Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@pite23 ak zrušil tvoje miesto odstupné ti patrí ... ak sa dohodnete, že si výjdete v ústrety tj. on ti dá den dovolenky a zvyšok preplatí a vyplatí ... tak na max. podporu odstupné nepotrebuješ ...
pre zamestnávateľa výjde najlacnejšie ak skončí PP počas RD ... vtedy sa z odstupného ani z ničoho neplatia odvody ..
trošku drahšie ho výjde ak zamestnanec čerpá den dovolenky a zvyšok mu je preplatené, odvody sa platia len za ten den
a najdrahšie výjde výpoved s výpovednou lehotou, lebo treba platiť odvody ešte pár mesiacov
Mozem sa spytat, prečo nebude maximalna podpora, ak pracovny pomer bude ukončeny dohodou? Ja som sa bola informovat včera na Odd. ludskych zdrojov, tiez ohladom nastupu do prace, a povedali mi, ze cerpanie dovolenky na 1 den uz nehrá ziadnu rolu vo vypočítavaní dávky v nezamestnanosti..
Ahojte! Vedel by mi niekto poradiť? V auguste mi končí rodičovská dovolenka. Je to pri 2 dietati. Pred tým som pracovala v UK - legálne a platila všetky odvody. Prac. pomer sa rozviazal po 12 mesiacoch. ( podla UK zákonov) Potom sme sa prestahovali na SK a pred dovrsenim 3 roku prvého dietata sa mi narodil druhy syn. Budem mať po skončení RD nárok na nejakú podporu?
@katarina000 citaj pozorne. Jasne, ze i upp §60 zaruci max.vysku podpory, dolezite su tu datumy, nutne je nejaky ten den po rd odpracovat /oddovolenkovat/+preplatenie zvysnej dovci, ci odstupne, al.odmena. A ano, v minulosti upsvar pozeral na sposob upp, ked niekto odisiel sam, podporu mal minimalnu bez ohladu na prijem /tusim/
@olifcek Dakujem za odpoved 🙂 este jedna taka otazka.. ak skončím PP vypovedou - tj, budem mat 3 mesacnu vypovednu dobu, plus pri ukončení PP mi vyplatia 3 vyplaty na odstupné a preplatia dovolenku, bude sa mi ratat podpora v nezamestnanosti z tych poslednych 3 mesiacov, čo som bola vo vypovednej lehote?
a v prípade, keby som odisla na dohodu, a daju mi 4 platy, ale dovolenku by som necerpala, z čoho sa rata podpora?? dakujem vopred.
@katarina000 ahoj, po MD, RD sa Ti rata do podpory vsetko, co je vyplatene po MD, RD/// ak by si skoncila PP poslednym dnom RD, tak sa Ti do podpory rata prijem.. teraz rozmyslam, @zalka to iste upresni....bud
ten, co si mala dva roky pred MD, RD, alebo
ten, ktory si mala dva roky pred zaevidovanim sa na urade prace
odid na dohodu, ale nech Ti daju aspon jeden den akoze odpracovany, ci dovolenku 🙂 a staci i jednomesacne odstupne na maximalku 🙂
@katarina000 v prípade výpovednej lehoty .. by sa podpora rátala z príjmu za tie 3 mesiace
v prípade dohody pri skončení RD ( bez čerpania dovolenky ) sa bude podpora rátať z príjmu kt. si dosiahla pred MD:
@olifcek dakujem baby.. takze je to v podstate jedno.. lebo ak nastupim do prace, a rovno do vypovednej doby, budem mat ten isty príjem, ako pred nastupom na MD.. cize z rovnakej sumy mi budu ratat podporu v nezamestnanosti... 🙂)
@katarina000 nie, predpoklada, ze po RD, i ked bude vypovedna lehota a potom odstupne, ze Ti vyjde vyssia podpora, nez, ked budu ratat prijem za dva roky pred nastupom na MD 🙂 teda, ze Ti vyjde vyssi VZ, predpokladam 🙂
@zalka - prečítala som si príspevky a mám jednu otázočku, ak by ťa to veľmi nezaťažovalo. Baba je na rodičovskej dovolenke s druhým dieťaťom. Na materskú prešla súvisle z prvej materskej. Pred prvou materskou bola dva týždne nezamestnaná, predtým zamestnanie... Keďže bola nezamestnaná, nemá sa kam do roboty vrátiť. Ak si vybaví, že ju niekto zamestná na min.1 den po rodičovskej s platom cca 1600 eur, zabezpečí si rovnako maximálnu podporu..Je to tak?
Podmienku na podporu splna, nakoľko sa obdobie rodičovskej a matereskej počíta do odpracovaného obdobia. Ak bude 1 den zamestnaná, podpora by sa mala počítať z toho dna..
Dakujem za radu veľmi pekne 🙂))
Oh, takže nič... škoda... nebola som si tým istá...Dakujem pekne
@mrauco Ahoj, ako dlho trvalo kžm ti prišlo domov rozhodnutie o podpore?? Mýslím čas od kedy si zaniesla papiere do sp a pokial ti prišiel od nich papier domov...Ja čakam buduci pondelok bude tomu 3 týždne...Dakujem vopred
@matejko0780 Ahoj, ja som to davala 19.4., este nemam rozhodnutie, ale vcera som tam volala, tak mi povedala, ze vymer pride do konca tyzdna a peniaze piatok, cize dnes.. ale vidis, nesedi to, aku sumu si mala napisanu na tom papieri z prace ty?
no
@mrauco no mne skončil rod. 23.4. potom som odpracovala 2 dni a vyšlo mi za tie 2 dni s prepl.dovolenkou suma 255,60 za April...... 13maja som niesla papiere do socialky, no tak neviem

@zalka a ak nebude zamestnávateľ súhlasiť s dovolenkou jeden deň, padá to na pondelok..tak čo potom?