icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

janka5861
22. okt 2010

@mskorova gratulujem. ako dlho si cakala na to rozhodnutie ?

mskorova
22. okt 2010

@janka5861 presne dva týždne, ďakujem
😵

mskorova
22. okt 2010

@gapa ďakujem ti za všetky rady a podržania, si fakt skvelý človek 😵 , a dúfam, že to čo radíš ostatným nám, vyjde keď príde čas aj tebe. 😉

janka5861
22. okt 2010

@mskorova 😕 tak kratko ?

wighy
22. okt 2010

pani super rychlo ti to poslalai, ja uz mesiac cakam a rozhodnutie nema este ani SP takze sa este nacakam:(

sveti
22. okt 2010

http://dennik.sme.sk/vydanie/20101022/?s=19

je tam o materskej, nemozenskom poisteni....predpokladam ze zmena nastane aj v DPvN

gapa
22. okt 2010

@mskorova
Tak fajn, dík. Ja som platila pol roka z vz 800 a teraz som sa tuším z VZ 1300prihlásila a musím ešte platiť cca 7mesiacov. Podpora by potom mala byť cca 500eur na mesiac. Ale to mám ako poistku, ak by som hned prácu nenašla, čo je velmi pravdepodobné, ako to sledujem. A tiež ak by som aj prácu našla a nestálo by to za to, aby bol nárok potom na podporu. Jeden rok by mi mal vyjsť z ukončeného zamestnania. Tak snád v tomto nič nezmenia.

timka6
22. okt 2010

Gapa,
momentálne som na materskej, ktorá mi končí budúci rok v júli, som vlastne nezamestnaná, pretože pracovný pomer mi skončil krátko po nastúpení na MD. Chcem si hľadať novú prácu a po ukončení MD sa nahlásiť aj na úrade práce. Je možné si ešte niečo platiť, aby som mala na niečo nárok ? Či nemám nárok nanič ?, ani keď budem zaevidovaná ako nezamestnaná, nebude za mňa štát platiť ani odvody ? Predtým som pracovala nepretržite cez 9 rokov u dvoch zamestnávateľov. Budem rada, ak mi odpovieš na moje otázky, Ďakujem..

mskorova
22. okt 2010

@janka5861 😀 😀 😀

rozala111
22. okt 2010

Baby, ešte ani je nemám rozhodnutie, na soc. som bola 27.9., takže ešte tak mesiac ako vidím, majú na to 60 dní. Dokonca dúfam, že o tom rozhoduje nejaký systém, lebo tety na mňa hľadeli ako puk, že prečo som si platila, keď mám nárok na klasickú podporu. že škoda peňazí. No uvidíme. Držím všetkým palce.

wighy
22. okt 2010

rozala na mna tiez teta v SP ze ci sa mi to oplati platit 😀 😀 😀

adide
23. okt 2010

Ahojte baby,

1.10.2010 som nastupila po ukončení RD / nastupila som o jeden mesiac skor ako dcerka dovrsila 3. rok/ do zamestnania, ked som pracovala aj pred nastupom na MD. Zamestnavatel mi tento pondelok oznamil, ze mi dava k 31.10.2010 vypoved pre nadbytocnost.....Viete mi poradit, ci mam narok na podporu v nezamestnanosti a z coho sa vypocita?Dakujem.

mskorova
23. okt 2010

@adide choď si čo najskôr zaplatiť DPvN aspoň do konca mesiaca , nárok ti vznikne a počítať sa ti bude z VZ zo zamestnania, teda z tohto oktobra + to čo si zaplatiš dobrovolne. 😉

nikaivka
23. okt 2010

Jéj, gapa, vidím, že aj v tejto oblasti radíš dievčatám. Si fakt múdra hlavička. 😵

Ak ťa môžem poprosiť o radu. Od roku 2007 som poberala materskú, neskôr do troch rokoch rodičovský. Toho času som nezamestaná, Som evidovaná na ÚP. Podpora mi žiaľ nevyšla. 21.novembra 2010 nastupujem na materskú. Neverím tomu, že hneď po rodičovskej dovolenke si nájdem prácu, tak uvažujem, že ak by som si začala platiť v najbližšej dobe DpvN, či by som mala nárok na podporu v nezamestnanosti.
Ešte, ak budem poberať materskú šesť mesiacov, tak počas tohto som oslobodená od platenia? (ako to je pri DNP ?)
Ak si začnem platiť DpvN napr. od pondelka, tak si mám dať najskôr z max vym. základu? Keď tých šesť mesiacov vlastne som oslobodená (ak to tak je) od platenia a potom si to znížiť VZ na nižšiu sumu a pokračovať v platení až kým moje dieťa nebude mať tri roky. Prosím ťa ak môžeš tak mi poraď. V tomto som úplne stratená. Ďakujem.

mskorova
23. okt 2010

@nikaivka myslím, že ak sa prihlásiš na DPvN, tak tam nie si oslobodená od platenia vôbec v nijakom prípade, iba keď sa odhlásiš. To oslobodenie od platenia platí pri DNP. A z akého VZ si to budeš platiť záleží na tebe a na tom akú vysokú podporu budeš chcieť dostať. tam sa totiž zrátavajú všetky VZ za mesiace. Teraz to je tak, že za posledné tri roky sa berú do úvahy 2 roky. čo znamená, že stačilo by, keby si si platila dva roky. A keď si budeš platiť z minima dostaneš minimum a keď z maxima dostaneš maximum. Ten rok teraz by som brala ako plus a sledovala zákony alebo aspoň túto stránku, aby si vedela, čo bude ďalej, aké zmeny nás čakajú. 🙂

nikaivka
23. okt 2010

@mskorova Ďakujem krásne za odpoveď 😉 .

Takže ak som tomu správne porozumela, tak tento rok si nemusím platiť DpvN až posledné dva? Alebo radšej začať platiť teraz, platiť dva roky a potom sa odhlásiť? Alebo ako to mám spraviť ? V tejto téme sa vôbec nevyznám. Prosím, poraďte dievčatá. 😅

cartridge
23. okt 2010

@mskorova Prajem pekný deň, píšem za svoju manželku, ktorá je t.č. v nemocnici, ospravedlňujem sa, že cez IP, ale vidím, že sa rozumiete do tejto problematiky a ochotne radíte aj ostatným, takže hádam poradíte aj nám. Takže:
Manželka je v trvalom PP na dobu neurčitú od roku 1992.
V 09/2003 odišla na MD, do TPP sa vrátila v 09/2004.
V 11/2007 odišla na druhú MD, rodičovská dovolenka jej končí 2.12.2010. Samozrejme v týchto obdobiach mala aj PN a OČR, ak by to ovplyvnilo výpočet DpvN.
Takže 2.12.2010 sa "vracia" do TPP po ukončení rodič.dovolenky, aj keď v skutočnosti nastupuje na riadnu dovolenku v trvaní 31 dní, pretože si ju nevyčerpala pred MD. Hrubú mzdu pred nástupom na MD mala 490 EUR.
1. Ak nastúpi do TPP po vyčerpaní riadnej dovolenky a v zamestnaní si ju "nechajú", ale jej ponúknu inú pozíciu a neskôr jej dajú výpoveď, vyplatí sa jej platiť DpvN a v akej výšky a od kedy?
2. Ak jej dajú výpoveď ihneď po vyčerpaní riadnej dovolenky /pretože sa bránia preplateniu/, kedy si má začať platiť DpvN - ešte počas trvania rodičovskej dovolenky, alebo počas riadnej dovolenky /pretože nevie, či sa počíta VZ z dovolenky/ a v akej výške?
Prosím, môžete mi "lopatisticky" napísať výpočet, ako a kedy si má začať platiť, ja som v tejto veci úplný laik, aj keď túto stránku študujem viac, ako je "prípustné" - asi ju viacej navštevujú baby, ako chlapi ..., ale chcem manželke pomôcť, v zamestnaní sa k nej zachovali nie celkom fér, prijali na jej miesto "cicatú dvadsiatku" zo školy, ktorá nemá ani prax, ani odborné znalosti ako manželka, no ale čo už, v živote to tak chodí ... Manželka si platila aj DNP, ale takisto ju to "lizlo" o pár dní, takže toto by pomohlo . Ďakujem za Váš čas.

maznacik007
23. okt 2010

uz je pripravena novela ktora toto vsetko zamedzi a nebude uz mozne si takto navysit podporu lebo ta sa uz bude pocitat z vasej realnej mzdy pred nastupom na matersku.

mskorova
23. okt 2010

@nikaivka takže už ti asi odpovedala maznačik007

mskorova
23. okt 2010

@cartridge takže mali by ste si ujasniť, či tú podporu chcete alebo nie, lebo ako uvádza maznačik007 je pripravená novela, aby toto zamedzili. V prípade, že ju chcete, znamená to, že by musela manželka ukončiť PP k 30.12.2010 a od 31.12 by sa zaevidovala na UP(aj keď pochybujem, že by na úrade vtedy niekto bol, to si treba zisťiť, ale do siedmich kalendárnych dní vás zaevidujú spätne. Ak by vás zaevidovali až na ôsmy, tak to bude v ten deň, keď ste tam prišli a to by ste boli posudzovaní, už podľa zmien, ktoré budú v platnosti od 1.1.) a vzťahoval by sa na ňu ešte tento zákon. asi by som osobne obetovala aj pár dní dovolenky v prospech zamestnávateľa, ak asi uvažuje, že ju aj tak vyhodia alebo čo. To je môj osobný názor. Ja som tiež nemala možnosť využiť vyššiu materskú aj keď som si platila DNP, pretože poslednú splátku, som zaplatila neskoro. Takže pokračujem, ak by ukončila PP a RD jpočas decembra, musí si ešte pred skončením PP zaplatiť DPvN. Z dovolenky ako takej, či už by ju čerpala alebo by bola preplatená ,je VZ. takže to je fuk. Mne osobne pár dní preplatili a pár som čerpala a napriek tomu som si platila DPvN z maxima. VZ z dovolenky aj z DPvN sa sčítavajú a aj keď presiahli zákonom stanovené maximum, za tými pár eurami teraz neplačem, pretože tú podporu som dostala našťastie. Takže sa to v každomprípade oplatí. Keďže manželka bola na RD tri roky, do VZ sa aj jej budú rátať len VZ za posledné dva roky pred zaevidovaním, čo sú vlastne samé nuly až na túto dovolenku buď čerpanú alebo preplatenú a + DPvN. Ja by som nečakala až do januára, ale radšej by som obetovala aj 10 dní dovolenky a vykonala by som to ešte v tomto roku. Dajte vedieť ako ste sa rozhodli a čo ďalej idete robiť. majte sa 😉

adide
23. okt 2010

@mskorova dakujem pekne za radu, toto som vobec netusila... To DPvN si mam zaplatit jednorazovo do konca mesiaca? Alebo platit si ho mam aj dalej..Existuje nejaky strop do akej vysky sa plati...som v tychto veciach uplny laik...

adide
23. okt 2010

Tak citam si to tu od zaciatku a som dospela k tomuto: RD som ukončila k 30.09, nastupila som do spat do prace, kde som pracovala aj pred zacatim MD, na SP som si do 7 dni dala odhlasku za FO. K 31.10. mi zamestnavatel dal vypoved dohodou☹ ..aj s odstupnym, druhu polovicu oktobra cerpam dovolenku, 4 dni mi este preplatia. Tak a co teraz? 😲 Ako mi poradila mskorova 🙂 ist na SP, vypisat registracny list a zaplatit si DPvN, aspon do konca31.10. Podpora v nezamestnanosti mi bude ratana z VZ za oktober + DPvN / ktore si budem platit len 5 dni/ . Mam tak sancu dostat vyssiu podporu? Zamestnavatel je povinny dat mi Započtovy list aj vymeriavaci zaklad za oktober? Ked to budem mat tak treba ist na Urad prace s kopiou OP, kopiou Dohody o vypovedani PP, kopiou Započtov.listu, kopiou prac.zmluvy a kopiou najvyssieho dosiahnuteho vzdelania, kde sa zaregistrujem a potom uz len cakat na rozhodnutie 😝 ..Baby je to tak spravne? 😅

cartridge
26. okt 2010

@mskorova Prajem pekný deň, ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď, aj keď mnohé veci som akosi nepochopil ...Viem, že by to bolo najlepšie urobiť ešte v starom roku, ale viete, keď od zamestnávateľa "ešte" nedostala výpoveď, podľa môjho názoru, by mala vydržať a potom sa uvidí, ako s ňou zamestnávateľ "zamáva".
Mala by podporu aj v takom prípade, ak by si ešte počas rodič.dovolenky, alebo počas čerpania dovolenky zo zamestnania začala platiť DpvN a teda sa prihlásila na platenie DpvN? Je ochotná platiť aj z maxima, ak sa jej to oplatí. Zle uvažujem, keď si myslím, že by sa mala prihlásiť k poslednému dňu rodič.dovolenky a platila by si
podľa vzorca: Maxim. VZ mínus VZ za riadnu dovolenku? A koľko dní by to malo byť?
Prosím o odpoveď, neviem si s tým dať rady, ďakujem.

gapa
26. okt 2010

@nikaivka
ak budeš DPvN a z DNP poberáš materské, tak počas poberania materského (resp. iných nem.dávok z DNP) si oslobodená od platenia dobrovolného poistenia (t.j. aj v nezamestnannosti).
Ak beriem, že bude platiť terajšie znenie zákona, t.j. na získanie nároku na podporu sa rátajú dni poistenia v nezam. v posledných troch rokoch pred zaevidovaním na UP a tých dní musíš mať aspon 730, tj. aspon 2roky, t.j. max. 1rok bez poistenia. A podpora sa ráta z VZ z obdobia dvoch rokov pred zaevidovaním, tak na toto treba myslieť.

Ak sa prihlásiš na UP v den po dosiahnutí 3rokov dieťaťa, tak sa ti rátajú dni PvN od jeho narodenia a vym.základ od jeho prvých narodenín. Medzeru v poistení môžeš mať najviac 1rok a je nepodstatné, z akého vz platíš od 0 do 1roku.

Samozrejme ale dovtedy sa zákon môže aj zmeniť. Ja tiež neviem, čo bude platiť o rok, ked v prípade, že si nenájdem hned prácu, sa budem evidovať na UP. 😒

je na tebe, kedy začneš platiť. Ale je podla mna rozumné sa prihlásiť ešte počas poberania materského do narodenia dieťaťa. Ved nikdy nevieš a za toto obdobie aj tak neplatíš, aj ked to bude cca 22týž. (po pôrode)

rozala111
27. okt 2010

Ahojte, tak dnes som skoro dostala infarkt, na účet mi prišlo zo sociálky 149 €, manžel keď to zistil hneď volal na sociálku, ale nič mu nepovedali. Tak som volala ja a tam teta s pokojným hlasom, že je to dávka za 28 dní. a ja jej hovorím, že teda, ja sa chcem odvolať, ale že vlastne ešte mi ani neprišlo rozhodnutie. Ona na mňa hovorí, že oni chceli byť ústretoví a tak poslali peniaze skôr, ako rozhodnutie, aby sme ich už mali. Lebo majú vraj nejaké nové vzory na rozhodnutie a tak to trvá dlhšie. Ale ja som na ňu vyhŕkla, že veď som si platila DPvN a tak sa mi to zdá málo. A odpoveď bola, že to nikde nemá napísané, a až po chvíľke dohovárania sa povie, jaaaaj už to vidím, to robila kolegyňa, že vidí, že som si špekulatívne platila, a tak sa mi ospravedlňuje a že to prerobia a že mi pošlú peniaze v októbrovej.
Takže ledva som to predýchala, ešte teraz sa klepem.
Ozaj to chodia podpory mesiac pozadu? som na UP od 2.9.

lazika1
27. okt 2010

@rozala111 No toto je sila. Ako špekulatívne? Ved ty si peniaze neberieš z jej vrecka. Ked je takto postavený zákon tak to nieje čo riešit, len si využila čo sa dá. Držím palce.

nikaivka
27. okt 2010

@gapa

ďakujem ti Gapa za tvoju vyčerpávajúcu odpoveď. Prajem ti krásny deň. 😉

mskorova
27. okt 2010

@gapa ahoj, podľa mňa DPvN ak sa prihlási musí platiť v každom prípade, aj keď je na MD a RD. DNP v tom období platiť nemusí.

mskorova
27. okt 2010

@rozala111 ty kokso, no moje nervy, asi by som ošedivela na tvojom mieste, a čo tam vlastne riešia, keď to , že si si platila DPvN si im vlastne oznámila na tom ružovom papieri v dobách poistenia nie? ONI si len mali overiť, či to je tak, v akej výške a či to máš zaplatené v zákonnom termíne. takže drž sa 🙂

zuzulask
27. okt 2010

@rozala111 ...pevné nervy....je to asi niečo podobné ako nepriznali tej jednej babe ako som spomínala...ona dala odvolenie ale ešte nič.....