag a co ma co mzdarka ziadat nieco, co sa vyplaca zo socialnej poistovne? ved hadam oni by si to pytali...
@liz_lemon islo o to, ze mzdarka zle vypocitala nieco, na co mala interne tabulky, ktorym nerozumela.... Na zaklade toho reagovala SP, ktora ako smerodajne brala udaje vypocitane mzdarkou samozrejme....Moj prispevok bol vlastne iba o tom, ze by sme si mali kazdu info overovat radsej.... lebo aj ti, ktori by mali rozumiet tomu, co robia a za co dostavaju peniaze , tomu nerozumeju a mozu cloveka poskodit....
@martinaprag aha, chapem ako si to myslela
@martinaprag samozrejme ale čakám že sa zas o niečo pokúsi až na koniec mesiaca ale budem mať v práci riadnu drezúru. Ja to vydržím už tento mesiac som si dávala riadny pozor aby mi nemohol nič v práci vytknúť. Paragrafy som si riadne naštudovala . Požiadala som si aj o právnu radu http://karierainfo.zoznam.sk/cl/1000174/1324148... ozvem sa zas keď bude niečo nové..
@izabela11
ZáLEží od presných dátumov. aj ked si myslím že velmi nie, no treba prerátať, zrátať vym.základy dva roky pred zaevidovaním, a ako to ovplyvní podpru. A tiež sa môže stať, že ti to dobrov.poistenie nebudú rátať, ak nebolo súvisle 26týž, aj ked myslím, že by sa počítať malo, bo tam ide o 26týž. trvania dobr.poistenia v obd. dva roky pred zaevidovaním a nemusia byť súvisle.
@gapa 🙂 veľmi pekne Ti ďakujem za odpoveď. veď práve - sama som na vážkach - pretože nový balík z maxima je pridrahý a naháňať vymeriav.základ z pár dní zamestnania pred evidenciou nie je asi jednoduché 😒 ale ak by som mala istotu, že to tú podporu zvýši, išla by som do toho... tetušky na soc. poisťovni takéto rady asi neposkytujú 🤐
smiem Ti napísať do IP?
ahojte kocky, prosim vas o radu, ak mi viete niekto povedat, ako je to s narokom na podporu hned po skonceni MD? pretoze som mala 30.10.2012 nastupit do prace po mateskej a volali mi, ze koncim, ze dostanem vypoved dohodou a dvojmesacne odstupne..Neviem ako je to s podporou ak pojdem na Urad prace, niekto mi vravi, ze nemam narok, ze materska sa nepocita, akoby som nerobila a dalsi ze mam, vyzna sa v tom niekto? dakujem 🙂
Ahojte,aj ja vas prosim o radu.Ako je to s narokom na podporu po RD,alebo co mam robit?V roku 2005 som sa vratila po materskej do prace.Pracovala som do r.2009 jul-sla som na PN-rizikove tehotenstvo.Vo feb.2010 sa mi narodili dvojičky a v maji 2010 sla firma do konkurzu,krachla.dostala som 2mesačné odstupne.RD mi konci februar 2013.Poradte mi prosim,dakujem ☹
Ale PP som mala na dobu neurcitu ale zrazu dali f. do konkurzu,krach.A kam mam potom ist po RD?Dakujem za odpoved
Poradíte mi?
V apríli 2013 mi končí rodičák. Pred tým ako som šla na materskú som bola zamestnaná cca 2 mesiace a potom nástup na MD, pracovný pomer mi trvá a je na dobu neurčitú..Zamestnávatel ma zatial ešte drží, ale oznámil mi že po ukončení rodičáku so mnou už nerátajú a dostanem výpoved plus odstupné, budem mať nárok na podporu v nezamestnanosti a ak áno v akej výške? Ďakujem
ahojte, dnes mi prisla podpora a som z toho akasi vykolajena, lebo som cakala, ze mi pride vyssia. je mozne, ze sa v SP pomylili vo vypoctoch? Ja som si to ratala podla vzorcov na nete a cakala som, ze mi pride cca 11€ na den, ale prisla polovica, tak neviem kde sa stala chyba. Pred MD som mala prijem nad 500€...
Dakujem za kazdu odpoved!
@zuzanat otazka je, ci sa ti podpora pocitala zo sumy platnej pre tento rok (ci si mala aspon 1 den v tomto roku "odpracovany", napr. aj tym, ze si cerpala dovolenku), alebo z VZ roku, ked si posledny krat pracovala (co mohlo byt az 3 roky dozadu a tym padom to urobi dost velky rozdiel)
Ahojte baby vedeli by ste mi poradit @gapa, @mima595 alebo ostatne, ktore sa tomu rozumiete. RD mi konči 29.10.2012 musim dat v praci vypoved, lebo mi dcerku nevzali do školky. Volala som aj do prace, ale pani ktora to ma na starosti mala dovolenku tak tam mam volat zajtra, ale mi povedali že menej ako 10 dni dovolenky by som nemala mat. Chcela by som to spravit tak že 29.10. ukončenie RD 30.-31. by som čerpala dovolenku a ostatnu si dala preplati a 31.10. ukončenie prac. pomeru. Zarabala som minimalnu mzdu, vyšla by mi aj tak max. podpora ak by bol takyto postup. Čitala som tuto temu skoro celu len sa chcem poradit či je postup dobry. dakujem
mam otazku ohladom davky v nezamestnanosti, Zo socialnej poistovne mi odpisali, ze na to, aby som mala narok na max. podporu v nezamestnanosti je potrebne, aby zamestnavateľ odviedol poistné z vymeriavacieho základu na jeden deň 102, 53 EUR (pretože to je alikvotná časť maximálneho vymeriavacieho základu na poistenie v nezamestnanosti). Otazka je, či tých 102,53 e je suma, ktorá má byť uvedená na páske ako VZ za 1 deň a z toho zraziť poistenie v nezamestnanosti alebo je to suma, ktorú zamestnavateľ musí za ten jeden deň čepranej dovolenky odviesť ako poistné v nezamestnanosti. Predpokladám, že to je tá prvá varianta, len si nie som istá. Resp. stačí na max. podporu ak mi preplatia dovolenku a 1 deň si vyčerpem po skončení rod. dovolenky a na páske mi uvedú VZ cca 300 e.(dávka by sa určila ako 300:1 z toho 50%?) Dúfam, že sa pýtam dosť zrozumiteľne. ďakujem za odpoveď.
@caterine
nechce sa mi to rátať, no ked chceš, tak cca to vychádza (neviem, ako budú rátať priemernú mzdu na den, či cez priem. počet dní v mesiaci alebo cez mesiac oktober, neviem, čo je správne, možno nejaká tretia možnost)
takže priemer na den´= bud minim. mzda : 21,74 = A x 10dní : 2dni (toho 30+31.10)=..., z toho 50% podpora na den
alebo min. mzda :23 = B x 10 : 2 = ... z toho 50% podpora na den
aj ked nebude úplne max, bude dost vysoká, myslím, oproti tvojmu platu
@mima595, @gapa ahojte kočky, prepačte, že vas tolko otravujem, ale chcem sa len uistit, že sa to s tym jednym dnom dovlenky da spravit. Dneska sa manžel pytal v robote ich účtovničky a ona mu povedala, že to je somarina s tym jednym dnom dovolenky, že aj tak sa mi bude ratat VZ pred materskou čo som odrobila. A že este ja nemožem dat vypoved, že potom nemam narok na podporu, že musi byt ukončenie prac. pomeru dohodou. Teraz neviem, čo je pravda, a čo mam spravit? Vedel by mi niekto poradit
@caterine - už sme ti napisali, že ten 1 den staci..takže si zbytocne overujes...lebo my mame take info a uctovnicka bohuzial nespravne....
VZ pred nastupom na matersku sa skuma iba vtedy, ak nemas NIJAKY VZ pocas poslednych 2 rokov od zaevidovania...
a po 2..to, že nemas narok na podoru, ak das ty vypoved, je info stara tak 8 rokov...aj vtedy sa vypoved poberala, ale len 3 mesiace...
a ty, ak si uvedies, ze dovodom vypovede je starostlivost o dieta do 10 rokov...tak podla zakonnika prace sa to bralo akože budes mat narok na 6 mesiacov....

@mima595, @hviezda21 - baby, mne len neda nedopisat nieco k tej mzdarke, co neporadila... Bohuzial mam skusenost len so mzdarkami, ktore povacsine neovladaju ziadne predpisy a neporadia ani nie tak preto, ze by nechceli, ale preto, ze fakt nevedia... Co si clovek nezisti sam....radsej sa nespoliehat.....Moja kamaratka riesila pripad, kedy ju mzdarka vyzvala, nech vrati cast materskej, pretoze jej bola vyplatena neopravnene a ci tak urobi dobrovolne. Ze inak jej to stiahne z platu. Kamaratka sa ohradila, ze to nie je pravda a svoje podlozila zakonom...Mzdarka jej ale ukazala nejaku smiesnu tabulku, ze podla nej sa ona riadi, tu ze ma "zhora" a ze proste je to tak, kamoska dostala peniaze nepravom... Ukludnila sa, az ked jej kamoska zamavala s vykladom z Ustredia SP, kde ziadala o potvrdenie svojej pravdy.... Mzdarka proste nevedela spravne napocitat tyzdne....a tabulka nepustila....a moja kamoska bola "taka sprosta", ze porodila o 2 tyzdne skor, ako mala...Proste nehorazna drzost....🙂 Vsetko, vsetulinko si treba overovat...A pisat a ziadat pisomne....Vacsina uradov ma poradne linky, kludne tam napiste a nech vysvetluju...Ved su plateni z nasich dani, tak nech si platy zasluzia...