icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

pite23
28. máj 2013

@zalka a ak nebude zamestnávateľ súhlasiť s dovolenkou jeden deň, padá to na pondelok..tak čo potom?

zalka
28. máj 2013

@pite23 tak ti môže skončiť PP dohodou ( s tvojím súhlasom ) v posledný den RD, z toho maximálna podpora nebude
alebo ti môže dať výpoved s výpovednou lehotou .. a potom odstupné ... táto varianta ale hovorí o tom, že podpora maximálna nebude

pite23
28. máj 2013

@zalka ale ako som to tu tak študovala, tak by pre mňa a pre môjho zamestnávateľa bolo lepšie keby som vybrala ten jeden deň dovolenky.. a odstupné mi nemusí vyplatiť??

zalka
28. máj 2013

@pite23 ak zrušil tvoje miesto odstupné ti patrí ... ak sa dohodnete, že si výjdete v ústrety tj. on ti dá den dovolenky a zvyšok preplatí a vyplatí ... tak na max. podporu odstupné nepotrebuješ ...
pre zamestnávateľa výjde najlacnejšie ak skončí PP počas RD ... vtedy sa z odstupného ani z ničoho neplatia odvody ..
trošku drahšie ho výjde ak zamestnanec čerpá den dovolenky a zvyšok mu je preplatené, odvody sa platia len za ten den
a najdrahšie výjde výpoved s výpovednou lehotou, lebo treba platiť odvody ešte pár mesiacov

katarina000
28. máj 2013

Mozem sa spytat, prečo nebude maximalna podpora, ak pracovny pomer bude ukončeny dohodou? Ja som sa bola informovat včera na Odd. ludskych zdrojov, tiez ohladom nastupu do prace, a povedali mi, ze cerpanie dovolenky na 1 den uz nehrá ziadnu rolu vo vypočítavaní dávky v nezamestnanosti..

pite23
28. máj 2013

@zalka super, toto mi stačí.. ešte raz pekne ďakujem.. budem riešiť so zamestnávateľom v lete a keby som potrebovala, určite napíšem. pekný večer 😉

petka82
28. máj 2013

Ahojte! Vedel by mi niekto poradiť? V auguste mi končí rodičovská dovolenka. Je to pri 2 dietati. Pred tým som pracovala v UK - legálne a platila všetky odvody. Prac. pomer sa rozviazal po 12 mesiacoch. ( podla UK zákonov) Potom sme sa prestahovali na SK a pred dovrsenim 3 roku prvého dietata sa mi narodil druhy syn. Budem mať po skončení RD nárok na nejakú podporu?

zalka
28. máj 2013

@pite23 nezabudni písomne informovať zamestnávateľa o termíne násatupu do zamestnania . a rado sa stalo.

zalka
28. máj 2013

@petka82 nie nárok mať nebudeš, lebo počas MD a RD si nebola zamestnancom ...

petka82
28. máj 2013

@zalka Ďakujem. Budem sa teda môct zaevidovať len ako "dobrovolne nezamestnaný" alebo budem mať nárok na niečo iné?

zalka
28. máj 2013

@petka82 hm... ak sa zaeviduješ na UP tak budeš evidovaná nezamestnaná ....
dobrovolne nezamestnaný sú tí čo nie sú prihlásený na UP a platia si sami odvody do ZP ...

a ak si vydatá a mng. zarába tak nárok na nič nevznikne.

petka82
28. máj 2013

@zalka o.k. už mi je to jasné. Dakujem za pomoc aj v tejto neskorej hodine. 😉

zalka
28. máj 2013

@petka82 rado sa stalo 🙂 aj ked viem, že som nepotešila.

olifcek
29. máj 2013

@katarina000 citaj pozorne. Jasne, ze i upp §60 zaruci max.vysku podpory, dolezite su tu datumy, nutne je nejaky ten den po rd odpracovat /oddovolenkovat/+preplatenie zvysnej dovci, ci odstupne, al.odmena. A ano, v minulosti upsvar pozeral na sposob upp, ked niekto odisiel sam, podporu mal minimalnu bez ohladu na prijem /tusim/

spisiacka
29. máj 2013

@zalka ano mala som a do decembra ak sa prihlasim tak mam stae tych 270 dni za posledne 2 roky. No uvidim ako to cele dopadne ci sa zadari ci nie a hlavne aby stastlivo bolo nie ako minuly rok 😢

zalka
29. máj 2013

@spisiacka držím palec aby to vyšlo ...

olifcek
29. máj 2013

@zalka a mozno by sa skratili 2/12 🙂 kedze prvych 100dni a potom uz za kazdych 21 😉

katarina000
29. máj 2013

@olifcek Dakujem za odpoved 🙂 este jedna taka otazka.. ak skončím PP vypovedou - tj, budem mat 3 mesacnu vypovednu dobu, plus pri ukončení PP mi vyplatia 3 vyplaty na odstupné a preplatia dovolenku, bude sa mi ratat podpora v nezamestnanosti z tych poslednych 3 mesiacov, čo som bola vo vypovednej lehote?
a v prípade, keby som odisla na dohodu, a daju mi 4 platy, ale dovolenku by som necerpala, z čoho sa rata podpora?? dakujem vopred.

olifcek
29. máj 2013

@katarina000 ahoj, po MD, RD sa Ti rata do podpory vsetko, co je vyplatene po MD, RD/// ak by si skoncila PP poslednym dnom RD, tak sa Ti do podpory rata prijem.. teraz rozmyslam, @zalka to iste upresni....bud
ten, co si mala dva roky pred MD, RD, alebo
ten, ktory si mala dva roky pred zaevidovanim sa na urade prace

odid na dohodu, ale nech Ti daju aspon jeden den akoze odpracovany, ci dovolenku 🙂 a staci i jednomesacne odstupne na maximalku 🙂

zalka
29. máj 2013

@katarina000 v prípade výpovednej lehoty .. by sa podpora rátala z príjmu za tie 3 mesiace
v prípade dohody pri skončení RD ( bez čerpania dovolenky ) sa bude podpora rátať z príjmu kt. si dosiahla pred MD:

katarina000
29. máj 2013

@olifcek dakujem baby.. takze je to v podstate jedno.. lebo ak nastupim do prace, a rovno do vypovednej doby, budem mat ten isty príjem, ako pred nastupom na MD.. cize z rovnakej sumy mi budu ratat podporu v nezamestnanosti... 🙂)

olifcek
29. máj 2013

@katarina000 nie, predpoklada, ze po RD, i ked bude vypovedna lehota a potom odstupne, ze Ti vyjde vyssia podpora, nez, ked budu ratat prijem za dva roky pred nastupom na MD 🙂 teda, ze Ti vyjde vyssi VZ, predpokladam 🙂

evuliena
30. máj 2013

@zalka - prečítala som si príspevky a mám jednu otázočku, ak by ťa to veľmi nezaťažovalo. Baba je na rodičovskej dovolenke s druhým dieťaťom. Na materskú prešla súvisle z prvej materskej. Pred prvou materskou bola dva týždne nezamestnaná, predtým zamestnanie... Keďže bola nezamestnaná, nemá sa kam do roboty vrátiť. Ak si vybaví, že ju niekto zamestná na min.1 den po rodičovskej s platom cca 1600 eur, zabezpečí si rovnako maximálnu podporu..Je to tak?
Podmienku na podporu splna, nakoľko sa obdobie rodičovskej a matereskej počíta do odpracovaného obdobia. Ak bude 1 den zamestnaná, podpora by sa mala počítať z toho dna..
Dakujem za radu veľmi pekne 🙂))

zalka
30. máj 2013

@evuliena nie nárok mať nebude ... pretože počas RD nebola nikde evidovaná ako zamestnanec.... ale bola nezamestnaná technicky takže nárok na podporu nemá v žiadnom prípade ...

evuliena
30. máj 2013

Oh, takže nič... škoda... nebola som si tým istá...Dakujem pekne

zalka
30. máj 2013

@evuliena neni začo .. nepotešila som

mrauco
31. máj 2013

@zalka Ahoj, dnes mi konecne pipla sms so sumou za april 723,60, ako predpokladam, ze to bude ta podpora, ale nejako mi to nesedi, ked vsade sa pise tych 775,30 eura...

matejko0780
31. máj 2013

@mrauco Ahoj, ako dlho trvalo kžm ti prišlo domov rozhodnutie o podpore?? Mýslím čas od kedy si zaniesla papiere do sp a pokial ti prišiel od nich papier domov...Ja čakam buduci pondelok bude tomu 3 týždne...Dakujem vopred

mrauco
31. máj 2013

@matejko0780 Ahoj, ja som to davala 19.4., este nemam rozhodnutie, ale vcera som tam volala, tak mi povedala, ze vymer pride do konca tyzdna a peniaze piatok, cize dnes.. ale vidis, nesedi to, aku sumu si mala napisanu na tom papieri z prace ty?

matejko0780
31. máj 2013

no
@mrauco no mne skončil rod. 23.4. potom som odpracovala 2 dni a vyšlo mi za tie 2 dni s prepl.dovolenkou suma 255,60 za April...... 13maja som niesla papiere do socialky, no tak neviem