icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zalka
25. okt 2013

@vierkase áno ak máš menej ako 33 rokov tak áno máš 15 d ní dovolenky , a áno pri čerpaní 1 dna dovolenky a preplatení zvyšku výjde max. podpora

vierkase
25. okt 2013

@zalka (33rokov som dosiahla v roku 2012) Super, dakujem zalka Dufam, ze urad prace nebudem riesit,dnes som bola na pohovore, tak snad to dopadne dobre PEKNY VIKEND

zalka
25. okt 2013

@vierkase v roku 2011 si mala 32r , teda nebola splnená podmienka na 25 dní na ročný nárok na dovolenku ... držím palce.

monline
25. okt 2013

@zalka prosím vieš mi poradiť? ide o moju švagrinú, v polke marca jej končí rodičák, škôlku bude mať až od septembra, späť do práce sa nechce vrátiť, lebo časovo to už nie je pre ňu vhodné, takže dá výpoveď. Ide ale o to, že momentálne je konateľkou vo firme svojho muža (formalita). Plat nepoberá. Bude možné pre ňu čerpať podporu? Konateľkou je asi rok, len počas materskej to tak spravili, ale plánujú to zrušiť, resp. previesť na jej muža..čo s tým?

zalka
26. okt 2013

@monline pokiaľ bude konateľkou alebo spoločníčkou vo firme tak ju nezaevidujú na UP ...

monline
27. okt 2013

@zalka čiže ak sa do konca roka zmení stav a prestane byť konateľom, potom v marci ked jej bude končiť rodičák si vezme dva dni dovolenky a zvyšok si dá preplatiť a dá výpoved- mohla by získať dobrú podporu? z akého obdobia sa bude počítať? z tých dvoch dní, ktoré mala dovolenku, nie?

bery06
27. okt 2013

@zalka ahoj, pozeram ze si toto forum citam asi uz neskoro. ale predsa spytam sa. 23.10 dcera dovrsila 3 roky. zamestnavatel so mnou k tomuto datumu ukoncil pracovny pomer dohodou. 3 mesacne odstupne a nejakych 10 dni dovolenky mi maju preplatit. Zajtra planujem ist na urad prace. Pisala si ze max podporu by som dostala keby som cerpala 1 den dovolenky. Neda sa este nieco vymysliet? Napr. zeby som poprosila zamestnavatela, aby mi dal ze som cerpala dovolenku 22.10? alebo to je hlupost? prosim porad. velmi pekne dakujem

bery06
27. okt 2013

@zalka a este jedna otazocka. mam vobec narok na podporu ak som po skonceni materskej bola rok na PN a teraz poberam invalidny dochodok? dakujem pekne

zalka
27. okt 2013

@monline áno z tých dvoch dní ale nesmie byť konateľ ani spoločník v s.r.o.

@bery06 poberáš plný ID alebo čiastočný, lebo ak plný tak nárok na podporu nemáš. Ak čiastočný tak nárok na podporu máš. A akurát vieš ovplyvniť jej výšku. Tj. ak by ťa hockto napr. zajtra zamestnal a dala by si po 1 dni výpoved ale plat za ten 1 de´ň by bol 52 eur tak by bola max. podpora. Alebo ak zamestnávateľ ťa spätne nahlási .. čo asi súhlasiť nebude.

bery06
27. okt 2013

@zalka mam ciastocny. Asi uz s tym nic neurobim. Neviem kto by ma tak rychlo zamestnal. A nepomohlo by,keby mi dali 22. Dovolenku?ci to nejde?

zalka
27. okt 2013

@bery06 hm... no zamestnávateľ asi nebude chcieť riskovať spätné prihlásenie do SP a potom znova odhlásenie .. skúsiť sa ho spýtať môžeš ... či to pre teba urobí .. alebo nie ... no naozaj škoda, že si sa nepýtala skôr ... ak nečerpeš po RD dovolenku ani nič neodpracuješ tak podpora sa vypočíta z platu pred nástupom na MD.

bery06
27. okt 2013

@zalka a z akeho obdobia pred materskou sa pocita vymeriavaci zaklad? dakujem

zalka
27. okt 2013

@bery06 hm... 2 roky mínus materská ... takže cca odhadom tak 15m pred MD

bery06
27. okt 2013

@zalka dakujem. Hnevam sa sama na seba ze som si to precitala az dnes. Budem mat polovicu z toho co by som mohla mat ☹

zalka
27. okt 2013

@bery06 no naozaj škoda... ☹

zuuzii
28. okt 2013

zalka aj ja tá prosím o radu, v apríli mi konci materská, dcérka sa narodila 11.bchcela by som skúsiť poberať podporu, som zamestnaná na dobu neurčitú od r 2006... A potom prvá md a pobytoch rokoch ďalšia... Potrebujem vedieť ako mám postupovať... A ktorý deň sa ráta ako nástup do prace 11. Apríl, alebo až 12.? A ešte môj zamestnávatel odišiel do iného mesta... Kaviareň kde som pracovala odstúpil, ale ja mám zmluvu na jeho firmu, tá by mala ešte fungovať, ak som to pozrela...Musí mi dať dovolenku, výpoveď? Nič mi od neho doteraz neprislo... A ešte má zaujíma... Za apríl budem mat ešte rodičovský? Ako mám vyspekulovat, aby mi za ten mesiac neprepadla podpora? ( ak sa mi ju podarí získať) ďakujem Zuzana

zalka
28. okt 2013

@zuuzii RD ti končí 11.4. , do práce nastúpiš 12.4. čo je sobota, takže pondelok utorok 14 a 15.4. čerpaj dovolenku, zvyšok si nechaj preplatiť a 15.4 ukonči pracovný pomer ... a čo musí , no to čo s ním dohodneš tak to bude ... oslov ho .. a áno za apríl dostaneš ešte v máji RP.

ingridc
29. okt 2013

ahojte, chcela by som poprosit o radu. 4.12 mi ma končiť RD, ale so zamestnavatelom sa idem dohodnut na vypovedi dohodou uz v najbližšich dnoch (ak to personalne stihne, tak mozno teraz 31.10.).
Tiez mam potom zaujem poberat podporu, len neviem od čoho zavisi to čerpanie dovolenky. Či jeden alebo dva dni? A ak je 31.10 posledny den v mesiaci, ci to nemam radsej ukončiť až začiatkom novembra - je mi to jedno, aj personalnemu. Aby mi tam vyšla ta najvyššia podpora. Dakujem.

zalka
29. okt 2013

@ingridc ukončenie RD nech personalista nahlási na 30.10. , tj. 31.10 sa obnoví PP, a 31.10 čerpaj dovolenku a 31.10 skonči PP ... po čerpaní toho dna dovolenky a preplatení zvyšnej bude max. podpora.

ingridc
29. okt 2013

dakujem velmi pekne.
A pre istotu, ak by sme to nestihli a riešili to az buduci tyzden, tak tam mi stači hociktory den, čerpat dovolenku a ukončit PP? A nevadi, ze to riešim vlastne mesiac pred ukončenim RD? tu by som tym pádom, chcela ukončit a prejst na urad prace.

zalka
29. okt 2013

@ingridc nie nevadí ... ale snažiť sa nemať víkend pred čerpaním dovolenky ... teda ukončiť RD v hociktorí deň okrem piatku a soboty ... len nechápem prečo chceš tak skoro ísť na UP ... a nedočerpať RP dokonca ...

ingridc
29. okt 2013

pretože RP je 200 euro a podpora o dost viac. A ak viem, ze sa nechcem uz do starej prace vratit, tak sa mi to takto zda vyhodnejsie. Dakujem za radu.

zalka
29. okt 2013

@ingridc no ak skončíš v novembri PP ... tak prvú podporu dostaneš až v januári za december ...
ak ukončíš PP teraz v oktobri 31.10 a od 1.11. prepíšete RP na tie 2 mesiace na manžela ( neprídete o 400 eur ) tak prvú podporu ti vyplatia v decembri za mesiac november ... podla mna je lepšie prepísať RP na manžela ako len tak zrušiť a navyše nemám pocit, že by sa dalo poberanie RP zrušiť je to dávka kt. je vyplácaná do 3 rokov veku dieťaťa, môžeš to na niekoho prepísať ale zrušiť nie.

ingridc
29. okt 2013

a ak manžel pracuje, tak asi nemoze poberat aj RP? Takze ak by som ukoncila PP teraz do konca oktobra, tak aj tak musim cakat do 4.12., kym mi skonci RP?- sučasne s podporou sa to asi neda brat?

ingridc
29. okt 2013

ak by som ukoncila PP hned na zaciatku novembra, tak za november nemam narok na zvyšne dni na podporu? musi to byt cely mesiac?

zalka
29. okt 2013

@ingridc nie lebo za november by si ešte dostala v decembri RP, a tým pádom neni nárok na podporu až od decembra, a tá by bola vyplatlená v januári ...

ingridc
29. okt 2013

takze najlepsie by bolo ukoncit to teraz ku koncu oktobra. Inak neziskam za november podporu?

zalka
29. okt 2013

@ingridc áno ved som ti to napísala ... a prepísať RP na manžela od 1.11. to vybavíš na UP
a môže manžel pracovať i súčastne poberať RP žiaden zákon to nezakazuje, ak by to tak nebolo tak ti nenapíšem takú možnosť .

matkamirko
29. okt 2013

@zalka chcela by som ta poprosit, ci mi vies poradit.. od novembra chcem prepisat RD na manzela(som na predlzenej RD platenej), ja by som sa chcela prihlasit na urad ako nez. , nasledne pol roka poberat podporu. Chcela som si to ist vsetko obehnut, aj s manzelom v pondelok, kedze tak hlupo vychadzaju datumy.. lenze, kedze je to az 4.11., tak ja budem mat v podstate narok na RD, a tym padom nie na podporu, kedze do toho 4.11. je to este stale na mna, tym padom by sa podpora presunula az na december-vyplatena prva az v januari. Chcem sa spytat, bolo by mozne, ked na urad, socpoist, zdravotnu, nabehnem uz teraz vo stvrtok, ze to chcem realizovat od 1.11., ze tuto zmenu mi zaeviduju aj den vopred? Pripadne, ked to teda bude az v ten pondelok, pridem o nejake peniaze z podpory, prisla by som o cely mesiac(vlastne ten november kvoli RD?) Dakujem za odpoved 🙂

zalka
29. okt 2013

@matkamirko ale áno obehni to do konca mesiaca aby mal mng. RP od 1.11. nemohla by si ani tak ísť 1.11 aj keby nebol sviatok lebo by na UP už neurobili zmenu, treba ísť skôr.