icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

lubica76
28. nov 2014

Dobry den ,dna 23.12.2014 my konci predlzena rodicovska nakolko syn dovrši 6 rokov .kedze som nezamestnana musim sa zaevidovat na urade prace.chcem sa spytat ci ste na urad prace museli priniest nejake potvrdenie ze ste boli na predlzenej rodicovskej.dakujem

barbyes
29. nov 2014

@zalka ahoj, očividne sa tomu rozumieš tak sa chcem spýtať pre istotu aj ja...v marci mi končí rodičovská, ale keďže mi deti nevzali do škôlky som nútená ešte ostať doma a akosi som sa spoliehala na to, že mi do septembra budú vyplácať podporu len ma dnes maminka vystrašila trošku...vznikne mi na ňu nárok?

od roku 2007 som bola zamestaná, v máji 2010 som išla na MD, potom rodičovská a plynule som vo februári 2012 prešla na MD a teraz som zasa na rodičovskej ktorá mi v marci končí...budem mať nárok na podporu? a v akej výške náhodou nevieš.. naozaj moc ďakujem za radu

zalka
30. nov 2014

@barbyes nárok na podporu mať budeš, v akej výške to neviem, ... ak si počas RD nepracovala na dohodu, neplatila si si poistenie v nezamestnanosti ako súčasť balíka dobrovolneého poistenia, a po RD vyčerpeš den dva dovolenky a zvyšok si necháš preplatiť tak budeš mať max. podporu cca 800e

barbyes
30. nov 2014

@zalka a mne tam zvykne nejaký nárok na dovolenku? hrozne moc Ti ďakujem, ma taká panika chytila včera 😖 neviem z čoho by sme žili 😕 😔 aj teraz vychádzame len tak-tak občas ani nie...a mať ešte o 200€ menej 🤐

barbyes
30. nov 2014

@zalka vznikne..teraz pozerám aký blud som napísala 😅

alla
30. nov 2014

Ahojte! Potrebovala by som poradiť, tiež ohľadom podpory po skončení rodičovskej dovolenky. Na materskú dovolenku k 2.dieťaťu som nastupovala 02/2012 z predĺženej rodičovskej dovolenky, na ktorej som bola s 1.dieťaťom. Na materskú som išla v ochrannej lehote z DNP. V apríli 2014 mi končí rodičovská dovolenka a od roku 2010 som nikde nepracovala na pracovnú zmluvu. Ak by som sa teraz zamestnala, je tam možnosť nejakým spôsobom získať nárok na podporu? Ďakujem.

alla
30. nov 2014

Napísala som nesprávny rok ukončenia rodičovskej dovolenky - správne je, že mi končí v apríli 2015 🙂

zalka
30. nov 2014

@barbyes samozrejme za MD vznikol nárok na dovolenku, musíš vyzistiť u zamestnávateľa koľko dní jej máš ... ak by bol problém tak sa ozvi vyrátame my ...

@alla na podporu má nárok len ten čo má pracovný pomer najmenej 730 dní v posledných 3 rokoch takže u teba to je nereálne teraz získať podporu. Ak odpracuješ 730 dní tak podpora bude .

barbyes
30. nov 2014

@zalka ešte raz ďakujem 🙂 kiež by bolo viac miest a deti mi vzali, úprimne som myslela, že pôjdem robiť už teraz od septembra 😒 ☹

zalka
30. nov 2014

@barbyes čo narobíš ... :(

barbyes
1. dec 2014

@zalka však práve...tak sa aspoň spolieham na podporu 😒 tento štát nie je uspôsobený pre rodiny s deťmi..aj ten kto by robiť ísť chcel nemôže.. 😒

mlenka121
1. dec 2014

@zalka ja som pred tyzdnom nastúpila po rodicaku spat do prace a tvrdia mi, ze este nemozem cerpat dovolenku, nakolko nemam na nu narok, lebo som neodpracovala este 20dni. Je to prosim pravda?

zalka
1. dec 2014

@mlenka121 na novú dovolenku nárok nemáš, môžeš ale čerpať starú dovolenku ktorá ti vznikla počas MD .. ak si si ju nevyčerpala v roku kedy si nastúpila na MD.
@barbyes no podpora je pol roka a potom čo?

barbyes
1. dec 2014

@zalka potom je september a staršia bude mať 5 rokov čiže ju už zobrať musia a mladšiu by mali automaticky s ňou, to už by som si vyhádala lebo fakt nemôžem ostať doma dlhšie..a ani nechcem..ešte raz ďakujem 🙂

zalka
1. dec 2014

@barbyes rado sa stalo

zupap
1. dec 2014

Zalka ..prosim,chcem sa opytat,ta max podpora v nezam.,plati iba za podmienky vycerpania tej dovolenky po ukonceni RD ? Co v pripade ,ze ku dnu ukoncenia RD dam resp.dostanem vypoved? Z coho vyplyva moja dalsia otazka,ci je rozdiel ak vypoved dostanem alebo podam ja? Dakujem.moc!!

tslobik
1. dec 2014

@zalka Môžem sa aj ja spýtať k tej dovolenke po ukončení RD? Na novú nárok hneď nebudem mať, ale starú môžem čerpať hneď v prvých dňoch nástupu do práce???? Ďakujem.

zalka
1. dec 2014

@tslobik áno môžeš so súhlasom zamestnávateľa ... samozrejme
@zupap max. podporu získaš, čerpaním 1-2 dní dovolenky, preplatením zvyšku za predpokladu, že si počas RD niekde nerobila
ak si robila niekde, a spravila by si tento postup tak podpora by sa ti rátala len z platov a preplatenej dovolenky, tj. mohla by byť rádovo oveľa menšia ako keby si ukončila PP v posledný den RD
Ak ukončíš PP v posledný deň RD, a nečerpeš dovolenku tka sa ti podpora vyráta z platu pred MD ako 50% z hrubej mzdy.
Rozdiel je v odstupnom, ak dostaneš výpoved tak odstupné dostaneš ak dáš výpoved ty tak na odstupné nárok nemáš.

mimulka27
1. dec 2014

Dobry den, chcela by som sa opytat co sa meni ohladom podpory ak som pocas rd chodila sem tam pracovat na dohodu ku svojmu zamestnavatelovi, sem tam znamena tak max 20 hod.za mesiac....ak by ma prepustil pokazim si tym zbytocne podporu? Dakujem

zupap
1. dec 2014

Zalka dakujem velmi pekne!!..nikde som pocas RD nepracovala... nastupila som na MD 10/2012,,predtym som bola PN na rizikovom od 7/2012, predtym som x-rokov pracovala u jedneho zamestnavatela na TPP... jedine snad stoji za zmienku,ze vsetku dovolenku som si vycerpala po ukonceni PN pred nastupom na MD...

zalka
1. dec 2014

@zupap na MD si bola aj v roku 2013 a tak ti vznikol nárok na dovolenku aj za tento rok ...

@mimulka27 ak boli platené odvody poistenie v nezamestnanosti tak áno pokazila si si prípadnú podporu

mlenka121
1. dec 2014

@zalka ďakujem 🙂 prosim a ako zistim, kolko dovolenky pocas md mam? Naši sa narodili 21.11.2011 v 35gt /takze od kedy som sa dozvedela, ze som tehotna, tak az do porodu som bola pn/ kedze su dvojky, tak materska bola dlhsia, tuším do 18alebo19. 9. 2012

zalka
1. dec 2014

@mlenka121 ak si bola dovtedy na MD tak máš nárok na celú dovolenku za rok 2012.. zisti presný dátum ukončenia MD a nárok na dovču vyrátame.

mlenka121
1. dec 2014

@mlenka121 v roku 2012 som este 33rokov nemala. Ďakujem veeelmi pekne

mlenka121
1. dec 2014

@zalka Takze od 20.4.2011-21.11.2011 /v roku 2011 som ziadnu dovolenku nestihla čerpať, asi prepadla nie? / som bola na pn
Matetska od 21.11.2011-17.9.2012 potom rodicak az do 21.11.2113, potom nastup do prace.

zalka
1. dec 2014

@mlenka121 dovolenka neprepadla, ak si nič nečerpala tak práca a MD sa berie ako odpracované, za dni na PN sa ti dovolenka kráti ... bola si na PN cca 154 pracovných dní a sviatkov pripadajúcich na pracovné dni, a tak sa ti dovolenka kráti za 100 dní o 1/12tinu a za každých dalších 21 dní o dalších 1/12tin ..
takže sa ti dovolenka kráti o 3/12tiny a ostáva ti 9/12tin tj. 15 dní dovolenky
a za rok 2012 máš nárok na 20 dní dovolenky
dokopy 35 dní dovolenky.
za rok 2013 máš nárok na 1/12tinu dovolenky ak si nastúpila pred rokom v novembri do roboty.

mimulka27
1. dec 2014

Zalka a mozem si teraz dodatocne doplatit nejakym sposobom nejake poistenie,alebo da sa nejakym sposobom zachranit to,ze ak by som nahodou dostala vypoved budem mat plnohodnotnu podporu z mojho realneho platu pred nastupom na md...dakujem

mlenka121
1. dec 2014

Cize v roku 2011 mam 15dni
V roku 2012 20 dni. A v roku 2013 pocas rodicaku narok nie je? Ja som teraz 22.11.2013 tohto roku nastupila do prace

zalka
1. dec 2014

@mlenka121 tak tento rok je rok 2014 ... ja som vychádzala z dátumov čo si uviedla ... tak za rok 2013 nárok nie je a za rok 2014 vznikne 1/12tina .. a dovolenku tých 35 dní radím vyčerpať po nástupe lebo ti prepadne.

zalka
1. dec 2014

@mimulka27 tak jedine skončiť PP v posledný den RD, tým sa ti neobnoví poistenie .. a podpora bude rátaná z platu pred MD.