Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
tajka ja som poberala Rp z čiech ale ešte stále nemám rozhodnutie zo sociálky či mi priznajú podporu alebo nie, Tak si radšej neplat to DpvN pretože to nie je isté že ju priznajú 😒 Ked ti príde rozhodnutie z úradu práce pojdeš na sociálku a tam vypíšeš nejaké tlačivo a oni potom posielajú do čiech formulár E 301 na potvrdenie poistení aké za teba česi platili a na základe toho čo ti tam popíšu bud uznajú podporu alebo nie. A to sa čaká 2 mesiace na to. Ja čakám ešte len 3 týždne tak uvidím.
ahoje, poradí mi niekto? .
9.7.2010 mi konci RD. nevim, ci sa budem moct vratit spat na svoje miesto, a by ma zaujimalo, aky vymeriavaci zaklad sa bude pocitat v mojom pripade pre davku v nezamestnanosti. Od roku 1994 som bola nepretrzite zamestnana u jedneho zamestnavatela, v roku 2004 som isla na prvu MD nasledne na RD a z tejto RD v roku 2007 na druhu MD a RD. Pocas cerpania MD a zostaku starej dovolenly u zamestnavatela mam este 21,5 dna dovolenky. Chcela by som vediet , aky vymeriavaci zaklad sa bude brat k vypoctu pre davku v nezamestnanosti a ako si ho mozem pripadne zvysit , ci sa da dovolenka v pocte 21,5 dna, dajako vyuzit pre jeho zvysenie , alebo si ju mam nechat preplatit. A este jedna otazocka: ak je dieta narodene ku dnu 9.7. aky den sa povazuje za den nastupu do zamestnania po skonceni RD. Dakujem za skoru odpoved.
niklkarin, ja budem reagovat iba na ten nastup po RD 🙂, ked je dieta narodene 9.7., nastup do prace je teda 10.7.
A vypoved sa dava potom k 9.7. alebo k 10.7 ??
Skorpionka, podla mna k 10.7. , ak nie poprosim o opravu
skorpionka k 9.7. ja som dostala ku dnu narodeniu dietata
skorpionka k 9.7. ja som dostala ku dnu narodeniu dietata
ahoj sofik, moc dakujem za radu..takze este pockam...nech zbytocne neplatim...tak sa mi priebezne ozvy co a ako, uz sa mi koniec RD blizi, tak nech som v obraze🙂)) paa a este raz dakujem
ahojte,chcela by som sa vas opytat. Mala mala 3 roky bola som na urade prace a dali mi ruzovy papier,ziadost o zaradenie do evidencie o zamestnanie a kazdy mesiac by som tam musela chodit,ale ja si nehladam zatial zamestnanie lebo malu by som nemala kam dat az do septembra. Prosim vas ako mam dalej postupovat. A este jedna otazocka dostanem nejaky prispevok az do vtedy kym mala nepojde do skolky.Dakujem
luc,
nemusiš sa zaregistrovať na UP. Ak vieš, že nemáš nárok na podporu, tak to význam nemá. Predpokladám po narodení si si dala prihlášku na soc.poisťovnu, aby si bola dôchod.poistná štátom, tá ti trvá nadalej, ak dieťa nenastupi do škôlky alebo nezačneš pracovať na prac.pomer alebo dieťa nedovrši 6rokov.
Ak nemáš nárok na podporu v nezam., tak žiadne dávky, ak nie dávky v hmot.núdzi (tak nejako sa tuším volajú, v tom sa nevyznám).
Do zdrav.poistovne musíš zajsť bud s papierom o zaevidovaní na UP a predpokladám aj papierom o odobraní rodič.príspevku. Alebo ak enbudeš evidovaná na UP, tak možno rodný list dieťaťa? To už zisti na svojej ZP, čo treba.
Budeš zdravotne a aj dôchodkovo poistená štátom. Nič poberať nebudeš. Jedine ak by si sa zaregistrovala na UP a žiadala o podporu v nezam, ale to by si musela nosiť papieriky o tom, že si hladáš prácu, asi 1 za mesiac predpokladám.
ahoj gapa, mohla by si aj mne prosim poslat radu, ako mam postupovat v hore uvedenom probleme (zadane 23.4.2010)? vopred dakujem.
ahoj gapa
Dakujem za radu,ale este sa opytam,pocas RD som bola riadne zamestnana a mala ked dovrsila 3 roky, tak zamestnavatel mi dal ku koncu marca vypoved ,takze aj tak nemam narok na nejaku podporu?
A po narodeni som dala prihlasku do soc.poist.Prepac ze ta zatazujem takymi otazkami ale na UP nic navysvetlia a pozeraju na teba ako keby si dosla z marsu.Dakujem
Ahojte mamicky a hlavne nasa skvela Gapa, ktora uz aj mne poradila, za co jej tiez veeeeelmi pekne dakujem. 🙂
Precitala som si tuto temu dvakrat, ale aj tak neviem co si z toho mam vlastne vycitat pre moj pripad. Mam v tom riadny gulas a vobec neviem co ma caka a nechcem nieco presvihnut alebo pobabrat ☹
Prosim , ak mi niekto bude vediet poradit, budem veeelmi vdacna a bude sa mi do ukoncenia rodicovskej lepsie dychat.
1. na matersku dovolenku som odchadzala ako zivnostnicka 17.11.2008 a dobrovolne som si platila PvN z min. mzdy.
(DPvN som platila od r. 2006 do 31.12.2008). Dnom 01.05.2009 som ukoncila zivnost.
2. rodicovska dovolenka mi zacala 01.05.2009, skonci 26.11.2011,teda dovrsenim 3. roku zivota dietata.
Ako zivnostnicke na MD sa mi zaratava DPvN? Musi byt DPvN platene vkuse 2 roky alebo nemusi?
Ma vyznam znova sa prihlasit na DPvN?
Viem, ze zakony sa stale menia, no vobec neviem ako sa mam zariadit a co spravit aby som aspon nieco od statu dostala ked mi skonci rodicovska a zivnost nebude mat vyznam zakladat.
Verim, ze sa tu najde niekto, kto mi poradi. Dakujem.
ahojte tak ja som si bola u zamestnavatela pre PN a dopadla som asi takto:
nikto mi neotvaral pritom boli doma tak som volala na tel. nik mi to nedvihal az za 15minut mi volala jeho manzelka ze peniaze mi ma dat socialka.
za dalsie ze cele mesto hovori ze mi nechce dat odstupne a ze sa im smejem poza chrbat jednoduch ze ich ohovaram a ze som odmietla dve roboty.
jednu do krcmy hej z dvoma malymi detmi a druhu tu co som mala ale teda na skusobnu dobu s tym ze ma v tej skusobnej dobe vyhodi teda ta druha majitelka.
takze teraz uplne super. ☹
susi - nejako tomu nerozumiem? chces vypoved ci nie?
ja chcem pracu ale nie do krcmy.
a tak isto nechcem novu zmluvu na skusobnu dobu pocas ktorej by ma prepustili(ved som tam robila 4,5roka a zasa skusobna doba v tej istej firme len majitel sa zmenil) lebo robota je ale malo a za dalsie ako som spominala ten druhy majitel ma ani nechce zobrat.
a teraz tvrdi ze som odmietla 2roboty ktore mi ponukal.
susi ved jasne, ze bez skusobnej doby, ked ostavas na tom istom mieste, tak teraz ako? das vypoved a budes poberat podporu?
.......hmmmm..........asi som neriesitelny pripad....... ☹
zuzadam,
ak sa chceš zaevidovať na UP od 27.11.2011 a budú platiť zákony v takom znení ako platia od 1.9.2010 (aj ked osobne pochybujem, že by nič dovtedy nezmennili, ale odpovedať viem len takto), tak sa ti neoplatí sa prihlasovať, lebo aj tak podmienku nesplníš, lebo už si vyše roka bez PvN a od 1.9.2010 platí, že musíš byť v posledných troch rokoch poistená v nezam. aspon dva roky, čo nestíhaš.
Jedine, ak by si mala pred zaevidovaním prac.pomer na dobu určitú, tak podla zákona, čo bude platiť od 1.9.2010 sa v týchto prípadoch sleduje obdobie štyroch rokov (ak máš LEN dobrov.poistnie+ PP na dobu URčITú, T.J. žiadny PP na dobu neurčitú)a či si poistená aspon dva roky. To by si stihla, ak sa nezmenia zákony.
no sama neviem, ako si plaiť poistnie, lebo neviem, aké budú zákony. A to čo je dobrá rada teraz, nemusí byť dobré pre zákon, čo bude platiť koncom roku 2011.
Bohužial lepšie ti poradiť neviem. ☹
Ahojte,
precitala som celu diskusiu, no potrebovala by som poradit aj ja...
Od januara 2005 som bola na MD, nasledne cerpala riadnu dovolenku, potom RD. Plynule som pokracovala na druhu MD ktora mi zacala 15.8.2007 a ukoncena 26.2.2008. Nasledne som bola na riadnej dovolenke spolu 44 dni, bol mi vyplateny normalny plat. Zamestnanie stale trva u toho isteho zamestnavatela od prvej MD az dodnes na dobu neurcitu. Sucasna RD mi konci 15.9., kedy ma dcera 3 roky. Do zamestnania sa pravdepodobne nevratim, popravde sa so mnou nepocita. Chcem sa opytat:
1. budem mat narok na poberanie podpory v nezamestnanosti po skonceni RD? Ak ano, do VZ sa pocita ako prijem plat vyplateny za riadne cerpanie dovolenky?
2. Je naozaj jedno akym sposobom sa ukonci PP ? [ o inu poziciu popravde nemam zaujem a tak myslim ze na nejake dohadovanie odstupneho nebude priestor, takze predpokladam ze sa ukonci PP dohodou ]
3. Z dokladov ktore mam som zistila, ze som rodicovsky prispevok poberala uz vo februari 2008, teda v mesiaci,kedy mi skoncilo vyplacanie materskej davky. Nie je to problem? Nebude sa teda automaticky brat,ze som isla ihned po MD na RD bez ohladu na to,ze som cerpala dovolenku? nevadi,ze som sucasne poberala rodicovsky prispevok a bola vlastne na dovolenke?
4. Viem ze je to este relativne daleko, ale k akemu dnu treba rozviazat PP so zamestnavatelom a ist sa registrovat na UP?
Dakujem za vysvetlenie vsetkeho comu nerozumiem 🙂
zatial som PN.uvidim zajtra sa ma vyjadrit ale co zasa vymysli tak to som zvedava
Prepáčte, dlho som tu nebola. Ďakujem za odpovede DENININKA a ZOBAKA. To DpVN by som si mala ísť vybavovať už pred skončením RD, alebo stačí aj nejako v tom týždni? To sa prihlasuje na sociálke? VIERAJ díky :o))) GAPA, prosím, pozrela by si sa na moju otázku, či mi baby dobre poradili? / čo teda dúfam, že hej 😉 /
ahojte dievcata, tak som dnes bola na socialnej poistovni, zatial som nevybavila nic, kedze sa stale nevie ci doba pokial som na MD v CR, bude zapocitana ako doba platenia poistenia v nezamestnanosti, pripadne ako nahradna doba, co na Sk uz plati.Tak ak, by som si aj DvPN zaviedla, asi by mi to moc nepomohlo.
tajka,
popozeraj, oni dobu starostlivosti o dieťa beru ako náhradnú dobu pre nárok na podporu (ale hovoria o dôch.poistení, lebo v čr neplatí zamestnanec poistenie v nezamestnanosti, len zamestnávatel príspevok na štát. politiku zamestnanosti)
možno aj tu by bolo niečo použitelné
http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/708/.cmd...
ak by ju brali ako nahradnu dobu, tak by som podmienky splnila, toto mi povedal pracovnik socialky, len to neviem isto..ak ano, zajtra letim na socialku a platim DvPN, len mi to zatial nik nevedel s urcitostou potvrdit...neviem naco sme potom v EU, ked na kazdeho platia aj tak ine podmienky
gapa,
ak tomu dobre rozumiem, DPvN platene pocas rokov 2007 a 2008 mi istia, ze ak po RD nastupim na PP na dobu urcitu, po ukonceni pomeru mam narok na davku v nezamestnanosti? (prispevok 26.aprila)
🙂 Dakujem za odpoved, nevedela som sa dockat 🙂
ahojte, tak som volala na soc.zabezpeceni do Brna, tam mi povedali, ze po ukoncieni PP, mi budu vyplnovat form.E304 a tam mi uvedu dobu poistenia po cely cas trvania PP, spada to toho aj MD aj RD, tak vazne neviem ci to risknut s tym DvPN....
tak ja som sa tej PN nedockala a zajtra sa chystam na IP.som zvedava co mi zasa povedia.
dnes som bola na soc.poistovni, podat to DvPN, pan. ni povedal, ze od 1.5 maju mat zase nove smernice pre EU, takze sa vobec nevie co bude platit a co nie....

a neviete mi niekto poradit kedy sa ist zahlasit na DpVN?aby som zbytocne neplatila...RP mi konci 18.5, PP tiez...dakujem