icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

ewana73
28. máj 2013

@zalka ano len este by ma zaujimalo,co sa povazuje za "skoncenie" RD, lebo na RD ma mamicka narok do 6 rokov veku z dovodu starostlivosti o dieta, cize do troch rokov veku je poskytovany rodicovsky prispevok ale po tomto obdobi uz nie teda je na "neplatenej RD" (ak neberiem do uvahy platenu RD zo zdravotnych dovodov dietata)..

zalka
28. máj 2013

@ewana73 no na to aby si mohla byť doma dlhšie musíš žiadať povolenie zamestnávateľa a nemusí ti to dovoliť... takže 3 roky ..

ewana73
28. máj 2013

@zalka ok tak dajme tomu,ze ak by som mala pisomne potrdenie,ze to akceptuje,ze ostavam dlhsie doma ako tie tri roky,tak to moze byt hociktory den po tomto obdobi ,kedy ho poziadam o nastup do prace ak to dobre chapem..

spisiacka
28. máj 2013

@zalka a ako sa pocita podpora kolko vyjde? Som tiez po skonceni RD a ceprem 12 dni dovolenky a potom mam vypoved k 31.5. Dostanem 3 mesacne odstupne a dovolenku zaplatenu naraz v jednom mesiaci. Cize len ten jeden mesiac v juni bude mi vyplatene vsetko. Ako citam tak podporu by som mala dostat kedze sa mi obnovil VZ. Len neviem kolko. A podpora je 6 mesiacov? A ak by som ju prerusla PNkou tu podporu tak po skonceni PN sa spat vratim k poberaniu podpory? Ci zanika?

zalka
28. máj 2013

@ewana73 áno presne tak ... hociktorí den kt. požiadaš o nástup. Pr. dieťa ma 2 roky, dohodneš skončenie PP ... RP prepíšeš na mng. a ty vyčerpeš podporu a vrátiš sa na RP.
Naozaj ide o vznik toho poistenia ...

zalka
28. máj 2013

@spisiacka hm... záleží od toho kedy si nastúpila do práce ... na max. podporu potrebuješ mať priemerný denný príjem 55eur ( čiže ak si nastúpila 1.5. do práce ... tak za 31 dní potrebuješ mať výplatu 1705 eur aby si mala max. podporu ...
preto sa zvykne čerpať 1 den dovolenky alebo dva dni ... a zvyšok sa necháva preplatiť .. ale zase máloktorá mamička dostane aj odstupné ...

ewana73
28. máj 2013

@zalka ano,je mi to jasne.. velmi dakujem pekne za info . 🙂

zalka
28. máj 2013

@ewana73 rado sa stalo. 🙂

spisiacka
28. máj 2013

@zalka no nastupila som 16.5. a koncim 31 cize tych 12 dni. a prijem bude odstupne 1310 plus dovolenka preplatena co bude okolo 300 cize spolu 1600 priblizne

zalka
28. máj 2013

@spisiacka tak to je v poriadku budeš mať maximálnu podporu ... akurát škoda, že ste to tak vymysleli, lebo zaplatíš veľa na odvodoch ... aj ty aj zamestnávateľ.

spisiacka
28. máj 2013

@zalka no tak ja to ani nevedela co mam robit a takto mi to oni spravili. Ja som ani nevedela ze vobec dajaku podporu dostanem lebo som nevedela ze je nejaka vynimka po rodicaku. Na UP povedali ze oni nevedia o tom zeby som mala narok na podoru lebo nemam odrobene zaz posledne 3 roky nic..... ono to ti na tych uradoch nikto nic nepovie a alebo nechce povedat. a pomoct uz vobec.

zalka
28. máj 2013

@spisiacka no vieš podporu nevypláca UP ... ale vypláca to SP .. a občas ( dosť často) pracovníci jedného úradu nemajú prehlad o tom druhom úrade ( často ani o tom svojom čo sa deje v susedných dverách ) ...

No už nič nespravíte... mohlo to firmu i teba výjsť lacnejšie ak by si ukončila PP hned po 1-2 dnoch dovolenky... mimochodom ak chceš ísť na PN ... tak sa chod 3.6. zaevidovať na UP ... a na PN môžeš ísť najneskôr vo štvrtok 6.6. a bude platená zo zamestnania ... podpora sa pozastaví počas trvania PN.

spisiacka
28. máj 2013

@zalka ano to viem ze s tou Pn takto. Ale tak stale skusame tehu len sa nedari a skor by ma zaujmalo ze ak by sa mi podarilo ostat tehu pocas poberenia podpory ci by som mohla ist este na PN z DNP. Aktualne ho nemam ale ak do decembra este zalozim tak z minima mi PN vznike lebo budem mat tych 270 dni. Cize ako to je ak by som ostala tehu idem na PN do 8 tyzdna ceprem PN minimalnu ale zas matersku max. by mi vysla. Takze podporu by som prerusila a ci potom niekedy neviem kedy az po rodicaku by som mohla docerpat podporu ktora vznikne teraz.

zalka
28. máj 2013

@spisiacka vyskúšaj to... prihlás sa v júli na DNP z minima napr. 15.7. ... 16.7. chod na PN a zruš DNP ... zaplať 9 eur
A PN zruš po týždni alebo po pár dnoch ... ak ti tú PN zaplatia .. tak potom by si mohla DNP využiť ako si napísala ... ak neschvália tak treba platiť prv 270 dní ...

spisiacka
28. máj 2013

@zalka ano len ja kvoli materskej ze ak by som tehu ostala ze zalozim a cakam tych 27 tyzdnov na PN aby mi vznika materska z max. Ze len jeden den by som zaplatla a mala PN z minima no potom uz z max matersku. Ci su nejake zmeny v tomto?

zalka
28. máj 2013

@spisiacka ti hovorím vyskúšaj v lete pred otehotnením s krátkou PN či ti ju zaplatia ak áno, tak potom po otehu sa prihlásiš na maximum zaplatíš den a pôjdeš na PN .. PN bude minimálna a MD maximálna.
Ale vyskúšaj to.
S istotou Ti to nepotvrdím, že ti vznikne nárok na PN z DNP ... preto vyskúšaj a podla toho sa zariadiš.

ewana73
28. máj 2013

@zalka predsa sa ale este opytam na to "preplatenie nevycerpanej dovolenky" lebo mi to vrta hlavou (aby z toho zamestnavatel nemal problem..) , podla ustanoveni zakonnika prace § 113 o dovolenke sa uvadza ,ze

(3) Ak si zamestnankyňa (zamestnanec) nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej (mu) zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky,

teda nikde nevidim ustanovenie,ze zamestnavatel tuto dovolenku MOZE aj PREPLATIT....

spisiacka
28. máj 2013

@zalka no tak to bude problem len tak ma nikto na den na Pn nevypise... tak jedine ze to bude risk ak sa zadari

spisiacka
28. máj 2013

@zalka a nieco sa menilo? ze uz nestaci len ta podmienka 270 dni? ze vniznke narok na platenu PN? ak zaplatis jeden den?

zalka
28. máj 2013

@spisiacka nepochopila si ... nepíšem aby ťa niekto vypísal na deň ... píšem aby si v prvý den začatej PN zrušila DNP ... ak ti nezaplatia PN .. a budeš na PN 3 týždne ... tak potom budeš musieť platiť 3 týždne DNP ... preto som to tak napísala ... aby si si to overila ... skúsila či máš nárok ... a nie bezhlavo ..

Si vezmi neskúsiš, prihlásiš sa po otehu na DNP ... a nepriznajú Ti PN kvôli predošlej RD ( nemám istotu preto ti tak píšem aby si si to vyskúšala na krátkej PN pred otehu ) ... a ty potom za dva mesiace príklad zaplatíš 800 eur?
Nestojí Ti tá skúška za 9 eur? Aby si mala istotu?

spisiacka
28. máj 2013

@zalka jasne ja som pochopila, len nema ma kto s cim vypisat o to ide. Lekar ak by som bola tehu ma vypise ale ak nie tak neni dovod a ani obvodna nie. Ak nie je dovod ona neda PN. Minuly rok pocas rodicaku platila to DNP potom som ostala tehu sla som na PN a mala som platenu z maxima. no potom som ju ukoncila a toho roku v januari. Taklen preto sa pytam ci to stale takto je ci sa zratava aj predosle positenie. Alebo ci je nejaka zmena

zalka
28. máj 2013

@spisiacka áno pripočítava sa ukončené DNP ... to si mala napísať hned ... nevedela som, že si mala DNP ...

pite23
28. máj 2013

@zalka tiež si chcem upresniť to čo sa deje po skončení PP. som zamestnaná 7 rokov vo firme, z toho 6 rokov doma s deťmi.. a v auguste jedenásteho má malá tri roky. napísali mi, že moja pozícia bola zrušená a nerátajú so mnou.. takže ja mám pred jedenástim augustom nastúpiť na dovču alebo dvanásteho augusta, toto presne neviem. a za 6 rokov doma na rodičovskej a materskej mám právo aj na dovolenku?, chcela som sa ísť na toto popýtať na úrad práce ale našla som si to tu, tak sa pýtam.

zalka
28. máj 2013

@pite23 dovolenka ti vznikla za čas druhej materskej ... čo sa týka prvej tak nepíšeš či pred prvou si si vyčerpala všetku dovolenku či si mala nejaký zostatok ... takže ... všeobecne nárok na dovolenku máš ...
no 11.8. ti končí RD,
nastupuješ do práce 12.8. ... takže 12.8. môžeš čerpať dovolenku , a dohodnúť sa na skončení PP 12.8.

olifcek
28. máj 2013

@pite23 tiez su dolezite datumy... lebo za MD Ti vznika narok na dovcu, ale za RD sa krati 😝

zalka
28. máj 2013

@olifcek doplním a uvediem na pravú mieru @pite23
za dni na RD sa kráti dovolenka , kt. vznikla v danom roku ...
Pr.:
6 mesiacov MD v roku 2010, 6 mes. RD .. vznikne nárok na 11/12tin dovolenky tj. na 18 dní dovolenky ... 2 dni sa krátili
v roku 2011 dovolenka nevznikne ani sa nič nekráti ... detto rok 2012
a v roku 2013 je zostatok dovolenky 18 dní .. + dovolenka zôa rok 2013 ak ho človek odpracuje ..

pite23
28. máj 2013

dobre a ak mi zamestnávateľ nachystá zmluvu, s ktorou nebudem súhlasiť?? teda tie paragrafy ako bolo písané vyššie, chcela by som tú krásnu podporu 🙂 teda ako každí.. písali ste tam za paragraf 63 môžem si vyžiadať podmienky, ktoré budem chcieť ja?? @zalka @olifcek

zalka
28. máj 2013

@pite23 na krásnu podporu ti stačí čerpať 1 den dovolenky, a zvyšok dovolenky si nechať preplatiť ... odstupné podla § 63 je v tomto už len pekný bonus ...
a s čerpaním dovolenky musí súhlasiť zamestnávateľ .

pite23
28. máj 2013

@zalka veľmi pekne ďakujem za odpoveď, tak snáď sa mi to nejako podarí 🙂 ste milé, ďakujem ešte raz

zalka
28. máj 2013

@pite23 oslov mzdárku, koľko dní máš dovolenky ... ak máš nejasnosti alebo ti povedia že nárok nemáš tak sa ozvi tu a vypočítame ...