icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

sveti
1. jún 2010

😀 😀 😀

susi157
1. jún 2010

zuzulask asi tak ze som od dnes nastupila do zamestnania k druhej majitelke a takze som tam na cierno.ziadna vypoved ziadna nova pracovna zmluva. 😕

susi157
1. jún 2010

a neviem ako dalej

zuzulask
1. jún 2010

tak to je fakt na dve veci..... 🤐 🤐 🤐 🤐

florinka
2. jún 2010

dnes som sa bola prihlasit na to DPVN a bola tam taka celkom mila pani ktora mi povedala zevraj si to musim platit min. 260 dni aby som dostala podporu.. je to OK? mam si to na tie tri dni zapaltit? Je tu niekto kto aplikovaka postup pani VIERY a zvysilo mu to podporu? dik..

zuzulask
2. jún 2010

podľa našich info nemusíš.....koľko si na RD????? končíš riadne alebo skôr ...to je podstatné...ak si bola doma 3 roky tam za teba štát neplatil , ale novelizáciou zákona sa urobilo akože je to v prípade matiek na RD o.k........a ak si zaplatiš niekoľko dní...priemer sa berie za 1/4 rok ...ale ak ti ho nemajú z čoho vyrátať , lebo si bola platiteľom len pár dní...tak z tých pár dní urobia akože sa predpokladá že si platila 1/4....je to veľmi laicky napísané...ale práve v tom je ten háčik , že toto sa dá aplikovať len na ženy čo končia RD po 1.2. a boli na nej 3 roky.......

teda ja som to tak pochopila....

pifko
2. jún 2010

Zuzi, dik za super vysvetlenie... 🙂
Ty to mas vyborne- ja som vo firme 13,5 roka / z toho sice 6rokov na RD/ a daju mi iba 5 mesacne odstupne...Ale nestazujem sa...
A kocky, co ste sa boli uz prihlasit na DPvN- nebolo to tym uradnickam divne, ze ste si uz nahlasili aj koniec poistenia?Ze ste sa poistili iba na par dni?

zuzulask
2. jún 2010

no , mňa sa spýtala že či už viem dokedy.......že rovno odhlášku...ja som jej povedala že viem ...24.6. vrátane....napísala som dátum kde ukázala a to bolo všetko..... 😀 😀 😀 😀

florinka
2. jún 2010

dik zuzuli, ze si reagovala. maly bude mat 3 roky 7.6, k tomu datumu aj koncim PP dohodou. zaregistrovala som sa dnes, teda 2.6 a neviem ci stacia naozaj tie tri dni, ze do piatku, alebo mam tam ist sa odhlasit v pondelok? alebo dlhsie?
Ja tomu stale nejak neverim ze to od februara este nejak neopravili.. 😅
Pani na socialke bola velmi mila vsetko mi povysvetlovala a dala mi tel.c, na nejaku konkretnu pani ktora ma bude mat na starosti a ked budem cokolvek na DPVN menit sa jej mam telefonicky vopred ozvat..som zvedava tiez ako zareaguje ked si to pojdem dat odhlasit. 😎 ..ale nieco vymyslim, ze som si zistila ze sa mi to neoplati a pod...

zuzulask
2. jún 2010

šak choď ....7.6.je v pondelok...tak keď tam prídeš v pondelok a dáš odhlášku za ten deň tak to stačí....alebo choď v piatok a odhlás sa k 7.6....ja si tiež poisťujem do 24.6.vrátane......oni nekukajú na deň či je sobota, alebo nedeľa.....k dátumu....

tinkatin4
2. jún 2010

Ahojte..viete mi prosíím poradiť? ... som na RD,ktorá mi končí 01.2011 ... viem že sa dovtedy môže ešte všeličo zmeniť čo sa týka zákonov,ale ak by sa to nááhodou nezmenilo.. chcem sa spítať ... pred MD som bola čerstvo zamestnaná,pracovala som len 3 mes. a potom som musela zostať na rizikovom 7 mes. ... zmluvu mám len na dobu určitú 😒 ...... po celý ten čas čo som doma mi z firmy volali cca asi 5 krát ... stále sa ma pítali že kedy by som mohla nastúpiť,či by som nevedela skôr ako mi končí RD 😒 .. a za každým mi povedala nech jej dám pred možným nástupom 2 mesiace dopredu vedieť 😖 .. naposledy mi volala teraz v pondelok a ja som jej povedala že pravdepodobne v októbri,al. v nov. .. by som teoreticky mohla aj nastúpiť .. lebo sa ma pítala či by som mohla ešte v tomto roku nastúpiť ... je mi to dosť také divné,až podozrivé 😒 ... kolegyňa mi naznačila ešte dávnejšie,ešte keď som bola na rizikovom už cca 2 mes. že nech sa radšej nevraciam do práce,lebo ževraj ma privítajú s výpoveďou .. tak neviem-neviem .. a preto vás chcem poprosiť o radu ... ak mám pochybnosti že chcú so mnou rozviazať PP ešte pred riadnym ukončením RD ... a ak by to bolo naozaj tak, mala by som nastúpiť alebo riadne dokončiť RD? .. bojím sa toho že ak nastúpim v tomto roku a dajú mi výpoveď že prídem o tieto možnosti a o nárok na podporu ☹ ... neviem čo mám robiť ..prosím poraďte mi .. budem vám vďačná

zuzulask
3. jún 2010

do kedy máš PP?????píšeš že doba určitá.....podľa ZP ak je raz určitá , tak je určitá....a končí dňom v zmluve.....

zuzulask
3. jún 2010

Dnes mi došlo zo socky...aj IČ aj suma.....uhrádzam cez IB ešte dnes...aj keď mám čas do 8.7. 🙂

gapa
3. jún 2010

tinkatin,
kedy má končiť PP podla prac.zmluvy?

Ak by ti dali výpoved z nadbytočnosti (samozrejme nepredpokladám, že opdpíšeš dohodu o ukončení PP alebo výpoved z tvojej strany !!!, len prevezmeš výpoved, t.j. napíšeš : Prevzala 01.11.2010 + podpis, t.j. žiadny súhlas s ukončením PP dohodou), tak môžeš ešte počas plynutia výpovednej doby požiadať o čerpanie RD do troch rokov dieťaťa a tým pádom ti nekončí hned PP ale až posledným dnom RD, ak by výpovedná doba uplynula skôr. A dokonca by si mala nárok na odstupné, čo pri ukončení PP na dobu určitú nemáš. Nesmieš však podpisovať .

S nárokom na podporu neviem. Radšej budeš čerpať podporu ako pracovať? Ale aj tak sa to nevylučuje, že by si mala nárok na vyššiu podporu, ak si budeš dobrovolne doplácať poist.v nezam. počas práce v zamestnaní (t.j. trvania poist. zamestnanca) do maxima.

gapa
3. jún 2010

zuzulask,
radšej tam uved aj špecifický symbol 0610, nech ti to zle nepriradia 🙂 aj ked, ty tuším len krátkodobo budeš platiť! tak to by nemali zle priradiť 🙂

susi157
3. jún 2010

ahojte,dnes som bola u pravnika dala som mu splnomocnenie a bude to riesit on s nim a tak isto da podnet na IP lebo ma odbili aby som si to riesila sama ze zam. nic neporusil. 😠 😠 😠

denininka
3. jún 2010

@susi157 drzim palce. Velmi som zvedava ako dopadnes. Nezavideniahodna situacia..drz sa ,nech to dopadne dobre v tvoj prospech 😉

susi157
3. jún 2010

dakujem denininka, bude to beh na dlhu trat.som zvedava aj ja .

zuzulask
3. jún 2010

susi držím palce.......právnik sa s tým popasuje lepšie....

a SS je 3118....je to napísané v liste čo mi poslali.....

susi157
3. jún 2010

to hej sme mali ist za nim uz v tom marci.no ale co uz.

to uz bolo nenormalne co on robil,naposledy aby som si ja napisala dohodu lebo jemu to nema kto napisat.
ja? a este dohodu.

zuzulask
3. jún 2010

niektorý fakt nemajú chrbtovú kosť..... 😠

gapa
3. jún 2010

zuzulask,
3118 bude konštatný, nie špecifický je dlhší, t.j. môže byť aj 062010

susi,
tiež držím palce a som zvedavá. Tak vela trpezlivosti. Tieto súdy bývajú vraj pre zamestnanocov dosť úspešné (aj ked nemám absolútne skúsenost), ale stojí to určite vela trpezlivosti.

zuzulask
3. jún 2010

veď som to aj tak dala....ja som popleta....KS je 3118, SS je 062010...ako píšu mesiac a rok a VS je to ich IČ......aj som to tak natipoval...tak neviem prečo tu píšem také bludy...... 😅

marpado
3. jún 2010

AHOJ Gapa, chcela by som sa spytat uz k spominanej mojej kamaratke, ktora je slobodna mamicka takze Ti popísem jej situaciu od 1.1.06-30.4.06 zamestnana na urcitu dobu ale bola PN od 1.5.06-do 24.5.06 urad prace od 25.5.06-30.6.07 zamestnana na urcitu dobu 1.7.07 bola nedela od 2.7.07 PN a tehotna porodila 17.11.2007 na materskej bola do 30.6.2008 od 1.7.08 rodicovsky prispevok, teda moja otazka chce dat malu do skolky od septembra ale kedze by asi prisla o rodicak mohla by pockat a dat ju od decembra to by sa dohodlo ak by jej to pomohlo ze by potom mohla dostat podporu a v akej vyske ak by sa dalo nieco pripoistit tak ako by teda mala postupovat a kde ist a co ziadat? dakujem naozaj velmi pekne za rady ona nema pocitac a ani internet tak to riesim ja a chcela by som jej pomoct ak by sa dalo pretoze vydim ze ty sa vyznas naozaj dakujem a pekny vecer

gapa
4. jún 2010

marpado,
ak v obd. cca 1.9.06-30.6.07 nebola poist.v nezam., tak záleží dokedy trval jej PP na dobu určitú od 1.7.2007 do ??? Spolu musí byť poistená v nezam. aspon 2roky t.j. 730kalend.dní v posledných štyroch rokoch pred zaregistrovaním na UP. T.j. ak by sa aj teraz dobrov.poistnila, tak ak zrátať dni
odo dna podania prihlášky na dobrov.poist.v nezam. do dna pred zaevidovaním na UP + doba od 1.7.2007 do ukončenia PP musia dať spolu tých aspon 730dní. Inak nárok na podporu nezíska.

No celkom by ma zaujímal ten jej prípad, ked 1.7.2007 začal jej PP(v nedelu) a na PN bola od 2.7.2007, ako jej potom rátali výšku nemocenského. T.j. aký mala denný vym.základ pre nemocenské/materské v porovnaní aký mala v zmluve mesačný plat. Lebo toto je tiež taký neštandardný prípad a som práve čítala na to dva rôzne názory a sama neviem, čomu teda veriť.

zuzulask,
ked len tolko. Ja som bola včera ako mechom udretá. Išla som do škôlky s kočíkom a išla som ako tank, ani bránu som za sebou nezatvorila. Učitelky len na mna pozerali a ja som nechápala prečo. Až ked zakičali na jedno dievčatko, aby zatvorilo bránu, tak som sa zobudila!!! 😕 😔 😒 😅 Si robím reklamu 😖 😲

marpado
4. jún 2010

ahoj gapa jej PP trval do 30.6.07 ta nedela 1.7.07 jej chyba a od toho 2.7.07 bola PN po skonceni prac.pomeru na rizikovom tehotenstve az do porodu tak co teraz ?dakujem za odpovede

gapa
4. jún 2010

aha,
sa v tom akosi ťažšie orientujem 😝
takže zamestnanie trvalo len od 25.5.06-30.6.2007 a už skoro 3roky má medzeru v poistení v nezam. Od ukončenia PP už nie je nem.poistená. Tak bohužial, to nárok na podporu by vznikol až po dvoch rokoch platenia poistenia v nezamestnanosti.

gapa
4. jún 2010

OPRAVUJEM.
od ukončenia PP už nie je poistená v nezam. (malo byť, aj ked aj to nem.poistenie platí)

Dúfam, prihlášku na SP si dávala sama po narodení dieťaťa!? aby bola dôch.poistená štátom.!

marpado
4. jún 2010

vravela ze to vybehala ked bola doma na tej pn tak zrejme ano

marpado
4. jún 2010

co by sa zmenilo?