icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

natata
17. máj 2010

Tak to s tým rozhodnutím by zaujímalo aj mňa, to som nezisťovala....

zuzulask
17. máj 2010

na socku až s rozhodnutím o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie.....až potom socke papiere od zamestnávateľa.....

natata
17. máj 2010

zuzulask, dík za info

zobaka
17. máj 2010

vladimira - musis mat rozhodnutie z UP o zaregistrovani inak samozrejme socialny urad nic riesit nebude, davky vyplaca UP, oni riesia veco ohladom pracovneho pomeru, jeho ukonceni a veci okolo toho, hoci so SP uzko spolupracuju

adriana1107
17. máj 2010

tak asi to má byť to čestné prehlásenie 😖 , v konečnom dôsledku je to jedno, ide o to, že to pýtali a tu som o tom ešte nečítala 😢 . No oni asi potrebujú istotu, že keď Ťa bude chcieť niekto zamestnať, tak mu nedáš košom alebo čo. Len som zostala zaskočená a teraz mám obavy. Kámošku som tam poslala, ona ani nevedela, že má nárok na podporu, odstála si 1,5 hodiny a vlastne zbytočne. Ona má vysokú školu, mohlo by to mať nejaký súvis?
Zobaka, od Teba to napýtali? Teda neviem, či máš dieťa v škôlke, či nie 😒
A od ostatných?

lapaso
17. máj 2010

Caiute dievcata, ja tiez trosku sledujem tuto temu a chcela by som sa spytat na VZ. Ako to plati pri cerpani dovolenky medzi MD a RD. Tuto dovolenku som cerpala v dvoch po sebe iducich mesiacoch v maji a v juni . Dokopy to bolo 25 dni. V maji som cerpala 10 dni - od 21. 5. do 31.5 a v juni 15 dni od 1.6. do 15.6 . V potvrdeni zamestnavatela na ucely naroku na davku v nezamestnanosti mam v kolonke VZ za maj sumu, ktoru som dostala za 10 dni cerpania dovolenky. Ale uz tam nie su rozpisane dni, pocas ktorych som ju cerpala a za ktore zamestnavatel za mna platil poistenie v nezamestnanosti. Je to tak, ze tychto desat dni dovolenky, ktoru som cerpala v maji mi urobi VZ za cely mesiac maj? A to iste je aj v juni. 15 dni dovolenky, ktore som cerpala pocas juna mi robi VZ na cely mesiac jun?

vladimira2
17. máj 2010

Dievcata moje, este jednu prosbu mam. Viem, ze by som mala patrat v inom oddieli - a to nemocenske poistenie, ale nezobrazovalo sa mi to dnes dobre. Tak len pekne poprosim o Vas nazor. Ak budem po ukonceni rod. dovolenky doma s detmi (povedzme este rok) a nasledne sa zamestnam, mam narok na PN alebo OCR okamzite z titulu, ze ma nemocensky poisti zamestnavatel? Alebo aj tu musi byt splnena predchadzajuca doba suvisleho poistenia 270 dni nemocenskeho poistenia? (ak by som si to po rodicovskej dovolenke dobrovolne neplatila, iste by ta podmienka splnena nebola, nakolko stat nemocenske za zeny neplati ani ked sa staraju o dieta do 6r). Velmi dakujem komukolvek za radu.

tajka1
17. máj 2010

ahojte, mamicky ktore ste poberali RD z CR, zajtra sa idem registrovat na UP na SK, ake doklady si mam pripravit a nebiete ohladom E301, kedze v CR robili od 1.5 zmeny?dakujem

maznacik007
18. máj 2010

na socialnu poistovnu treba ist s rozhodnutim o zaradeni do evidencie...

socialka vam urci vysku... podpory a vyplaca UPSVaR...

staci cestne prehlasenie pokial viem ze sa vam bude niekto o dieta starat... dajte meno osoby... nejaku kamosku, mamu... sak rovno nenastupujete tak co.. ved si to zariadite... ale proste oni to musia mat papierovo poriesene... inak ak by ste sli na nejaky kurz... z UP tak sa prihlaste co najskor.. niekde su cakacky... tak vam preplatia skolne v skolke...a aj stravne..

vladimira ak si povinne nemocensky poistena ako zamestnanec... tak najlepsie je ist na PN az po 42 dnoch zamestnania.. lebo presne tolko je ochranna lehota.. inak by sa ti to ratalo len na 42 dni... PN ti vyplaca zamestnavatel a od 11. dna zasa soc. poistovna...
ale pozor zamestnavatel s tebou moze pocas skusobnej doby rozviazat PP bez udania dovodu... aj pocas PN ..

takze to ma viacero pohladov...

zuzulask
18. máj 2010

volala som do zamestnania....mám tam 43 dní dovolenka....tieto by mi budú preplatené...ale mi povedali , že sa to zapošitáva do vymeriavacieho základu......môžem si priplatiť do DPvN a bude mi rátané aj z toho , alebo len zo základu od zamestnávateľa.....????

sveti
18. máj 2010

zuzulask,

podla mna sa to zapocitava do VZ lebo idu z toho vsetky odvody /zdravotne, dochodkove, poist. v nezamestn,...dan/
Pri odmene sa odstupnom sa odvadza len zdravotne a dan.
Tak podla mna keby si si zapaltila aj to DPvN a ten VZ /z dovolenky/ sa ti spocitava,
Dufam,ze sa nemylim...ak nie prosim oravte

zobaka
18. máj 2010

adriana - ziadne splnomocnenie odo mna nikto nechcel, maleho mam skolke

zuzulask
18. máj 2010

no len z čoho budú potom rátať...z obidvoch , alebo len z dovolenky?????

sveti
18. máj 2010

zuzulask

tak to zaujima aj mna, pretoze som si prave volala do prace a zistili,ze mam este 13 dni dovolneky,ze mi to preplatia....a ja som si od vcera zaplatila to DPvN z maxima

asi poradi gapa...dakujeme

zuzulask
18. máj 2010

podľa príspevku p. Mihála zo str. 7 zo dňa 2.1.2010 sa tieto VZ sčítavajú......ale tam je prípad mamičky ktorá si platila z minimálnej sumy.......takže jej to vyjde menej ako keby si neplatila vôbec to DPvN........ale my by sme platili s max...takže by sme mali dosať max. sumu......

macebe
18. máj 2010

zdravim, ja tiez riesom situaciu, ze som si uz zacala platit max v DPvN a predbezne mi maju dovolenku preplatit. Mzdarky aj na socialke mi tvrdili, ze z preplatene dovolenky, aj ked nie je cerpana, budem mat VZ a platit odvody. Ale nasla som toto. Prosim, vyjadrite sa niekto, kto tomu naozaj rozumie. Plati to aj o preplatenej vypovednej lehote?

Podľa § 26 ods.1 písm.e) ZSP má zamestnankyňa počas čerpania rodičovskej dovolenky prerušené sociálne poistenie. Podľa § 26 ods.5 ZSP sa vznik prerušenia povinného nemocenského poistenia, povinného dôchodkového poistenia a povinného poistenia v nezamestnanosti posudzuje rovnako ako zánik povinného nemocenského poistenia, povinného dôchodkového poistenia a povinného poistenia v nezamestnanosti a skončenie prerušenia týchto poistení sa posudzuje rovnako ako vznik týchto poistení.
Z uvedeného vyplýva, že ak zamestnávateľ vyplatí zamestnancovi finančné plnenie, v tomto prípade náhradu mzdy za nevyčerpanú dovolenku, počas doby čerpania rodičovskej dovolenky, tak ani zamestnanec ani jeho zamestnávateľ neplatí poistné na jednotlivé druhy sociálneho poistenia. Je potrebné však pripomenúť, že táto situácia môže nastať iba v prípade, ak zamestnankyňa zároveň končí rodičovskú dovolenku aj pracovný pomer so zamestnávateľom.
Ak by nastala taká situácia, že po skončení rodičovskej dovolenky pracovný pomer neskončí, nebolo by možné náhradu mzdy za nevyčerpanú dovolenku preplatiť počas obdobia, kedy zamestnankyňa čerpá rodičovskú dovolenku. Po skončení čerpania rodičovskej dovolenky by si vyčerpala nárok na dovolenku už ako zamestnanec. Suma náhrady mzdy za čerpanú dovolenku by tvorila vymeriavací základ na účely platenia všetkých druhov sociálneho poistenia za zamestnanca aj za zamestnávateľa.

gapa
18. máj 2010

macebe,
to sedí, čo tam píšu. Záleží kedy ti končí PP, či počas RD alebo až po ukončení RD. V tom je rozdiel. Mne končil počas RD a neboli odvody, len do ZP a preddavok dane.

zuzulask
18. máj 2010

podľa tohoto čo som našla na stránke soc. poisťovne ....sa tiež sčitujú VZ od zamestnávateľa a aj z DPvN....

rozumné by bolo skončiť PP a potom aj keď preplatia dovolenku a preplatia sa odvody...tak sa VZ sčitujú....

http://www.socpoist.sk/starostlivost-o-dieta/13...

macebe
18. máj 2010

dakujem. Podla teba to plati aj na preplatenu vpovednu lehotu? Ak syn bude mat 3 roky 13.6 v nedelu, musim teda skoncit uz v piatok 11?

zuzulask
18. máj 2010

to neviem......či aj výpovedná lehota....

podľa mňa by si mala skončiť v pondelok 14.6....nie pred týmto dátumom....mne má 24.6....štvrtok....takže by som tam mala mať skončenie 25.6......neviem ako sa ráta RD či je to do 3 rokov alebo vrátane dňa narodenia.....

sveti
18. máj 2010

aha tak mne konci...PP dnom RD, cize sa to nebude pocitat...tak aspon to DPvN 🙂

zuzulask
18. máj 2010

nie som si v tomto istá......možno gapa poradí ako to je......

macebe
18. máj 2010

ide mi o to, aby sa mi VZ z DPvN neznizil o odovdy z dovolenky. Ak by som teda skoncila az 14.6, stale mi odvody z preplatenej dovolenky nepojdu?

gapa
18. máj 2010

nárok na Rd je max. do dna kedy dieťa dosiahne 3roky, ak ste nepožiadali o kratšiu Rd.

gapa
18. máj 2010

macebe pôjdu, ale zráta sa VZ z oboch poistení. A okrem toho maximum z ktorého sa platia odvody je vyššie ako maximum z ktorého sa vypláca dávka!

macebe
18. máj 2010

takze ak by som skoncila 11. 6, odvody z dovolenky nebudu, ak 14.6 odvody budu, to iste aj pre preplatenu vypovednu dobu?
ak si od 15.5 platim z 2892,12 EUR DPvN a prip by mi z 16.5dna dovolenky isli odvody vychadzajucej z hrubej mzdy napr 500 EUR mesacne, DVZ na podporu by bol max?Neznizi mi dovolenka DVZ za dni platenia aj dobrovolneho poistenia aj dovolenky?

sveti
18. máj 2010

no tak cim viac citam, tym viac sa zamotavam 😵 😵 😵

gapa
18. máj 2010

macebe,
podla mna nezníží. Mali by to brať ako 1kalend.den a z DPvN by si mala preplatok. Ak by skončil PP 14.6. a 13.6. končila RD, tak by si mohla mať zo zamestnania najviac VZ z poistenia v nezam. najviac z VZ 1084,55:30 (lebo PvN zamestnanca trvalo len 1kalend.den v juni=14.6.). A na dobrov.poist.v nezam. by mal byť v tento jede den preplatok.Ale aký je postup v SP ti nemôžem zaručit, lebo aj ja v tom mám ešte neporiadok v mojom poistení a nejako sa mi to nechce zatial riešiť so SP.

skorpionka34
18. máj 2010

Este jedno by ma zaujimalo. ked sa chcem na DPvN prihlasit od 1.6., tak na soc. poist. musim ist 31.5. alebo staci toho 1.6.?