Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@alla
ak sa odhlásiš, nanovo od dalšieho dna prihlásiš z absolútneho maxima, čo sa dá dobr. poist. v neazm. platiť a na UP sa zaregistruješ až od 1.10.2010, tak by to tiež išlo. O nieččo to zvýši, no lepšie prerátať, či sa oplatí.
Z UPSVaR si vyžiadaj papier o ukončení poberania RP od 1.10.2010 PRedpokldaám!!!, tak by si mala byť zdrav.poistená štátom do 30.9.2010 ako poberatel rodič.príspevku, no si over.
Ale za nedarenie nepovažuejem ak človek čo zaplatí napr. 40eur na poistnom, má nárok na podporu 36 alebo LEN 18EUR na den, t.j. už na tretí den sa mu to vráti!!! Tak to nepovažuejm za nedarenie. Aj ked si očakávala viac a si sa snažila a venovala tomu čas, ani tak to nie je zlé. Treba uvažovať pozitívne 🙂 🙂 🙂 Nech sa darí v tom ostatnom. 😉 a nech ste a sme zdravíííí
@sofik tyka sa to len mamiciek ktore idu z RD na podporu lebo za posledne 2 roky maju vymeriavaci zaklad 0 tym padom DPVN im ho zvysi na mximum, ak si terza zaplatis ako pracujuca DPVN z maxima sa ti zrataju tusim oba dokopy aj s tym co ti platil zamestnavatel a o moc sa ti nezvysi lebo oni vyrataju priemer ked dobre viem
@sofik
im sa zrátajú všetky vym.základy za dva roky pred zaregistrovaním, tj. ten vym.základ, čo si zaplatí za dva týždne mu to asi podstatne nezvýši. Čím dlhšiu dobu si bude doplácať, tým sa to viac oplatí. No najlepšie si to cca prerátať podla výplatných pások (obvykle je to hrubá mzda za dva roky dozadu+ vym.základ za tie dva týždne dobr.poistenia deleno počet kalend.dní v období platnia poistného, t.j. treba vynať dni PN, očr, rodič.dovolenky, MD, nepl. volna, Dni kedy trvá aj prac.pomer a aj dobr.poistenie súbežne sa predpokladám rátajú len raz) a z tohto denného vym.základu je 50% denná podpora.
aha, vlastne odpoved tu už máš, nevšimla som si, lebo odpovedám narýchlo na zavináče na mna 🙂
Ahojte uz niektorej prisla podpora na ucet 😕
Ahoj Gapa. Mám problém. Od 7.6.-18.6.2010 som si zaplatila DPv N 23,10eur.Od 20.6. som na úP.Sociálka mi najskôr poslala rozhodnutie na 50% denného vym . základu 14,050 eur. Tak som sa odvolala. Zistila som , že mi nezarátali to DPvN a teraz mi prišlo rozhodnutie na 50% den. vym. základu 40,058 eur. Čiže círka 600 eur mesačne. Je možné , že mi toto zníženie spravilo vyplatenie dovolenky počas rod. dov. Nespravila som si totiž kópiu a nie som si istá či tam bol 0 vymeriavací základ za tie 3 roky z práce. Zavolať do zamestnania budem môcť až zajtra. Tak kde som spravila chybu - ????
Ahojte dievčatá, ja som až teraz objavila túto tému!!! 😉
Gapa, vidím, že každému radíš, čo je super a ja ti ďakujem za tvoju ochotu pomáhať svojimi radami všetkým mamičkám a dúfam, že poradíš a pomôžeš aj mne 🙂 . moja malá bude mať 3 roky koncom januára 2011. od r. 2004 som v PP, v dec 2007 som nastúpila na MD a v júli som prešla na RD. vyzerá to tak, že ma čaká výpoveď...
od novembra 2009 si platím dobrov. PvN vo výške 12 eur mes., dala som si vymer. základ 600 eur - takú som mala aj hrubú mzdu v práci pred materskou. to aby mi vyšla podpora okolo 300 eur. čo je stále viac ako ten úžasný rodič. príspevok. vtedy myslím ešte platilo, že mamičky po RD nemajú nárok na podporu, čo sa medzičasom už ale zmenilo... Ale po tom, čo som si tu prečítala, mám v hlave guláš. je chyba, že si to dobrov. PvN platím, keď môj prac. pomer stále trvá? Mám to zrušiť? alebo ho navýšiť a pokúsiť sa tak mať väčšiu podporu ako tých predpokladaných 300 e? čo by si mi poradila? ďakujem
@ingridka22 nie som síce gapa, ale myslím, že už tú výšku nijako veľmi výrazne neovplyvníš, budú totiž brať do úvahy, ten VZ, z ktorého si si platila a to je už takmer rok. Takže aj keby si si teraz tých prá mesiacov zvýšila na maximum spriemerovali by ti ti to, možno by sa to o trochu zvýšilo. Je to blbé , ale tie baby čo si to platili počas celej RD sú oproti tým, ktoré si to neplatili vôbec fakt v nevýhode. 😢
Prajem pekný deň, preštudoval som to tu od kraja do kraja - poradíte aj mne? Väčšinou chodia na túto stránku len ženy, ale manželka je v nemocnici a blíži sa jej nástup do zamestnania, tak skúsim ja ...
Manželka je t.č. na rodičovskej dovolenke. je v trvalom PP od roku 1992 na dobu neurčitú. S prvým dieťatkom išla na MD v 10/2003 a po roku nastúpila do práce. Na druhú materskú išla v 11/2007 a momentálne, ako píšem, je na RD.
V decembri 2010 jej končí RD. Medzitým poberala aj OČR aj PN zo zamestnania aj z dobrovoľného nem.poistenia /uvádzam, ak by to malo nejaký vplyv na výpočet DpVN/. Ešte podotýkam, že má nevyčerpanú dovolenku spred materskej /20 dní/ - tieto si bude musieť asi vyčerpať. A teraz "babo raď":
1. Ak by sa so zamestnávateľom "dohodla" na výpovedi, samozrejme s odstupným:
a/ môže nastúpiť ihneď po ukončení RD a požiadať, aby jej zostávajúcu dovolenku preplatili /čo asi nebudú chcieť/
b/ môže nastúpiť ihneď po ukončení RD, ale bude si čerpať zostávajúcu dovolenku
teraz mi ide o to, ako by to bolo s výpočtom DpVN - čo je pre ňu lepšie?
2. Ak by sa so zamestnávateľom nedohodla na výpovedi a ponúkol by jej iné miesto:
a/ bude pracovať, ale toto miesto jej neskôr zrušia /organizačné zmeny/
mala by aj v tomto prípade potom nárok na podporu v nezamestnanosti a z čoho by sa potom počítala?
Prosím môžete poradiť? Manželka pracovala nepretržite vo firme od roku 1992, a teraz kôli "známemu niekoho známeho", ktorý nemá ani také vzdelanie, ani odbornosť ako manželka, má prísť o miesto? Viem, v živote to tak chodí, ale ak si pomáhajú iní kadejakými praktikami, prečo nevyužiť možnosť, ak sa dá? Ďakujem za všetky príspevky.
mskorova, ďakujem za odpoveď. ja už som si zvykla, že mne sa všetko, čo sa týka viac peňazí, vyhýba veľkým oblúkom 😠 . pri mojom šťastí ešte aj odstupné zrušia, kým mi skončí rodičovská 😀 .
tak sa asi budem musieť uspokojiť s tým, čo mi momentálne vychádza. hoci, ešte ma napadlo, že keby som zbehla do soc. poisťovne, možno by mi poradili ako ďalej 😀 - ale už vidím ich ochotu poradiť mi v môj prospech...
pre mňa najlepšie by bolo dostať odstupné a čo najskôr sa niekde zamestnať.... ale tu na východe? kde??? 😖
@ingridka22
predsa sa zmenilo niečo v tvoj prospech. Ked pozerám, že dieťa sa narodilo koncom jan.2008, tj. MD ti trvala predpokladám do cca polovice augusta 2008 (jedine, ak si osamelá matka, tak by ti trvala cca do nov. 2008 a vtedy by to bolo asi ok) a začala si si platiť DPvN až od nov. 2009. Teda prestávka v poist. v nezam. bola dlhšia ako 1rok. Ak je to tak, tak ak by sa nezmenil zákon, tak by si nárok na podporu od cca 2/2011 nemala. Predsa niečo v tvoj prospech.
Podla teraz platných zákonov je vlastne zbytočné si platiť DPvN v tvojej situácii. Ale bohvie ako schvália novelu od 1.1.2011, to ti nikto nezaruší, ako. Ak by si vedela, že si nenájdem prácu, tak by som sa asi odhlásila a dala si ten najvyšší
ak nič nespravíš a budeš platiť aj nadalej, tak podpora bude 300eur
ak sa odhlásiš a nič nebudeš platiť, tiež 300eur
11mes x600eur= 6600eur, t.j. : 11 mesiacov x50%= cca 300eur na mesiac podpora
ak 2mes budeš platiť z VZ 2900eur (max. je ale 2978eur) = 2x2900 = 5800eur čo by ťa vyšlo 2x58eur = 116eur (cca 3500Sk)
tak tých 6600 +5800 = 12400 :13mesiacov x 50% = cca 476eur
t.j. o 176eur na mesiac viac (o ccca 5300SK)
takže by sa ti to oplatilo, ak by si poberala podporu bajočko viac ako 20dní.
Mne skončil PP počas RD, tj. tiež som si platila DPvN z VZ 800eur pol roka. Teraz sa idem zase prihlásiť po prestávke (a rozmýšlaní odkedy 🙂 🙂 sa už asi opakujem) a rozmýšlam z akého VZ. Ale asi nebudem dávať ovela vyšší, mám to ako poistku. Aj ked vzhladom na to, že jeden pôjde do prvej triedy, druhý bude čerstvý škôlkar a si hladať prácu ked manžel robí na smeny, to bude asi tiež "sranda". Ved uvidíme.
@gapa ja som na RD do 11.2011 teoreticky ak by som nenasla skor pracu.pred otehotnenim som bola nezamestnana.....predtym som pracovala v CR....takze pred aj pocas MD,RD som ako nezamestnana a tym padom ako tu citam, nemam asi narok na podporu po skonceni RD....
moja otazka:ak by som si teraz zacala platit DPvN budem mat narok na podporu? je potrebne platit 260 dni???
dakujem Ti pekne za odpoved...
Ahojte. Môžete mi pomôcť? Mám manžela, ktorý od 1.3.2010 stratil prácu, ale prešiel namiesto mňa na rodičovský príspevok a ja som nastúpila do práce. Dcérka bude mať 17.1.2011 2 roky a chcela by som ju dať do jasličiek. To by sme mali poberať príspevok pri starostlivosti. Ak sa manžel nahlási na úrad práce ako nezamestnaný, bude mať nárok na podporu? Prípadne ako dlho a koľko treba platiť, aby sa to dalo trochu zvýšiť? Ďakujem za odpovede.
@katie.2906
ak v čase zaregistrovania na UP splní podmienku aspon 2roky poistenia v nezam. v posledných dvoch rokoch a pri ukončení zamestnania nezačal vôbec poberať podporu (ani o nu nežiadal), tak by mu mal nárok vzniknúť. A bude sa rátať z vymer. základov pre poist. v nezam. posledné dva roky pred zaevidovaním, napr. ak za zaregistruje 1.2.2011, tak z obdobia 1.2.2009-21.1.2011). Takže môže si zvýšiť podporu, ak bude platiť doborovolné poistenie v nezam. napr. z najvyššieho VZ ( a dobré aspon 31dní, podla toho akú zmenu v zákone navrhujú)
@gapa Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. 😉
Ahojte, chcem sa opytat ake zmeny sa planuju od 1.1.2011 v zakone o soc.poistení, konkretne o davke v nezamestnanosti? Som na RD a dcera bude mat 3 roky v jan.2011 a pri navrate do prace dostanem vypoved. Chcela by som si platit par dni aj DpVN - budu nejake ine podmienky pre vypocet davky v nezamestnanosti? Dakujem
Ahojte vsetky osobky v tejto teme.Precitala som si vsetky strany a som uplne v stratena.Absolutne sa nerozumiem do zakonov a postupov... Dufam ze sa tu najde niekto kto obetuje par riadkov a poradi mi co dalej. Tak skusim v skratke. Som slobodna mamicka na RD ....otec mojho syna plati vyzivne ale je to len dohoda medzi nami a nie sudom....maly bude mat 3roky v dcembri 2011...v septembi nastupi do skolky. ...Ja som nezamestnana...niesom na UP....pred tehotenstvom som bola v zahranici ..platila som si len zdravotne poistenie ako dodrovolne nezamestnana......momentalne poberam rodicovsky a rodinne pridavky. cca 186€...poradte mi co dalej....
1..kedy sa mam kde prihlasit....UP,Socialka....
2..mam si nieco platit....
3..je niejaka sanca na poberanie niejakych koruniek ktore budem potrebovat ak si nenajdem pracu .....
4..kedy mi skonci RD ..dnom nastupu maleho do skolky alebo az ked bude mat 3r?./kedy mi prestanu vyplacat Rodicovsky/
Viem ze asi vyzeram za hlupu ☹ ale nikdy som nepotrebovala ziadne urady a preto sa tomu nerozumiem....
Budem velmi povdacna za kazdu radu....Inga
ahojte kocky, zajtra sidem na UP pre rozhodnutie a potom do socialenj poistovne, co vsetko mama ma t so sebou? mam vyplnene ruzove tlacivo, vyplneny papier od zamestnavatela, zoberiem potvrdenie o zaradeni do evidencie na UP a este????
@gapa, veľmi pekne ďakujem za super rozpočet 😀 . vyzerá to tak, že by sa mi aj oplatilo tie 2-3 mesiace platiť si poistné z max VZ, celkom pekne by mi to dvihlo výšku podpory, veď tu všade naokolo sa zarába 300-400 eur ☹ . tak ja zbehnem do soc. poisťovne, určite tam zo mňa budú mať radosť 😀 a zmením si to. inak moja kolegynka, ktorej rodičovská dovolenka skončila vo februári, nepodpísala dohodu o ukončení PP a hneď v ten deň sa dala vypísať a na tej PN-ke je doteraz. prácu si zatiaľ nenašla, na konkurzy chodí, ale mamičky s malými deťmi asi nie sú v kurze ☹ . je to ťažké.... tak snáď bude lepšie 🙂
Prajem pekný deň, preštudoval som to tu od kraja do kraja - poradíte aj mne? Väčšinou chodia na túto stránku len ženy, ale manželka je v nemocnici a blíži sa jej nástup do zamestnania, tak skúsim ja ...
Manželka je t.č. na rodičovskej dovolenke. je v trvalom PP od roku 1992 na dobu neurčitú. S prvým dieťatkom išla na MD v 10/2003 a po roku nastúpila do práce. Na druhú materskú išla v 11/2007 a momentálne, ako píšem, je na RD.
V decembri 2010 jej končí RD. Medzitým poberala aj OČR aj PN zo zamestnania aj z dobrovoľného nem.poistenia /uvádzam, ak by to malo nejaký vplyv na výpočet DpVN/. Ešte podotýkam, že má nevyčerpanú dovolenku spred materskej /20 dní/ - tieto si bude musieť asi vyčerpať. A teraz "babo raď":
1. Ak by sa so zamestnávateľom "dohodla" na výpovedi, samozrejme s odstupným:
a/ môže nastúpiť ihneď po ukončení RD a požiadať, aby jej zostávajúcu dovolenku preplatili /čo asi nebudú chcieť/
b/ môže nastúpiť ihneď po ukončení RD, ale bude si čerpať zostávajúcu dovolenku
teraz mi ide o to, ako by to bolo s výpočtom DpVN - čo je pre ňu lepšie?
2. Ak by sa so zamestnávateľom nedohodla na výpovedi a ponúkol by jej iné miesto:
a/ bude pracovať, ale toto miesto jej neskôr zrušia /organizačné zmeny/
mala by aj v tomto prípade potom nárok na podporu v nezamestnanosti a z čoho by sa potom počítala?
Prosím môžete poradiť? Manželka pracovala nepretržite vo firme od roku 1992, a teraz kôli "známemu niekoho známeho", ktorý nemá ani také vzdelanie, ani odbornosť ako manželka, má prísť o miesto? Viem, v živote to tak chodí, ale ak si pomáhajú iní kadejakými praktikami, prečo nevyužiť možnosť, ak sa dá? Ďakujem za všetky príspevky.
Prosím vie niekto odpovedať? Nechcem zbytočne pridávať viacej príspevkov.
Ahojte, tka dnes som si bola na UP pre rozhodnutie, mala so masi dobry den lebo som vybavila vseeetko a rychlo dostalal som aj vypis o poberani rodic.prispevku,tak som v papiermi hned bezala do soc.poist. odovzadla som papiere a uz len cakat mam na vyjadrenie.
Hned som si doplatila ten jeden den v DPvN a dosla som domov a tu ma napadlo ja si nepamatam ked som vyplnovala ruzove tlacivo ci som tam vyplnila aj dobrovolne poistenie - resp.ci som tam dala datumy, tlacivo som vyplnala este zac.sept. tak uz si to nepamatam a ja hlupa som to neskontrolovala ked som to davala tete tak teraz neviem ci mam cakat na rozhodnutie alebo by mi stacilo zajtra tam zavolat ci to vedia prekontrolovat 😒

@mskorova ...chcem dodať, že je to bohužiaľ naozaj tak... Dnes som si to bola overiť v Soc. poisť. a naozaj tie VZ zrátavajú. Ja so sa týmto pripravila nevedomky o cca 650€ mesačne na podpore ☹ Tak aspoň pre ostatných nech vedia: ak si platíte počas MD príspevok na DPvN a chceli by ste po materskej ísť na podporu s maximálnym VZ (ak Vám to zamestnávateľ umožní), tak sa základy spriemerujú a znamená to samozrejme oveľa,oveľa nižšiu podporu. Tak som tentoraz dostala sama seba - v poslednom čase sa nám moc nedarí a toto je čerešnička na torte...