icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

9silvia9
8. aug 2013

Ahoj, práve som sa prihlásila na koníka, hoci stránku poznám dlho a čítam ju.
1/ Pochopila som podstatu nároku na max. dávku v nezamestnanosti, ale prosím o radu aj v mojom konkrétnom prípade. Syn bude mať 6 rokov 13.12.2013, v piatok. Zostatok dovolenky mám 6 dní. Ktorý deň by som mala čerpať dovolenku, aby mi vyšiel denný zárobok cca 52 eur. A ku ktorému dňu sa dohodnúť o ukončení pracovného pomeru. Hrubá mzda bola asi 750 eur a keďže má syn zdravotné problémy, nebudem asi sa môcť vrátiť do práce, aj ak by možno pre mňa miesto mali. Nerátam teda ani s odstupným, možno sa ale podarí.
2/ Má súvis poberanie rodičovského príspevku a dávky v nezamestnanosti? Pochopila som to asi tak, že by som mala prepísať poberanie rodičovského príspevku na manžela, aby som neprišla o jednu dávku v nezamestnanosti, keďže rodičák je vyplácaný mesiac po zadu?
ďakujem

emak
9. aug 2013

zalka ďakujem za radu, už som jej to poslala aby si to u niekoho preverila že mám nárok na dovolenku, potom to spravím asi tak keď bude robiť mzdy v septembri, že 1.8. - nástup do práce, 2.8. budem čerpať jeden deň dovolenky, a 5.8. výpovedˇ a nech mi tých 20 dní preplatí, alebo je to jedno nech mi dá že som bola 1. a 2. v práci a všetku dovolenku preplatí?

zalka
9. aug 2013

@emak no tak 2.8. čerpanie dovolenky a 2.8. skončenie PP ... nie až po víkende čo si ...

emak
9. aug 2013

no to už nezmením, to už ona nahlásila na sociálke, už som bola dnes aj ja s výpoveďou na úrade práce

zalka
9. aug 2013

@9silvia9 nejako málo máš dovolenky .. si vyčerpala všetku pred nástupom na MD so synom?
1) pri malom počte dní dovolenky odporúčam požiadať o skoršie skončenie RP teda skorší n ástup do práce, aby nebol v sobotu alebo v nedelu ... ale v týždni a hned ten den dať výpoved ... tj. napr. budeš čerpať dovolenku 12.12 a 12.12 ti skončí PP
2) dávka v nezamestnanosti sa vypláca po dobu 6m ... takže o žiadnu neprídeš ..len sa posunie jej vyplácanie kvôli RP.

emak
9. aug 2013

zalka a ten víkend mi tam nejako uškodí? 🙂

zalka
9. aug 2013

@emak NO JE rozdiel ak sa VZ ... rozpočíta na 2 dni .. a ked sa rozpočíta na 5 dní .. môžeš ti to dosť podstatne znížiť podporu v nezamestnanosti ... ale hádam sa to nestalo

emak
9. aug 2013

zalka aj tak ti pekne ďakujem za radu, pekný deň

zalka
9. aug 2013

@emak rado sa stalo 🙂 pekný dník

emak
9. aug 2013

zalka a teraz by nebolo najlepšie 1. a 2. že som odpracovala, 5.8. čerpanie dovolenky a výpoveď a tých 20 preplatiť - či to trošku nepolepší

zalka
9. aug 2013

@emak ako všetko záleží od výplaty ... ale mala by si mať dosť na max. podporu ... ak bude hrubá mzda na páske aspon 260 e tak je to v pohode ... 🙂

9silvia9
9. aug 2013

@zalka Dakujem za odpoveď. Keď mal malý necelých 2,5 roka vrátila som sa do práce - radšej skôr ako sa nemať kam vrátiť. Pracovala som vyše 1,5 roka a až keď mal malý cez 4 roky vrátila som sa na rodičovskú - v januári 2012. Žiaľ, musela som. Dovolenku aj so zostatkovou z materskej som si čerpala priebežne, takže s istotou viem, že zostatok je 6 dní.
1/Ešte sa opýtam pre istotu: budem sa snažiť dohodnúť na rozviazaní pracovného pomeru dohodou ku dňu 12.12.2013,štvrtok, s tým, že požiadam o nástup do práce 12.12.2013, v ktorom si vyčerpám 1 deň dovolenky. Môže mať s týmto zamestnávateľ problém, alebo mu to ,,nesmie,, vadiť, že si určím vyčerpať iba jeden deň dovolenky ?
2/Posledný rodičovský teda dostanem v januári za december. Nárok na podporu budem mať povedzme hneď od piatka 13.12.2013, ak sa pôjdem hneď zahlásiť, ale túto nedostanem v januári, ale až vo februári? Je to tak?
Ďakujem za radu, dosť mi na tom záleží, nakoľko peniaze z podpory budú na dlhú dobu posledné slušné peniaze. Chcem sa pokúsiť dohodnúť aj na polovičný, alebo skrátený úväzok, ale tu myslím, že nepochodím a plný úväzok si dovoliť nemôžem.

zalka
9. aug 2013

@9silvia9 jaj tak to tebe sa nebude počítať z toho jedného dňa ... lebo si robila v posledných 2 rokoch ... tak sa to bude počítať aj z toho predtým .... a netušila som, že 13.12. je piatok.... samozrejme m ôžeš čerpať dovolenku 13.12. a vtedy aj s končiť PP ...
a podporu Ti vyrátajú z priemeru príjmov od 14.12.2011 do 13.12.2013 ... čiže ak si v tom čase robila tak podpora bude s priemerovaná ...
no ne dala si na začiatku dosť podstatné info ... tak moja odpoved bola zlá

9silvia9
10. aug 2013

@zalka Dakujem za odpoved a ochotu. Vobec netusim ci teraz je moja situacia zla alebo nie a ci aj tu existuje nejaka vyhoda. Teraz ideme na vikend k mame, ale v nedelu si pozriem papiere a este by som sa ozvala. Este raz dakujem a pekny vikend 🙂 .

zalka
10. aug 2013

@9silvia9 no pozri papiere bez toho to nejde ... a hádam to tak strašné nebude.

meggy10
12. aug 2013

ahojte, chcem sa spytat, ci budem mat narok na podporu pri dohode parag. 60. nemam tam uvedeny dovod, iba odstupne na com vsetkom sme sa dohodli, tak sa chcem spytat, ci mam od zamestnavatela ziadat doplnenie dovodu - nadbytocnost, alebo staci na ziskanie podpory iba "dohoda o skonceni pracovneho pomeru v zmysle ust. par. 60 ZP" ?
dakujem

zalka
12. aug 2013

@meggy10 pri vzniku nároku na podporu sa neskúma dôvod, takže je to v poriadku. Ale zamestnávateľ nemôže bez dôvodu vyplatiť odstupné, takže kvôli nemu by to malo byť v dohode uvedené.

meggy10
12. aug 2013

@zalka takze pre mna - ci uz pre UP alebo do buducna tam dovod byt nemusi? mam tam uvedene, ze my bude vyplatena odmena vo vyske x priemernych miezd. a teraz ma tak napadlo, ze ci nemoze priemernu mzdu pocitat z posledneho pracovneho roka, ked som ale bola od sept na materskej - ze ci ma nechce o nieco ukratit. neviem ako sa to zvykne pocitat

zalka
12. aug 2013

@meggy10 nie s ohladom na UP dôvod byť nemusí, len firma bude mať problém s oprávnenosťou výdavkov na odstupné ak nedá dôvod podla §63 odst. 1 písmeno a až c
MD je vylučiteľná doba, nemôže ti to spriemerovať neboj.

meggy10
12. aug 2013

@zalka dakujem za pomoc. nech si to uz oni doriesia, hadam vedia co tam napisali

zalka
12. aug 2013

@meggy10 hádam áno ... 🙂

9silvia9
12. aug 2013

@zalka Ahoj, tak som popozerala čo som mohla a vyšlo mi asi toto: na RD som sa vrátila 04.01.2012, zostatok dovolenky 6 dní, hrubá mzda 770,-. Výplatný termín cca 11. v mesiaci. Napíšem aj čo mi bolo vyplatené v tom období, ktoré bude podľa toho čo si písala rozhodujúce: 595 € za 11/2011- vyplatené 09.12.2011, 588€ za 12/2011- vyplatené 11.01.2012, 210 € za 01/2012 - vyplatené 10.02.2012, 175 € za 02/2012 - vyplatené 9.03.2012 a 445 € za 09/2012 vyplatené 11.10.2012. To bolo všetko. Výplatné pásky nemám, tak som pozerala čistý príjem cez účet. Posledný deň som pracovala 03.01.2012 a tie ostatné sumy boli akoby odmeny vyplatené v priebehu roka. Neviem či z tohto budeš vedieť určiť môj nárok na podporu, ale ďakujem, že sa na to pozrieš.

2/Má vôbec zmysel v mojom prípade čerpať dovolenku, či celú alebo iba jeden deň aj pred ukončením RD, alebo si ju môžem nechať preplatiť akoby po ukončení pracovného pomeru.
3/ Malo by nejaký význam, ak by som možno dostala odstupné?

ďakujem, ďakujem a pekný večer

zalka
12. aug 2013

@9silvia9 no to ti moc vysoká podpora nevýjde ... ako škoda že nemáš výplatné pásky aby si sa pozrela či z každého toho príjmu boli platené odvody do poistenia v nezamestnanosti ... ale tie posledné príjmy dosť podstatne znižujú možnú dávku ...
pre teba by bolo možno výhodnejšie odrobiť do konca mesiaca alebo čerpať do konca mesiaca dovolenku a dostať odstupné ... aby to trošku navýšilo podporu ...

gatmicka
12. aug 2013

@zalka ahoj tak po nespocetnych nervoch mojich a tvojej bozkej trpezlivosti som dnes vsetko odniesla do soc.poistovne. v potvrdeni pre soc. mi za jul vychadzalo 294eu co bol jeden den DV ostatok preplateny. Tak dufam ze to je o.k? Zenska tam bola prijemna ako zapal pluc tak jedine co mi povedala ze to je vsetko a do mesiaca bude vyrozumenie. Tak verim ze vsetko som urobila ako si radila a bude max podpora🙂 zatial ti chcem podakovat za rady a ked pride vyrozumenie sa este ozvem 🙂

zalka
13. aug 2013

@gatmicka ozaj 1 deň? žiaden den víkendu alebo sviatku? lebo za 1 deň max VZ pre SP je 126,77 eur pri 31 dnovom mesiaci... ak tam dali viac tak dal zamestnávateľ zle . Ale to ich budú obháňať nie teba.

9silvia9
13. aug 2013

@zalka ahoj, našla som pásku z 09/2012 - tých 500 eur, kde bolo zrazené iba zdravotné a daň. Tie prvé tri pásky určite nemám, lebo mi ich neposlali ale myslím, že je to tak, že ešte výplata za 01/2012 - čiže tých 210 ešte bolo všetko odvedené ako malo, ale čistý príjem 175 za 02/2012 a tých 445 za 09/2012 tak tam bolo len zdravotné a daň. Vedela by si mi podľa týchto info daň nejaké číslo - aby som sa nejako psychicky pripravila, čo môžem čakať?

Ono sa asi ťažko dohodnem na nástupe do práce a ukončení k 31.12.2013. Uvidím aká bude situácia v novembri a potom by som sa ozvala. Zatiaľ moc ďakujem a keď sa dá, skús prosím vypočítať... silvia

zalka
13. aug 2013

@9silvia9 ak nie je na páske odvod poistenie v nezamestnanosti tak sa tento príjem do toho nezahrňal ... takže to vyzerá hned lepšie 🙂 takže to by malo stačiť čerpať den dva dovolenku a zvyšnú si nechať preplatiť .

9silvia9
13. aug 2013

@zalka ďakujem, ďakujem. Som ako tak v obraze a v novembri uvidím čo ako, budem kontaktovať personálne a skúsim dostať aj info o tých páskach. Zatiaľ ešte raz - ďakujem. Pa. S.

zalka
13. aug 2013

@9silvia9 neni zač .. držím palce aby to vyšlo

gatmicka
14. aug 2013

@zalka ahaa no v sobotu mi skoncila RD, nedela nic, pondelok cerpanie DV a hned k tomu aj vypoved. Dovolenky som nakoniec mala 14,5. Dufam ze to je ok? presne som tam mala sumu 294,98.