Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@evita68 to je super, lebo ma trápili odvody čo treba zaplatiť, keď firma nemá prachy teraz.. super.. vďaka🙂
@zazalienka no vidíš 🙂 nech padnú rady na užitok..
no tak uz mam potrvdenie od zamestnavatela pre soc. poistovnu .... vyslo mi to tak ze mam 300 Eur vymeriavaci zaklad za tri dni ... 8.12. mi koncila RD a prac. pomer skoncil 10.12. pdpisanim dohody...
cize ak to ratam spravne by som mala mat narok na max. podporu? a kedze som zaregistrovana na UP od 11.12. tak by mi mali vypocitavat podporu podla stareho zakona... viete mi povedat kolko by to malo byt... diky moc
@evita68
v pondelok to idem podat do soc. poistovne...
@maznacik007 áno, budeš mať max. podporu
@evita68 baby, velmi by som potrebovala poradit. Mam tu z toho celeho mismas. Tak v skratke:som zamestnana od augusta 2008 na dobu neurcitu. Od sept. 2009 som sla na rizikove od feb. na MD. Rodicovska mi konci 19.3. 2013. Len neviem, co robit, riaditelka ma tlaci do vypovede. Ale nechcem prist este aj o narok na podporu, ak nejaky mam, prip. odstupne. NEvycerpala som si ani dovolenku. Len viem, ze mesiac vopred by som jej mala poslat oznamenie o nastupe do prace a ziadost o cerpanie dovolenky. Dakujem za rady, velmi mi to pomoze.
@mrauco a v čom chceš poradiť? 🙂 Treba poslať oznámenie, a žiadosť o čerpanie dovolenky, čím menej dovolenky vyčerpeš a tým viac Ti preplatia, detto odstupné ak chce aby si skončila, tak budeš mať max. podporu v nezamestnanosti.
Ak však nevyčerpeš ani deň dovolenky, tak potom podpora bude rátaná z platu aký si mala.
Pr. 19.3.2013 končí RD, 20.3. ideš do zamestnania a čerpeš dovolenku, a v ten istý deň ti skončí PP... tj. podpora je maximálna
Pr. 19.3. končí RD, a 19.3. dostaneš výpoved... dovolenku dostaneš preplatenú ale nie sú z nej platené odvody do SP, takže ty dostaneš podporu z platu resp. minimálnu.
@zalka dakujem krasne. 🙂 🙂 🙂 A to od poctu vycerpanych dni zavisi vyska preplatenia? To nie je rovnaka suma, ked dovolenku cerpas,alebo ju preplatia? A ked dam vypoved po par dnoch dovolenky, tak budem mat vyssiu podporu a zvysok mi preplatia?Je rozdiel ci dam vypoved ja, alebo oni z org. dovodov, alebo ci bude vypoved dohodou? Ja som z toho uplne mimo....Davam milion otazok, ale ozaj mam gulas z toho. Ja vobec neviem, ci dam oznamenie o nastupe do prace, ci len ziadost o cerpanie dovolenky, lebo ozaj neviem ako sa riaditelka zachova, kedze ona ma v oblube vydierat ludi k tomu, aby sami dali vypoved....Mne uz chceli dat vypoved, resp. ma k nej nutili po skonceni MD a prechode na RD.Lenze ja som plynule presla na rodic. a nevycerpala som dovolenku.
@mrauco no ak si na dovolenke 1 deň a máš plat za dovolenku 10e ( to je príklad iste máš viac ) a ostava ti 10 dní dovolenky ... tak namiesto výplaty za 1 deň 10e dostaneš 110 e a z toho sa ráta podpora.
Ak čerpáš dovolenku napr. 5 dní, tak a zvyšok preplatiť tak dostaneš 110 e zaplatené ale tosa vydelí 5 dňami .. a tak podporu ti vyrátajú zo sumy 110/5 = 22 eur a tj. nižšia podpora ...
Už rozumieš? 🙂
@mrauco sprav to takto, ak to bude možné: deň po skončení RD treba čerpať jeden deň dovolenky, v ten deň treba aj ukončiť PP, ostatnú dov. preplatiť. ak dáš ty výpoveď, budeš mať síce nárok na podporu, ale nezabudni, že začne plynúť výpovedná doba a z príjmu z tejto výp. doby sa ti bude rátať podpora.. čiže nebude maximálna..
ak je možnosť, treba PP ukončiť dohodu, kde bude ako dôvod ukončenia par. 63 ZP
ak to nebude mozne a neuvedie mi ten dovod, ze org, dovody, ci nabytocnost, tak pridem o podporu?
A teda to zhrniem: Maly ma 3 roky 19.3.13, do prace nastupim 20.3., resp. budem cerpat dovolenku a tento datum treba uviet aj do dohody o ukonceni PP? cize v jeden den cerpam dovolneku aj ukoncujem prac. pomer?Ak dosiahnem , ze mi riaditelka pristupi na ten paragraf 63, dostanem odstupne a na kolko? Kedze som odrobila iba nieco vyse roka a ostatne bola PN, MD a RD?
ja neviem co urobi, napisem oznamenie o nastupe a uvidime. INac nechcu mi poskytnut info o zostatku dovolneky, ze vraj musim pisat ziadost....-(
@mrauco ak bude dohoda bez par. 63, tak neprídeš o podporu, ale o odstupné
ostatné ako píšeš
odstupné podľa toho koľko si tam zamestnaná a ako ti skončí PP - či dohodou alebo bude plynúť výp. lehota
nechcú podať info o zostatku dovolenky?? žiadosť?? to kde žijú.. dovolenku ti musia preplatiť po skončení PP zo zákona..
Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu a vopred ďakujem za všetky odozvy.
Zamestnávateľ mi dal výpoveď z nadbytočnosti, prislúcha mi aj 3-mesačné odstupné. Následne som mu ja predložila písomné potvrdenie o mojej tehotnosti, ktorá začala pred obdržaním výpovede. Môj pracovný pomer sa teda skončí dovŕšením 3. roku môjho dieťaťa. Od začiatku roku 2009 som bola na rizikovom tehotenstve - PN a od cca. konca júna som prešla na materskú dovolenku. Teraz som ešte na rodičovskej dovolenke. Podotýkam, že som bola zamestnaná na dobu neurčitú. Celú dovolenku som si vyčerpala ešte pred odchodom na PN.
Zaujímalo by ma, čo bude vymeriavacím základom pre určenie podpory v nezamestnanosti? Bude sa do zápočtového listu uvádzať aj výplata odstupného?
😒
@evita68
Jééémine, ja som sa pomýlila v úvodnom príspevku, v roku, 2010 je správne, nie rok 2009:
Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu a vopred ďakujem za všetky odozvy.
Zamestnávateľ mi dal výpoveď z nadbytočnosti, prislúcha mi aj 3-mesačné odstupné. Následne som mu ja predložila písomné potvrdenie o mojej tehotnosti, ktorá začala pred obdržaním výpovede. Môj pracovný pomer sa teda skončí dovŕšením 3. roku môjho dieťaťa. Od začiatku roku 2010 som bola na rizikovom tehotenstve - PN a od cca. konca júna som prešla na materskú dovolenku. Teraz som ešte na rodičovskej dovolenke. Podotýkam, že som bola zamestnaná na dobu neurčitú. Celú dovolenku som si vyčerpala ešte pred odchodom na PN.
Zaujímalo by ma, čo bude vymeriavacím základom pre určenie podpory v nezamestnanosti? Bude sa do zápočtového listu uvádzať aj výplata odstupného?
@marhe jéémine, tak to si mala hned napísať že v roku 2009, myslela som, že teraz ti dal výpoved..
tak potom po skončení rd treba čerpať jeden deň dovolenky a v ten deň aj ukončiť prac, pomer.. nárok na dovolenku ti vznikne aj počas MD, tak nech ti ostatnú preplatia.. do vymer. základu pre podporu sa ti bude rátať aj odstupné
a preco si vtedy nenapadla tu vypoved ... podla mna je to uz davno premlcane a narok na podporu ti nevznikne ziaden a vystupne dokumenty ti mal dat davno..
a este jedna vec on ti dal najprv vypoved ty si ju prevzala a az potom si dala doklad ze si tehotna preukazatelne proste ze mas papier ze to prevzal zamestnavatel dna toho a toho podpis peciatka...
ak toto nemas tak neporiesis nic
Pokial si nepredlozila predom potvrdenie ze si tehotna tak sa zakaz vypovede na teba nevztahuje... ved to bolo este v roku 2009,

@zazalienka áno, dobre chápeš, stačí ti taká mzda, ako som ti napísala, čiže 120 eur maximálne za ten jeden deň..