icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

rena10
5. feb 2013

@evita68 baby moje dakujem vam...a ak sa teda s nim dohodnem na cerpani 1 dna D a v ten den mi da vypoved,ale nevyplati odstupne,aj tak mam narok na podporu??

zalka
5. feb 2013

@rena10 veru veru, personálna by sa mala vzdelávať a čítať ... a nespoliehať sa na to, čo sa naučila pred 10 rokmi, lebo zákony sa menia každým rokom. A to treba sledovať. Dúfam, že personálna nebude presviedčať najnovšie dohodárov, že z dohôd sa odvody do SP a ZP neplatia ... 🙂 lebo fakt by mala ísť potom na odpočinok a prenechať miesto mladším s chuťou sa učiť. 😀 ( podotýkam netuším koľko má rokov ) 😝

zalka
5. feb 2013

@rena10 áno aj tak ti vznikne nárok na podporu... ked Ti preplatí tých zvyšných 16 dní dovolenky.

evita68
5. feb 2013

@rena10 prečo by ti nevyplatil odstupné? máš naň nárok, tak sa nedaj..
ale na podporu budeš mať nárok aj tak..

rena10
5. feb 2013

OK, pre istotu este zhrniem,dohodnem sa so sefom, ze mi 18.5. da dovolenku, hned v ten den mi moze dat aj vypoved...a preplatit mi dovolenku musi kedy? je tam datum rozhodujuci???a aky dovod musi byt na vypovedi,aby som mala narok na podporu baby??? AKO SA VAM LEN ODVDACIM ZA CENNE RADY? len taka mala otazka mimo...nemozem to skor urobit, vsak? musim cakat do maja?

evita68
5. feb 2013

@rena10 18.5. budeš čerpať dovolenku, v tento deň sa skús dohodnúť aj na skončení pracovného pomeru a v tento deň budeš mať aj preplatenú dovolenku a odstupné.. od 19.5. budeš nezamestnaná..

najlepšie by bolo skončiť pracovný pomer Dohodou o skončení pracovného pomeru s tým, že v dohode bude ako dôvod skončenia par. 63 ods 1 písm. b) - vtedy budeš mať nárok na odstupné a budeš mať aj max. podporu

Takto si to poznač a takto sa skús s nimi dohodnúť.

rena10
5. feb 2013

evita dakujem, ten par. si poznacim, este mi napis prosim z akeho zakona je to...nech som za mudru 🙂 ja by som to najradsej urobila aj skor...ale pockam teda do maja...pocuj,ale toto nevie vela ludi, vsak? ved to by vela mamiciek tak robilo...

zalka
5. feb 2013

@rena10 môžeš to urobiť aj hned .. ale by si musela na mng. prepísať RP a tak ísť na UP sa zaevidovať po výpovedi.
A dovolenku ti musí preplatiť v ten istý den ako budeš čerpať ...
proste za dovolenku za jeden deň dostaneš náhradu 10 eur hrubá mzda príklad ...
z 10 eur by si mala podporu 5 eur denne tj. 150 eur mesačne

ale ak máš 16 dní dovolenky .. tak v jeden den dostaneš zaplatené 16x10 tj. 160 eur hrubá mzda a to je aj denný vymeriavací základ.
a podpora bude maximálna 770e za mesiac ..
ak si vezmeš 2 dni dovolenky a dáš si preplatiť zvyšok tak za dva dni budeš mať hrubú mzdu 160 eur
a to sa vydelí dvoma ... a máš denný vymeriavací základ 80 eur ... ešte aj pri tom by si mala maximálnu podporu

A dôvod výpovede sa neskúma.

rena10
5. feb 2013

@evita68 viem,ze ZP,ale nejake cislo...ci to staci ten paragraf?

zalka
5. feb 2013

@rena10 moja kde žiješ? Toto robí veľa mamičiek posledné roky 😀 teba tuším personalistka nakazila. Dokonca minulý rok mali babenky 1100 e mesačnú podporu, tento rok ju zákonom obmedzili na cca 770 e 😝

rena10
5. feb 2013

@zalka ked sa dovod vypovede neskuma...tak je to jedno. Neviem,co je vyhodnejsie pre mna, ci cakat do maja, ci poriesit to teraz...

rena10
5. feb 2013

@zalka som ja teda zaspala dobu s nou... 😲 no nepoznam nikoho,kto to takto urobil a ani nepoznam tieto finty baby 🙂

evita68
5. feb 2013

@rena10 Zákonník práce je teraz platný len jeden.. a paragraf som ti napísala..

ja byť tebou počkám do mája, nech ti trvá prac. pomer čo najdlhšie.. firnančne to budeš mať stále zajedno

rena10
5. feb 2013

@evita68 dobre, tak do maja pockam...snad sa to do vtedy nezmeni...strasne by mi to pomohlo,ak je to takto, nakolko je kroec majovy, by som mala aj leto poriesene, maly by v pohodke v sept do skolky nastupil...a ja by som snad aj robotku nasla

rena10
5. feb 2013

@evita68 dufam, ze dilino sef bude ochotny mi preplatit dovolenku prave 18.5....18.5. to musi byt na ucte,alebo len preplatene??? viem,ze sa asi budete smiat,ale nevyznam sa v tychto veciach, preto sa pytam ako blbec - po lopate 😲

zalka
5. feb 2013

@rena10 nemá dôvod sa to meniť, menilo sa to v januári 🙂
a 18.5. no nemusí byť na účte .. vtedy ked ti skončí PP , tak mzdy sa budú robiť ku koncu mesiaca ... predsa .. a na účet ti to pošlú v júny.. a do potvrdenia pre SP to dajú tiež začiatkom júna ..

evita68
5. feb 2013

@rena10 jasné, šťastlivo dobojuj v práci..

evita68
5. feb 2013

@rena10 nie, vyplatiť ti to na účet nemusí 18.5. 🙂 musí to mať ale zúčtované v mzdách na tento deň.. vyplatí ti to zrejme v riadnom výplatnom termíne..
a nech sa šéfko nebojí, odvody bude platiť len zo sumy cca 127 eur, len zdravotku z plnej mzdy..

rena10
5. feb 2013

OK baby,este posledna otazka, keby to takto klaplo, na urad prace mam ist potom hned 19.5. s tou vypovedou, ano? uz mi teda len drzte palce, ak sa Vam chce,ako aby to takto klaplo :D ste strasne zlate baby...ako sa Vam mozem odvdacit? mam sa podla vas s nim o tom podebatit hned, ci pockat este nejaky cas ? ako by ste to urobili Vy na mojom mieste?

rena10
5. feb 2013

@evita68 aha evitka, tak na toto ho upozornim teda, nech sa nestrachuje 🙂

zalka
5. feb 2013

@rena10 áno potom 19.5 chod na UP, z výpovedou, pracovnou zmluvou, maturitným vysvedčením .. zápočtovým listom ...
teda nepíšeš či si niekedy bola už evidovaná na UP ak nie tak budú od teba chcieť všetko. Ak áno tak len údaje od posledných zamestnávateľov.

evita68
5. feb 2013

@rena10 nič teraz nerieš, až pri skončení RD.. veľa šťastia.. dobrú noc 😀

rena10
5. feb 2013

@zalka nie , hned po VS som sla robit a nebola som nezamestnana ...OK, tak az v maji mu predostriem tento navrh 😝 Dievcata DAKUJEM este raz velmi pekne, ste mi kus naladu zlepsili a snad dnes budem lepsie spat 🙂 lebo ta ma naplasila, ze len socialku dostanem...dobru noc Vam a dufam,ze este popiseme

zalka
5. feb 2013

@rena10 tak potom na UP ešte vezmi diplom z VŠ. A vlastne oni ťa popreháňajú 🙂

katherine
5. feb 2013

ahojte baby, mne skoncila rodicovska dovolenka 20. januara, do prace som sa nevratila, so zamestnavatelom sme sa dohodli o ukonceni prac. pomeru a od 21. jan. som evidovana na urade prace. Dostala som aj odstupne ale ziadnu dovolenku mi nepreplatili, skoda ze som toto nevedela co tu pisete :o( Mohla som mat max. podporu....

rena10
5. feb 2013

@zalka tak neva, vezmem a nech prehanaju,len aby vyplatili co maju...sa mi to nechce ani verit, ze 770 eur, boze to ozaj???? jupiiiiiiiiiii 😵 dobru baby a napiste,ak budete mat chut a cas

zalka
5. feb 2013

@katherine no naozaj škoda, a mala si nárok na dovolenku? Lebo stačilo 1 deň odpracovať a dostať preplatené odstupné a mala by si maximálnu podporu. :(

katherine
5. feb 2013

S tym uz asi ale nic nespravim....

katherine
5. feb 2013

Tak pred materskou som vycerpala dovolenku.... tak si nie

zalka
5. feb 2013

@katherine počkaj ved počas MD ti vznikol nárok .. na dovolenku... kedy si nastúpila na MD kedy Ti MD skončila .. a kedy a akú dovolenku si čerpala .

No pravda už sa nedá vrátiť čas ... ale tá dovolenka ma zaujíma.