icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zalka
24. nov 2013

@macatana VZ 1600 e je za mesiac pre podporu .. ak má mesiac 30 dní tak na 1 den potrebuješ 1600/30 = 53,33 e
ak má 31 dní tak na 1 den potrebuješ 1600/31 = 51,61 eur

epelino
24. nov 2013

@zalka a ako to je st ym zamestnanim sa len na par dni s vyssim VZ? ja tomu vobec nerozumiem, ako sa to rata.. ☹

macatana
24. nov 2013

@zalka ale ekonomka mi musí dať nejaký VZ, takže to musí byť ten 1600? ked ona počítala 52x 20 = VZ nepočítala víkendy

zalka
24. nov 2013

@macatana no ak chceš max. podporu musí dať 1600

zalka
24. nov 2013

@epelino hm... končí ti RD? alebo čo vlastne chceš vedieť? lebo nerozumiem tomu čo sa pýtaš ...

macatana
24. nov 2013

@zalka Ďakujem, takto plopate som to potrebovala vedieť 🙂

zalka
24. nov 2013

@macatana alebo nech to prispôsobí potom tej výplate, aby hrubá mzda bola dostatočná, ved si to vie nastaviť aj počas rátania ... 🙂

macatana
24. nov 2013

@zalka ach jo, a ešte takto sa spýtam ak možem, kedže sa boja toho vysokého VZ, keby sme to spravili na dohodu o vykonaní práce? na dva dni? s konkrétnou určenou sumou? 104e za dva dni? takto by to tiež šlo?

zalka
24. nov 2013

@macatana ale vieš čo práve premýšlam, prijali novelu zákona .. a tebe končí RD až v roku 2014 čo už bude zákon v platnosti takže mohla by aj dohoda stačiť .. ale na 2 dni dohodu nemôžeš urobiť na pravidelný príjem. ... len z takej sa platia odvody, ak je dohoda na dva dni je to nepravidelný príjem a z toho sa odvody neplatia na poistenie v nezamestnanosti .... takže treba PP ...

epelino
24. nov 2013

@zalka ano, 19.1. mi konci a neviem, ci sa mi podari najst pracu.. uz som tu aj pisala jeden prispevok, ale zatial nikto nereagoval. ak by si vedela nahodou, velmi by si mi pomohla, dakujem.
Ahojte, nevedel by mi niekto prosim poradit? 19.1. mi konci rodicovska dovolenka, od oktobra tohto roku pracujem na dohodu v jazykovke, kde zarobim asi 200 eur. z coho by sa mi pocitala podpora ak by som ostala po RD nezamestnana? do byv. prace sa nevraciam, mam to daleko na dochadzanie, mam tam este dovolenku, ktora mi vznikla pocas trvania materskej. TUto by mi mali preplatit alebo si ju mam vybrat? bolo by mozne nejakym sposobom docielit vyssiu podporu? z coho by sa ratala? prip. pomohlo by, keby som sa niekde zamestnala na dva dni ako pisete s tym vysokym VZ? dakujem vopred, ak niekto vie poradit.

zalka
24. nov 2013

@epelino Ak pôjdeš na ÚP v r.2014, podpora sa vypočíta z príjmu zo zamestnania pred materskou. Kedže pracuješ na dohodu, a bola zmena v zákone tak SP bude posudzovať aké podpory výjdu, a vyplatia vždy vyššiu . Akurát neviem, či sa bude dať čerpať 1-2 dni dovolenka v pôvodnom zamestnaní a zvyšok si nechať preplatiť , teda aby bola max. podpora... alebo to potom zrátajú spriemerujú s dohodou...
Ale čerpaním 1-2 dna dovolenky a preplatením zvyšku asi nebudeš mať čo stratiť.

macatana
24. nov 2013

@zalka ja hlava maková, toto ma nenapadlo, dakujem veľmi pekne, no uvidím čo tá ekonomka doriešis tým VZ. ešte raz veľké dakujem 🙂

zalka
24. nov 2013

@macatana stáva sa .. šak mna to napadlo až ku koncu príspevku 😝

silvia123
24. nov 2013

A ako je to keď som nastúpila do práce po RD 7.10. robila 2 dni a šla na OČR, ktorá bola ukončená v piatok a v pondelok som šla na maródku, ktorá mi končila túto sobotu, ak by som chcela ísť na úrad práce, tak ráta sa mi do VZ čo? Tie dva dni v hrubom a počet akých dní -asi som to tými dvoma víkendmi zvrzala, tie sa asi zarátajú pravda? Idem na predlženú rodičovskú zo zdravotných dôvodov, keďže som nevedela či mi ju priznajú tak som nastúpila do zamestnania, ale decko choré, tak som s ním zostala aj tak doma, len som si asi pokazila VZ, ak ma po predlženej rodičovskej nezoberú späť, tak ako dosiahnuť aby som si to napravila? Môžem dostať preplatenú dovolenku, alebo nejaké odmeny? PS: dúfam, že doba maródky sa tam nepočíta, to by už bolo celkom nanič :(

zalka
24. nov 2013

@silvia123 do kedy ti predlžili RD? ak na dva roky tak si nič nedovrzala ... ak na kratšie a potom budú znova posudzovať tak tiež nič nie je stratené ...

silvia123
24. nov 2013

na rok, a ak nepredlžia potom som si to asi fakt dovrzala, ale tak je možné že na ten UP nepôjdem a zostanem v zamestnaní, len človek musí počítať so všetkým... Počítajú sa tam aj kalendárne dni čo som bola na maródke? To fakt neviem...

zalka
24. nov 2013

@silvia123 PN je vylučiteľnou dobou ...

silvia123
24. nov 2013

tak potom tie 2 víkendy čo mi vznikli po OČR a teraz mi lekárka napísala práceschopná od 23.11., v pondelok ma môžu ešte odhlásiť zo SP ako zamestnanca od soboty? To by bol len 1 víkend, ale aj tak to už nie je dobré pre mňa.

zalka
24. nov 2013

@silvia123 ale to neni také strašné, to sa bude dalo napraviť aj o rok .. keby trebalo skončiť PP .. preplatením dovolenky tak namiesto 1 dna dovolenky budeš čerpať 3-4 a zmažeš tú negatívnu bilanciu .. mimochodom spätne sa moc úkonov v SP nedá robiť lebo príde kontrola ..

silvia123
24. nov 2013

No ale teraz ma napadlo, že by som si tento víkend mohla zachrániť tak, že by mi zaň dali mzdu, že som bola v práci cez víkend. A tú dovolenku po roku ak by som zase nastúpila treba čerpať, alebo radšej preplatiť?

silvia123
24. nov 2013

A ďakujem ti Zalka, moc si mi pomohla, už som si myslela, že som urobila riadnu blbosť, ale tak pôvodne som sa nevedela rozhodnúť či chodiť do práce, alebo zostať na RD, ale častá chorobnosť rozhodla.

epelino
24. nov 2013

@zalka Aha, dakujem ti. je to uz teda schvalene, ze sa to rata z toho vyhodnejsieho? ja som totiz mala v zamestnani len asi 700 eur v hrubom, takze tam by mi vysla nizka podpora... keby som si nechala preplatit dovolenku, tak potom by som mala max. podporu? a teda moze mi to ovplyvnit aj ta sucasna dohoda?pomohlo by nieco ukoncit v starej praci PP a zamestnat sa u niekoho na par dni? dakujem ti velmi,az teraz si to zacinam zistovat a vobec tomu nerozumiem.

zalka
24. nov 2013

@silvia123 časť dovolenky čerpať .. pár dní a čo najviac dní si nechať preplatiť ...

@epelino no viac ti neviem povedať ako som povedala, schválené je ... ale ako to budú počítať, či len z toho pred MD príjmu ... alebo len z dohody .. alebo budú zohladnovať aj príjem po RD .. fakt netuším ešte je to čerstvé a netuším ako sa k tomu postavia ... no a čo si myslím tak dosť babeniek si pokazilo podporu prácou na dohodu .. i preto tá zmena v zákone ... a ukončenie PP ti nepomôže ... a toho roku by som to určite nerobila ...

epelino
24. nov 2013

@zalka dakujem ti,skusim zavolat na soc.poistovnu,ako sa to bude ratat.

zalka
24. nov 2013

@epelino hm... na pobočku? to radšej nevolaj oni to ešte vedieť nebudú , ak tak napíš cez kontaktný formulár cez ich stránku ... a je to platné od 1.1.14 myslím tá novela čo sa toho týka ...

epelino
25. nov 2013

@zalka Myslela som to číslo, ktoré má SP ako infolinku, o formulári som nevedela, ale našla som to a poslala, tak dám vedieť, čo mi odpísali, možno to pomôže aj niekomu inému.vďaka. 😉

zalka
25. nov 2013

@epelino daj vedieť ... určite je viac ludí zvedavých ...

jankahar
25. nov 2013

@zalka dakujem za info🙂 na UP sa dozviem, co dalej, zarobim viacej

zalka
25. nov 2013

@jankahar ak zarobíš viac tak ťa vyradia z UP , ak poberáš podporu tak ti ju SP prestane vyplácať, ak nepracuješ každý deň na dohodu ( každý pracovný deň) tak Ti bude treba platiť aj odvody do ZP za dni kedy nepracuješ ... je toho viac ...

jankahar
25. nov 2013

ach jaj... tak to je naozaj viac... az mi prislo mdlo, vo firme pracujem na dohodu popri RP a do r. 2012 odvadzal dan do statu stat z RP za mna a od r.2013 zamestnavatel. Nepracujem kazdy den, iba v Po. St, Pi a zarobim v hrubom 250 eur . A teraz nova otazka sa mi vynorila: Aj za tie dni, co som nepracovala si musim doplatit odvody do ZP? Ach...