icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

daxo
21. jún 2010

@gapa pracovný pomer bol na dobu neurčitú. Ale ako uvádza p.Mihál priklad č.2 o pani Viere tak je to skoro môj prípad

vladimira2
21. jún 2010

Ahojte kocky, prosim pekne snad o uplne poslednu odpoved. Urobila som uz potrebne prihlasenie na dobrovolne poistenie v nezamestnanosti, dnes som navstivila UP, o tyzden si vyzdvihnem doklad o registracii ku dnu 21.6.. Prosim, mozem sa s istotou uz zajtra z DPvN odhlasit? Naozaj sa posudzuje obdobie den pred zaradenim na UP tri roky spatne? Nie je nevyhnutne poistenie platit napriklad do chvile, kym nebudem mat v rukach rozhodnutie o registracii? (Nechcem to platit zbytocne ... ak netreba ... velmi pekne prosim o Vas nazor. Zvlast Teba, mila Gapa, ktora nam tu vsetkym uzasne pomahas. Dakujem za nas vsetky.

sveti
22. jún 2010

@vladimira2

staci platit do 20.6. a 21.6. je registracia na UPSVaR...teda mne tak radili, posuduje sa to do dna registracie...mne potom rozhodnutie z UP prislo az za dva tyzdne ale registacia bola den po skonceni platenia DPvN
dufam ze sa nemylim

vladimira2
22. jún 2010

Sveti, a mas prosim vysoku podporu "uz v suchu"? dakujem .j

sveti
22. jún 2010

@vladimira2 , no este tak celkom nie, cakam na rozhodnutie a dam info ci to vyslo....len ja som taky neveriaci Tomas v tomto...

petkapo
22. jún 2010

Ahojte!

Potrebovala by som poradit v takejto veci. U zamestnavatela som v PP od 05/2006, od 09/2009 poberam RP a som na RD. Kedze chcem podnikat a chcem ziskat prispevok z UPSVaR potrebujem sa prihlasit na UP ako nezamestnana. U svojho zamestnavatela nastupim 6.7. s tym, ze si budem cerpat 25 dni dovolenky a potom PP skonci dohodou a vyplatenym odstupnym - organizacne dovody. Dnom ako ja nastupim do prace chcem poziadat o odnatie RP z dovodu, ze na RD pojde manzel. Budem mat narok na podporu v nezamestnanosti aj ja? Ak si budem cerpat dovolenku, bude sa mi tento prijem pocitat ako VZ na vypocet podpory alebo by som sa este predtym - napr. zajtra - mala prihlasit na dobrovolne poistenie v nezamestnanosti?

Velmi pekne dakujem za odpovede.

ivuss01
22. jún 2010

Ahojte, tak aj ja ba som sa potrebovala poradit:
odvadza zamestnavatel poistenie v nezamestnanosti aj pocas PN?
21.08.2006 - 7.9.2007 PP na dobu urcitu (cely januar PN)
8.9.2007 - 11.10.2007 PP na dobu urcitu
12.10.2007 - 31.1.2008 nezamestnana bez naroku na podporu
1.2.2008 - 30.4.2008 PP na dobu urcitu,potom som uz ziadny PP nemala, ani nemam
11.2.2008 som uz ako tehotna nastupila na rizikove PN
18.5.2008 nastup na MD
29.11.2008 nastup na RD a RD sa mi konci 3.7.2011
Budem mat v tomto pripade narok na podporu? Ma pre mna vyznam platit si ten rok dobrovolne nemocenske poistenie?
Velmi pekne dakujem za odpovede, pekny neskory vecer

gapa
23. jún 2010

@vladimira2
vklude sa odhlášs.. Ked si už na úrade bola a doklad dostaneš, tak to je ok.

vladimira2
23. jún 2010

Gapa, dakujem pekne za odpoved. Dnes som sa odhlasila. Kocky, na tlacive pre davku v nezamestnanosti som si vsimla tajuplny bod 13: Poistencovi, ktory bude vyradeny z evidencie UP pocas poberania davky v nezamestnanosti a v obdobi kratsom ako tri roky bude opatovne zaradeny na UP, vznikne narok na vyplatu davky v sume v akej mu bola vypracana predchadzajuca davka v nezamestnanosti. Ako to chapat prosim? To l.en docerpam nevycerpane z minuleho obdobia? Alebo mam opat istu vysoku podporu za cele obdobie? To aby bol clovek stale nezamestnany 🙂

ivuss01
23. jún 2010

ahojte zienky tak vie mi niekto poradit? prosim

miawalas
23. jún 2010

Žienky vedeli by ste poradiť aj mne ?
Od 02 / 2004 som bola zamestnaná do 10 / 2006 u jedného zamestnávateľa. Od 10 / 2006 som zamestnaná u iného zamestnávateľa na dobu neurčitú.
Od 5.3. 2007 som bola na rizikovej PN až kým som nenastúpila na materskú - 6. týždňov pred termínom pôrodu. Porodila som 20. 7. 2007.
O mesiac mi končí rodičovská. Do práce, v ktorej som pracovala sa nemienim vrátiť a ani oni ma už nebudú chcieť. Je lepšie, aby som dala ja výpoveď a dohodla sa na odstupnom a preplatení dovolenky na ktorú mám nárok, alebo nech mi dajú výpoveď oni ?
Platovo som bola na tom mizerne. Mala som len minimálnu mzdu. Chcela by som s a ísť prihlásiť na DPVN od 1. 7. 2010 do toho 20.7 2010 z najvyššieho vymeriavacieho základu. Ku 20. 7. by som chcela ukončiť aj PP. 21.7. by som sa chcela ísť nahlásiť na UP.
Čo myslíte, budem mať nárok na podporu ? Nejak sa mi nechce veriť, keď som tu nedávno čítala tie sumy podpory. Naozaj dajú tak veľa € ?
Ďakujem za každú odpoveď

gapa
23. jún 2010

@miawalas
budeš. Je to v eur.

Ale či čakať na výpoved alebo dohodu s odstupným, musíš sa rozhodnúť sama.

miawalas
23. jún 2010

@gapa
ďakujem Gapa. Keď mi preplatia dovolenku, to mi tiež budú rátať do VZ a zrátajú mi to z tým, čo si budem platiť dobrovoľne ?

florinka
24. jún 2010

vladimira- ja som bola dnes odovzdat na socialke papiere na vypocet podpory a tiez mi toto zacala vysvetlovat, ze vysku podpory aku mi vymeraju mi bude platit najblizsie tri roky...zavraj sa ten zakon bude menit ale ze ja este budem po starom....a az doma ma napadlo ze som sa neopytala ze zakazdym ked budem nezamestnana tak budem pol roka poberat podporu v takej vyske aku mi teraz urcia?.....gapa vies o tom nieco?
bola som celkom v strese ze co mi povie na tych par dni DPVN, ale ona zlata to este vykreslila kriklavou ruzovou ze aby na to nezabudli, tak som celkom plna nadeji🙂
uvidime..

janamed
24. jún 2010

baby ja si myslím že ak nevyčerpate tých 6 mesiacou podpory teraz s týmto výmerom na podporu, tak môžete to dobrať v období 3 rokov, napr.sa zamestnate po 3 mesiacoch na UP a napriklad po roku dostanete výpoved alebo pojdete zas na UP v období do 3 rokov, tak vtedy sa vám bude rátať tento VZ. teda aspoň čo som tu od kočiek čo tu o tom písali, pochopila. Ak vyčerpate celú podporu, tak na daľšiu máte nárok až po 3 rokoch, (alebo dvoch podľa noveho zakona čo bude) ale sa mi zda musí byť odpracované čosi...to už neviem..

sveti
25. jún 2010

Tak babenky mam doma rozhodnutie,peniazky zatial nie :(....denny vyneriavaci zadklad je 71,31... cize 50 percent z toho na den...vyslo to
drzim aj vam ostatnym palce a dakujem za rady, hlavne gape 🙂

denininka
25. jún 2010

sveti, peniaze chodia okolo dvadsiateho v mesiaci. Cize podla mna , dostanes okolo 20jula za jun . Takze uz ti prislo rozhodnutie? mne este nie...tak super, gratulujem 😉

sveti
25. jún 2010

@denininka , hej doslo mi dnes....podporu mi priznali od 21.5. len neviem ako to vypocitali...lebo podla mna za maj by som nemala dostat nic...nakolko som do 20.5. bola na RD, cize by sa mal brat cely mesiac maj akoze rodicovsky, nie?
Tak podla mna by som za maj nemala mat narok nie?
Vsetky potvrdenia z UPSVaR som na SP dala, aj o poberani RP...dufam,ze to zase nejako nepomotali ci co...
Lebo podla mna by ta podpora mala byt od 1.6. vyplacana ale na rozhodnuti je napisane od 21.5.2010

zuzulask
25. jún 2010

@sveti ....jéj teším sa s tebou....ja som dnes bola na UP dať žiadosť o zaradenie , ale musím doniesť ešte zápočtový...máme mzdové až v Bratislave, ale volala som jej a pošle mi ho v pondelok, nebude čakať na mesačnú mzdovú uzávierku.....podľa toho čo majú na stránke SP výplatný termín je od 15 do 27 v mesiaci...tak vtedy niekedy bude chodiť...a mesiac po zadu...za jún v júly...ale to je super, teším sa s tebou....... 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

skorpionka34
25. jún 2010

@sveti No vidis, neveriaci Tomas 🙂 😉 ...super gratulujem.

florinka
25. jún 2010

sveti, gratulujem a ano aj moj maly sa narodil 7.6, takze za RP dostanem za cely jun v juli a podporu az za jul, teda az 20. augusta.....
takze ak si vycerpam teraz 4 mesiace podpory tak o rok dostanem uz podporu iba 2 mesiace? a ked ma o pol roka zase vyhodia tak nebudem mat narok vobec? az za tri roky? hmmmm.to je zaujimave.. som si myslela ze zakazdym ked dam vypoved dostanem pol roka podporu 😀 😀 ,ale to by sa asi dalo dost zneuzit..
pekne prazdniny dievcata..

denininka
25. jún 2010

@sveti, podla mna to vypocitali dobre. Rodicovsky sa dava za cely mesiac a je jedno ci ti skonci 8ho alebo 20ho v mesiaci :o) pracovny pomer si mala do 20ho, tym padom od 21ho si evidovana na UP, cize podpora od 21ho :o) super, gratulujem. Ja som od 1ho juna na UP. Tak som zvedava kedy pride mne :o)

sveti
25. jún 2010

@denininka , neviem podla mna za maj by som na podporu narok nemala mat...lebo nemozu byt dve davky - podpora aj RP...este mi nic nevyplatili, tak ratam ze mi dojde v juli za jun ...dufam ze nebudem musiet neico vracat napät...

sveti
25. jún 2010

rozhodnutie mi prislo dost skoro 9.6. som to podavala na SP s rozhodnutim o zaradeni na UP+vsetky doklady a dnes mi to uz prislo....

miawalas
25. jún 2010

Sveti poradíte mi ?
To DPVN - mám ísť do sociálnej poisťovne a tam vypísať registračný list? Chcem si platiť od 1.7. 2010 do 20.7 2010
20.7. mi končí RD a k tomu istému dňu chcem ukončiť aj prac. pomer. Vtedy sa mám ísť odhlásiť aj do soc. poisťovne z DPVN ? Potom mám ísť na úrad práce dať žiadosť o zaradenie a keď mi pošlú, že som už zaradená, tak potom kam ?
Neviem, kam potom treba ísť
Ďakujem

sveti
25. jún 2010

@miawalas , mate IP

sveti
25. jún 2010

Najväcsia vdaka asi patri gape, a p. Mihalovi, ktori davali uzitocne rady nam, ktory v tom nevieme "chodit" - dakujem

anib
25. jún 2010

veru veru, velmi dobre radia, a uvidime co bude dal, p.Mihal ak bude minister prace,soc.veci a rodiny,sa to rysuje

junovka
25. jún 2010

Baby potrebujem radu, nakolko som z toho magor:
V r. 2004 mi skoncila prva materska, bola som nezamestnana a v r. 2007 som nastupila na druhu matersku.Toho roku v maji mi materska skoncila, bola som sa hlasit na UP, nakolko nemam pracu, a tam mi bolo povedane, ze narok na podporu v nezamestnanosti nemam.Lenze....dnes sa mi dostal do ruk casopis a tam sa pise, citujem:

" Mozete sa prihlasit na UP a ziadat o podporu v nezamestnanosti.Ziskate ju napriek tomu, ze ste neboli najmenej tri z poslednych styroch rokocv poistena, teda ste riadne nepracovali.Rodicovska dovolenka sa totiz od februara opat zapocitava do obdobia poistenia.Tyka sa to vsak iba zamestnancov, nie zivnostnikov.
Kolko dostanete:
Mate narok na polovicu minimalnej mzdy, teda budete dostavat podporu 153,90 €/4636 Sk, lebo ste boli cele tri roky doma s dietatom a nic ste nazarobili. "

Tak co vy na to?? 😒 😕

janka76
25. jún 2010

junovka ako citujes z toho casopisu, tyka sa to iba "zamestnancov", cize teba nie, lebo si nepracovala a nebola si zamestnanec pocas rodicovskej dovolenky