Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@gapa ja tiež, len musím to riešiť, nemám oslíka potras sa 😀 😀 😀 😀 Uvidím.
A myslíš, má ho tu niekto ??? :D tak nech to vyjde.
@gapa no ja ani nikoho takého nepoznám. Šéf mi ani nezdvihol telefón, len jeho asistentke som povedala, že som poslala žiadosť, takže s kľudom môžem hľadať prácu 😒
Ahojte dievcata, chcela by som vas poprosit o pomoc...
Od 16.6.2003 som zamestnana na dobu neurcitu.
Dnom 30.9.2007 som nastupila na MD (pricom som pred nastupom vycerpala vsetku riadnu dovolenku). Z MD som hned nastupila na RD. V obdobi 26.6.2009-2.2.2010 som si platila dobrovolne poistenie v nezamestnanosti z najnizsieho vymeriavacieho zakladu (avsak po zmene zakona som sa odhlasila).
Syn nastupil do skolky 25.10.2010 a v ten isty den som ja opat nastupila do prace. Avsak zamestnavatelom som bola v istom zmysle donutena podpisat dohodu o ukonceni PP, a to k 31.10. 2010 s odstupnym (takze som 5 dni chodila do prace).
Kedze som tehotna (s terminom porodu 15.5.2011),necakam, ze si najdem na tych par mesiacov pracu, chcem sa zaregistrovat na UPSVaR. Teraz vsak mam dilemu, kedy sa zaregistrovat
Ak som dobre pochopila, podla zakona platneho v sucasnosti sa moj prispevok v nezamestnanosti bude vyratavat z predpokladaneho vymeriavacieho zakladu – tj minimalnej mzdy, ze? No od buduceho roka by sa predpokladany vymeriavaci zaklad vypocitaval zo mzdy, ktoru som mala pred nastupom na MD.
Mozem sa na urade zaregistrovat az v januari a dovtedy si platit sama potrebne odvody, aby som dosiahla vyssiu podporu? Dovtedy by som bola tusim v statuse dobrovolne nezamestnanej? Co to vsetko obnasa (kde vsade by sa bolo treba nahlasit, co platit?)
Dakujem za vsetky rady.
@jankah77
1)
ak si na MD nastupovala 30.9.2007, tak ti vznikol nárok na dovolenku aj za rok 2008 (nechce sa mi rátať kolko, ale určite je to dosť. Aj čerpanie dovolenky je považované za odpracovaný čas a ak si v r.2008 odpracovala spon 60dní (md ti končila cca v polovici apríla 2008, t.j. odpracovných 60dní určite máš), tak sa ti dovolenka za celý kal. rok bude krátiť o dni čerpnia rodič.dovolenky. Zisti si,
2)
bude zaujímavé, ako ti budú rátať materské. To teda netuším. Poistenie ti netrvalo aspon 31dní (ak nerátam čerpanie RD) a či to bude z pravdepodobného vym.základu v mesiaci ukončenia PP? Tak by to bolo podla teraz platného zákona, aj ked tento prípad ani terajší zákon vôbec nerieši.
3)
podpora sa podla mna bude rátať z vym.základu dva roky pred zaregistrovaním, tj. aj ten minim. VZ, čo si si SAMA do 2.2.2010 platila (Nie terajšie minimum, to by platilo len ak by si si vôbec dobrovolne neplatila) ovplyvní výšku podpory a to aj pri zaregistrovaní v r.2011. Pre teba neplatí to, že sa bude rátať z obdobia dva roky pred nástupom na RD, lebo máš vym.základ v obd. dva rokdy pred zaregistrovaním. Bohužial, tak tomu chápem ja.
Samozrejme, ak si budeš platiť teraz dobr.poistenie v nezam. z vysokého vym.základu, podporu to ovplyvní,no to treba prerátať, ako je to výhodné.
ako dobrov.nezamestnaná si platiť zdrav.poistenie + to čo chceš, t.j. v tvojom prípade poist. v nezam.
Diky Gapa, no to s tou dovolenkou za rok 2008 neviem, lebo pred nastupom na MD som vycerpala vsetku dovolenku, na ktoru som mala narok, no a medzi MD a RD som v praci nebola, plynulo som presla do RD. Po ukonceni RD som sa informovala o tom, ci mam este nejaky narok na dovolenku (ci nevznikol nejaky narok pocas MD), tak mi mzdar tvrdil, ze nie.
Takze to vyzera tak, ze nema zmysel cakat do januara, ale mozem sa rovno nahlasit teraz....Dokelu, uz davno som olutovala, ze som si platila DPvNez. z minima, a teraz na to doplatim.
A som zvedava, ako na to doplati aj vyska mojej materskej...uz to tak vidim, ze aj tam to bude mizeria... 🙄
@jankah77 trošku vám sem skočím, mzdár ťa oklamal. Ak si po materskej nečerpala dovolenku, tak si mala nárok. Materská dovolenka je prekážka v práci a tebe prináleží alikvotná časť dovolenky. Ak si mala predĺženú materskú, tak dokonca za celý kalendárny rok. Takže ťa o tú dovolenku okradli, a to doslova ☹
Ahojte. Chcem sa ist prihlasit na DPvN - tak aby som ho platila 31 dni. Mam si hned udat aj datum ukoncenia alebo sa mam ist odhlasit az po 31 dnoch. Ake mate skusenosti ? dakujem
@martinka17 no to si ma teda potesila 😒 ...ako sa hovori, na pos...aj budar spadne, ze....
@jankah77 ak ťa uteší, nie si jediná. Ja mám pocit, že na mňa spadne aspoň raz mesačne 😀 Už som si zvykla 😉
@jozefmihal ...sem s nim prosim,prosim🙂 DIky
@jankah77
na tvojom mieste by som napísala list doporučený, že si zistila, že podla § 144 ods.4 Zákonníka práce sa aj čerpanie dovolenky považuje za odpracovanú dobu, t.j. za rok 2008 ti vznikol nárok na celoročnú dovolenku krátenú o dni rodičovskej dovolenky (ak napíšeš presný dátum dokedy si čerpala materské a odkedy RP a či máš nárok na 20dní alebo 25, to by si musela mať 33rokov v r.2008 ..., tak ti to vyrátam e ).
Napísala by som, že táto dovolenka mala byť preplatená v poslednej výplate. A napr. že si už podala aj dotaz na inšpektorát práce, alebo ich odpoved by som pripojila.
Inak velmi vela mzdárkov toto vôbec neovláda. Aj naša mzdárka a ekonomka to vôbec nevedeli a si zo mna robili srandu, čo si to vymýšlam za nároky. A priznávam, v čase, ked som robila mzdy ja, tiež som o tom ani nechyrovala. Takže netreba sa im ani velmi čudovať. Ale si treba stáť za svojim. Napísať im paragrafy a nech si to pozisťujú. A ak nie, tak treba napísať dopyt aj napr. na inšpektrát práce, najprv napr. bez uvedenia firmy, nech vyrátajú, či máš alebo nemáš nárok na dovolenku za daný rok. Toto ukázať mzdárovi. A povedať, že ak neuzáná, tak dáš už podnet na IP s konkrétnym názvom firmy.
Ja by som im to nedarovala. Toto určite je chyba mzdára. Ale záleží aj o akú sumu ide, aká je tvoja mzda mesačná, aký ročný nárok a kedy si na RD nastupovala v r.2008. 😉
Ja by som tiež už mohla písať o mojich skúsenostiach a kiksoch v inštitúciách okrem SP aj PSS, VUb...
ahojte, prosim Vas o radu, citala som prvych 5 stran tejto temy, ale je tu toho velmi vela, takze som skocila hned sem. Tiez sa chystam zaevidovat v januari na UP a poziadat o podporu, ale nejak stale nechapem, kolko budem dostavat, resp. z akeho vymeriavaceho zakladu sa mi to bude pocitat.
Som uz roky zamestnana, v decembri 2007 som odisla na matersku, potom rodicovsku, ktoru som ukoncila teraz k 30. septembru 2010. Hned na druhy den (1. oktobra) som nastupila spat do zamestnania, kde mi ale oznamili, ze nemaju pre mna miesto, teda vypoved s 2 mesacnou vypovednou dobou + 3 mesacne odstupne, kedze som tam pracovala viac ako 5 rokov (inak by som dostala 2-mesacne odstupne). Takze momentalne som v praci, koncom decembra mi konci vypovedna doba, cize v januari poputujem na urad prace. Viem, ze narok na podporu mam, len neviem, ci mi ju vyrataju z minimalnej mzdy, alebo z tych poslednych 3 mesiacov, ktore mi plynie vypovedna doba (hovorim 3 mesiace, lebo vypoved mi dali sice v oktobri, ale vypovedna doba plynie az od nasledujuceho mesiaca, cize od novembra. takze po RD pracujem vlastne oktober, november a december). Dakujem
@veva55
podla teraz účinného zákona a aj podla návrhu, čo dala pôvodne vlada do parlamentu (podla návrhu bude podstatné, či poist. v nezam, bude trvať aspon 31dní, čo tebe trvá dlhšie) by sa ti to rátalo z vym.základu pre poist. v nezam. od 1.10.2010 do 31.12.2010. Ale ešte to nie je schválené, tak môžu byť aj zmeny.
to sa este len ma schvalit? a ak by to neschvalili, budem dostavat menej? 😕
Ahojte dievčatá, prišlo mi rozhodnutie a vyšlo to!!! 🙂 😉 😝 😀 ďakujem všetkým za super rady, ste fakt skvelé baby. Prajem, aby aj ostatným vyšlo to, čo potrebujú. Už budem len čakať na peniažky a hľadať prácu - čo je dosť ťažké.
@gapa
Inak, prisla mi odpoved zo Soc. poistovne, ohladom vypoctu materskej, no a som z nej trosku zmatena:
"Vzhľadom na uvedené, ak Vám zanikol pracovný pomer 31. 10.2010, ochranná lehota Vám bude plynúť do 30. 4. 2011. Z uvedeného vyplýva, že nárok na materské Vám vznikne z ochrannej lehoty. (to mi je jasne)
Nárok na materské si uplatníte predložením tlačiva „Žiadosť o materské“, ktoré Vám vystaví ošetrujúci lekár (gynekológ). Žiadosť vystavenú ošetrujúcim lekárom predložíte na potvrdenie svojmu poslednému zamestnávateľovi, ktorý k žiadosti priloží aj „Potvrdenie zamestnávateľa o zamestnancovi na účely uplatnenia nároku na nemocenskú dávku“. Takto potvrdenú žiadosť o materské doručíte pobočke Sociálnej poisťovne, príslušnej podľa sídla zamestnávateľa. (som zvedava, ci do mojej MD este bude firma existovat...ak nie, co potom? idem im opat napisat)
V zmysle zákona o sociálnom poistení, ak nárok na materské vznikne poistenkyni v ochrannej lehote, rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu sa zisťuje ku dňu zániku nemocenského poistenia (t.j. výška materského sa určí tak akoby nárok na materské vznikol v posledný deň nemocenského poistenia). Rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu pre výpočet materskej je spravidla kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol nárok na dávku materské. Vo Vašom prípade bude rozhodujúcim obdobím na zistenie denného vymeriavacieho základu na materské bude kalendárny rok 2009. Nakoľko ste v tomto období boli na rodičovskej dovolenke, tzn. nemali ste žiadny vymeriavací základ zo zamestnania, výška materského sa vo Vašom prípade určí z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu. Pravdepodobný denný vymeriavací základ zamestnanca je jedna tridsatina vymeriavacieho z ákladu, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenského dávky (t.j. mzda dohodnutá v pracovnom pomere). "
Tak a tu v poslednom odstavci pisu..."nakolko ste v obdobi RD nemala vymeriavaci zaklad zo zamestnania, ... " to znamena, ze to, ze som si platila dobrovolne poist. v nez. (minimalny vymer. zaklad) mi neovplyvni asi matersku...teda dufam.
@jankah77
môžeš si od zamestnávatela už teraz vyžiadať potvrdenie pre nárok na materské, ak by zaniklo dovtedy. Predtým boli tlačivá žiadost o materské také, že tam zamestnávatel nič nepotvrdzoval, len sa priložilo to potvrdenie. Preto si myslím, že aj v prípade, ak by si na žiadosti nemala napísané, kedy si odpracovala posledný den (to predpokladám pribudlo v žiadosti + ich pečiatka ...), tak to nevadí. To je aj tak dôležíté len vtedy, ak prac.pomer trvá. Ale radšej ešte napíš a sa spýtaj, nech to máš od nich potvrdené, že či by stačilo potvrdenie od zamestnávatela len na tom tlačive "potvrdenie zamestnávatela na účely ..." a nie už na samotnej žiadosti, ak ide o uplatnenenie v ochrannej lehote.
Samozrejme, že poistenie v nezamestnanosti neovplyvuje nárok na materské, lebo ten sa ráta z nemocenského poistenia, nie poistenia v nezamestnanosti.
Inak ten posledný odstavec je zaujímavý. V zákone toto nie je velmi dotiahnuté. Lebo ak ty nastupuješ na MD, ked už žiadny prac. pomer ti netrvá, tak aj tak zamestnávatel vyplna ten pravdepodobný VZ tak, akoby trval??? Predpokladám, že áno. Lebo niekde som aj čítala, že pracovníčky berú VZ, aký by bol pravdep. VZ v poslednom mesiaci trvania PP. Ale o tomto jasne zákon nehovori. No v tvojom prípade je to jedno, ked skončil PP posledného v mesici (aj tak by sa bral mesačný plat za oktober, čo je asi to isté ako v prac.zmluve, predpokladám).
diky, moja...som rada, ze aspon matersku budem mat "v suchu" 😎
@jankah77
ak v r.2008 si čerpala MD 1.1.-13.4. a RD 14.4.-31.12.2008, tvoj mesačný plat podla PZ je 16000Sk t.j. ako píšeš cca 531,1eur,
v r.2008 je spolu 262pr.dní+platených sviatkov a ty si mala odpracovaných počas MD 74dní (I.Q=65 + za apríl 9) a neodpracovaných teda 262-74dní= 188dní (t.j. 100+21+21+21+21+4dní).
vzhradom na to, že máš odpracovaných viac ako 60dní, máš nárok na celoročnú dovolenku, ktorá bude krátená o neodpracované dni. Za prvých 10dní o 1/12tinu a potom za každých celých neodpracovných 21dní o dalšiu 1/12tinu. t.j. krátenie bude o 5/12tin u teba za tých 188dní.
celoročný nárok je 20dní + 5/12 z 20 = 20-8,33 = 11,7dna záleží ako zaokrúhlujú u vás dovolenky na dni alebo poldna, tj. nárok bude bud na 12dní alebo na 11,5dna
len tak cca kolko to bude 531,1eur :21,74 = 24,4 na den x 11,5dna = 280,9 eur v hrubom. z toho preddavková dan, ked ti to vyplácajú po ukončení PP. Ak by to bolo počas trvania, tak by mali zraziť aj zdrav.poistenie. Ak to bude vyplácané až v r.2011, tak neviem, aké odvody. Tento výpočet je len orientačný, myslím že ten priemer na den sa ráta trošku inak, no nechce sa mi hladať, ako presne sa to ráta. Myslím, ale že pre teba stačí tan počet dní.
podklad k tomuto nájdeš v Zákonníku práce napr.:
§ 144 ods.4 (že MD sa považuje za výkon práce= odpracovaný čas presne tak ako napr. čerpanie riadnej dovolenky, ktoré je uvedené v ods.3 písm. b))
§ 101, že máš nárok na dovolenku za kalend. rok, kedže máš odpracovaných aspon 60dní
§ 109 ods.1, ako bude krátená dovol. za kalend. rok, tj. za tvojích 188neodprac.dní
§ 113 ods.2 že ti dovolenka neprepadla
ja by som zavolala tomu mzdárkovi a povedala by som mu zhruba o čo ide. Ak by nereagoval, tak by som mu povedala, že napíšem na ten inšpektorát a dám mu potom ich odpoved. A poslala by som mu tento vpočet a tie § bud mailom aleob napr. osobne ... alebo doporučene poštou, nech máš nejaký dôkaz, že si sa domáhala svojho nároku.
wighy, ako dlho uz cakas na ten papier? Ja som uz tiez v koncoch, vyckavam postarku ako stara dochodkyna 😖 Je to plnych 6 tyzdnov a nikde nic. Tiez som dufala,ze v novembri uz budem mat podporu, no ako sa zda, tak nehrozi ☹

@martinka17
🙂 nuž nádej zomiera posledná. Uvidíš.
Lebo som sa stala dosť pesimistom, čo sa týka hladania práce po tom,čo sledujem a počúvam.