icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

jaw29
27. júl 2010

ahojte prosím o radu malý mal 24.7.2010 3 roky mám PP na dobu neurčitú a už 26.7.2010 som musela nastúpiť dá sa stým ešte niečo robiť aby som niečo dostala aj ja táto práca mi nevyhovuje časovo dakujem veľmi pekne za radu

gapa
27. júl 2010

@hortenzia77
od 1.9. sa nič v tej fintičke nemení. Odstranujú inú dieru, čo bola v zákone, ale nie túto. A menia sa roky v rozhodujúcom období pri dobe neurčitej.

jaw29
27. júl 2010

Poradí mi niekto prosímmmm?

zuzulask
27. júl 2010

@jaw29 ...choď na sociálnu poisťovňu, daj sa poistiť ako Dobrovoľne platiaci v nezamestnanosti.....povedz že chceš platiť z maximálneho vymeriavacieho základu, poisti sa napr. na 2.t.alebo koľko chceš....zaplatíš to hneď , alebo ti príde domou list s pokynmi........v práci ukončíš PP potom sa zaregistruješ na UP.....keĎ dostaneš rozhodnutie o zaradení do evidencie nezamestnaných toto rozhodnutie odnesieš na sociálnu poisťovnu spolu s tlačivom - potvrdenie zamestnávateľa........tam budeš mať neké tie čísla, teda VZ a pod.....do žiadosti o poskytnutie podpory v nezamestnanosti napíšeš ža si si platila aj to DPvN a oni si to tam doplnia.....keďže budeš mať aj VZ základ od zamestnávateľ a aj DPvN tieto VZ sa ti zratúvajú....a malo by ti tiež vydať to maximum....

ak sa nemýlim, počkáme čo napíše gapa....

zuzulask
27. júl 2010

@jaw29 ...môžeš byť aj zamestnaná a j sa pripoistiť....

murcko
27. júl 2010

Ahojte, prosim o radu. Nevien ako postupovat na uradoch, aby som nieco nepokazila. Takze v skratke. Bola som Szco, mala som obchod. 10. 12. 2007 sa mi narodil syn a do 31.12.2008 som podnikala. V tento den som predala obchod a od 1.1.2009 som na materskej a zivnost som si pozastavila na 24 mesiacov, cize do januara 2011. Materska mi konci 10.12.2010, ale syncek nastupuje do skolky uz 2.9.2010. Chcela by som si najst nejake zamestnanie, ale pokial si ho najdem, ako mam postupovat, aby som dovtedy mala z coho zit? Prosim, ak sa niekto v tom vyzna poradte. dakujem

gapa
27. júl 2010

@murcko
bud budeš zárobkovo činná niekedy od oktobra a budeš mať nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa za mesiace 10-12/2010 vo výške preukázaných nákladov, max. 164,22eur na mesiac (čo ale bude asi menej, ak ide o štát.škôlku) alebo požiadaj o prerušenie dochádzky do škôlky do napr. 10.12.2010 a tento papier odnes na UPSVaR spolu s rozhodnutím o prijatí do škôlky.

Dnom nástupu do škôlky by si si mala dať odhlášku do SP, lebo už nemôžeš byť dôchodkovo poistená štátom, ak sa o dieťa stará škôlka čo i len 1hodinu.
Ak bude chodiť do škôlky na max. 4hod. denne, tak môžeš byť zdrav.poistená štátom. Ak viac, tak nie. Do konca sept. predpokladám môžeš byť zd. poistná štátom ako poberaťel rodič.príspevku, ak prinesieš doklad o odnatí RP od 1.10.2010 (no to si over v ZP).Potom jedine sa zaevidovať na UP, aby za teba platil štát ZP ako za osobu evidovanú v evid. uchádzačov o zaemstnanie.

murcko
28. júl 2010

@gapa Dakujem krasne, si zlata. Na ten UPSVR mam ist az ked nastupi do skolky? Teda 2.9.? A nevies mi povedat ci je nejaky rozdiel ak tam uvediem, ze studujem maturitny rocnik str. skoly externe { kazdu druhu stredu}? Ci dostanem vobec v takom pripade podporu a ci sa budem musiet hlasit? Vcera som citala na stranke Upsvar o tom prispevku na starostlivost o dieta a bola tam aj kolonka o prispevku na rodica. Nevies o tom nieco? Vopred Ti dakujem

gapa
28. júl 2010

@murcko
neviem, niekto niečo písal o externých študentoch a o tom, či sa musia alebo nemusia evidovať na UP. Vraj už nie. Ale to bol len príspevok od nejakého človeka a na to ja velmi nedám. Zákon o zdravotnom poistení a definícii študenta som nepozerala. A o to ide, či môžeš byť zdr.poistená štátom ako študent, externista. Ak nie, tak ak necheš platiť sama, tak sa treba zaevidovať na UP. Tak si to zisti na svojej ZP.

gapa
28. júl 2010

a podla toho čo píšeš, aj tak nárok na podporu v nezam. nemáš, ked si nebola zamstnaná a ani si si sama neplatila dobrovolné poist.v nezamestnanosti.

ciarka
28. júl 2010

Baby a o akej finticke to tu hovorite? Mne konci 20 februara 2011 RP. a tiez neviem ci ma zamestnavatel zobrie naspat. ale skor asi nie. Tiez by som chcela vediet ci dostanem dake peniazky ak budem nezamestnana. Dakujem. Inak som zatial uamestnana na dobu neurcitu od 1 januara 2007 a od 5.januara 2008 som bola na materskej a teraz na rodicovskom.

nadhera
28. júl 2010

o neznalosti na uradoch vam mozem napisat - dnes prisla ku mne kolegyna, ktora je na rodicovskej /jej mala ma 9m/, na urade jej vraveli - nech sa kludne vrati do prace, dostane 75% z rodicovskej za kazdy mesiac/vyplatene naraz do 3ieho r dietata/ , k tomu rodicovsky a ked ju nahodou prepustia, tak k tomu aj podporu. Cize rodicovsky aj podporu spolu. 😠 No comment!

murcko
29. júl 2010

Narok na podporu dufam budem mat. Lebo od roku 1995 sombola SZCO a od roku 2004 si platim dobrov. poist. v nezamestnanosti. Len neviem ci staci sa ist zaregistrovat na UP do 8 dni od nastupu do skolky, alebo skor. Nechcela by som nieco pokazit, lebo na SP som sa len chcela ist opytat akoje to s rodicovskym ak mi dieta nastupi do skolky skor ako dovrsi 3 roky a oni sa ma hned opytali ako mam vybaveny nastup do skolky a hned ma uz aj odhlasili od 1. septembra z evidencie. Kym som sa spamatala uz nebola moznost si to rozmysliet.......

murcko
29. júl 2010

A neviete nieco o tom prispevku na rodica?

skorpionka34
30. júl 2010

@murcko ja studujem externe VS a normalne mam narok na podporu a musim sa chodit kazdy mesiac hlasit. A ten prispevok neni len ked studujes denne?

gapa
30. júl 2010

@murcko
a na zzáklade čoho to tá pani v soc.poistovni naťukala do počítača. Potrebuje od teba predsa odhlásku. !!! A baby rádím vám , robte si pri tomto dôchodk. poistení vždy kopie!!! kde si necháte potvrdeiť prevzatie!!!
Ak by dieťa nenastúpilo, tak sa znovu prihlás najnekslr 1.8.2010.

murcko
30. júl 2010

No tu odhlasku som vypisala a podpisala ja. ked som povedala, ze v septembri maly nastupuje do skolky, tak hned vybrala odhlasku a ked som sa jej priamo opytala, ze co by sa stalo, keby som nenahlasila, ze maly nastupil do skolky osobne{lebo som si mzslela, ze to robi riaditelka skolky} a nechala to tak az do decembra, ked dovrsi tri roky...? To ste je mali vydiet. Rozculila sa, ze to by som porusovala zakon a bla, bla.....Tak som to podpisala a som odhlasena.

murcko
30. júl 2010

Opravujem vidiet,,,,

brana
31. júl 2010

baby,chcem vas veeelmi poprosit o radu,rodicovska my konci 16.8.2010 od 1.8 som sa prihlasila ako DPvN,pracovny pomer mam na neurcito,ale zamestnavatel ma asi vezme spat,no nie na dlho napr.2 mesiace.Vyjde my prosim vas aj potom ta vyssia podpora ak budem nadalej platit DPvN?Mam v tom chaos,poradte PROSIIIIIIIIM

gapa
1. aug 2010

@brana
ak nezmenia zákon, čo by nemali, tak áno. . V súčte teraz platíš predpokladám z maxima, resp. najmenej z Vz 2233eur,tak je to ok. DPvN môžeš zrušiť posledným dnom prac.pomeru.

brana
1. aug 2010

DAKUJEM gapa,veeelmi pekne za odpoved,ano dala som si z maxima,len dufam,ze to nezmenia,este raz VDAKa........

sveti
2. aug 2010

Jaj babenky, dnes som bola na UP sa hlasit...popozerala ponuky...a nic...podpora je sice jedna vec ale ta perspektiva dalej je hrozna..Dolahla na mna tak depka, som uz dlho doma a zacinam mat nejaky pocit, ze uz nic neviem...taka zbytocna si pripadam.

janka5861
2. aug 2010

@sveti , ja nemam este ani podporu a rovnako som na tom .................

zuzulask
2. aug 2010

@janka5861
@sveti ....podobne...ja som si ponuky PP pozerla tak cca od novembra na profesii...to som síce ešte nevedela že budem končiť vtedajší PP, ale chcela som pracovať bližšie a nedochádzať do práce 35 km....ale to vám poviem...keď som aj niekde reagovala na inzerát, tak vám rovno poslali že eee, niektorý ani neodpovedali a na konkurzoch čo som bola tak to boli len pro forma....perspektíva žiadna......zato som sa hodila na rôzne kurzy čo mi ponúkli....bola som už na sociálno psychologickom výcviku a teraz od 16.8. si idem robiť certifikát na ECDL Word a Excel.....keď mi to zaplatia tak čo by som tam nesedela aspoň píde človek na iné myšlienky....

bupko07
2. aug 2010

Fiha zienky,to su mi novinky,poprosim o radu,20.8.dovrsi moj syn 3 roky a ja sa chcem vratit z rodicovskej dovolenky spet do prace,kde som robila predtym,na moje miesto prijali niekoho ineho,ale firma funguje dalej,tak isto aj predavacky,ten isty pocet,ale majitelka vymysla,ako to je s tym zakonom,sme v nejakej ochrannej lehote,alebo dostaneme padaka,hned po prichode,dakujem za odpoved Tina

sveti
3. aug 2010
zuzulask
3. aug 2010

pekne....ešte že tretie dieťa neplánujem... 😎

simonetka
3. aug 2010

Zdravim GAPA,chcela som sa spytat...nas maly ide 2.septembra do skolky,ja idem naspet do prace...potrebovala by som vediet,ci je treba ist na urad ohlasit nastup syna do skolky a ze sa vraciam do prace...maly bude mat v novembri 3 roky..a mam narok na nejake peniaze od statu,kym syn nedovrsi 3 roky?Dakujem za odpovede 😉

gapa
6. aug 2010

@simonetka
s rozhodnutím o príjatí do škôlky zájdi na UP. Tiež možno nejaký doklad o nástupe do práce (nemám skúsenosť ako sa toto dokladuje). A mala by si mať jednorázovo nárok na príspevok rodičovi vo výške 25% z výšky RPkov do jeho 3och rokov + mesačne od mesiaca, za ktorý už nedostaneš RP na príspevok na starostlivosť o dieťa vo výške preukázaných nákladov, max. 164,22eur na mesiac, max. do mesiaca, ked dosiahne 3roky.

simonetka
6. aug 2010

gapa,dakujem za info 😉