icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

bubulka722
4. nov 2013

@zalka Len teda dúfam, že mi pri 26 dňoch DPO bude stačiť 15 dní dovolenky. Je možné nejako to prepočítať? Je na to nejaký vzorec alebo niečo?

zalka
4. nov 2013

@bubulka722 pozri už to nezmeníš ... je ako je ... možno ťa to milo prekvapí koľko nakoniec výjde podpora ...

bubulka722
4. nov 2013

@zalka Myslela som skôr, či má zmysel presviedčať ich aby mi dali vyčerpať celých 16,5 dňa dovolenky alebo bude stačiť aj 15 dní. Bude mi vyplatené 3 mesačné odstupné a moja mzda v hrubom pred MD bola cca 800,-€.

zalka
4. nov 2013

@bubulka722 myslím, že ten 1,5 dna už toľko nezaváži, lebo tam máš víkend ... lepšie je ti skončiť pred víkendom toho 20.12 aj PP

davido
5. nov 2013

zalka
Ahoj ,chcela by som ťa poprosiť o radu: 10.11.2013 mi končí predĺžená RD zo zdr.dôvodov ,v predstihu som sa ohlásila do práce že mi končí RD ,ale oznámili mi že moje miesto je zrušené takže dostanem odstupné a preplatia mi aj dovolenku 12,5 dňa .Chcela by som vedieť že keď mi preplatia tú dovolenku 12,5 dňa či mi vyjde max podpora alebo si musím vyčerpať len 1 alebo 2 dni ?
ďakujem pekne

davido
5. nov 2013

@zalka Ahoj ,chcela by som ťa poprosiť o radu: 10.11.2013 mi končí predĺžená RD zo zdr.dôvodov ,v predstihu som sa ohlásila do práce že mi končí RD ,ale oznámili mi že moje miesto je zrušené takže dostanem odstupné a preplatia mi aj dovolenku 12,5 dňa .Chcela by som vedieť že keď mi preplatia tú dovolenku 12,5 dňa či mi vyjde max podpora alebo si musím vyčerpať len 1 alebo 2 dni ?
ďakujem pekne

evita68
5. nov 2013

@davido 11.11. treba čerpať jeden deň dovolenky a v tento deň aj ukončenie prac. pomeru + prepl. dovolenka + odstupné

zalka
5. nov 2013

@davido tak ako píše evita68, na max. podporu treba čerpať 1 den dovolenky a až tak skončiť PP ... v opačnom prípade bude podpora rátaná z platu pred MD

davido
5. nov 2013

@zalka ďakujem aj evita68 ,tak musím poprosiť na personálnom aby mi to tak urobili ,len neviem či s tým bude súhlasiť aj šéfka asi skôr nie ako áno ☹ len mi nie je jasné ako sa dá v jeden deň čerpať dovolenka a zároveň ukončiť pracovný pomer ,no skúsim sa s ňou dohodnúť ..a ešte jedna otázka : prišlo mi oznámenie o opätovnom posúdení zdravotného stavu syna som na tej predĺženej RD ,tak som to opäť poslala v prípade že by mi RD predĺžili je možnosť prepísať RP na manžela kedže budem na úrade práce ? A kedy ba som to mala dať na neho prepísať?
ďakujem

zalka
5. nov 2013

@davido no najlepšie prepísať RP k 1-vému v mesiaci .. počas mesiaca to neurobia ...
no a normálne sa dá skončiť PP čerpeš 11.11. dovolenku .. tj. 8 hodín a po šichte 11.11. skončíš PP ...

davido
5. nov 2013

@zalka ďakujem pekne za info skúsim ... no uvidím či mi to vyjde 😉 ono by to nemal byť nejaký problém z ich strany stačí nahlásiť a odhlásiť zo SP...? dobre tomu rozumiem?

zalka
5. nov 2013

@davido no nemal ... len potom musia odvody platiť zo mzdy ... ale nie je to také strašné ... myslím ti e odvody

davido
5. nov 2013

@zalka ďakujem pekne ,skúsim uvidím 🙂

zalka
5. nov 2013

@davido držím palec 🙂

kacenanm
5. nov 2013

Dobrý večer.Chcela by som sa Vás spýtať. Dna 30.9.2013 som ukončila RD ,čiže zaroven sa somnou zamestnavatel dohodol na ukonceni pracovneho pomeru k 1.10. Cize mi dal cerpat 1 den dovolenky a ostatnu dovolenku mi preplatil.Nakolko mi dali v praci 5 odstupnych platov s coho mi budu vlastne podporu ratat.Na tlacive ktore som odovzdavala na urad som mala pisane len sumu za ten 1 den co som bola zamestnana po RD -oktober a bolo to 126eur,ale o odstupnom sa na tom tlacive nic nevypisovalo.Viete mi prosim niekto povedat kolko by mi mohli vyratat podporu.Podotikam,ze som bola pred MD v tejto firme zamestnana 4 roky,takze aj z RD spolu 7 rokov. Dakujem za kazdu radu.

zalka
6. nov 2013

@kacenanm budeš mať max. podporu ... lebo len z tej sumy 126,77 eur sa platia odvody do SP a na 1 den stačí na max. podporu 52 eur ... takže bude max. podpora.

kacenanm
6. nov 2013

@zalka Ďakujem pekne za odpoveď.

lovetoken
6. nov 2013

@zalka ahojte chcela by som poprosiť o radu, som v 10 tt zamestnávatel ma chce z dovodu mojho tehotenstva skrátit pracovnu cas co sa výrazne dotkne mojej výplaty, alebo ma preradi na vhodnejšie pracovisko, ktoré je v pláne v najbližšom mesiaci zrušiť čo znamená výpoveď. Ja by som chcela vediet ako je to s podporou pred a po RP... ci by bolo lepšie ukončit zmluvu a vybrat teraz podporu, na ktoru nárok mám, pretože som 2 roky odpracovala alebo bude lepšie isť na PN-rizikove tehotenstvo a podporu vybrat až po RD. A ako je to z vyplacaním RP nebudu mi ho rátat potom z výšky podpory?

zalka
6. nov 2013

@lovetoken no pre teba je výhodnejšie nepodpisovať nový dodatok skrátenie času ovplyvnilo by ti to výšku MD od nového roka . Chod na PN , potom na MD , a ked bude chcieť s tebou potom skončiť PP tak skončíš po RD ... nekonči PP teraz, nie je to pre teba výhodné .. aj ked on ťa prepustiť nemôže lebo si tehotná, tak nepodpisuj dohodu o skončení PP ani o preradení na inú prácu alebo kratší úväzok .. chod na tú PN.

zalka
6. nov 2013

@kacenanm rado sa stalo

lovetoken
6. nov 2013

@zalka Dakujem velmi pekne, teraz v tom mám aspon jasno, a po RD ak ma bude chciet prepustit a preplatí mi dovolenku tak sa mi bude podpora rátať s tej sumy poslednej výplaty alebo s tých ktoré som mala doteraz?

zalka
6. nov 2013

@lovetoken no ak ťa bude chcieť po RD prepustiť a nezmenia zákony , tak ti preplatí dovolenku a aj odstupné ale ty budeš musieť čerpať 1 den dovolenky aspon aby si mala max. podporu .

lovetoken
6. nov 2013

@zalka Dakujem velmi pekne za odpovede, teraz už mám aspon v šetkom jasno, som slobodná mamička a nechcem aby niekto so mnou vybabrával a ja potom nemala ako živit svoje dieta.... ešte raz Ďakujem

zalka
6. nov 2013

@lovetoken rado sa stalo

z_sklenarova
6. nov 2013

Ahojte.rada by som poprosila o radu.Som na materskej a 22.9. mi skoncil pracovny pomer (doba urcita).Tesne predtym som este netusila, ze som opat tehotna. docitala som sa, ze bud rok by som nemala narok na predchadzajucu vysku materskeho. tak som este stihla vycerpat 2 dni dovolenky (ako som sa docitala na portaliSP) a dufam, ze mi to pomoze. ak prepisem RP na manzela, mam narok na podporu v nezamestnanosti? resp. nepresvyhla som to uz datumovo sa prihlasit na urad? vobec som totiz doteraz netusila, ze sa to da.

zuuzii
6. nov 2013

@zalka znovu ďakujem... A na ako dlho sa treba zamestnať? A treba vtedy to dnp? Zrušila som ho pri prechode z md na rd..Prepáč vôbec sa v tom nevyznám.. Dúfam, že neotravujem

zalka
6. nov 2013

@zuuzii aj na 1 deň počas RD .. ak ťa prepustili pred menej ako rokom zo zamestnania ... a výplata za ten 1 den musí byť cca 52 eur ... s DNP nič neporiešiš

zuuzii
6. nov 2013

@ zalka Fakt, ďakujem toto mi veľmi pomohlo aj potešilo 🙂 ešte nie som prepustena, len neviem či tie podmienky pri prepustení by som dokázala vybojovať... Čiže, keď sa zamestnám napr 30.3.2014,výpoveď dám 31.3. výplatu budem mat 52e, od apríla možem žiadať podporu a nik nebude nič riešiť... Ani ten co ma na deň zamestná nebude mat v budúcnosti problém?

zalka
6. nov 2013

@zuuzii ak sa zamestnáš 30.3. a výpoved dáš 31.3. tak to sú dva dni a potrebuješ 104 eur ... a nie nebude problém v budúcnosti no skús si vybojovať také podmienky aj v starom zamestnaní

zuuzii
7. nov 2013

@zalka Aha, ďakujem... Skúsim, asi sa ozvem aj v budúcom roku 🙂