icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zalka
9. jún 2013

@gatmicka ty môžeš aj zajtra sa dohodnúť na skončení PP .. teda že nastúpiš do práce 11.6. ... teda 11.6. budeš čerpať dovolenku a zvyšok si dáš preplatiť ... a PP skončíš 11.6.
v podstate do 27.7. si na RD ... v pohode ani sa nemusíš ísť zaevidovať na UP t eraz ... vyberieš pekne RP ... a potom ked sa vrátiš z dovolenky tak sa pôjdeš zaevidovať na UP ...

gatmicka
9. jún 2013

@zalka Aha, takze tak to je 🙂 A este jedna otazka ak sa teda 5.8.13 zaevidujem, kedy cca by som mala mat prvu podporu?

zalka
9. jún 2013

@gatmicka v septembri každopádne ... lebo aj tak podporu by ti dali od 1.8.13 pretože v júli si ešte na RD ... takže ani za tých pár dní by Ti podporu nevyplatili ...

gatmicka
9. jún 2013

@zalka Aj som si myslela len som si nebola ista. A ja mozem cerpat dovolenku aj ked som na RD? Ak som to pochopila spravne co si my pisala ja mozem dat vypoved toho 19.7 s cerpanim jedneho dna DV, Ist na dovolenku a ked sa vratime 4.8(nedela) tak ist na Urad prace toho 5.8. a vznikne mi tak maximalka? Lenze tie tri dni do 31.7 si budem musiet doplatit v poistovni nie? Prepac mam s toho hrozny gulas 🙂

zalka
9. jún 2013

@gatmicka dátum nie je podstatný ... ty môžeš aj zajtra ísť za zamestnávateľom a dohodnúť sa, že akože nastúpiš do zamestnania , požiadať o dovolenku .. o čerpanie ... je to na dohode medzi tebou a zamestnávatelom ... ty nebudeš počas RD čerpať dovolenku ... zamestnávateľ ti zruší RD ... lebo nastúpiš do práce skôr než dieťa bude mať 3 roky ...
toto nemá vplyv na poberanie RP z UP.

to fakt je úplne jedno kedy to spravíš .. či teraz alebo v júli ...

a nechápem čo chceš doplácať? aké tri dni čoho ako? prečo? v akej poisťovni chceš doplácať ...
pr. zajtra čerpeš dovolenku a skončí ti PP - nikde sa hlásiť ešte nepôjdeš lebo poberáš RP aj ked už nie si zamestnanec.
v júli ti skončí RD...
po skončení RD .. 27.7. máš 7 dní na nahlásenie sa na UP ... čiže 28,29,30,31, 1,2,3,4 tj. viac ako 7 dní tak budeš si za tie dni platiť odvody do ZP ... ak sa nezaeviduješ na tých pár dní v ZP a SP ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov ...
a maximálna podpora vznikne ak plat za ten 1 den dovolenky budeš mať aj s preplatenou dovolenkou cca 55 eur ...
za dva dni 110 eur .. za tri dni 165 eur plat .. hrubá mzda ...

spisiacka
10. jún 2013

@zalka ahoj chcem sa este opyta na UP mi dali ziadost o podporu teda 2 papiere jeden mam dat zamestnavatelovi potvrdit. A tam je na druhej strane ze prehlad prijmov. To ak som cerpala po ukonceni RD dovolenku tak tam ide len ten jeden mesiac ako prijem? Lebo tam pise ze za posledne 2 roky.... ale tak to mam len ten jeden prijem. A ze ak nie je pocas RD prijem tak tam treba dat prijmi z pred nastupu na RD. ALe mna ta toto netyka ze? kedze ja prijem po skonceni RD mam aj ked len 2 tyzdne. Teda mam vymeriavaci zaklad. Pytam sa dorpedu ako tam pojdem aby mi to zle nevypisali. Kedze som dostala odstupne a ten mesiac mam vysoky prijem.

zalka
10. jún 2013

@spisiacka vypíše príjmy i pred MD .. ale tie nebudú brať do úvahy ... a za tento rok dá ten 1 príjem a predním napíše nuly ..

spisiacka
10. jún 2013

@zalka oj dakujem no tak dufam ze mi vyjde ta vysoka podpora aspon ked uz so mnou tak zatocili.

zalka
10. jún 2013

@spisiacka napíš koľko dní po skončení RD si bola v robote ( dovolenkovala ) aj víkendy k tomu .. a napíš hrubú mzdu z pásky

spisiacka
10. jún 2013

@zalka 16 dni aj s vykendami ale cely cas som bola na dovolenke cize realne som neodrobila nic. Hruba celkom presne neviem ale odstupne 1300 a mzda za dovolenku okolo 300. Pasku este nemam tak neviem celkom presne cisla

zalka
10. jún 2013

@spisiacka ved v pohode ... za 16 dní potrebuješ mať mzdu s odstupným vo výške 16x55e = 880 e ... čo máš takže podpora bude maximálna ..

spisiacka
10. jún 2013

@zalka dakujem a nevied dokedy musim poziadat o nu? dali mi sice papiere ale nema ani rozhodnutie este o zaradeni do UP mysli ze to mi k tomu treba. A daju mi ho az 25 juna ked tam pojdem. evidovana som od 1.6.

zalka
10. jún 2013

@spisiacka no zamestnávateľovi daj papier vypísať hned ... nebudeš potom nahánať ... ked ti ho vypíše tak si vypíšeš ty žiadosť a ked 25.6. pôjdeš na UP po rozhodnutie tak vtedy odnesieš vypísanú žiadosť, potvrdenie a rozhodnutie na SP, a kopiu rozhodnutia na ZP ... a si vybavená ... 18.7. ti prídu peniaze na účet .

spisiacka
10. jún 2013

@zalka no super dakujem za info. Tak kym pojdem na UP vybavim ten papier z prace. Ze to vsetko zanesiem potom. Este ze Ta tu mame 😉

zalka
10. jún 2013

@spisiacka 🙂 tak tak ... vybav papier z roboty tiež ti to neurobia na počkanie ... pár dní potrvá .. takže vybavuj ... :D aby si potom nečakala dlho ... a aby si stihla dať včas papiere aby ti podpora prišla v júli a nie až v auguste ... 🙂

spisiacka
10. jún 2013

@zalka hm ja myslelaze na pockanie to vypisu no uvidim ako dopadnem napisem tam.

zalka
10. jún 2013

@spisiacka môžuj ale nemusia ... z áleží či bude mať mzdová kopu roboty alebo nie ... to už záleží od zamestnávateľa.

spisiacka
10. jún 2013

@zalka jasne poslal som jej mail ze co potrebujem a co s tym. Uvidim co napise ci prist ci staci poslat postou aby som tam nechodila lebo uz SBS na mna pozera jak na blbca stale cosi tam chcem...

zalka
10. jún 2013

@spisiacka no tak tlačivo jej dať musíš ... ona ho musí vypísať a podpísať ... takže ísť tam musíš ... 😝

spisiacka
10. jún 2013

@zalka hej jasne len ci to nebude jednoduhsie postou ze jej ho poslem a ona mi ho vypise a posle spat. No uvidime co na to povie uz som pisala.

zalka
10. jún 2013

@spisiacka to je na dohode.

spisiacka
10. jún 2013

@zalka no tak mi odpisala ze ona tlacivo ma ze tam nemusim vobec chodit ze mi to vypise a posle postou. No tak celkom dobre som to vybavila 😀

zalka
10. jún 2013

@spisiacka 😀

ewana73
10. jún 2013

Baby prosim vas,treba sa ist na socialnu poistovnu "odhlasit" z RD? teda napr. dnes koncim RD,zajtra nastupujem do prace,treba vyplnit k dnesnemu dnu nejaky reg.list na "odhlasenie"? alebo staci ked ma poodhlasuje zamestnavatel? dakujem

zalka
10. jún 2013

@ewana73 zamestnávateľ ťa nahlási do SP že ti skončila RD, a že zase pracuješ. No aj ty potrebuješ ísť do SP odhlásiť sa z dôchodkového poistenia štátu - ak si bola počas RD na to nahlásená.

ewana73
10. jún 2013

@zalka ano dakujem,presne "dochodkove poistenie" som myslela,ci to plati stale,ze sa musim sama odhlasit. takze to stale plati,este raz diky za cennu info 😉

zalka
10. jún 2013

@ewana73 rado sa stalo

monline
10. jún 2013

ahojte baby
prosím o radu, viem, že tu otravujem dlho, ale teraz je to už akútne
zajtra má syn 3 roky, ostali mi len dva dni dovolenky, pred materskou som brala oficiálne len 300 eur, pracovala som u zamestnávateľa cez 10 rokov, zrušil prevádzku..
ide o to- ako ste mi radili, požiadala som ho o čerpanie 1 dňa dovolenky s tým, že potrebujem zarobiť 52 eur. Pred chvíľou od nás odišiel, sám sa pozval na kávu- a ja som si myslela, že sa prišiel dohodnúť, či rozviaže pomer výpoveďou, či dohodou, ale figu- on sa prišiel dohodnúť, že mi dá 52 eurový deň dovolenky výmenou za odstupné!!! údajne koľko tým získam!!!
rozišli sme sa s tým, že nesúhlasím...zajtra sa mi má ozvať
ak mi nedá ten deň dovolenky, tak zrejme sa mi bude podpora vyplácať z min mzdy, čiže cca 170 eur môžem rátať mesačne...a ak mi dá deň dovolenky, ale nedoplatí "odmenu" do 52, tak - koľko môže byť dovolenkový základ pri minimálnej mzde??
mám otázku- odstupné sa nezarátava ako mzda? ako to je?
no- ale každopádne sa vyjadril, že štátu nechce platiť nič (čo sa odstupného týka), navrhoval mi aj 2mesačné odstupné, mimo papierov, ale nie vyplatené naraz...ibaže takto nemám vôbec doklad na to,
prosím, poradte, čo s tým...čo najhoršie môže vymyslieť?
@zalka

zalka
10. jún 2013

@monline hm... no neviem ... asi by som vzala tú dohodu ... a skúsila ho ukecať na 1 plat .. mimo papierov aspon .. tak aby za ten den dovolenky bola mzda 52 eur ...

myslím že 6x800 e podpora ... je 4800 eur čo môžeš získať ...
ak ti dá odstupné 2 x 300 e + 6x170 e podpora = 1620 eur ...

získaš viac maximálnou podporou ako si stáť za tým aby vyplatil odstupné ... ale nech ti dá na papieri že Ti dáva odmenu ... aby ti to nezabudol dať k výplate ... aby si mala tých 52 eur hrubú mzdu .. alebo aj 55 eur.

monline
10. jún 2013

@zalka neskutočne ma vytočil tým, že má drzosť vyjednávať, pritom mi doteraz dlhuje moje peniaze. Som zvedavá čo zajtra navrhne, ale je to už deň D a to ma desí. Mám možnosť aj na inom mieste dostať peniaze na dohodu, ibaže tam mi náleží cca 120-150 eur mesačne, od januára som tie peniaze naschvál nedostávala, aby som mohla prípadne využiť dohodu na získanie podpory. Ale pokiaľ sa mi darilo zistiť, tak to musí byť nie jednorazová dohoda, ale trvajúca, z ktorej sa vypláca poistenie v nezamestnanosti..a aj keby mi šiel vyplatiť 5x150 eur za tento rok do 1 mesiaca, v ďalšom by som dostala len 150 eur..je nejaká možnosť uzavrieť dohodu napr s dnešným dátumom, aby mi to nejak vyšlo?