Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
aj dovolenka je zložkou mzdy...takže baby na dovolenku.... 😀 😀 😀 veĎ doteraz sme boli na Materskej a rodičovskej...máme v tom prax... 😀
žienky aj ja vás poprosím o radu 😅
Som na RD, dcérka bude mať 10.8.2010 3 roky, pred MD som bola zamestaná v zahraničí, odtiaľ som aj MD poberala. RD mám už tu zo Slovenska. Neplatila som si DPvN. Vzinkne mi nejaký nárok po tom ako pôjdem malá do škôlky a mne skončí RD na dávku v nezamestnanosti? Ak áno v akej približnej výške, a ak nie, čo s tým, dá sa to nejako "ovplyvniť"? Myslím platením DPvN alebo niečím podobným? 😕
gapa
ešte som si nie istá či v prípade že ti nemá čo dať robiť / v lepšom prípade budem sedieť zo založenými rukami/ a je povinný ti platiť mzdu, či sa táto mzda berie ako náhrada mzdy a je tiež považovaná ako vymeriavací základ....
Dievčatá a ženy ktoré máte ešte stále nejasno čo treba pri prihlásení sa ako DpVN. Dnes som sa bola prihlásiť. Rodičovský mi končí 28,05.2010, PP sme rozviazali dohodou z dôvodu ze pre mna nemajú miesto , s odstupným , ku dňu 31.05.2010. DpVN si platím od dnes t.j. 14,05.2010, odhlásiť sa pôjdem 31.05.2010 , teda dnom ukončenia PP. 01.06.2010 na úrad práce.
Na sociálke som akurát vypísala Registračný list FO. Nič zložité, kolonky 2,3 a potom odstavec č. 11. Teta mi všetko dokonca ukázala. Potom len vyhlásenie kde som dopísala svoje meno , rodné číslo a dátum. Teta všetko pripravila, odovzala mi papiere o prihlásení + šek. Jednoduché. od 14,05- 31.05 mi vyšla zaplatiť čiastka / z max. vym. zakladu/ 33,50€. Do zdravotnej som nemusela ísť. Pracovný pomer končí až 31.05. , čiže zamestnávateľ ma k tomuto dátumu odhlási a následne , keďže pôjdem na úrad práce, ma zaeviduje úrad. Na úrade potom vyplním žiadosť o zaradenie do evidencie, so sebou kópia občianskeho, kópia dohody o vypovedaní PP, kópiu zápočtového listu, kópiu prac. zmlúv, kópiu maturitného vysvedčenia /prípadne dokladu o najvyššom ukončenom vzdelaní/ 😉 dúfam že som pomohla tým, ktorí v tom majú ešte hokej 😎
Deninninka, ja som planovala ist sa zahlasit dnes na DPVN, ale maly mi ochorel a nemala som ho kde nechat, asi smola pre mna... ☹
Myslis,ze by stacilo keby tam zajdem v pondelok? To bude 17.5. a RD aj PP mi konci 20.5. ????
Asi to uz nepojde ze? Poradte
Sveti aj tri dni sú tri dni. Kludne sa chod zahlásiť. A potom odhlásiť. Neviem ako by to bolo keby si ostala dlhšie na DpVN. Dajme tomu si vymyslím do 31.05.2010 by si bola DpVN. ALe ak ti končí PP 20.05., tak potom by si musela íst aj do zdravotnej sa zahlásiť od 21.05. A potom zasa odhlásiť DpVN k 31.05 aj v zdravotnej . A ísť od 01.06.2010 na úrad práce 😉
Deninika, dakujem za take podrobne info, konecne nieco, co som chcela vediet. Este raz vdaka...teraz vidim, ze to vlastne neni nic zlozite. Este by ma zaujimal ten sek, co ti dala pani na socialnej pois. Do kedy ho mas zaplatit? Do 8. nasledujuci mesiac alebo cim skor?
no áno , splatnosť je 8ho v mesiaci. Ale ja sa chcem odhlásiť 31,05. takže to zaplatím hneď. Veď to je najmenej zaplatiť 😉 načo to naťahovať 😉 a neni zač inak 🙂 dúfam že som pomohla viacerým 😵
deninka a keď budeš platiť len toľko dní ...teda od 14.5.-31.5. koľko ti vyrátali teda približne nárok na nezamestneneckú?????
A este by ma zaujimalo aky si si dala VZ?
písala že maximálny vymeriavací základ......
Maximálny vymeriavací základ, určený od 1. júla 2009 do 30. júna 2010:
* maximálny vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie je v sume 1084,55 EUR,
* maximálny vymeriavací základ na platenie poistného na starobné poistenie, poistného na invalidné poistenie, poistné na poistenie v nezamestnanosti a do rezervného fondu solidarity je v sume
2 892,12 EUR.
Maximálny vymeriavací základ, určený od 1. júla 2010:
* maximálny vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie je v sume 1116,75 EUR,
* maximálny vymeriavací základ na platenie poistného na starobné poistenie, poistného na invalidné poistenie, poistného na poistenie
v nezamestnanosti a do rezervného fondu solidarity je v sume 2978,00 EUR.
len neviem či nemusí byť dobrovoľne poistený 2 roky.......????
zuzula DpVN mám z maxima. t.j. 2892,12€...a akú veľkú podporu mi vymerajú na úrade práce, to vám poviem,keĎ sa zahlásim 🙂
tak potom po 31.5.2010 sa určite ozveme........som zvedavá......držím palce.....
deninika, dakujem, porozmyslam ako to urobim...keby som to DPvN dala do toho 31.5. /a PP mi konci 20.5/ , zaplatila by som aj zdravotnu, len tych par dni by mi asi celkovo chybalo na nemocenskom, dochodkovom poisteni na SP ?????? ☹ ☹ ☹
Ze som sa ja hlupa nesla prihlasit skor dajme tomu od 1.5. ????
Denininka,gapa , dakujeme za info a pomoc 🙂
zuzulask ďakujem 😉 spätne som si prečítala tému a zobaka si platila DpVN 14dní a priznali jej podporu 920€. 😵 😨 😉 😀 Takže dúfam že sa nám to podarí tiež. 😅 Budem vás informovať 😉 . Sveti skús sa opýtať keď sa budeš prihlasovať ako DpVN. Že aký scenár nasleduje ak ti skončí PP 20,05. VIem že zdravotné si budeš musieť tých pár dní zaplatiť. 😝 Všetko sa dá vybaviť. Neboj sa toho. 😕 Za tie peniaze to stojí. Pifko aj tebe držím palce 😵
Zuzulask, ja viem, ze max. VZ, ale jeden cas sme sa tu bavili ze max. Vz je 2136( uz presne neviem) a potom prisla jedna maminka s tym, ze na SP jej povedali, ze je to 2892. Preto som sa jej pytala, vies?
s tym vz je to tak, ze podporu nedostanete z toho maxima, ale maximalne z tych cca 2200eur, takze je "zbytocne" platit z tej vyssej sumy
denininka, zobaka si tusim platila to DpvN po ukonceni PP, zaujimalo by ma ci si platila len to alebo aj ostane /nemocenske, dochodkove/na SP a zdravotne poistenie.
sveti áno, platila si až po ukončení PP . pretože jej sa končil rodičovský pred 01.02.2010 tak preto musela po ukončení PP. Viem že si platila zdravotné. ale či aj nemocenské a dochodkové..fuu musela by som to tu preštudovať dozadu. Skús jej poslať internú poštu.
prelúskala som celú diskusiu......to je sila... 😅
jednoducho povedané....stačí si platiť DPvN cca 14 dní tesne pred skončením RD z maxim. vymeriavacieho základu, ukončiť PP najlepšie hneď v troch rokoch veku dieťaťa a rovno v deň ukončenia , teda s tým dátumom, ísť do socky a zrušiť DPvN a nahlásiť sa na úrad práce.....s rozhodnutím o zaevidovaní do evidencie nezamestnaných cca po 15 dňoch pojdem na socku s vyplnemými žiadosťami a tam mi do 60 dní povedia na akú výšku mám nárok....keĎže som si platila DPvN z maxima tak by som mala dostať na každý deň cca 35 eur........t.j. pri 30 dňoch v mesiaci by to činilo 1050 po dobu 6 mes????????....
Je to vôbec možné????, čítala som o babách čo to dostávaju a bolo im to tak uznané........
GAPA je to možné????
Ak je to tak tak sa vykašlem na všetky ťahanice s ním aj tak mi nevynde 1050 eur na mesiac......pri dobrej vôli a ak by všetko išlo o.k....tak by to bolo možno 300...ale ak je to tak tak kašlem naňho......
😅 😅 😅
zuzulask,
akože slová sú to odvážne, ale ja napríklad nemám mať kde dieťa do septembra, takže ak by mi aj naoko ponúkol prácu, tak ju nemôžem prijať, aj keď viem, že ma tam nepotrebujú. Ale on mi ju určite ponúkne a ja nezmôžem nič... kolegyňa mala kde dať dcéru, tak teda nastúpila, ale dozvedela sa, že jej tam chce robiť peklo na zemi, tak sa radšej dala na maródku a asi dá sama výpoveď. Takže to poistenie by som si radšej zaplatila, lebo nevieš ako dlho tam zotrváš...
Inak ako je to, keď by dala po nejakom mesiaci-dvoch po RD výpoveď a chcela by vyššiu podporu? Bolo by jej to DPvN na niečo dobré?
Zuzulask,
reagovala som ešte na predošlú stranu, takže reč bola o tom nepodpísaní výpovede dohodou 😉
Ešte som chcela, keď má dieťa 3 roky v piatok, tak aj výpoveď má byť v ten deň? či až s pondelkovým dátumom?
chápem to, ani ja nemám kde nechať deti.....syn ide do škôlky od septembra, 3 roky má v júni a aj dcérka nebude chodiť do škôlky....sme s mužom tu sami a museli by sme ich dať k starým rodičom alebo ich voziť a to je k jednému 10 km a k druhému 22 km......ale robila by som to aby som dostala tú vyššiu nezamestnaneckú......
ale keďže je tu možnosť ako poberať dávku 1050 eur...tak kašlem na to a idem ukončiť, nech mám papier.........myslím si že o tejto možnosti vie len málo ľudí...pár čo majú známych na úradoch a možno čo sa v tom rýpe...ale určite nie davy.....
🙂
Žienky, veď aj mne poradte niektorá 😅
zuzulask, tak to uz tych 14 dni nestiham /ja koncim 20.5./ ☹ ...a tiez neviem kolko by mi to vyslo keby som si to platila len tie 4 dni z maxima. Henvam sa sama na seba,ze som to nevedela par dnis kor. Som si myslela,ze to DPvN sa da platit len po skonceni RD a nie aj pocas nej, no co uz.
sveti, ja neviem koľko dní sa musí....len vychádzam z diskusie kde si baby v priemere platili tak cca 14 dní......ja by som na tvojom mieste skúsila ....veď choď v pondelok a daj si platiť hneď v pondelok....a vyrátajú ti na tých pár dní.......za pokus nič nedáš....iba to čo ta bude stáť to poistenie.....skús, risk je zisk.....
ivca82...neviem , ale podľa toho čo píšeš mi to vychádza tak že máš nárok na na nezamestnaneckú.....prihlásiť na úrad sa budeš musieť aj tak po dovršení 3 rokov veku dieťaťa , t.j.10.8. ...a to že malá pôjde do škôlky je nepodstatné...lebo ju nedáš skôr....platiť v DPvN si nemusíš, ani ja som si neplatila , plánujem len od 1.6. do 24.6. (vtedy má syn 3 rok ) z maxim. VZ , tento krátky čas by mal byť postačujúci na výpočet z vymeriavacieho základu z maxima , ak by to všetko prešlo tak je to denne cca 35,5 eur x poočet dní v mesiaci......
ešte jedna otázka......ako je to s tou prácou v zahraničí...máš skončený pracovný pomer????
Zuzulask ďakujem 🙂 😵 tam má skončený PP keď som končila MD, preto neviem či mám na niečo nárok na Slovensku, lebo všade sa spomínajú nejaké 3 roky, ktoré musia byť odrobené, ale zo zahraničia neviem či sa to vzťahuje/započítava 😒 Ak by mi stačilo platiť si tých 14 dní pred dovŕšením 3och rokov malej, tak by som bola neskutočne rada 😅

tá mzda je dôležitá.....od toho pôjde váš vym. základ.......presne tak , len to vám akosi "zabudnú povedať" , lebo pre nich je to jednoduchšie.......