icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

sisassss
3. feb 2014

zalka a ak by som po skončení PP do 7 dní zamarodovala z akej výšky sa mi bude počítať PN - na MD a RD som bola skoro 6 rokov. po skončení PN by som sa šla zaevidovať a podpora by bola z maxima ? dik

zalka
3. feb 2014

@mvp neviem ti povedať.... sa zajtra prejdi na UP .. a spýtaj sa.... bežne mamičkám končí PP v strede mesiaca a ich zaevidujú na UP ... ale ty ešte poberáš RP ... fakt neviem treba sa pýtať na UP ... že čo sa stane, ak požiadaš o pozastavenie RP k 25.2. aby si sa mohla zaevidovať na UP ako uchádzač o zamestnanie ..

mvp
3. feb 2014

@zalka ďakujem pekne prajem príjemný večer. 🙂

sisassss
3. feb 2014

@zalka a je jedno či 1 den čerpem dovolenku alebo jeden den pracujem ?

zuuzii
3. feb 2014

@zalka, prosím, viete poradiť kamarátke? : erikaemma dobrý večer,potrebovala by som celkom súrne poradiť, včera mi skončila rodičovská dovolenka a dnes som prišla do práce, nechcú mi dať odstupné ani nič, akurát mi vraj vyjdu v ústrety aby mi vyšla najvačšia dávka v nezamestnanosti, Dovolenky mám ešte 16 dní - čo mi nadobudla počas dvoch materských - no vzhľadom na to,že som mala dodatok na skrátený pracovný čas, tak mi chcú skrátiť aj dovolenku /hoci som vačšinou odrobila plná úvazok/ a navrhli mi že mi vraj ponúknu aj nejakú sumu /no isto nie vysokú/ Prosím Vás teda o vyčíslenie, čo by bolo pre mňa najvhodnejšie, kedy ukončiť pracovný pomer.Ďakujem velmi pekne, dosť ma to súri, lebo zajtra si mám prísť po nejaký návrh od nich, tak aby som bola pripravená.Ešte raz dakujem

zalka
3. feb 2014

@sisassss áno je to jedno , a čo sa týka marodky zamarodovať by si musela do 1 dna .. kedže jeden den odpracuješ tak bude ochranná lehota 1 den nie 7 dní ...

@mvp rado sa stalo

zalka
3. feb 2014

@zuuzii už má poradené

zuuzii
3. feb 2014

jaj 🙂 tak ďakujem pekne aj za ňu.. bála sa že jej nikto neodpíše 🙂

sisassss
3. feb 2014

@zalka dakujem takže zopakujem - jeden den dovolenky, skončiť PP, zvyšna časť dovolenky sa preplatí a hneď po skončení ísť na PN a po skončení PN evidencia /pre výšku PN je jedno či sa čerpe jeden den dovolenky alebo je jeden den odpracovaný ?/ dik za rady si úžasná

zalka
3. feb 2014

@sisassss výška PN bude z predpokladaného VZ teda sťaby z roku 2013 takže je možné že ti dajú minimálnu PN ... to ja neviem .. za vyskúšanie nič nedáš a pozor na UP sa treba zaevidovať najneskôr 364 den od skončenia PP... to pripomínam ak by si ťahala rok PN

sisassss
3. feb 2014

@zalka dakujem

lilila65
3. feb 2014

ahojte, ja som si tento rok bola poziadat o podporu a nedostala som, bola som na rodicovskej dovolenke a predtym som pracovala na dohodu, co sa skoncilo ked som otehotnela, kedze minuli rok vysiel novy zakon, tak som podporu nedostala. minuly rok ju este moje kamosky dostali, co pracovali tak isto ako ja a otehotneli o cosi skor ako ja a dostali, akoze som bola dost nahnevana. som ani netusila, ze na podporu musim pracovat dva roky na ZMLUVU aby mi vedeli ju vlastne vypocitat. ☹

zalka
3. feb 2014

@sisassss rado sa stlao

sisassss
3. feb 2014

môžem este otázku čo ak žena po materskej dovolenke vyčerpala riadnu dovolenku, potom bola na rodičovskej dovolenke a po nastupe z rodičovskej dovolenky rozviaže pracovný pomer - v tomto prípade sa podpora ráta z akej výšky ? ak dostane odstupné a má odpracovaný aspon jeden den tak je bude maximum alebo sa mýlim ?

zalka
3. feb 2014

@sisassss nemýliš sa ... ak má odpracovaný den a + odstupné bude max. podpora

sisassss
3. feb 2014

a ak nie je odpracovaný den a bez odstupného potom čo ?

zalka
3. feb 2014

@sisassss tak pootm podpora z platu pred MD ... sa vypočíta ...

sisassss
3. feb 2014

a este ked je odstupné bez odpracovaného dňa = max. podpora

zalka
3. feb 2014

@sisassss nie ... ked je odstupné ale neodpracuje sa aspon 1 den tak podpora je rátaná z platu z pred MD ...
lebo z takého odstupného sa neodvedú odvody do SP, a ked nie sú odvody do SP, tak nie sú dávky zo SP

duracelko
3. feb 2014

@zalka ahoj mne končí materská 28.marca. výpoved mi dal zamestnávatel od 28.marca, bolo by pre mna výhodnejšie aby som to mala od 29. marca? budem mat nárok na odstupné za 3 mesiace + preplatenie dovolenky. my uz máme podpisanu dohodu o výpovedi, ale ten dátum by sa dal este zmenit. diky za odpoved.

zalka
3. feb 2014

@duracelko áno výhodnejšie by bolo čerpať 1 den dovolenky tj. skončiť 29.3. PP

duracelko
3. feb 2014

@zalka vidiš som učtovnička, a dala som si tento dátum 🙂 no aj tak dostanem podporu vypočitanu z obdobia pred materskou, nebude sice maximálna ale bude ...

zalka
3. feb 2014

@duracelko zrejme si robila na dohodu počas RD ... preto je pre teba výhodnejšie mať podporu rátanú z VZ pred nástupom na MD

zalka
3. feb 2014

@duracelko a ja som skôr myslela skončenie PP toho 29.3. dohodou ...

duracelko
3. feb 2014

@zalka este sa chcem opýtat, nevieš ako to je ked dostanej výpoved, mám nárok na odstupné ktoré dostaneš, pojdem sa zaevidovať na úrad práce, budem mat nárok na podporu aj ked budu vediet ze dostanem odstupné, či sa mi to posunie, a za tie mesiace co bude odstupné budem sice evidovaná ale nedostanem hned podporu?

duracelko
3. feb 2014

@zalka nie mala som pracovnu zmluvu na neurčito, robila som na celý uvazok nie na dohodu ani polovičný.

zalka
3. feb 2014

@duracelko odstupné už dávno nemá vplyv na podporu a jej posúvanie ... prvá podpora ti príde v máji za apríl...

zalka
3. feb 2014

@duracelko no sa divím, že nechceš max. podporu 800 e ale oki tvoja volba

duracelko
3. feb 2014

@zalka nemala som žiadnu dohodu, len zamestnanie pred materskou.

duracelko
3. feb 2014

@zalka no chcem ale výpoved som uz podpisala v predstihu teda teraz v piatok. skusim sa dohodnut aby mi zmeniili ten dátum na tej dohode