Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@lucy321
počas prerušenie poistenia v soc.poistovni sa neplaatia odvody. Počas rd je poistenie prerušené=netrvá, tj. nebudú odvody, ak v danom mesiaci ti vôbec soc.poistenie netrvalo. Tj. budeš to mať v hrubej mzde, budú aj odvody do zdr. poistovne ale nebudú odvody do soc.poistovne.
@gapa aha teraz čitam čo si mi odpisala, naraz sme asi odoslali spravu..... a možem ta ešte poprosit ako budu zdokladovane tie dni, to mi daju v praci normalne vyplatnu pasku a pošlu tie peniaze na učet v den vyplatenia mzdy alebo ako? Takže v pohode sa možem zamestnat u kamarata, nebude potom nijaky problem
@gapa velmi pekne prosím o radu,po skončení rodič.dovolenky v máji som sa zaevidovala na urade prace a chcem začať podnikať(chcem vyuziť podnikatelsky prispevok)ale syn začal byť často chorý(znižená imunita,anginy a pod.) a lekárka mi navrhla predlzit si rodičovskú dovolenku zo zdrav.dovodov,zaujíma ma, či môžem v tej dobe podnikať(budem podnikať s domu) a súčasne poberať aj rodičovsky príspevok zo zdrav.dovodou ?dakujem, moc mi pomôžete 😉
@ladybird22 MOJA SESTRA MA ZIVNOST A KTOMU POBERA ROD.PRISPEVOK,JE NA PREDLZENEJ DOVOLENKE,MALí JE SLUCHOVO POSTIHNUTý.TAK ZE PODLA ANO,MOZES PODNIKAT
@gapa
ahoj dievčatá prosím vás o radu už som sa rozhodla ze preložím rodičovský na manžela a ja sa zamestnám na dva dni u iného zamestnávatela no rodičovský sa dá preložiť len na konci mesiaca čiže od 1.11 môže isť na mnažela . tak som sa chcela zamestnať od 1.11.2012 do 2.11.2012 no 1.11. je štátny sviatok prosím vás ako sa to dá urobiť aby som sa zamestnala by sa mi to rátalo zamestnanie? zamestnať sa už 31.10 alebo ako by sa to dalo vyriešiť?
dakujem vám velmi pekne
@gapa ,
dievčatá, chcela by som poprosit o radu. 29.10.2012 mi končí RD s dcerou. Vypoved v práci som dostala ešte vo februari 2009. Do jula 2009 som bola na RD so synom, potom august a september som bola doma(už tehotná), platila som si DNP aj v nezamestnanosti. 1,10,2009 som nastupila na matersku a od aprila 2010 do jula 2010 som si este znova platila DNP, ale uz len zdravotne. Momentalne ešte nemam zamestnanie, takze by som sa mala isť prihlásiť na úrad práce. Budem mat nárok na podporu? Asi nie, že? Viem, že platí, že treba mat odpracované 2 roky za posledné 3 roky, ale neplatí niečo iné pre mamičky po RD?
A ešte kam všetko sa musím ísť nahlásiť po skončení RD? Ako je to s platením odvodov, kým si nenájdem prácu?
Dakujem
ahojte žienky, chcem sa s vami poradiť a trošku uistiť či dobre idem spraviť
29.10.2012 končím RD a 30.-31.10.2012 budem čerpať dovolenku a 31.10.2012 ukončím PP dohodou s 3 mesačným odstupným + asi 16 dní dovolenky preplatia. nie je mi jasné nasledovné: viem, že počas RD nie som poistená v nezamestnanosti ale ked budem čerpať tie dva dni dovolenku to budem poistená v nezamestnanosti? to znamená, že zamestnávateľ doteraz nič neodvádzal socialnej poisťovni ale za tieto 2 dni odvedie a preto mi vznikne nárok na vyššiu podporu rátanu z odstupného???
prosím ako to je? nech môžem spokojne spať lebo v pondelok idem ešte všetko presne dohodovať a chcem byť pripravená 😎
ahojte dievčatá
tie ktoré ste sa zamestnali po rodičovskej ze ste si vzali z jednej firmy výstup a do druhej firmy ste nastúpili nemali s tým na sociálnej problémy alebo mi nemôžu prísť na to na sociálnej , že je to podvod? nie že by som ale takto ma odbila pani na sociálnej - že ako nad tým môžem rozmýšľať ved to je podvod .
dakujem
@kvetka58 hej viem ze tohto roku sa este oplati, od buduceho bude max.podp. okolo 700 e. ... len preto som sa opytala, lebo ja to riesim uz 2 tyzdne s mojim zamestnavatelom a kedze moja funkcia bola zrusena maju problem dat mi jeden den dovolenku,... chcu len preplatit a odstupne, lebo vraj to nieje pravnicky a papierovo OK .. tak stale vyjednavam a riesim to s expertkou na socialne pravo, ktore tvrdi ze vsetko je v sulade so zakonom, dnes alebo pondelok cakam ake daju vyjadrenie ... tak len dufam, ze v moj prospech..
@racik ja som to cele rozbehla ale samozrejme este to nemam v rukach cele, mne sa oplati aj ta podpora 700 € ja sa hlavne bojim co bude dalej chcem tie peniaze radsej teraz ako byt v neistote ako to bude lebo tie zakony sa naozaj menia neustale.
a nemas dovolenku z materskej? teda ak si ju ešte nevyčerpala.... inak mne tiež najskor tvrdili, že nemam dovolenku a teraz jej mam 18,5 dna, oni sa o toto nezaujimaju a všetko im musím hovorit na čo mam pravo a tak ale v pondelok sa ideme ešte dalej dohodovat tak uvidim a verim tomu že to vyjde
tak nech nam to v ten pondelok obom vyjde
@mimco1 sorry,ještě jedna otázka..co by si robila v mojom pripade,ked materska konci bud.rok v januari a som este stále zamestnana ...aby som dostala tu max.podporu,tak mam sa dohodnut so zamestnavatelom na vypovedi +preplatenie dovolenky+odstupne už tento rok???a ked dostanem odstupné,mam nárok sucasne aj na poberanie podpory?dik
@kvetka58 dovolenky mam az 22 dni, len je to statna sprava a podla mna nemaju celkom dobre info o tychto veciach, lebo personalnej nejde do hlavy, ze preco mi v podpore pomoze 1 den byt v praci alebo cerpat dovolenku a o tomto musi rozzhodnut gen. riad. a este k tomu ja to riesim iba cez telefon, takze si drzme palce ..
@liza24 citala som dalsie tvoje prispevky .. ak ti hrozi vypoved, tak sa ti urcite lepsie oplati tento rok ... mat. dov. prehodit na manzela, ktory by mal byt zamestnany .. a este dolezita vec ako dlho ti trva prac.pomer .. potom byt 1 den v praci alebo cerpat 1 den dovolenku, zvysnu si dat preplatit + odstupne, aby sa ti pocital VZ po materskej dovolenke..

Ahojte žienky @gapa, @mima595 alebo ostatne mohli by ste mi poradit, prosim vas. 30-teho mi konči rodičák vtedy davam v praci vypoved a od 31. sa chcem zamestnat u kamarata na par dni s max. VZ, lebo v praci mi zostali už len dva dni dovolenky a odstupne mi nedaju. Chcem sa spytat že ak si dam tie dva dni starej dovolenky preplatit, či mi to nejako nenaruši ten VZ alebo sa to toho vobec netyka? Nevznikne mi tam prijem ktory by mal vplyv na podporu v nezamestnanosti? dakujem krasne