Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
nie to nie, ma to byt v ramci EU, mna sa tykaju Čechy, takze ohladom toho...
fuha tak snad bude platit stary zakon este styri mesiace 😀
takze takato suma sa da ,,zarobit,, len po skonceni RD v trvani 3 rokov? povedzme keby som chcela po 2 rokoch ist na urad prace?
Ahojte baby, chcem sa spytat este na sposob vypovede. Ak dam je vypoved - dostanem podporu plnych 6 mesiacov nekratenu? alebo mi musi dat vypoved zamestnavatel.
Dalej - ak uz mate nejake info o novom zakone platnom od 1.9.2010 - syn mi nastupuje do MS - 3. roky dovrsi 28.1.2011 (pracujem od 09-2003 - a stale ma trvaly pracovny pomer, aj ked som uz na 2 rodicovskej dovolenke bez prerusenia)
Neviem, co mam urobit a ako, aby som mala dobru podporu. ci dat uz vypoved v auguste, zacat platit DPvN aby som mala vysoku podporu, alebo staci az v septembri.
Ak mozes GAPA prosim porad.
DAKUJEM
Rozala, ak tomu spravne rozumiem, tak si v podobnej situacii ako ja-prispevok vyssie...Len nerozumiem, preco chces davat vypoved uz v auguste/septembri, ked Ti RD konci v jan.2011?
Ak niekto mate nejake info o zmenach od septembra, prosim poradte, kedze mne RD konci akurat v septembri, nech viem co robit.
Dakujem!
no myslim, ze ked este pocas trvania RD das vypoved nebudes mat narok na podporu aspon si myslim, zakon sa týka skoncenia pracovneho pomeru po rodicovskej dovolenke
ahojte, ja som na RD a maly ma 20.5. tri roky, volala som na UPSVaR,ze kedy je natup oficialny po RD do prace? /nastupovat sice nebudem, lebo je to daleko na dochadzanie / a teta na UP mi nebola schopna dat odpoved. Ze je jedno kedy natupim??? Ja som sa pytala ze ci 20.5. alebo az 21.5. ????? Ja som si myslela,ze je to den po dovrseni 3 rokov ale segra mi vcera tvrdila ze v den ked ma tri roky, tak radte
Ahojte, ja musim nastupit v 09/2010 preto, lebo maly nastupuje do školky, cize automaticky sa mi konci rodicovska dovolenka.
Zobaka, mam tomu rozumiet tak,ze ak skonci PP pocas trvania RD, nevznika narok na podporu? Narok na podporu vznikne len tym maminam,ktore boli na RD cele 3 roky?
Rozala, uz chapem 🙂 U mna je to rovnako, dcera nastupuje do skolky-a to sa chcem opytat-je teda koniec RD den kedy nastupi do skolky,alebo den,kedy dovrsi 3 roky?
annette - neviem na 100% Gapa ti napise viac, nechcem zavadzat, ale myslim, ze pocas RD sa ani neda dostat oficialne zo zakona vypoved
nastup do prace je nasledujuci den po dovrseni 3 rokov, takze ak ma dieta 3 roky 20.05, tak nastup je 21.05 😉
sveti,
v zákone o rodič.príspevku účinnnom do 31.12.09 a aj v zákonníku práce sa píše o dieťati do 3-och rokov. (od 1.1.2010 už je to v zákone o RP spresnené)
Ak sa dieťa narodilo 20.5.2007, t.j. 20.5.2010 má 3roky,
tak na UPSVaR ho považujú za dieťa do 3-och rokov len do 19.5., lebo 20.5. má už 3roky, t.j. nie je to dieťa DO troch rokov.
Ale mzdárky bežne uznávajú, že mamičky majú nárok na RD do troch rokov dieťaťa a to aj vrátane dna, kedy dovrši 3roky. Jedine že by ste mali mzdárku, ktorá predtým robila na UPSVaR 😀
T.j. nastúpiť musíš najneskôr 21.5.2010 (do 20.5. vrátane máš nárok na RD). Nič sa nestane, ak nastúpiš aj 20.5..
a takéto veci upravuje Zákonník práce, t.j. treba sa pýžať na Inšpektoráte práce a nie na UPSVaR.
Tiež by som rada videla názor Inšpekt. práce na otázku vyššie, či je nárok na RD, ak dieťa chodí do škôlky na celý den. Na porade to mzdárky písali, že nárok je do troch rokov, nikto neskúma, či chodí do školy, alebo nie. Ale vzhladom na to, že posnám súvislosti, tak viem, že mzdárka nahlasovala na ZP, že "poberáte rodič.príspovok", čo od nástupu dieťaťa do škôlky nesedí. Takže neviem, ako by to bolo so zdr. poistením, aj ked zatial to asi nikoho nenapadlo????
Ak by chodilo dieťa na max. 4hod. , tak by si mohla ostať zdr. poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (Zákon o ZP má inú definíciu ako zákon o rodič.príspevku a umožnuje to, že dieťa chodí na max. 4hod. denne do škôlky a splnaš túto definíciu riadnej starostlivosti. To zákon o RP všeobecne neumožnuje)
opravujem
Písala som, "dieťa chodí do školy" samozrejme som myslela "škôlky"
opravuje2
Ak dieťa nastúpi do škôlky od 2.9.2010, tak rodičovský príspevok poberáte do konca septembra a od 1.10.2010 vám ho odnímu, aj ked dieťa dovrší 3roky neskôr. T.j. jpodla mna by ste mohli byť zdrav.poistená štáom "ako poberatel RP" do konca septembra.
Ja by som sa chcela opytat, ci mi vznika narok na nejaku dovolenku?Strucne zhrniem: 1. MD v r. 2004,po skonceni cerpanie dovolenky,nastup na RD. Potom hned dalsia MD v r. 2007 a prechod na RD a po skonceni sme sa dohodli so zamestnavatelom na skonceni PP dohodou.
Pytam sa preto, lebo som tu vo viacerych prispevkoch citala, ze po skonceni RD maju preplatenu alebo cerpaju este dovolenku.
Vznika narok na dovolenku ak zamestnanec nic neodpracoval-cerpal RD?
Este doplnim, ze terajsia RD mi konci v juni.
Skorpionka, myslim ze za cas trvania RD nevznika narok na dovolenku, len pocas MD.
Prosim viete mi niekto povedat, ako je to s ukoncenim PP pocas trvania RD? Teda ze by som ho chcela ukoncit ja predcasne, kedze viem,ze do povodneho zamestnania sa nevratim. Je mozne PP ukoncit dohodou, prihlasit sa na DPvN a po skonceni RD na UP, aby som mohla dostat podporu?
Ide mi o to, ze som zistila, ze podla novely ktora by mala platit od 1.9.2010 by sa na vypocet VZ ako rozhodujuce obdobie nemali brat 3 roky pred evidovanim na UP,ale len 2, co v mojom pripade sposobi, ze hoci som po skonceni MD vycerpala riadnu dovolenku a mala normalny prijem, nespadam do obdobia 2 rokov a tak by mi / podla mojich vypoctov a informacii/ prinalezila len minimalna podpora. Kym keby sa brali ako rozhodujuce obdobie 3 roky, podporu by som mala naozaj dobru...pritom sa mi jedna skutocne o dni, kedze dcera nastupuje k 2.9. do skolky, 15.9. ma 3 roky /vtedy by moj PP skoncil tak ci tak/ a novela ma platit od 1.9.2010.
Vie mi prosim niekto poradit???? Dakujem!
Dobry den , do prace som nastupila 06.12.2000. Vo firme mam zmluvu na dobu neurcitu. Materska mi bude koncit 08.09.2010 . Vo firme nie je prace a tak to budu riesit vypovedou. Mam narok na podporu ? A ak ano , z coho sa bude ratat ?
gapa,
ak tomu dobre rozumiem, DPvN platene pocas rokov 2007 a 2008 mi istia, ze ak po RD nastupim na PP na dobu urcitu, po ukonceni pomeru mam narok na davku v nezamestnanosti? (prispevok 26.aprila)
Kedze neviem ako sa zakony zmenia, mam si DPvN zadsej platit, alebo bude lepsie nechat to tak? Nechcem si potom trieskat hlavu, ze som nieco mala spravit a nespravila som ☹
No tak som preluskala celu diskusiu znova a teda ak by som rozviazala akoukolvek formou PP pocas RD, tak mi narok nevznikne. Takze musim pockat do skoncenia RD a az potom rozviazat pomer so zamestnavatelom.
Nevie mi niekto poradit, ze ci sa bude nieco menit po 1.9. aj ohladom toho DPvN?
A este sa chcem opytat-niekde na zaciatku diskusie p. Mihal uvadzal, ze ak sa pocas trvania RD plati DPvN,je to v podstate nevyhodne. Je to naozaj tak? Je lepsie sa prihlasit na DPvN az po ukonceni RD a PP a platit ho z maxima, alebo sa to da a je to lepsie platit este pocas trvania RD?
annette p. Mihal zrejme spominal ten pripad, ked si pocas RD platis DPvN ale netrva ti PP. Kto si predtym platil z min. VZ, vychadza mu teraz menej ako keby neplatil vobec
anette,
akosi vôbec nerozumiem, či ti trvá aleob netrvá prac.pomer. Ak trvá, nie je problém ukončiť ho dohodou a zaevidovať sa v auguste, ked 4roky dozadu pred zaregistrovaním si bola zamestnaná, bud na RD, MD alebo čerpala dovolenku...
Problém aby bol, ked počas poberania rodič.príspevku nie si zamestnaná, t.j. v takom prípade nemožno hovoriť o čerpaní RD, len o poberaní RP.
skorpionka,
ak si čerpala celú druhú MD v roku 2007, tak máš tiež určite nárok na dovolenku celoročnú krátenú o dni neodpracované, t.j. dni RD.
Ak dobre chapem, ak je zena pocas RD zamestnana, tak moze prerusit RD hocikedy, platit si DPvN a po 2tyzdnoch ist na urad prace a poberat podporu? Zacinam mat v tom chaos. Meni sa v novele od 1.9 nieco podstatne v moznosti ziskat podporu podobnym sposobom ako som pisala? dakujem za rady.
Dobrý deň.Chcem sa opýtať,prišlo mi rozhodnutie zo soc.poisťovne,kde sa píše že mám nárok na dávku v nezamestnanosti vo výške 50% denného vym.základu 52,41€.Len neviem koľkými dňami si mám vynásobiť tú polovicu z tej sumy,či sa tam ráta len počet pracovných dní v mesiaci alebo aj víkendy.Dakujem za odpoveď.
Gapa, mne PP stale trva od r. 2004 na dobu neurcitu. Ale ak to vsetko dobre chapem, tak sa nemozem zaevidovat na UP v auguste, kedze RD mi konci v septembri, ci nie? Ved ak by som ukoncila PP v auguste, tak by mi narok na podporu v nezam. nevznikol, kedze ten je urceny pre maminy po RD. Mozno si to vsetko nejako zle vysvetlujem a fakt sa pomaly ale iste stracam 😒
Rozala, tiez neviem ci sa nieco meni od 1.9. v moznosti ziskat podporu aka je dnes.
Nolinka, suma sa nasobi poctom dni v mesiaci, teda 30/31 podla prislusneho mesiaca.
Anette dakujem za odpoved 😉

tajka aké nové smernice? to znamená akože keď si budem platiť DpVN až od júna a potom by som šla na ÚP tak by som nemusela dostať už spomínanú podporu , ktorá tu je rozoberaná?? 😨 😨 správne som to pochopila?? 😝 😝 fuuuuu, no tak to by ma asi fakt nasr..o 😠 😖 😝