icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

luba1975
22. apr 2013

Zalka, velmi pekne ti dakujem za tak rychlu odpoved, lebo som uz aj zufala, tolko rokov som tam odpracovala a chcela som vyuzit maximu aj z firmy, myslim ze si to zasluzim. zalka moj plat pred MD bol 729 Eur mesacne -hruba mzda, zostalo mi 25,5 dna dovolenky a dostala by som 4 mesacne odstupné da sa z toho vyratat nieco??? dakujem

zalka
22. apr 2013

@luba1975 ako som písala .. ak chceš maximum tak musíš podpísať dohodu ... ináč sa k maximu nedopracuješ ... ale samozrejme pár dní môžeš robiť alebo čerpať dovolenku ...
bohate stačí 2 dni ...

luba1975
22. apr 2013

@zalka a este jedna otazka a to posledna ako si ma ten plat vyratat 729 Eur+ 4 mesacne odstupne+ 25,5 dna dovolenky?

zalka
22. apr 2013

@luba1975 prečo si chceš ty plat rátať ... a prečo plat + odstupné .. ved ak sa dohodneš napr. na výpovedi dohodou .. s tým že 2 dni budeš čerpať dovolenku ... tak mzda za dva dni bude .... dovolenka +preplatená dovolenka + 4 mesačné odstupné .... a toto všetko sa ráta zo mzdy ...

luba1975
22. apr 2013

@zalka chcela som len maximum, t.j 3 mesacna výpovedná doba+ odstupné a ak mozem získat aj maximálnu podporu. pretoze ak pojdem dohodou dostanem len odstupné, vypovedou mozem ziskat est 3 mzdy naviac od zamestnavatela.

zalka
22. apr 2013

@luba1975 no môžeš si vybrať .... 3 mzdy ... a podpora bajočko 400 eur
alebo 0 miezd a podpora bajočko 800 eur ...
ale na to aby bola podpora 800e .. tak potrebuješ čerpať 1 den dovolenky ... alebo aj týždeň to je jedno ... len čím dlhšie budeš čerpať dovolenku tým viac odvodov zaplatíš ...
lebo ak budeš čerpať den dovolenku a zvyšok sa preplatí tak odvody do SP sa platia zo sumy 131 eur
za dva dni sa platia odvody zo sumy 262 eur
za tri dni ... odvody sa platia zo sumy 393 eur a tak dalej ..
teda čím dlhšie robíš , tým z vyššej sumy sa platia odvody, tým menej penazí ti ostane .. a efekt pre max. podporu to nemá žiaden ... takže je zbytočne tie dni naťahovať ... môj názor

luba1975
22. apr 2013

@zalka velmi pekne ti dakujem, ani si nevies predstavit, ako mi tvoja odpoved pomohla, a kde vobec by som sa tak rychlo dopracovala k vysvetleniu, nechapala som totiz ako to funguje s tymi odvodmi. dufam ze ne bude zamestnavatel suhlasit s jednym dnom dovolenky.

luba1975
22. apr 2013

este by som chcela tvoju radu, kedze mi MD konci 6.7. co je sobota a v piatok 5.7 je sviatok, co mam urobit, ukoncit MD este 3 alebo 4.7. a cerpat vtedy aj dovolenku- da sa to? alebo az 8.7 mam ukoncit MD a potom cerpat ten 1 den dovolenky
dakujem

zalka
22. apr 2013

@luba1975 ak nebude súhlasiť z dovolenkou ... 1 dnom ... tak nebudeš mať maximálnu podporu ... musíš ho ukecať na to ...

zalka
22. apr 2013

@luba1975 no ukončiť RD môžeš aj skôr ... môžeš aj zajtra ... a stredu čerpať dovolenku to je už na tebe ...
alebo ako píšeš v júli ... tak ukončiť RD 3.7. ... 4.7. čerpať dovolenku a 4.7. m ôže skončiť PP.

jasminga
1. máj 2013

ahoj @zalka, mozno si na mna spominas, prednedavnom som riesila s tebou mojho "uzasneho" sefa a postup ako sa dopracovat k maximalnej podpore 🙂

riadila som sa tvojimi radami, teraz cakam kazdy den postarku kedy mi pride rozhodnutie 😀

chcela by som ale trosku z inej strany.. prislo mi rozhodnutie o prijati na VS- denne studium.. v septembri nastupujem, mala by som to nahlasit na urade prace uz teraz alebo staci potom? k tomu dnu ako bude zapis asi pridem o davku v nezamestnanosti ze? to bude cely september..

monline
2. máj 2013

@zalka aj ja sa ťa chcem spýtať- 11.6. má syn tri roky a dostanem výpoved, lebo sa zrušilo moje miesto..a ostali mi len dva dni dovolenky, chcela by som ale dosiahnuť maximálnu podporu..mala by som dostať odstupné za 4 mesiace..dá sa to nejak spraviť? bude sa počítať aj odstupné ako príjem za čerpanie 1 či 2 dní dovolenky? dakujem

zalka
2. máj 2013

@jasminga no stačí po zápise doniesť na UP papier o zápise a dnom zápisu ťa vyradia s evidencie UP a tým pádom prídeš o tú dávku v nezamestnanosti ... technicky ak budeš čerpať viac ako 3 mesiace podporu môžeš požiadať SP na ich tlačive o vyplatenie zostatkovej podpory v nezamestnanosti jednorazovo .... ale len vo výške 50% z podpory .. teda ak budeš mať do konca poberania podpory mesiac a požiadaš o jednorázové vyplatenie tak dostane 50% z toho mesiaca .. teda pri max. podpore cca 400 e dostaneš jednorazovo ..

@monline môžeš požiadať o čerpanie 1 dna dovolenky, další den si dať preplatiť + odstupné ti spraví max. podporu v nezamestnanosti ... ale podstatné je čerpať 1 den dovolenky alebo 1 den odrobiť.

jasminga
2. máj 2013

@zalka velice si ma potesila 🙂 o tom jednorazovom prispevku som nevedela.. urcite to vyuzijem 🙂 uz len ta postarka nech mi donesie rozhodnutie 😀 😀

zalka
2. máj 2013

@jasminga no to ale musíš vyyčerpať minimálne 3 mesiace podporu normálne a potom sa dá požiadať o to vyplatenie jednorázové ... viac info ti dajú na SP .. resp. na ich stránke si vieš stiahnuť žiadosť

monline
2. máj 2013

@zalka ak mi končí RD v deň synových narodenín 11.6. (je to tak?), tak môžem písomne požiadať zamestnávateľa, aby mi dal deň dovolenky a následne výpoveď..potom by sa výplata mala zrejme objaviť až v júli, nebude to problém pre úrad práce? alebo má zamestnávateľ nejakú povinnosť uzavrieť moje veci hneď aj mimo obvyklý výplatný termín? pravdepodobne do rúk dostanem výpoveď a zápočet, s ktorými sa pôjdem evidovať..budú nutné aj nejaké odhlášky či prihlášky do poisťovní?

zalka
2. máj 2013

@monline no zamestnávateľ vie aké má povinnosti voči zamestnancovi ak dá výpoved ... a pre max. podporu .. treba čerpať den dovolenky a zvyšnú si nechať preplatiť ... a čo sa týka výplaty, tak to problém nie je, že bude na účte o mesiac ... a na UP treba odniesť čo dostaneš zápočtový list, výpoved ...

A po zaevidovaní sa na UP .. ak dostaneš papiere tak obeháš ZP a SP .. predsa 🙂

monline
2. máj 2013

@zalka díky 🙂 vieš, ja sa v týchto veciach neorientujem, nevyznám, stále som bola niekde zamestnaná 😉 a obávam sa, že ani zamestnávateľ sa nevyzná, on poverí účtovníka a ten to spraví podľa seba, čiže ak niečo chcem, musím mu to vysvetliť, aby to on podal dalej..ale bude to problém, kedže dohody s ním už v minulosti padali 😠 😖

zalka
2. máj 2013

@monline ach jaj ...
účtovník musí ukončiť v SP, ZP tvoju RD ... elektronickou odhláškou ...
nasledujúci den po skončení RD ... ideš do práce ( alebo čerpeš dovolenku )
a môže skončiť PP ...
v den skončenia PP odhlási ťa zo SP, ZP ako zamestnanca...
nasledujúci den si už nezamestnaná ...

monline
2. máj 2013

@zalka takto polopaticky to chápem 🙂
ešte detaily- ak mám len dva dni dovolenky, jeden budem čerpať a druhý mi preplatí, zrejme spolu s odstupným, prípadne budem čerpať oba..- bude to v poriadku?
a teda je jedno, či to bude júnový, či júlový výplatný termín?

monline
2. máj 2013

@zalka si zlatá, že mi radíš, vážim si to 😉 dakujem

zalka
2. máj 2013

@monline no zbytočne je čerpať 2 dni dovolenku , zaplatí sa viac na odvodoch a to nie je treba.
A ked skončíš v júny ... tak je logické že výplata za jún príde v júli ... takže to sa nerieši .. lebo to bude vyplata za jún .. to je podstatné nie to kedy dostaneš peniaze na účet ...

gatmicka
2. máj 2013

@zalka ahoj zalka vidim ze tu celkom vies poradit babam chcela by som sa teda opytat aj ja od marca 2008 som zamestnana na dobu neurcitu od marca 2010 som bola pn na rizikovom 27.7.2010 sa drobec narodil takze by som mala nastupit do prace teraz v july lenze to vychadza na sobotu. dovolenku m cca 13 dni(vraj ale to som hovorila s uctovnickou minuly rok tak september-oktober). Do prace sa uz nechcem vratit. Budem davat vypoved dohodou ja. Ale chcem sa opytat tym padom ku ktoremu dnu? K 30.7.13 a v pondelok cerpat jeden den dovolenky? ostatok si nechat preplatit, aby mi vysla max podpora? Kolko dopredu pred nastupom by som mala zamestnavatela o tom informovat?

zalka
3. máj 2013

@gatmicka no dohodni sa zo zamestnávateľom, že budeš čerpať dovolenku 29.7.2013 a skončíš PP 29.7. 2013 dohodou ... lebo ... mzda za ten 1 den + preplatená dovolenka ... urobia dostatočný VZ pre max. podporu v nezamestnanosti.

gatmicka
3. máj 2013

@zalka dakujem a mohla by si mi prosim ta este poradit kolko dopredu mam o tom zamestnavatela informovat? a ako napisat vypoved ci preplatenie dovolenky napidat tam alebo ustne sa dohodnut

zalka
3. máj 2013

@gatmicka no minimálne mesiac vopred musíš písomne zamestnávateľovi ohlásiť návrat do práce ... a čo sa týka toho čerpania dna dovolenky a preplatenia .. to treba sa dohodnúť s ním, že chceš dať výpoved ale že to chceš takto riešiť ... požiadať o dovolenku na 29.7.2013, a podpísať dohodu o skončení PP ku dnu 29.7.2013 ... od 30.7. budeš nezamestnaná ...
a dovolenku Ti musí preplatiť zo zákona ... takže ale môžeš to spomenúť v dohode .. a dohodu o skončení so súhlasom by ti mal podpísať zamestnávateľ .. aby bola platná ...

gatmicka
3. máj 2013

@zalka a to ze chcem dat vypoved mu potom mam kedy nahlasit? nemam sa s nim uz dohodnut te mesiac dopredu? inak dakujem velmi pekne za rady si hrozne zlata 🙂

zalka
3. máj 2013

@gatmicka môžeš sa s ním aj teraz dohodnúť ... alebo trošku presondovať čo si o tom myslí ... je dôležité odpracovať alebo dovolenkovať 1 den ... pre max. podporu

jasminga
3. máj 2013

@zalka zaevidovana som od 3. aprila, v septembri mi ostava uz len mesiac podpory.. takze to urcite vyuzijem 😉 velka vdaka za info

tinatina
3. máj 2013

Chcela by som sa opytat kedy presne sa mam po skonceni rodicovskej hlasit na urade prace ked dieta dovrsi 3 roky alebo staci až prveho nasledujuci mesiec?