icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

andragora
15. feb 2013

Ahojte, chcela by som poradit na kolko dni dovolenky mam narok, ak za cely rok som mavala 20dni. V roku 2007 od januara do 15.3.2007 som normalne pracovala a dovolenku za tento cas som nemala preplatenu, od 16.3.2007-10.7.2007 som bola PN-rizikove, 11.7.2007-22.1.2008 MD, 23.1.2008-1.3.2010 RD, 2.3.2010-13.9.2010 MD, 14.9.2010-28.3.2013 RD.A este sa chcem spytat ked 29.3.2013 je deň pracovneho pokoja, tak ku ktoremu dnu mam dostat vypoved, ci sa da cerpat dovolenka aj tento den a vypoved bude 30.3.2013.

zalka
16. feb 2013

@andragora za rok 2007 máš nárok na celú dovolenku, lebo tvoja PN netrvala viac ako 100 dní pracovných .
Za rok 2008 Ti nárok na dovolenku nevznikol , nemala si tam MD viac ako 21 pracovných dní ...
Za rok 2010 si spočítaj pracovné dni so sviatkami od 1.1.10-1.3.10 a potom 14.9.10 -.31.12.10 .. tých dní bude viac ako 100 takže dovolenka sa Ti bude krátiť ... len treba vedieť presný počet dní ... tak porátaj a potom Ti napíšem .
No dovolenka sa nedá čerpať v den pracovného pokoja, takže bud skončíš skôr ešte počas RD, požiadaš o nástup do práce alebo po RD .. v prvý pracovný deň. Asi by som to skôr riešila piatok, čerpanie dovolenky a ukončenie PP.
A pondelok sa šla evidovať na UP.

andragora
16. feb 2013

@zalka Zratala som si tie dni za to obdobie , je to 6dní sviatkov a 115 pracovných dní. Len stale neviem kedy mam čerpať ten jeden deň dovolenky, moj posledny deň RD je 28.3.-štvrtok , v piatok sa nerobí lebo je veľká noc, potom sobota, nedeľa, a v pondelok sa znovu nerobí. A ked si budem dovolenku čerpať až v utorok , tak sa mi preplatená dovolenka nerozrata na všetky tieto dni- zníži sa mi vymeriavací základ na deň.

zalka
16. feb 2013

@andragora no takže to je 121 dní do kopy a dovolenka sa ti bude krátiť o 2/12tiny .. teda cca máš nárok na 16,5 dna dovolenky.
No ak budeš dovolenku čerpať až v utorok tak sa Ti naozaj tá dovolenka preplatená rozpočíta na tie dni .. a zamestnávateľ zaplatí oveľa vyššie odvody ak by si skončila PP napr. vo štvrtok, teda že z RD ti skončí u zamestnávateľa 27.3. 28.3. pôjdeš do práce, teda budeš čerpať dovolenku a dáš k tomu dnu výpoved alebo dostaneš.

andragora
16. feb 2013

@zalka A treba aj na UPSVR a na socialnu poistovnu nahlasovat ze ukoncujem RD uz 27.3., alebo az s vypovedou pojdem do 7 dní na tieto urady.

zalka
16. feb 2013

@andragora ty môžeš ukončiť RD u zamestnávateľa aj teraz ... zamestnávateľ nahlási tvoje ukončenie RD v SP .. ty nastúpiš do zamestnania, budeš čerpať dovolenku, dostaneš alebo dáš výpoved ... a na UP sa pôjdeš nahlásiť po skončení RP .. do 7 dní ... tj. v marci či apríli ...
ale PP ti môže skončiť aj teraz v pondelok ...

andragora
16. feb 2013

Dakujem za rady,pomohla si mi.Ak by este niečo, tak sa ozvem. Vďaka.

matkaasebko
17. feb 2013

ahojte, baby potrebovala by som poradit...nieco som uz citala ale nie vsetko bo je tu toho ozaj dost...v maji 2009 ma zamestnali na dobu neurcitu myslim ze v oktobri 2009 som sla na pn - rizikove tehotnestvo, pak som sla rovno na MD a pak RD ziadne cerpanie dovolenky medzi tym....16.6.2013 mi konci RD, ale nakolko sa nechcem vratit do pôvodnej prace - cca 25 km, nevyhovujuci prac. cas, a dali by ma asi na inu poziciu co som bola, kedze ma povysili pred mojou pn ale nestihla som o tom podpisat zmluvu + potrebujem byt doma ....takze ak som dobre pochopila co ste tu pisali hlavne @zalka tak keby si 17.6. vycerpam 1 den dovolenky a este v ten den podam vypoved (môzem aj ja?) tak by som mala narok na tu najvyssiu podporu??alebo teda mala by som narok vôbec aspom na nejaku podporu, alebo by musela byt vypoved dohodou?

zalka
17. feb 2013

@matkaasebko no 17.6. musíš čerpať dovolenku a zvyšok dovolenky si musíš dať preplatiť v tento deň, a aj výpoved dať a bude maximálna podpora v nezamestnanosti .

matkaasebko
17. feb 2013

@zalka a to im mam co ako nakazat aby mi preplatili zvysok dovolenky hned v ten den??ci ich iba o to poziadat...alebo ako??v pripade, že mi ju nepreplatia hned v ten den sa to nejak zmeni??a vypoved teda nevadi keby podam ja sama dobrovolne??alebo mam trvat aspom na vypovedi dohodou...

zalka
17. feb 2013

@matkaasebko nevadí ak ty dáš výpoved, musíte sa dohodnúť .. a je jasné že zostatok dovolenky by ti mali preplatiť k skončeniu PP .. takže potom ak by si si šla po výplatu resp. pásku tak si treba všimnúť či nezabudli preplatiť dovolenku pri výpovedi ...
Ak dosiahneš hrubú mzdu za 1 deň 126eur ( teda dovolenka + preplatená dovolenka ) to bude maximum z kt. sa platia odvody a aj tvoja podpora bude maximálna ... ale na podporu stačí aj oveľa menej mať na výplatu za 1 deň tak bajoško kolo 50 eur.

matkaasebko
17. feb 2013

@zalka a keby zabudli??a to by som vlastne hned pak mala ist 18.6. na urad??inak ako ak to vynde mas u mna velku cokoladu... 😀 normalne ze poslem postou...

zalka
18. feb 2013

@matkaasebko no áno vlastne mala by si ísť 18.6. na úrad ... ale ak otehotnieš tak výpoved radšej nedávaj ... 🙂

zuzka208
18. feb 2013

@zalka Ahoj potrebujem poradit,dnes som bola na socialke opytat sa ako to bude ked ja budem poberat podporu v nezamestnanosti ze ci mozem poberat aj opatrovatelsky prispevok na syna.Nedozvedela som sa nic lebo mi v tomto nevedela pani uradnicka poradit,tak sa pytam vas,mozem aj opatrovat aj poberat podporu?Alebo si ho ma na seba dat napisat muz?Lenze muz je SZCO a neviem ci to nebude problem ci moze poberat opatrovatelsky na syna.Dakujem za odpoved.

zalka
18. feb 2013

@zuzka208 aký opatrovateľský spomínaš?

zuzka208
18. feb 2013

@zalka aha zabudla som napisat,takze momentalne som na RD ktora mi konci v 6 rokoch syna pre jeho nepr.zdrav.stav.kedze maly je postihnuty tak si musime zaziadat o opatrovatelsky prispevok,lenze ked ja si budem vybavovat podporu kedze mi na nu vznika narok ako som ti uz minule pisala tak nemozem poberat aj opatrovatelsky,aspon tak mi povedala pani na socialke.Takze sa pytam ked si ho zaziada moj partner otec mojho syna moze ho poberat kedze je SZCO?Lebo mi to nevedeli povedat,ci moze podnikat a zaroven poberat opatrovatelsky prispevok.

zalka
18. feb 2013

@zuzka208 no pri opatrovateľskom môže rodič robiť nejakú krátku dobu .. neviem presne ... resp. podmienky by mali poskytnúť na UP.
A zase to že je mng. živnostník neznamená, že bude robiť ak pol roka bude poberať opatrovateľský príspevok.

zuzka208
19. feb 2013

Ahojte mam na vas dotaz som na RD do 27.3 2013 v ten isty den mi konci aj PP.Bola som zo synom doma do jeho 6 rokov.Chcem sa opytat ci mozem dat vypoved o mesiac skor cize napr.28.2 2013 ci potom budem mat narok na max.podporu,a ci treba potom aj zrusit RD a vyplacanie davky kedze by som si zacala vybavovat podporu.Viac by mi to takto vyhovovalo po financnej stranke.Dakujem vam.

estachova
20. feb 2013

ahojte, neviete mo poradiť v ktorý deň je vyplácaná podpora? čakám max. , tak som strašne zvedavá 😉

martina2001
20. feb 2013

@zuzka208 poberať podporu a zároveň opatrovateľský nemôžeš, manžel aj ako SZČO ho poberať môže

zuzka208
20. feb 2013

@martina2001 si si ista ze ho moze poberat?Lebo ja si myslim ze potom by musel robit len urcity pocet hodin ci sa mylim?Lebo na socialke mi povedali ze ci je nezamestnany tak v tom pripade moze poberat opatrovatelsky ale keby bol zamestnany tak nie,uz som z toho uplne na nervy neviem komu co verit.Diky za odpoved.

martina2001
20. feb 2013

@zuzka208 to máš na celodennú starostlivosť podľa všetkého a ak to dokáže vykryť v SZČO tak áno, predpokladám že o malého sa budeš starať ty. Proste on bude len poberateľom, on môže aj poveriť osobu čo sa o neho bude starať v prípade kontroly. SZČO si rozšíriť aj o opatrovanie musí

zuzka208
20. feb 2013

@martina2001 dakujem 🙂

mitzib
20. feb 2013

Ahojte,

potrebovala by som poradit k 24.2.2013 mi konci RD. So zamestnavatelom sme sa dohodli na ukonceni PP k tomuto dnu (z organizacnych dovodov) a vyplateni odstupneho. Dnom 25.2.13 mi vznika povinnost sa poistit. Dieta do skolky nastupuje az v septembri. Volala som do SP a ZP ohladom predlzenia RD. Vsetko mi je jasne. Ale sucasne mi vznikne pravo na podporu pri zaregistrovani sa na UP. Takze budem najprv cerpat podporu. Mam vsak trosku nejasno v tom, ci sa mi dana davka bude pocitat z minima alebo maxima? Nasla som rozporuplne informacie. Na zaciatku diskusie sa vyjadroval p. Mihal, tzv. (Danka, Janka), kedy je moznost ziskat maximum. Suvisi to s prihlasenim sa na poistenie v nezamestnanosti a zaplatenie poistneho 2% staci par dni a nasledne odhlasenie napr. ku koncu mesiaca tzn. 28.2.13. Po splneni tychto podmienok mi vznikne narok na vyplatenie maximalne moznej davky. Je to aj v sucasnosti mozne riesit takymto sposobom a po zaplateni spravnej ciastky do stanoveneho terminu mi vznikane narok na davku z maximalneho VZ? Dakujem pekne vsetkym za radu.

zalka
20. feb 2013

@mitzib nastúp na jeden den do práce, a ak ti zaplatia mzdu a odstupné v ten jeden den tak max. podporu mať budeš.

mitzib
20. feb 2013

Dakujem pekne, neviem, ci to dobre chapem. Mozem sa este poradit? Tzn, ak mi konci RD 24.2.13 a ja podpisem vypoved k 25.2.13 bude sa to brat, ze som do prace nastupila aspon na 1 den? A to odstupne mi vyplatia. Len neviem, ci si myslela to, ze vsetko naraz? Vravel mi zamestnavatel, ze mi to vyplatia jednorazovo vo vyplatnom termine. Dakujeeem pekneee.

zalka
20. feb 2013

@mitzib no určite máš nejakú dovolenku tak čerpaj 25.2. dovolenku a aj 25.2. ti skončí PP .. a od 26.2. budeš nezamestnaná

mitzib
20. feb 2013

Dakujem ti supeeer.

zalka
20. feb 2013

@mitzib a nezabudni aby ti preplatili zvyšok dovolenky, s odstupným ...

mitzib
20. feb 2013

Dakujem, uz len posledna otazocka. Zvysok dovolenky s odstupnym, myslis tym, ze to ma byt jednorazovo spolu prevedene na ucet? A malo by to byt uvedene v Dohode o ukonceni PP. Dakujem. 🙂