icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

wighy
27. okt 2010

rozala, ja som evidovana taktiez od 2.9, rozhodnutie este nemam a prvu podporu tiez dostanem az v novembri lebo sa vyplaca mesiac dozadu, len neviem kolko to bude, podporu dostanem ale kolko?????no nervy:((((

@zuzulask tak to je sila ze jej este neopovedali,ved ked splnila vsetky kriteria tka nechapem co sa v tom rypu,ved to nie je ze niekomu dame a niekomu nie ☹ ☹ ☹ ☹ hrozne:((((

zobaka
27. okt 2010

rozala ozaj tak pvedala, ze spekulativne si si platila? 😅 🙄 dobre, ze si volala, ako je mozne, ze si to akoze "nevsimli"? hrozne 😝 ja ked som podávala prihlasku, tety boli milé, ale dobre, že som spomenula, ze som si platila DPVN, lebo by mi to mozno tiez nezaratali, lebo sa to písali na dve rozne papiere, takže vsetko pekne povedat 🙂 no tak ti pride naraz viac penazi, usetris 😀

gapa
27. okt 2010

@mskorova
mýliš sa, pozri zákon o sociálnom poistení § 140 ods.1 písm. a)
kto všetko a čo všetko nemusíš platiť v čase poberania materského, je v samotnom ods.1.

gapa
27. okt 2010

@rozala111
to ti verím, že si skoro ošedivela. Už som zažila jednu takú hroznú noc, ked som tiež blízkym niečo poradila a vedúca odboru na sociálke mi povedala z fleku, že aj tak to nepomôže, že nárok nevznikne. Tak som bola z toho úplne mimo. Ale som si na druhej strane bola istá, že v zákone je to tak, a predsa nemôžu postupovať inak, ako podla zákona. Ked potom došla hodina pravdy, tak naťahovali rozhodnutie až na 60dní po podaní žiadosti. Musela som tam už volať, či je nejaký problém. Ale nárok uznali.

už by som toto ale nechcela zažiť. Predsa je iné, ak ide o mna samu a iné, ak som niekomu inému poradila. Myslím, že vtedy mi pribudlo určite zopár šedín.

Odvtedy však viem, že sa nedá veriť ozaj nikomu. A potvrdilo sa mi to aspon 10x v mojom osobnom prípade (vybavovala som kopec vecí pri ukončení môjho PP a vybavovaní vecí za zamestnávatela) Tažko je však posúdiť, komu veriť a komu nie. Ako bolo v prípade tej vedúcej. Zatial najistejšie je dať otázku priamo na ústredie soc.poistovne s uvedením presných údajov. Dá sa to cez ich stránku. Tak isto na ustredie upsvar, ak ide o nároky na RP atd. Tam je to určite istejšie.

Držím päste.

lilianka851
27. okt 2010

Ahojte v máji ma môj syn 3roky a kdeže som sa presťahovala tak už nenastúpim do pôvodného zamestnania budem mať nárok na nejakú podporu?pred narodením syna som pracovala niečo vyše dvoch rokov

adide
28. okt 2010

@gapa, prosim ta potrebujem tvoju radu. 1.10 som nastupila do prace po RD, k 31.10 mi dali vypoved, od 25.do 31.10 som si platila DPvN z maxima, moj VZ z prace ratam budem max. 500 eur. Pomohlo by mi, keby som od 1.11. do 14.11 bola dobrovolne nezamestnana, samozrejme platila si DPvN z maxima a subezne aj ZP. Mam sancu na maximalnu alebo aspon teda vyssiu podporu? Dakujem.

rozala111
28. okt 2010

ahojte, tak konečne dnes sme všetky nezrovnalosti dali do poriadku, tety na soc. vôbec nevedeli, že keď som len jeden deň v sept. bola na rodič. tak poberám celý mesiac, nechcela ma počúvať a tak mi vyplatili tú zlú podporu za sept-. potom odo mňa chcela nezmysel. potvrdenie, že vraj presne dokedy som mala rodič. - teda, že za 30 dní, lebo nechápala, prečo nechcem podporu. Bola som z nej zúfalá, tak manžel zbehol na UP, tam si vyprosil nezmyselné potvrdenie a doniesol to tam. A dnes mi volala, že sme to riadne domotali, lebo že si zistila, že v sept. mám nárok na rodič. a že stačilo to staré potvrdenie a že som zbytočne posielala nové. To som ledva predýchala a bolo som radšej ticho a spýtala sa, či je to teda všetko OK, že vraj áno a už mám pokoj. Už len čakať na peniaze.ešte že sme volali, lebo by som sa musela odvolávať a to by trvalo ešte 60 dní.

mskorova
28. okt 2010

@gapa máš pravdu, už som si to prečítala, raz sa vyznáš tak sa vyznáš 😵 😉

mskorova
28. okt 2010

@rozala111 to je sila, tak oni to domrvia, zneistia ťa, vynervujú a ešte to obrátia proti tebe, čo tam také baby robia?
chvalabohu , že to nie je všade. tak ti držím palce , nech to rýchlo prehrmí, a nech máš na účte to čo tam má byť. 😉

mskorova
28. okt 2010

@gapa ešte sa ťa chcem spýtať jednu vec prosím, ak by si vedela poradiť. keď som ukončila k 31.8 RD a k 3.9 PPa teraz som na UP, mám sa na SP odhlásiť z dôchodkového poistenia, čo bol za mňa platca štát počas MD a RD, alebo to automaticky zaniká? a keď mám aj druhý pilier, to som im mala alebo nemala oznámiť. ďakujem ti za tvoje cenné rady.

rozala111
28. okt 2010

@mskorova verím, že už nič nepokazia a že to bude čoskoro OK
Ostatným veľa šťastia 🙂 😉

wighy
28. okt 2010

@mskorova fiha super otazka ,to zaujima aj mna, ten druhy pilier

gapa
28. okt 2010

@mskorova
neviem, či dobre rozumiem. V zamestnaní si do 31.8. čerpala RD a od 1.9. do 3.9. vrátane ti ešte trval prac.pomer, ale nemala si prerušené dôch.poistenie zamestnanca,t .j. bola si v obd. 1-3.9. dôchodkovo a aj nemocensky poistená ako zamestnanec. Podla zákona ti vznikla povinnosť sa do 8dní od 1.9. odhlásiť z dôch.poistenia štátom § 119 ods.1 ZoSP, lebo ak ti trvá nem+dôch.poistenie zamestnanca, nemôžeš byť súčasne poistencom štátu (15 ods. 1 písm. c).

Či potom znovu od 4.9. splnaš podmienku riadnej starostlivosti o dieťa podla súčasného zákona o RP neviem. V takom prípade, ak sa osobne o dieťa staráš, tak predpokladám, že áno. (Mala si si dať znovu najneskôr 4.9. prihlášku). Ale tak isto ako pri práci na dohodu, môže niekto namietať, že napr. v den, ked si povinná ísť na UP alebo sa hlásiť u nejakého zamestnávatela, tak podmienku riadnej starost. nesplnaš. Samozrejme predpokladám, že na tento úrad sa s deťmi nechodí!?. Ale toto je len moja fantázia vzhladom na postup voči pracujúcim dohodárkam, ktroé počas práce na dohodu nemajú deti pri sebe. Ale zase toto ide o kratší čas ako pri vykonávaní práce, takže asi len prehánam. 😨 😉 . Nepočula som zatial, že by toto niekto sledoval.

gapa
28. okt 2010

OPRAVA:
nesprávne § 119 ods. 1 ZoSP
správne § 229 ods. 1 ZoSP

a ten druhý odkaz na § mal byť § 15 ods.1 písm.c)

mskorova
28. okt 2010

@gapa takže je to takto poberanie RP som skončila k 31.8.2010 a PP k 3.9.2010. Dieťa je v škôlke a od 4.9. som na UP. takže čo? do toho 3.9 to bolo súčasne? som z toho cvok.

anajka1974
28. okt 2010

@mskorova ahoj mne na soc.poistovni povedali,ze ked som evidovana nezamestnana a dieta mam v skolke tak sa musim do 8 dni od nastupu dietata do skolky odhlasit z dochodkoveho poistenia,pretoze nie som potom osoba starajuca sa o dieta do6 rokov za ktoru plati stat

martinka17
28. okt 2010

Vie mi niekto, prosím, napísať, čo sa deje, ak počas riadnej RD ukončí so mnou zamestnávateľ PP a ja stanem nezamestnaná? Čo všetko musím vybehať, či si musím niečo platiť navyše alebo čo sa oplatí platiť navyše, resp. či mám nárok na podporu v nezamestnanosti alebo skrátka musím ostať na RP? Je tu kopec tém, ale mám v tom strašný hokej, všetko sa teraz mení a ak mi uznajú výpovednú dobu, tak by som mala byť nezamestnaná až 1.2., len neviem, čo bude, nakoľko pobočka u nás už neexistuje a do iného mesta nemienim ísť.

carodejnica
28. okt 2010

@martinka17 počas RD nemôžeš dostať výpoveď..
http://kariera.zoznam.sk/sk/cl/100512/700755/Vy...

martinka17
29. okt 2010

@carodejnica Ja si potrebujem hľadať prácu a nastúpiť do zamestnania. Ale na papieri som zamenstaná v starej firme.Ale ak to dobre čítam,m ňa sa týka ten bod A, lebo je to výpoveď z organizačných dôvodov.

ale ináč si mi veľmi pomohla, ten druhý článok mi ozrejmil, ako je to s tým platením výpovednej lehoty🙂
Dík

carodejnica
29. okt 2010

@martinka17 ja som na tom takisto (od stredy 😖 ), moje miesto je zrušené, ale dcérka bude mať tri roky až júni 2012 takže ešte neriešim... ale čaká ma to... ☹

martinka17
29. okt 2010

@carodejnica ja to riešim, aby som neprišla o odstupné a o výpovednú lehotu, peniažky sa mi zídu:-

carodejnica
29. okt 2010

@martinka17 jasné, o to asi nechce nik prísť, ale stačí to riešiť ku dňu ukončenia RD, tak to aspoň ja chápem z toho druhého článku, a ja chcem byť na RD do troch rokov, ale ty chceš zrejme skončiť skôr, však?

martinka17
30. okt 2010

@carodejnica to hej, len sa mení ZP a ten výpovednú ruší a mne sa teda o tie bubáky nechce prísť, preto teraz, kým to platí 😉

maema
30. okt 2010

ahoj, píšem v mene mojej kamarátky:
rodičovska dovolenka skončila 20.7.2010 , 21. 7. nastúpila do práce kde pracovala predtým na dobu neurčitú, s tým že asi dostane výpoveď, čo ale nedostala. 19. 7. si začala platiť DPvN z maxima. O tri dni jej zamestnávateľ dal výpoveď ku dňu 30. novembru s odmenou 1400 eur. Takže ona pracuje a zároveň stále plati DPvN 60 eur mesačne. Prosím Vás, mohli by ste nám poradiť aký to má vplyv na budúcu podporu a akú výšku približne jej asi vymerajú? Ďakujeme za rady.

mskorova
1. nov 2010

@maema veľmi pravdepodobne maximum 😵

wighy
2. nov 2010

ahojte baby, tak viete niekto ak oje to s tym dochodkovym poistenim??mam ist do SP a nieco tam prehlasit alebo ako???

gapa
2. nov 2010

@martinka17
to ale budeš musieť požiadať o ukončenie RD a nástup do zamestnania, inak ti zamestnávatel nebude platiť plat počas výpovednej lehoty, aj keby ti dal výpoved podla § 63 ods.1 písm. a) počas čerpania RD. Jedine ak by si sa s ním tak dohodla na dohode, ale to nepredpokladám, že by to nijaký zamestnávatel platil po dohode o ukončení PP aj odstupné a aj výpovednú lehotu (ak dobre rozumiem, o to ti ide) ak nepožiadaš o nástup do práce.

martinka17
2. nov 2010

@gapa ja som už papier s nástupom do práce poslala 😉 Ak by mi dali miesto, napísali, že opäť spustia pobočku, tak by som výskala od radosti, bola to super práca, len to asi ťažko spravia 😢 Som s malým sama a potrebujem už prácu, hľadám si niečo, preto chcem mať túto kapitolu ukončenú, to je tiež jeden z dôvodov.